despre cum crestem un copil...
Raspunsuri - Pagina 3
andacos spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Selene_Bunny Ce brrr, ruxandra? Nu-s bau-bau fisele alea. Eu am descarcat de pe didactic.ro un purcoi de fise. Unele is chiar faine. Si i-am luat si caiete speciale cu exercitii simple pentru 3 ani. Da' n-are rabdare defel pt. ele. Blogul meu - de la noi, pentru ei! Bazar general - fiecare implicare conteaza! Lucrusoare de vanzare... Martisoare de vanzare... |
Eiii mamagiuliei,vezi,asta e trendul!Fisele!
Stiam eu ca trebuie s aexiste unul!
Selene,am dat quote la mesajul tau doar pentru ca mi-am amintit de fisele astea!Nepoata mea din Romania se simtzea terorizata de cele fise,cumnata mea spunea ca nu erau diferentziate pe grupe de virste,de asta nepoata mea efectiv nu mai voia sa mearga la gradinitza de frica lor!
Dana
www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit
nikol24 spune:
eu nu am crescut cu fise,eu nu am facut cu mami acasa jocuri lego care sa mi stimuleze creativitatea,nu am pictat decat la scoala,nu am decupat si am mazgalit cum am stiut mai bine toti peretii din casa.Poate ca asta este motivul pt care nu am acordat suficineta importanta.Am incercat,nu i a placut...nu am insistat.Si acum aflu ca nu e bine si ca poate trebuia sa procedez atlfel
Roxxy80 spune:
Nikol, eu am crescut la fel ca tine. Nici macar la gradinita nu am fost. Dar eu mi-am dorit altceva pentru copiii mei. Am vrut sa le deschid orizonturi noi, sa invete, sa exploreze, sa stie cat mai multe, sa fie descurcareti. Un alt lucru pe care mi l-am dorit a fost ca ei sa urmeze un sport. Eu nu am urmat niciun sport si tare regret.
Uite, iti recomand sa o duci la ateliere de creatie. Se organizeaza f multe ateliere in Bucuresti, unde vin copilasi cu varste f mici. E o atmosfera placuta si invata in joaca, in plus e o modalitate de socializare (uite un astfel de exemplu, http://www.geology.ro/2012/02/primavara-la-muzeu-atelier-de-creatie-si-distractie-editia-a-iii-a/).
cristinuk@ spune:
ai incercat pictura cu degetul? prajituri de plastilina ... pt papusi sunt super distractive pictat pe pietre pe oua ca vine pastele acusi eu le vad pe toate astea ca o gimnastica pt creier
nu e musai de pictat pe pereti
alex_andra spune:
citat din mesajul lui andacos cumnata mea spunea ca nu erau diferentziate pe grupe de virste Dana www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit |
cele de pe didactic.ro sunt diferentiate si chiar nu sunt bau bau.
dintre cele pentru grupa 1 multe sunt de desenat.
eu nu stiam de acest site, m-am uitat pe el in urma a ceea ce am citit aici, dar fi-mea a primit un set de astfel de fise, matematice, pentru 3-5 ani, care sunt dotate cu o carioca care se poate sterge de cate ori vrei tu si sa reiei acea fisa de nenumarate ori.
nu e deloc terorizata, ba chiar ii plac f mult.
