Copilul superdotat
Raspunsuri - Pagina 5
ary_v spune:
Ina.click nu stiu unde ai citit tu ca cineva ar nega ca (,) copilul e supradotat. In primul post victory a lasat sa se inteleaga ca ar avea probleme de adaptare, educatoarea sugerand sa mearga cu copilul la specialist pentru ca era diferit de ceilalti etc. De asta au venit si raspunsuri in directia asta: ca este f important sa te ocupi de partile unde copilul are dificultati.
rrox3 spune:
Flaviutza O decizie de emigrare tine de foarte multi factori, nu doar de nevoia de educatie a copilului. Familia are mai multi membri si mai multe nevoi.
Ina_click da, stiu cat de neplacute sunt reactiile de genul asta. Imi pare rau pentru colega ta.
Insa e o chestiune reala de perceptie, de vulnerabilitati, asta cu auzitul "e supradotat, spre deosebire de ai vostri care probabil sunt niste prosti", in ciuda faptului ca mama vine cu un mesaj evident diferit pe forum.
Si da, a fost si la topicul asta prezenta, mai diluat asa.
AB_AC spune:
Citat: |
citat din mesajul lui flaviutza Eu nu am spus bursa scolara in afara, el sa plece, familia sa ramana. asta e clar o aberatie. Dar, intr-o tara in care copiii de genul asta sunt tratati diferit de ceea ce ofera sistemul in Ro, eu cred ca ar fi un mare plus pentru copil.si pentru parinti, normal, doar nu-ti trimiti copilul de 8 ani sa studieze in strainatate. |
Ca un copil sa fie judecat ca supradotat la 8 ani si ajutat ca atare trebuie sa fie un geniu care in plus vorbeste si limba tarii in care vrei sa fie ajutat. Nu stiu in alte parti, dar in limbi gen engleza supradotarea unui copil se judeca dupa matematica, dar si dupa capacitatea de a citi si scrie si bineinteles intelege o limba care nu- i fonetica.
Si in multe tari programele de ajutor incep dupa clasa a patra cand copii mai deosebiti sunt pusi in clase speciale. Pana atunci cultura parintilor si modul in care ii ajuta la teme sau le deschid orizontul poate fi un factor foarte mare in progresul copiiilor.
In plus in situatii de criza, aceste programe sufera, asa ca mie emigrarea cu acest scop ar avea sens la 14-16 ani in care cu engleza sau alta limba ar putea participa in concursuri si i s-ar puea oferi o bursa de undergrad undeva. Nu acum.
In plus exista multe centre care ofera programe de e-learning.
Letitia1 spune:
Citat: |
In plus in situatii de criza, aceste programe sufera, asa ca mie emigrarea cu acest scop ar avea sens la 14-16 ani in care cu engleza sau alta limba ar putea participa in concursuri si i s-ar puea oferi o bursa de undergrad undeva. Nu acum. |
Pai cine a zis sa emigreze sau sa caute ajutor in strainatate in momentul asta? Intii trebuie sa vada ce se poate face acasa si apoi sa incerce sa gaseasca alta cale.
Citat: |
Ina click: Ce mi se pare mie cam deplasat este ca doar cativa dintre voi ati oferit o solutie sau o parere, restul rezumandu-va la a incerca sa aflati: - da de unde stie victory ca e copilul supradotat? - n-o fi autist? - n-o fi doar bun in a memora chestii? - da ce stie sa faca? - da n-o fi lucrat cumva victory cu el acasa pt asta? - dar si ai nostri sunt tot la fel daca nu si mai. - da cine i-a spus? sigur? - ei lasa ca are el vreo hiba in alta parte, in mod sigur e un mic sociopat, neadaptat - ah, nu e? ei, poate devine. |
Ina, supertare, mi-a placut.
histamina spune:
eu tot nu am reusit sa aflu daca in acele 2 ore cat ii raspunde la intrebari, vitory nu l-a invatat sa scrie, sa citeasca etc.
am lucrat 8 ani in a recupera copii cu probleme emotionale si cativa chiar erau supradotati.
insa niciunul nu fusese invatat sa citeasca,sa scrie d eparinti.
mai e chestiune, inteligenta emotionala e la fel d eimportanta.
in general, ce am observat eu din practica, a fost ca majoritatea parintilor au inceput d ela un anumit puct sa "exploateze"supradotarea, sa il intruiasca suplimentar,ca tot poate.
au inceput singurei, au invatat singurei pana la un punct de la care a inceput supraincarcarea,ca,de,era mare mandria parintilor sa arate diplome fara nr,fara nr.
