Strategii pentru un viitor sigur si imbelsugat

Raspunsuri - Pagina 3

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Hmmm... cand am spus ca iti trebuie pe langa cunostinte (stiinta) aprofundate si psihopedagogie si la acest aspect m-am gandit. Trebuie sa ai talentul si competenta potrivita pentru a transmite informatii potrivite pentru mintea potrivita.

www.romleas.ro/Rosia%20Montana/" target="_blank">Ce nu stiu romanii despre aurul lor!

Eu pur si simplu / Pagina legislativa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns belleane spune:

Pe fiica-mea o captiveaza orele de religie. Printre altele fac martisoare, picteaza oua, fac ingerasi etc. Cat despre doamna de religie, cred ca o iubesc toti copiii. Nu am vazut nicio incercare de indoctrinare de care recunosc ca-mi era teama. Acum daca as vre sa o retrag s-ar opune ea.
Ei discuta de ex. despre: cum sa fii mai bun, cum sa fii mai iubitor, cum sa-ti asculti parintii, ce am facut bine astazi. De ce m-as opune acestor lectii?
Si cred ca uneori copiii doresc si alta materie nu numai romana si matematica.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

Citat:
citat din mesajul lui belleane
Nu am vazut nicio incercare de indoctrinare de care recunosc ca-mi era teama.

Cu o floare nu se face primavara.
Si eu am avut un profesor de socialism care n-a schitat nicio urma de indoctrinare. Din contra. Omul ne povestea despre economia de piata, greselile industrializarii fortate, colectivizare aiurea, ne dadea teme din Kafka si Machiavelli, si in tot anul n-am avut de studiat sau comentat vreo plenara sau cuvantare de-a tovarasului! Banuiesc ca 99% dintre cei care au prins scoala pe vremuri nu au amintiri la fel de placute.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Aici in Suedia se face religie de genul in care spune Marius. Incepe daca nu ma insel in clasa a 3-a si e inclusa in materiile sociale, alaturi de stiinte sociale, geografie si istorie. Fiind 4 materii asadar, se fac pe rand, cate un semestru fiecare astfel ca o data la 2 ani fac cate un semestrul religie. Se poate si la copii mai mici, se adapteaza la intelegerea lor.

Cea mare a mea a facut deja trei semestre. Sunt ca niste povesti frumoase despre fiecare religie in parte. Anul asta a invatat hinduismul si budhismul, diferente si asemanari, etc. Inainte a invatat crestinismul si islamul, tot comparativ.

Eu am invatat in perioada cand invatam suedeza, exista posibilitatea sa iti alegi diverse materii ca sa iti imbogatesti vocabularul. Am ales religie pentru ca m-a interesat sa invat despre religiile lumii, in cadru organizat. A fost cea mai interesanta materie la care am participat, am avut discutii foarte interesante la cursuri, pentru ca eram adunati atei, ortodocsi, protestanti si musulmani.

Cea mare a mea a facut 4 ani religie in scoala romaneasca...a urat de la inceput la sfarsit materia, eu la fel. Printre altele, profesoara le-a spus in cl.3-a ca nu exista Mos Craciun si ca parintii mint copiii pe tema asta, fetita mea a venit plangand de la scoala. Eram gata sa o retrag, dar asa cum spun fetele...nu avea ce face in acea ora si am lasat-o. Corectam eu acasa tampeniile spuse de o idioata de profesoara la scoala.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Bedrosmart spune:

Ceea ce spune Mihaela despre sistemul practicat in Suedia mi se pare varianta IDEALA. Da, asa ceva mi-as dori din suflet sa invete copilul meu.
Ba mai mult, regret ca eu nu am avut de unde sa invat (la scoala,in cadru organizat, ca pe vremea mea nu se punea problema de religie in scoala) amanunte despre alte religii.
Totusi, citind si parerile voastre, raman ingrijorata cu aceasta materie care nu e pe placul meu si nu pot decat sa sper ca va avea parte de un profesor care sa nu aiba tendinte de indoctrinare a copiilor. Pentru ca atunci o sa-l retrag de la ora respectiva, fie ce-o fi.

B.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mihaela_s spune:

Inca ceva: in Ro stiu ca profesorii de religie termina teologie sau chiar sunt preoti. Aici nu e asa. Profesorii de religie, sunt profesori de religie. Fac exact aceeasi facultate ca orice alt profesor. Aici de obicei profesorii predau mai multe materii, de obicei in aceeasi categorie: cel de religie preda si restul materiilor sociale, pentru ca nu e o materie continua, cum spuneam.

Profesorul de religie cu care am facut eu de ex. era agnostic.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns sorana spune:

Uau - trebuie sa inteleg ca eu si fi-mea suntem privilegiate. Fi-mea nu face religie, in timpul orei de religie merge la o clasa paralela la o ora de romana. In cls I a fost la o ora de limba straina, in cls II a fost religia ultima ora, deci a venit acasa.

Marius si mie mi-ar place ce zici tu dar la noi e cu totul altceva.
Aka - pai se poate si la copii mici. Adica fi-mea a fost foarte interesata in perioada 6-7 ani de zeii greci si legendele olimpului. Deci li se pot prezenta inceputurile religiilor (politeismul) sub o forma potrivita varstei, fara probleme.
De fapt e ok sa li se prezinte orice cata vreme e sub forma "öamenii credeau ca" (pentru religii disparute) sau "unii oameni cred ca" (pentru religii active). Nu mi se pare ok sa li se prezite una dintre religii ca fiind "singura adevarata". Pentru credinciosi instruirea religioasa nu are ce cauta in scoala publica, se poate face la dorinta familiei in biserici si scoli bisericesti.






Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Hmmmm - in Oradea sunt profesori de religie care predau aceasta disciplina - aceasta este meseria lor cf specializarii absolvite (facultate de teologie - specializarea profesor religie) nu de preot.

www.romleas.ro/Rosia%20Montana/" target="_blank">Ce nu stiu romanii despre aurul lor!

Eu pur si simplu / Pagina legislativa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Laura25 spune:

da, Marius, dar e facultatea de teologie ortodoxa (sau catolica, dupa caz). Adica au invatat doctrina unei religii si asta predau. Nu istoria religiilor.



Am marfa la bazar umanitar DC

Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi

'Cos what I feel is the only truth for me

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns b.nica spune:

Eu nu stiu ce s-a urmarit cu introducerea orelor de religie dar sunt aprope convinsa ca efectul asupra copiilor va fi contrar celui asteptat.
Am asa o impresie pacatoasa ca sunt cam multi absolventi de teologie care nu au obiectul muncii.
Cunostintele religioase sunt mai bine receptate in Casa Domnului nu intr-un mediu laic si aici ma refer la toate religiile.Asa o predare scolareasca mi se pare nepotrivita.
Mai bine faceau in locul religiei o introducere in Cultura Universala, sau ca sa nu sariti pe mine cu reprosuri, o pregatire in vederea unei astfel de discipline atat de necesara in scoala.
Si uite cum spunea cineva se putea incepe cu Legendele Olimpului, Biblia pentru copii, Basmele romanesti, persane, indiene, chinezesti, etc. mai ales ca vorbim de varsta ...basmelor.
Cata intelepciune gasesti in unele basme mai ales ca nu cred ca sunt multi parinti care sa cultive interesul pt. aceasta lectura.
Cred ca acesti absolventi de teologie se pot descurca bine in acest domeniu.

Mergi la inceput