8 Martie
Sunt o persoana care priveste sarbatorile de orice fel cu detasare. Sunt si momente in care ma simt efectiv deranjata de faptul ca trebuie sa fac anumite lucruri pentru ca "asa se face" la o anumita sarbatoare, indiferent de ce natura. De multe ori, cautand catre origini, am putut afla cat de mult s-au schimbat in timp obiceiurile, facandu-le de multe ori mai complicate si chiar mai "apasatoare".
Agitatia din jurul zilei de 8 martie m-a facut sa ma gandesc din nou la asta. Se pare ca aceasta zi a fost initial menita sa "celebreze" femeia-revolutionar, femeia-protestatar, femeia care lupta pentru drepturile ei, toate presupusele ei origini duc catre asta. De aceea a primit "conotatii" comuniste si se spune ca numai in tarile foste comuniste din Europa se sarbatoreste. Nu prea am informatii daca si cum este sarbatorita ziua in alte tari.
Sunt oameni ai Bisericii care asociaza ziua de 8 martie cu o sarbatoare religioasa evreiasca inchinata unei femei al carei nume este legat de savarsirea unui macel ce a avut loc cu secole in urma. Ei sunt de parere ca nu ar trebui sarbatorita de catre crestini. Ca alternativa ne este amintita o zi prin care Biserica sarbatoreste femeile, si aceea ar fi Duminica mironositelor.
Nu imi doresc sa "colorez" imaginea acestei zile in culorile mele, dar, dincolo de aceste discutii, pentru voi ziua de 8 martie are o semnificate reala? Faceti cu placere cadouri in numele acestei zile? Sau doar ca sa va inscrieti in "curent"? (De primit nu intreb, in general ne place sa primim cadouri).
Raspunsuri
Maria_1 spune:
Personal, nu rezonez in nici un fel cu aceasta 'sarbatoare'. Imi amintesc cu groaza, cum in scoala mergeam cu brate de flori si cu multe multe pachetele - fiecare pt cate o profesoara. Ma incurcam in pachetele, scotoceam prin ele sa imi amintesc ce si cum si cui trebuie 'dat' fiecare mic cadou.
Singurul cadou pe care il faceam cu drag (cateodata il confectionam singura) era cel pentru mama. Dar mamei i-as face cadouri in fiecare zi, nu mi-ar trebui o zi speciala pt asta.
Astazi fac cadouri pentru ca asa trebuie si asa se face. Sincer, nu am vreo placere nemaipomenita, ci imi fac datoria ca sa nu supar/sa nu jignesc.
Intr-un cuvant, nu simt absolut nimic pt aceasta zi si de cadouri ma bucur mai mult la ziua mea de nastere sau de Craciun.
szivarvany spune:
Eu astept sa treaca 8 martie :-) Am un stres imens cu scoala, as vrea ca toata lumea sa fie multumita :-)
Si da, am in preajma cateva femei carora le duc cate o atentie cu cel mai mare drag si din respect
_
Rufus spune:
Intai Sf Valentin. Apoi 8 Martie.
Ce sarbatori va mai deranjeaza?
Rufus, Tora si iadele www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Retrospectiva 2008 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=a1ed73f473ea25944e234a" target="_blank">Retrospectiva 2009 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=d39f778033dd7597d12ac9&source=category&category_id=all" target="_blank">Retrospectiva 2010
missdarcey spune:
La noi nu e nici un stres legat de ziua asta ,pentru ca nu se tine. Ziua Mamelor e pe 18 martie ,in fiecare an data diferita ,dar intotdeauna duminica .Ziua ,asa cum ii spune si numele , e a mamei si se sarbatoreste numai in familie .Copiii pregatesc ceva facut de mana lor sau cumpara impreuna cu tata .Nu se dau cadouri la scoala ,nu se sarbatoreste la birou si nici nu perimesti flori de la alti barbati ,ca doar nu esti mama copiilor lui.Si pe urma ,in iunie e ziua tatilor .si e tot asa.
Eleni spune:
Pe mine ma omoara iesitul in oras in gasca pe 8 martie... ce ne opreste sa iesim in orice alta zi in aceeasi gasca? Si eu o asociam cu comunismul... si mai nou ma super enerveaza consumerismul de 8 martie, legarea oricarei reclame cu femeia... pfoaaa, mi se pare absolut odios.
Eu cred in traditii si imi plac tare, le sustin si le promovez, dar cu sarbatoarea asta am asa un gust amarui... nu o asimilez deloc deloc.
Cand lucram acum niste ani intr-o banca, managerul de banca ne dadea liber in ziua aia ca suntem femei si e ziua noastra... asa ma enerva ideea, desi clar imi sareau toate colegele in cap ca sunt canuta om sucit... dar pe mine ma seca, hai duceti-va si distrati-va... in alte zile nu poti, de ce, esti inrobita la cratita si mop?
Cel mai mila mi-e de amaratii astia de barbati, sunt absolut distrusi si dezorientati, iau la gramada flori fara nici o semnificatie... aiurea!
Alizee spune:
Citat: |
citat din mesajul lui missdarcey La noi nu e nici un stres legat de ziua asta ,pentru ca nu se tine. Ziua Mamelor e pe 18 martie ,in fiecare an data diferita ,dar intotdeauna duminica .Ziua ,asa cum ii spune si numele , e a mamei si se sarbatoreste numai in familie .Copiii pregatesc ceva facut de mana lor sau cumpara impreuna cu tata .Nu se dau cadouri la scoala ,nu se sarbatoreste la birou si nici nu perimesti flori de la alti barbati ,ca doar nu esti mama copiilor lui.Si pe urma ,in iunie e ziua tatilor .si e tot asa. |
Asa mi-ar placea sa fie si in Romania.
allinta
A fi fericit nu inseamna ca totul este perfect.
Inseamna ca te-ai hotarat sa privesti dincolo de imperfectiuni.
zuzi.simona spune:
nici aici nu se sarbatoreste si nu ma deranjeaza deloc, plecerea daruirii persoanelor dragi nu compensa durerile de cap date de "celelate obligatii"
gradina
Simona, mama Antoniei (27.06.1998)
alinuk spune:
Citat: |
pentru voi ziua de 8 martie are o semnificate reala? |
eu cand zic 8 martie
merg cu gandul in copilarie si la melodia
www.youtube.com/watch?v=478ygWYBwj8" target="_blank">de ziua ta mamico
si sunt fericita ca mama mea'i sanatoasa si ca sunt mama la randul meu
Alinuk
si ostrogotzii din dotare: Andu mik (3 ani) si Teo voinik (5 ani)
www.flickr.com/photos/23251288@N07/6805506300" target="_blank">SMS 848 pentru viata unui pui de om
............................................................................
Nimic nu-i intamplator!
............................................................................
andacos spune:
Alinuk,si eu tot la melodia aia ma gindesc si-mi amintesc cu placere forfota pentru a-i duce mamei cadoul perfect!
Imi amintesc cu placere si de petercerile ce le faceam la fostul loc de munca din Romania!
In Germania nu se sarbatoreste,da, 8 martie e specifica fostului bloc comunist,insa eu nu pot sterge cu buretele 35 de ani sarbatorire a acestei zile!
PS:de 8 martie ne vom ura reciproc toate cele bune de ziua internatzionala a femeii eu si colega mea rusoaica!
Dana
www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit