Vreau un sfat ..
Raspunsuri - Pagina 11

asteryaro spune:
Citat: |
citat din mesajul lui MihaiTexas Privitor la gluma (proasta): http://autism.gamara.ro/portage/ Urcand tot pe la un etaj mare, o sa va arunc de acolo acest test sa se faca tandari si sa va treziti din visul urat… “De cele mai multe ori un parinte are tendinta sa spuna "copilul meu evolueaza". Problema apare atunci cand parintele este intrebat : cat/cum a evoluat?” Nuuu. Parintele nu este intrebat intrebarea de mai sus, care lasa impresia ca parintele ar putea avea vreo calitate participativa in acest joc de “alba-neagra” pe neuroni, numit Portage, si a depana tot ce stie ca a facut si face copilul mai frumos si mai bine, si in ce anume este el mai bun – ca si a influentelor bune si a celor rele pe care le-a avut copilul pana acum - , ci parintele este intrebat asa: “cat/cum a “evoluat” (VIRGULAAAAA) pe baza standardelor scoase din a noastra - indestulata de intrebari cvasipertinente - burta?” Sa se califice, in mod denominativ adecvat, sursa procedurii infantil-experimentale care se numeste “testul portage”; sa se noteze aceasta sursa care este: NostraBurta “In conditiile in care nu sunteti sigur ca executa in mod uzual o sarcina, faceti o proba cu copilul si apoi incercuiti sau nu raspunsul la intrebarea respectiva. De asemenea, daca o face doar din cand in cand, atunci cand vrea el si in marea majoritate a timpului nu o face, cel mai corect (!) este sa dati un raspuns negativ la intrebarea respectiva.” “CEL MAI CORECT (!) este sa dati un raspuns negativ la intrebarea respectiva.” Pe ce baze - “stiintifice”, ma rog –, se face aceasta alegere? De ce este asa cel mai corect? “CEL MAI CORECT este sa dati un raspuns NEGATIV la intrebarea respectiva”??? Nu, “CEL MAI CORECT” ESTE…PARINTELE. Imi cer scuze ca nu-mi pot permite sa abordez toate intrebarile din dosarul Portage in acest moment, insa toate se califica asa cum deja a fost subliniat, mai inainte; cu alte cuvinte, sunt toate, eronate prin adresare incompleta sau incorecta si pentru ca nu iau in considerare in mod corect factorii determinanti ai comportamentului curent al copilului; apoi, printr-un curs firesc, se pot invata multe din “deficientele” considerate de acest test, fiecare in cate 5 minute (nu toate in aceeasi zi), de catre copilul dvs. 1. Urmareste cu privirea persoane care se misca in campul sau vizual. Daca copilul nu face asa, este din cauza televizorului. Ecranul televizorul dvs ar avea o latime de 1 metru si inaltimea de 0.75m. Copilul privind catre ecran, de la o anume distanta, dimensiunile acestui ecran sau perimetru de lumina dominant, devin dimensiunile campului vizual (activ) al copilului, iar procesele de invatare a concentrarii si a raporturilor de adaptare a sistemului de interpretare optica, care se desfasoara in structura cerebrala, se modifica dupa acesti parametri falsi, ai campului vizual transformat in acest mod, prin modificarea/micsorarea campului vizual real de activitate/miscare/interes. Deci, uitandu-se la TV, copilul va misca privirea numai pentru acoperirea unei arii de 1x0.75m si creierul va invata sa fie activ, mult mai mult, in aceasta arie a planului vizual; ecranul televizorului este ca un “cap” miscat automat (camera de luat vederi), in care se pun ochii copilului, ochi care nu se misca decat foarte putin in acest process, cum am aratat. Readuceti copilul in campul vizual normal. Redefinirea ariei vizuale, care a fost diminuata temporar, va avea loc destul de repede in absenta completa a televizorului. “22. Ofera adultului o jucarie, un obiect, putina mancare, dar nu o si lasa intotdeauna.” Copilul nu are avantul generozitatii si sensul proprietatii, innascute, copilul tb. sa fie invatat aceste lucruri, mai dinainte de luarea acestui test. Cand copilul se joaca si studiaza exclusiv o jucarie indragita de el, intrati in discutie cu el: Spuneti: “Jucaria” si atingeti-o usor si incercati sa o luati in mod cat mai ostentativ dar bland de la copil, tinand-o la o distanta nu prea mare de el (cat sa poata sa ajunga sa o ia cu manuta); si ziceti - convingator chiar si pentru dvs - : “Al meu”. Prima oara nu cred ca o va lua el inapoi, insa puneti-o usor strans la pieptul sau si acoperind-o cu mainile lui, ziceti iar: “Al meu”. Va invata sa raspunda si verbal la aceasta "infractiune" din partea dvs, dupa 3-4 repetari, pe parcursul catorva zile. Portage nu este nimic altceva decat o… SARLATANIE/ESCROCHERIE Mergeti inapoi pe calea usoara si fireasca; odata ce veti fi intrat in normal, cu rabdare multa la inceput si cu suprize placute si bucurii nenumarate dupa un timp, toate cele dorite de la copilul dvs., se vor aseza de la sine in incapatorul sau palmares; lasati-l sa va surprinda placut si dati-i sansa sa va uimeasca, asa cum stie el, nu cum steril l-ar invata altii. “Pentru autism nu exista tratament” Levy SE, Mandell DS, Schultz RT. Autism "Exista cazuri, in care cei care au suferit de autism, au revenit la conditia normala, insa nu se stie cum". Helt M, Kelley E, Kinsbourne M et al. Sa fiti constienta ca acolo unde il duceti sa fie "evaluat" pentru "autism" sau altceva, al dvs. unic si pe deplin inzestrat copil va fi folosit pe post de cobai |
Este mai mult decat evident ca ai o problema cu lumea inconjuratoare... cu mine, cu toata lumea. Iar exprimarea este demna de un inchizitor!!!
Spunea cineva mai devreme ca parca esti venit dintro alta lume...

