Vreau un sfat ..
Raspunsuri - Pagina 10
asteryaro spune:
Testul Portage se adreseaza DOAR copiilor cu tulburari de dezvoltare din sfera autismului.
Nu stiu de ce unora le place sa semene panica in randul mamelor mai putin experimentate (cum am fost toate la primul copil, nu?).
Nu este un test pentru masurarea inteligentei la copii, valoarea de la final reprezinta COEFICIENTUL DE DEZVOLTARE al copilului caruia i s-a efectuat acest test.
Sub nicio forma nu se adreseaza copiilor cu dezvoltare tipica pe toate ariile.
asteryaro spune:
Oana, daca imi permiti o sugestie.
Ok, tu suspectezi ceva in neregula la Iustin (soacra ta, chiar nu conteaza cine, important este sa fie bine-intentionata acea persoana, nu doar sa te panicheze inutil, asta numai tu poti hotari).
Deci, ce as face in locul tau.
Simt ca esti tare panicata in privinta micutului tau si, ca sa-ti fie mai usor si in special ca sa castigi timp pretios la consultatia/examinarea lui Iustin (iti voi explica ce-i cu castigul asta de timp imediat), poti face tu testul acasa, in linistea ta, eventual dupa ce il culci seara pe Iustin. Iti printezi testul Postage de undeva (gamara.ro, autism.ro) si il faci. Va trebui sa raspunzi la absolut toate intrebarile, incepand cu varsta 0 (zero), deci practic de la nastere, si pana in prezent. Eu nu mai retin exact, dar vezi unde te incadrezi ca varsta, spre exemplu vei raspunde la intrebari pana la varsta de 2 ani inclusiv, asta pentru ca Iustin acum are o varsta intermediara, ca sa zic asa.
Bifeaza tot, cu mare atentie, raspunde sincer.
Eventual completeaza 2 exemplare de Test, pe una o vei pastra acasa (poate vei mai avea nevoie, sa completezi ulterior, pe masura ce Iustin mai creste), cu celalalt exemplar vei merge la medic/psiholog pentru evaluare.
Vei vedea ca aceste consultatii/examinari/evaluari se desfasoara de cele mai multe ori rapid, nici nu vei sti cand va trece timpul.
Sper ca ti-am fost de folos si mai sper ca toata agitatia asta si disperarea sa se dovedeasca fara fond, vreodata.
cristinuk@ spune:
http://www.scribd.com/doc/53161485/TESTUL-PORTAGE-Interpretare
aici explica cum functioneaza acest test nu scrie niciunde ca e doar pt copiii altfel
asteryaro spune:
Citat: |
citat din mesajul lui cristinuk@ http://www.scribd.com/doc/53161485/TESTUL-PORTAGE-Interpretare aici explica cum functioneaza acest test nu scrie niciunde ca e doar pt copiii altfel |
O sa te rog sa ma crezi pe cuvant .
Vorbesc in deplina cunostinta de cauza.
Pentru copiii neurotipici exista "n" baterii de teste de psihologie pt. masurarea coeficientului de inteligenta, ori Portage nu are aceasta destinatie.
Copiii cu tulburari de spectru autist intampina dificultati dintre cele mai diverse, inca din primele luni de viata (ceimai multi dintre ei).
O dificultate este aceea de a nu putea face contact vizual cu mama, de exemplu.
histamina spune:
asteryaro,
ai dreptate.
la noi au fost niste achizitii tardive in plan motric.si-a tinut capul la 4 luni, a stat in fundulet singur la 8 luni, a mers de-a buselea pe la un an.
bun.in acest sens am fost o singura data la neurolog, ocazie cu care a fost testat.
nu este de masurat IQ. ai dreptate. varsta mentala reprezinta totalitatea achizitiilor pana in prezent.
la noi, repet , a fost impusa testarea de gradul f mare de prematuritate, de recuperarea motrica relativ tarzie.
multumim lui Dumnezeu este super ok acum, ai vazut, din cele scrise.
oana,
nu e o chestiune de a-i da satisfactie soacrei sau nu.
eu zic, pt linistea ta sa faci cum a spus asteryaro.
asteryaro spune:
Ref. la "Mama si copilul".
Eu am tinut sa am aceasta carte, si cu mult inainte de nasterea lui Razvan am cumparat-o.
Ce am retinut de acolo:
-laringita acuta subglotica este urgenta pediatrica. Fii-miu a facut peste 30 de laringite, ultima in urma cu 2 saptamani;
-varicela. Am avut, a trecut, a fost utila cartea.