rezultatele, in plan emotional nu au fost fericite.
este experienta mea personala.
si totusi, unde a fost testat strumful?
nu contest nimic din cele scrise,ma bucur ca ai asa un strumf,insa vreau si eu sa ma dumiresc.
exista si copii supradotati care, datorita grijii parintilor ca ei sa fie niste adulti echilibrati, se dezvolta armonios.
am doua exemple,frati, ambii au terminat medicina sefi de promotie.
la 12,respectiv 14 ani, invatau deja dupa cursuri universitare, insa perment erau dusi la munte, intractionau cu natura, aveau prieteni.
Monnvas spune:
Victory, poate cei de la IRSCA te pot sfatui mai bine. Sunt o organizatie non-profit care se ocupa de copii supradotati.
http://www.supradotati.ro/
Sper ca cei de aici te vor ajuta sa-ti dai seama de mai multe si, chiar daca ei nu pot interveni in daraverile scolii la care e copilul tau, te pot ajuta macar cu un sfat. Te pot pune in legatura cu alti parinti, poate cu alti copii supradotati din zona ta. Au avut la un moment dat un curs pentru parintii acestor copii.
Scrie-le un mail, au mai multa experienta in aceasta problema decat noi.
CRISTIAN (7.03.2009)
--------------------------------------
Where there's a will there's a way
ana_a spune:
Invatatoarea este cea care daca ar dori ar putea sa-l inteleaga. O invatatoare buna asa ar face.
Stefan al meu, nu este supradotat dar a avut mult de furca cu educatoarele de la gradinita (3 grupe diferite) Nici una nu a reusit sa-l inteleaga, a avut si el foi rupte si critica multa... nu o mai lungesc.
Am ajuns la scoala si pot sa spun ca sunt linistita. Am intalnit exact ceea ce este potrivit pentru el. Doua doamne invatatoare care nu-l limiteaza, care sunt capabile sa-i permita sa fie ce este acolo unde simt si ele ca este putin mai mult decat ceilalti. Si sunt sigura ca la fel procedeaza si cu alti copilasi.
Daca in prima saptamana de scoala doamnele mi-au zis ca nu se poate adapta - ca are probleme de socializare, dupa o vreme mi-au spus ca este un copil exceptional si sunt mandre de el. Si el este la fel, de la inceput, doar ele au reusit cumva sa se muleze, si sa-l accepte asa cum este.
Iti doresc din tot sufletul sa gasesti intelegere in doamna invatatoare.
proud
"Cand te imprietenesti cu momentul prezent, te simti acasa indiferent unde te afli.Daca nu te simti acasa in clipa Acum, indiferent unde esti, nu te vei simti bine nicaieri." (Eckhart Tolle - Linistea vorbeste)
sorana spune:
Victory exista societati internationale de HI IQ. Ce mai cunoscuta este Mensa. Din pacate la noi sunt prea putini membri dar in alte tari (Anglia, SUA) au si programe pentru parintii copiilor supradotati (sa-i invete cum sa se poarte si cum sa-si stimuleze copiii). Poti incerca sa scrii unei astfel de societati. Daca vrei detalii scrie-mi pm sau mail.
Iq-ul mare nu reprezinta "garantia succesului", foarte multi oameni inteligenti (iq peste 131) au avut dificultati la scoala. Ceea ce e perfect locgic tinand cont de faptul ca erau mult mai inteligenti decat profesorii lor si nu multi profesori privesc asta cu ochi buni .
sorana spune:
Si un articol interesant
http://psychcentral.com/news/2012/03/16/wandering-mind-linked-to-brains-working-memory/36110.html
sorana spune:
Citat: |
citat din mesajul lui histamina in general, ce am observat eu din practica, a fost ca majoritatea parintilor au inceput d ela un anumit puct sa "exploateze"supradotarea, sa il intruiasca suplimentar,ca tot poate. au inceput singurei, au invatat singurei pana la un punct de la care a inceput supraincarcarea,ca,de,era mare mandria parintilor sa arate diplome fara nr,fara nr. rezultatele, in plan emotional nu au fost fericite. este experienta mea personala. http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=167651&nm=Sebastian-Minunea-mea |
Asta e si unul dintre motivele pentru care exista psihologi care nu recomanda testarea copiilor.
Plus ca e de preferat sa favorizezi socializarea (si sporturile de echipa, de exemplu) ca si asa copiii supradotati au tendinta de izolare.