alex_andra spune:
citat din mesajul lui nikol24 Nu stiu daca titlul este cel mai potrivit asa ca am sa detaliez. Imi cresc fetita traditional,asa cum am fost si eu crescuta,asa cum am invatat si eu cat am putut de la mama mea.NU am dat o la gradinita chiar daca acum face 5 ani pentru ca nu i a placut si pt ca am cu cine sa o las atunci cand muncesc.Nu am exersat cu ea cantecele,literele alfabetului,desen etc pentru ca am crezut ca atunci cand va merge la gradinita va face destul si am lasat o sa bucure de copilarie.La 4 ani jumate cat are are este un copil activ,este sociabila,se joaca cu papusile ei si cam atat. Nu am citit carti despre cresterea si educatia copilului.Nu am lucrat acasa cu ea nimic,nu face puzzle,nu i place sa coloreze sau sa picteze si nici eu nu am insistat. Iar intrebarea mea este nu cumva am gresit?Nu cumva i va fi f greu sa se intergreze l;a gradinita acolo unde copii sunt dusi de la grupa mica si deja stiu sa coloreze,stiu cantecele?Nu cumva in ideea ca nu vreau sa i repesc inocenta copiariei nu am lucrat suficinet cu ea? Voi cum procedati?Ce ar trebui sa fac de acum in colo? Tin sa va spun ca nu am nici un punct de reper in sensul ca mama mea a murit acum 3 ani fetita era mica ,iar persoanele din jurul meu (soacra,cumnata chiar si sotul meu) sunt de parere ca trebuiesc facute toate la timpul lor si ca fetita este micuta si trebuie lasata sa se joace. AStept sfaturile voastre,va multumesc ,,IDEALUL ESTE INVIZIBIL OCHILOR'' |
banuiesc ca acest "traditional" la care faci referire este traditionalul perceput in familia ta.
Pentru ca "traditionalul" meu implica parintii in joaca noastra.
Parintii mei au cantat cu noi, s-au jucat cu noi, ne-au invatat poezioare, etc.
Gradinita nu rapeste copilaria. La gradinita copii se joaca si invata in joaca.
La gradinita copii socializeaza.
Fetita mea, atunci cand nu merge la gradinita, este mai agitata si plictisita spre sfarsitul zilei, desi eu, precum si parintii mei, ne jucam cu ea f mult, facem puzzleuri, desenam, pictam, construim, ne jucam cu papusile, facem scenarii ca mergem la cumparaturi,etc.
Noi cu ea, nu ea singura.
Si totul se face natural, pentru ea este o placere nu o corvoada.
Chestia asta cu : "nu-i place" e cu dus si intors.
Daca vede la voi ceva e foarte posibil sa incerce si ea.
Mama mea, in timpul liber, picteaza, deseneaza, etc.
Fi-mea s-a uitat la ea, a observat si a copiat.
Activitatile copiilor, ce le place si ce nu le place, sunt similare cu mancarea copiilor, ce le place si ce nu le place.
Daca tu nu mananci brocoli si te strambi cand il vezi, la fel va face si copilul.
Expresia pe care o ai : nu am lucrat cu ea....cred ca era mai potrivita expresia : nu m-am jucat suficient cu ea, nu am stat suficient cu ea.
Eu nu consider ca "lucrez" cu fata mea, eu consider ca "ma joc" cu ea.
Vreau sa subliniez ca nu te judec, doar ti-am raspuns la intrebari.
nelia spune:
nikol24, esti un parinte cit se poate de normal si ai mai multa incredere in tine. Daca tu ai facut asa pentru ca asa ai simtit si copilul e fericit, se simte bine, nu ati pierdut nimic, ati cistigat. Tendinta generala de astazi, mai ales in Romania, este sa bagam cit mai mult in copii, se va ajunge sa le ceara la 4 ani sa stie tot ce stiu acum in clasa I. Probabil ca vei tot auzi de acum incolo ca nu stie aia, ca uite, ceilalti copii stiu si ea nu stie etc., dar depinde ce e important pentru tine: sa stie ce stiu ceilalti copii sau sa stie cit ii place sa stie si sa se bucure de cit i-a mai ramas din copilarie.
