Cand se acorda asistenta medicala in gradinita?
Raspunsuri - Pagina 2
missdarcey spune:
Anya ,i-ati dat voi acordul scris la inceputul anului ca poate sa le administreze medicamente cand vrea si de care crede ea ca e bine .Si de ce trebuie sa tina gradinita un record despre cresterea si dezvoltarea copilului ,nu are medic de familie si parinti .La noi se presupune ca daca un copileste bolnav si necesita medicatie (febra) trebuie sa stea acasa ,daca are diaree si voma sa stea inca 48 de ore dupa ultimele manifestari .Daca copilul ia antibiotic sfatul este sa-l primeasca cand vine la scoala ,dimineata ,si apoi cand revine acasa.In cazul in care un copil are boli cronice sau asthma medicamentele se aduc la camera medicala de un adult si sunt administrate de asistenta. La camera medicala copiii sunt dusi cand au vreun accident ,li se aplica un plasture eventual ,sau cand sunt bolnavi ,si in cazul acesta sunt sunati parintii. La intarea la scoala ,reception , au fost cantariti ,masurati si li s-a verificat auzul si vederea ,dar a fost necesara semnatura parintilor ca sunt de acord. rezultatele testelor au fost trimise acasa in plic sigilat.
anya spune:
Gradinita e cu program prelungit. Copiii ajung dimineata (7.30-8) si iau micul dejun la gradinita. Sa zicem ca ii da parintele antbioticul acasa dar daca e cu administrare la 6 ore - copilul e la gradi, deci "cineva" trebuie sa i-l administreze. E un caz ipotetic, eu am ales variante de 12 ore cand a fost cazul .
In Romania nu se cer acorduri scrise. La inceput am fost intrebati daca e alergic la ceva, daca are vre-o interdictie. In plus, la inceputul naului chiar parintii (care vor si pot) duc la cabinet medicamente uzuale gen: Stodal, Nurofen, Panadol, Saprosan.
Regula e ca fisa de la gradinita sa plece mai departe la scoala. Unii copii au medici de familie, altii mai putin...Spre exemplu pe ai mei nu i-a vazut medicul de familie nicodata. Cand am avut situatii medicale ori am chemat acasa un pediatru ori m-am dus cu ei in privat. Asa ca fisa lor de la medicul de familie e alba, in schimb cea de la clinica particulara are toate datele. Fisa de la gradinita are vaccinurile trecute iar vaccinurile de dupa 7 ani se fac la scoala si apar in fisa de la scoala, asa ca aceasta e fisa completa.
La intrarea in scoala se aduce fisa de la gradi si o hartie de la un medic (de familie sau pediatru) ca e apt de scoala. In cabinetul scolar se fac vaccinurile si se acorda primul ajutor. Nu stiu daca ii mai masoara/cantareste. Parintii nu sunt prezenti si singurul acord scris l-am dat pentru vaccinare. Am inteles ca sunt scoli in care nici macar de vaccinare n-au fost informati parintii.
annya74 spune:
Am observat ca acordarea de tratament tine de fiecare gradinita in parte. Am discutat cu educatoarea astazi legat de tratamentul care trebuie facut la pranz si mi-a spus ca il pot face, mai putin cu antibiotic.
Si, multumesc pentru lamuriri cu ceea ce are de facut o asistenta.
witeflower spune:
Uite si o gradi la care asistenta da tratamente si ia decizii, poate chiar mai mult decat ar vrea parintii.
Cand aveam copilul in grupa mijlocie, a facut o reactie alergica (nu stiu nici acum la ce), dar nu ne-am dat seama din primele simptome. Dimineata a fost bine, avea niste bubite, dar la gradi a inceput sa vomite. Asistenta i-a dat metroclopramid, ceea ce a inhibat pe moment reactia de voma, asa ca am fost sunata abia pe la pranz sa merg dupa copil ca nu ii este bine.
Am ajuns cu el aproape lesinat la medic. Dupa ce s-a pus diagnosticul, mi s-a explicat clar ca nu e ok sa administrez antivomitive decat la recomandarea medicului si doar dupa ce copilul a vomitat de cateva ori. Pentru ca orice ar fi- intoxicatie, alergie... e bine sa elimine ce are in stomac, in intestine. In cazul nostru, copilul nu a eliminat la timp, datorita antivomitivului, iar reactia alergica a fost foarte violenta... si am avut de suportat urmari mult timp.
Vreti sau nu ca asistenta de la gradi sa adiministreze tratamente? Mai ganditi-va...
witeflower spune:
Cat despre rolul asistentei in gradinita - consider ca ea ar trebui sa acorde primul ajutor in cay de urgente, sa supravegheze starea copiilor si sa anunte parintii in caz de probleme. Sa se ocupe de meniu si... sa tinem cont ca o asistenta angajata la o gradi de stat, are arondate si alte gradinite, mai tb sa mearga si pe acolo... lasati-o sa faca ce stie ca are de facut si bucurati-va ca nu se baga la tratamente, mai ales din acele prescrise de ea...