-dezvoltarea motrica a copilului pe luni. Razvan a fost mereu extrem de intarziat, in primul an de viata. Am inteles ca nu-i bine de loc.
-cianoza peri-oro-nazala = suferinta a sit. nervos. Asa a fost, din pacate.
Deci, pt. mine cartea a fost foarte buna.
Deloc de neglijat a fost comunitatea de scutece de unde fac si acum parte, daca Oana mai citeste acest subiect - isi va aminti de cate ori am sugerat sa faca acest lucru. E f. important sa compari experienta ta cu a altor mamici, poti invata atat de multe lucruri .
Leditia spune:
Astery -lui fii-miu i-am facut eu acest test in vara trecuta cand m-au apucat si pe mine pandaliile ca nu vorbea copilul bine si am mai spus ca l-am carat dupa mine la multi dri.Insa,voiam sa spun ca acest test i s-a facut si in toamna la gradinita,nu doar lui,ci tuturor copiilor din gradi,deci copii fara probleme.
Oana,mergi cu el la un dr..sau la mai multi,mai ales ca s-a umplut de ''specialisti''.Ca idee,fii-miu vorbea monosilabic,stia multe,dar numai noi intelegeam,fusese cumva tinut mai izolat din cauza bolii lui si da,l-am tinut si la tv destul de mult pt varsta aia,dar cum de multe ori facea cate 6 sedinte de aerosoli pe zi nu aveam cum sa-l fac sa stea sa-i faca..a fost un compromis,nu cel mai bun din pacate.
Ce voiam sa spun,el a inceput la 3 ani sa vorbeasca cum trebuie,a lasat acel limbaj monosilabic in spate,e f vesel,sociabil,afectuos.
asteryaro spune:
Leditia, ca au facut tuturor copiilor din gradinita testul Portage nu ma mira, poate ca a fost un psiholog cu exces de zel. Nu stiu insa in ce fel l-a ajutat pe om sa-si faca o idee (despre ce???).
In fine.
MihaiTexas spune:
@Iustin
Privitor la gluma (proasta):
http://autism.gamara.ro/portage/
Urcand tot pe la un etaj mare, o sa va arunc de acolo acest test sa se faca tandari si sa va treziti din visul urat…
“De cele mai multe ori un parinte are tendinta sa spuna "copilul meu evolueaza". Problema apare atunci cand parintele este intrebat :
cat/cum a evoluat?”
Nuuu. Parintele nu este intrebat intrebarea de mai sus, care lasa impresia ca parintele ar putea avea vreo calitate participativa in acest joc de “alba-neagra” pe neuroni, numit Portage, si a depana tot ce stie ca a facut si face copilul mai frumos si mai bine, si in ce anume este el mai bun – ca si a influentelor bune si a celor rele pe care le-a avut copilul pana acum - , ci parintele este intrebat asa:
“cat/cum a “evoluat” (VIRGULAAAAA)
pe baza standardelor scoase din a noastra - indestulata de intrebari cvasipertinente - burta?”
Sa se califice, in mod denominativ adecvat, sursa procedurii infantil-experimentale care se numeste “testul portage”; sa se noteze aceasta sursa care este: NostraBurta
“In conditiile in care nu sunteti sigur ca executa in mod uzual o sarcina, faceti o proba cu copilul si apoi incercuiti sau nu raspunsul la intrebarea respectiva. De asemenea, daca o face doar din cand in cand, atunci cand vrea el si in marea majoritate a timpului nu o face, cel mai corect (!) este sa dati un raspuns negativ la intrebarea respectiva.”
“CEL MAI CORECT (!) este sa dati un raspuns negativ la intrebarea respectiva.”
Pe ce baze - “stiintifice”, ma rog –, se face aceasta alegere? De ce este asa cel mai corect? “CEL MAI CORECT este sa dati un raspuns NEGATIV la intrebarea respectiva”??? Nu, “CEL MAI CORECT” ESTE…PARINTELE, pentru ca "cel mai corect"-ul referitor la datele pe care le cere testul copilului, se traduce logic cu: marja (cat de mare?) de eroare; altfel s-ar spune numai: "corect"; insa nu va pot cere a crede un asemenea gogonet suspicios (si sa alegeti optiunea "NU" cu atata usurinta, condamndandu-va copilul si tainicele sale lucrari), doar in "baza" faptului ca
spun dansii ca ar fi corect;
insa, prin utilizarea aceastei formulari, - "(CEL MAI) corect" - capcana se intinde, chiar de catre dvs, parintele, in fata copilului.
Imi cer scuze ca nu-mi pot permite sa abordez toate intrebarile din dosarul Portage in acest moment, insa toate se califica asa cum deja a fost subliniat, mai inainte; cu alte cuvinte, sunt toate, eronate prin adresare incompleta sau incorecta si mai ales nejustificata prin absenta cerintelor si pedagogiilor pregatitoare (du-te la scoala - dar nu pentru a invata fiecare lucru in parte - ci du-te direct sa dai examen, asa si cu copilul la testul Portage), si pentru ca nu iau in considerare in mod corect (ci "cel mai corect") factorii determinanti ai comportamentului curent al copilului; testul pacalici pardon portage fiind aruncat, prin si pentru un curs firesc, se pot invata multe din “deficientele” considerate de acest test, fiecare in cate 5 minute (nu toate in aceeasi zi), de catre copilul dvs.
1. Urmareste cu privirea persoane care se misca in campul sau vizual.
Daca copilul nu face asa, este din cauza televizorului. Ecranul televizorul dvs ar avea o latime de 1 metru si inaltimea de 0.75m. Copilul privind catre ecran, de la o anume distanta, atunci dimensiunile acestui ecran sau perimetru de lumina dominant (relativ foarte mici, la intregul camp sau plan vizual), devin dimensiunile campului vizual (activ) al copilului, iar procesele de invatare a concentrarii si a raporturilor de adaptare a sistemului de interpretare optica, care se desfasoara in structura cerebrala, se modifica dupa acesti parametri falsi, ai campului vizual transformat in acest mod, prin modificarea/micsorarea campului vizual real de activitate/miscare/interes. Deci, uitandu-se la TV, copilul va misca privirea numai pentru acoperirea unei arii de 1x0.75m si creierul va invata sa fie activ, mult mai mult, in aceasta arie a planului vizual; ecranul televizorului este ca un “cap” miscat automat (camera de luat vederi), in care se pun ochii copilului, ochi care nu se misca decat foarte putin in acest proces, dupa cum am aratat. Readuceti copilul in campul vizual normal. Redefinirea ariei vizuale active, care a fost diminuata temporar, va avea loc destul de repede in absenta completa a televizorului.
“22. Ofera adultului o jucarie, un obiect, putina mancare, dar nu o si lasa intotdeauna.”
Copilul nu are avantul generozitatii si sensul proprietatii, innascute, copilul tb. sa fie invatat aceste lucruri, mai dinainte de luarea (nu in seama) a acestui test.
Cand copilul se joaca si studiaza exclusiv o jucarie indragita de el, intrati in discutie cu el: Spuneti: “Jucaria” si atingeti-o usor si incercati sa o luati in mod cat mai ostentativ dar bland de la copil, tinand-o la o distanta nu prea mare de el (cat sa poata sa ajunga sa o ia cu manuta); si ziceti - convingator chiar si pentru dvs - : “Al meu”. Prima oara nu cred ca o va lua el inapoi, insa puneti-o usor strans la pieptul sau si acoperind-o cu mainile lui, ziceti iar: “Al meu”. Va invata sa raspunda si verbal la aceasta "infractiune" din partea dvs, dupa 3-4 repetari, pe parcursul catorva zile.
Portage nu este nimic altceva decat o SARLATANIE/ESCROCHERIE creata de catre cei ce corect se numesc vraci moderni... Mergeti inapoi pe calea usoara si fireasca; odata ce veti fi intrat in normal, cu rabdare multa la inceput si cu suprize placute si bucurii nenumarate dupa un timp, toate cele dorite de la copilul dvs., se vor aseza de la sine in incapatorul sau palmares; lasati-l sa va surprinda placut si dati-i sansa sa va uimeasca, asa cum stie el, nu cum steril l-ar invata altii.
“Pentru autism nu exista tratament/vindecare”
Levy SE, Mandell DS, Schultz RT. Autism
"Exista cazuri, in care cei care au suferit de autism, au revenit la conditia normala, insa nu se stie cum".
Helt M, Kelley E, Kinsbourne M et al.
Sa fiti constienta ca acolo unde il duceti sa fie "evaluat" pentru "autism" sau altceva, al dvs. unic si pe deplin inzestrat copil va fi folosit pe post de cobai