Eu m-am ocupat de copiii mei, dar am urmarit numai sa fie dezvoltati la nivelul lor si al virstei fiecaruia. Am urmarit sa miste degetele bine, sa se miste ei bine, sa reuseasca sa fie atent acele citeva minute cit poate fi un copil mic, sa-i captez atentia cu ceva, dar sa fie obisnuit sa se lase captat... am fost foarte atenta la ce a venit de la fiecare copil in parte, ce-si doreste, ce-i place sa faca... si aia am facut. De asemenea, am fost atenta la modul cum interactioneaza fiecare, ce-l ajuta sa socializeze, am pus mult accent pe acest lucru pentru ca mi se pare important. Dar am respectat mereu ritmul copilului si felul lui de a fi. Sigur ca daca un copil iti cere sa invete litere, nu vad nici o problema in a i le arata, dar nu pentru ca trebuie...
Nu numai gradinita socializeaza, sint atitea si atitea feluri de a socializa si de a intra in contact cu alti copii. Nu numai taiatul, desenatul, decupatul, facutul de puzzle dezvolta motricitatea fina si globala, ci si sportul si activitatea in aer liber si alte activitati care nu au aer educativ, dar au acelasi scop. Nu numai memorarea de poezii si de cintecele dezvolta memoria... etc. Orice atrage copilul e binevenit de facut cu el, de incurajat sa faca... programele sint facute dupa o medie, e ca grila ia de luare in greutate si inaltime... copilul tau poate intra sau nu, exista un minim si un maxim, dar daca e cit de cit in grila mi se pare riscant sa insisti sa-l schimbi ca sa intre in ea.
Cornelia
Mais ce travail est souvent désagréable, donc impopulaire. (Carl Gustav Jung)
freedelia spune:
Alex_Andra -- de unde pana unde sa fie egalitate intre nu am lucrat cu ea si nu m-am jucat cu ea??!! Joaca trebuie sa fie condusa de copil, nu de parinte si copilul sa il urmeze. Copiii mei au explorat si descoperit singuri ce au avut ei interes. Si au avut interese complet diferite.
John la 4 ani citea si asta fara sa fi stat macar o data sa il invat literele. Doar din ce a intrebat pe strada, ce scrie acolo, pai scris coca cola, si acolo, pai acolo scrie volvo si el a facut conexiunile si la 4 ani am aflat ca stie sa citeasca. Cuvinte recu ostea de la 2 ani, cartile de acasa le citea de mult, dar am crezut ca sunt memorate. Deci nu stiu exat cand a invatat sa citeasca... La 4 ani l-am "prins" eu ca stie. In rest, nu i-a placut sa picteze, iiplacea sa faca puzzleluri, se juca cu trenuri si masini, cu plastilina. Intotdeauna el initia joaca, el isi aducea jucariile la mine si ne jucam, nu ii scoteam eu jucaria cutare si il indemnam sa se joace.
Jodie nu a invatat sa citeasca pana la 5 ani, cand am facut cu ea un curs de phonics. In schimb, este innebunita dupa arte de orice fel -- pictat, desenat, colorat, decupat, lipit. Si se joaca orein sir singura. Isi face bagajele intr-o valiza, pregateste carutul cu papusa, geanta cu scutece, jucarii si este mama carepleaca in calatorie in diverse tari cu copilul ei. Sau isi face casa din pernele de la canapea, perne,plapumi, paturi, isi aduce in casa te miri ce si sta ore in sir acolo. Are universul ei, ceea ce John niciodata nu a avut, el mereu a chemat un adult in jocurile lui, el sta singur numai cand citeste sau vede un film sau joaca un joc electronic. Si chiar si la jocurile electronice ii place sa fie cineva sa il priveasca sa ii explice ce face...
Jane se joaca cu papusi, cu bebelusi, ii plimba in carut, ii pune in patut, le da sa manance, ii poarta in port bebe. Si coloreaza cu ce si pe unde apuca. Se joaca de-a bucataria cu mancare de jucarie. Aaaa, si imi scotoceste toate dulapurile si sertarele. Si se imbraca cu toate hainele mele.
Toti copiii au in afara de activitatile de acasa tot felul de activitati -- sporturi, mers la locuri de joaca, intalniri cu prieteni, o data pe luna avem o jumatate de zi cu cate un singur copil, candfacem ce doresc ei, apoi mancam impreuna unde doresc ei, fara ceilalti doi copii.
Nu am facut "fishe" cu copiii, Jodie insa de vreun an, a inceput sa le caute pe ale lui John si sa ma cheme sa le facem. Asa ca am cumparat diverse carti cu fishe si le tin in biblioteca. A stie unde sunt, cand vrea sa le faca, le scoate si le face. Uneori ma cheama sa fac cu ea, altwori face singura.
Daca nu stai sa inveri copilul ce si cum sa se joace nu inseamna ca nu il stimulezi. Asa ca, Nikol, nu cred ca ai de ce sa iti faci probleme. Sunt sigura ca fetita ta va continua sa se dezvolte minunat...
Delia, 21+ cu si mami de John (11 Martie 2004), Jodie (16 Martie 2006), Jane (2 Martie 2010)
POZE
dana vio spune:
citat din mesajul lui nikol24 Nu stiu daca titlul este cel mai potrivit asa ca am sa detaliez. Imi cresc fetita traditional,asa cum am fost si eu crescuta,asa cum am invatat si eu cat am putut de la mama mea.NU am dat o la gradinita chiar daca acum face 5 ani pentru ca nu i a placut si pt ca am cu cine sa o las atunci cand muncesc.Nu am exersat cu ea cantecele,literele alfabetului,desen etc pentru ca am crezut ca atunci cand va merge la gradinita va face destul si am lasat o sa bucure de copilarie.La 4 ani jumate cat are are este un copil activ,este sociabila,se joaca cu papusile ei si cam atat. Nu am citit carti despre cresterea si educatia copilului.Nu am lucrat acasa cu ea nimic,nu face puzzle,nu i place sa coloreze sau sa picteze si nici eu nu am insistat. Iar intrebarea mea este nu cumva am gresit?Nu cumva i va fi f greu sa se intergreze l;a gradinita acolo unde copii sunt dusi de la grupa mica si deja stiu sa coloreze,stiu cantecele?Nu cumva in ideea ca nu vreau sa i repesc inocenta copiariei nu am lucrat suficinet cu ea? Voi cum procedati?Ce ar trebui sa fac de acum in colo? Tin sa va spun ca nu am nici un punct de reper in sensul ca mama mea a murit acum 3 ani fetita era mica ,iar persoanele din jurul meu (soacra,cumnata chiar si sotul meu) sunt de parere ca trebuiesc facute toate la timpul lor si ca fetita este micuta si trebuie lasata sa se joace. AStept sfaturile voastre,va multumesc ,,IDEALUL ESTE INVIZIBIL OCHILOR'' |
Din pdv meu ai gresit foarte mult. Poate ca n-ai avut repere din copilarie dar ma gandesc ca in afara de familia ta ai mai vorbit si cu alti oameni sau ai privit un TV de unde puteai afla. Fetita ta a pierdut mult timp, timp in care nu trebuia sa invete ceva efectiv ci timp in care trebuia sa se obisnuiasca cu ideea ca trebuie sa invete. Daca ai spus ca "nu o intereseaza" este pentru ca n-a fost stimulata. Eu nu sunt o mama exagerata, crede-ma, dar Alex a primit prima carte la 6luni. Si acum o avem "Ratusca Marusca" si avea un cap de rata in care introduceam un deget si o miscam cf povestii. Avem zeci de puzzle-uri. Picteaza si coloreaza tot timpul. Retine imediat toate cantecelele si le fredoneaza prin casa.
Nu ma laud, te rog sa ma intelegi, totii copii pe care ii cunosc eu fac asta.
Partea buna este ca nu-i timpul inca pierdut, dar iti va fi greu, pentru ca nici una nu aveti obisnuinta. Va trebui sa insisti si iti va fi greu. Dar trebuie s-o faci.
Imi pare rau ca te-am suparat. Am sa citesc si celelalte pagini si poate revin.
Alexandra Maria
14.12.2007