Laura25 spune:
MihaiTexas am inteles ca esti it-ist, ai tinut sa ne arati si calitatile de lingvist. Acum esti exptert in puericultura si psihologie infantila? ce urmeaza?
Am marfa la bazar umanitar DC
Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi
'Cos what I feel is the only truth for me

oana_lex82 spune:
Azi am fost sunata de la centrul Micul Print, acolo urmeaza sa i se faca evaluarea lui Iustin luni la 9:30 ..Intrebarea mea e cat dureaza o astfel de testare? Este urmarit si copilul in timp ce desfasoara anumite activitati, sau numai eu ca parinte raspund la intrebari..? Adica il testeaza si pe el sa vada daca are anumite abilitati?
Spre exemplu eu cand am citit (in mare) testul Portage erau intrebari legate de activitati pe care eu inca nu l-am pus pe Iustin sa le faca...La asemenea intrebari eu am sa raspund cu Nu, cu toate ca poate daca as fi facut acele lucruri cu el le-ar fi facut..De exemplu azi i-am cumparat un sortar cu forme..m-a surprins sa vad ca introduce singur cuburile in forme, nu din prima, dar incearca pana nimereste, plus ca daca are o forma in mana si i spun :"Baga aici" el baga....Luni mi-am luat liber de la munca..sunt sigura ca dupa testul asta am sa fiu ff suparata..
Si dupa ce i se face testul ce anume se recomanda in continuare? Terapie sau??

ancamak spune:
Oana, la noi a durat circa 45 de minute. Eu am fost insotita de mama soacra( ca asa a dorit ea), dar macar a raspuns obiectiv la anumite intrebari. La unele intrebari(foarte putine) raspunzi tu, restul se bazeaza pe observarea copilului ( s-au jucat cu el, l-a pus sa aduca anumite obiecte , au mazgalit....). Noua ne-a fost recomandat sa ne jucam de-a imitatia( cucu-bau, tata-mare...., dar si vorbarie multa cu el, fara tv sau radio

oana_lex82 spune:
Copilul meu e un copil ff sociabil, socializeaza ff bine cu strainii, ne e timid, ba chiar plange cand ne pleaca musafirii, fie ca sunt obisnuiti ai casei sau pers pe care le vede prima data in viata, dar oare cum reactioneaza un copil mai timid sau mai mamos in compania echipei care face evaluarea Portage??Adica cum isi pot da seama cum reactioneaza un astfel de copil care nu e sociabil??

oana_lex82 spune:
Si in 45 min are timp sa iti puna si tie intrebari sa si urmareasca copilul, sa il puna sa faca diverse chestii??
Azi cand m-au sunat sa imi faca programarea m-a intrebat cand prefer, la 9:30 sau la 11:30, de aici am deduc ca evaluarea dureaza in jur de 2 h..

ancamak spune:
Oana, tu ai inceput primul mesaj cu faptul ca nu raspunde la nume, ceea ce ridica anumite semne de intrebare. Dar urmatoarele mesaje au dat informatii foarte valoroase.
Nu-ti mai face atatea griji pentru acel test, ca-i transmiti si lui nelinistea ta. Acorda-i cat mai mult timp lui Iustin. Foarte bine ca i-ai luat acele forme. Striga-l pe nume, joaca-te de-a v-ati ascunselea, pune-l sa mazgaleasca

ancamak spune:
la mine a fost o simpla evaluare facuta de un singur psiholog, poate de aceea a durat mai putin. Sincera sa fiu n-am stat cu ochii pe ceas