Gunoiul in Romania

Gunoiul in Romania | Autor: Maria_1

Link direct la acest mesaj

Locuiesc in Bucuresti. In sectorul in care stau, gunoiul este colectat o data pe saptamana total alandala. Vecinii nu platesc gunoiul si prefera sa il puna in strada. In fiecare seara trece o masina de gunoi care il colecteaza. Cu exceptia zilelor de sarbatoare sau cand vremea nu permite (cum a fost in iarna asta cu muntii de zapada).

La sfarsitul unei saptamani, am zeci de cartoane (de la cutii de lapte, biscuiti, etc), zeci de recipiente si ambalaje de plastic, zeci de sticlute (de bere, sucuri, etc.) + gunoiul menajer.

Pentru ca pe strada nu exista containere pt gunoi separat, platesc o firma care vine saptamanal. Dar ei nu fac decat sa 'salte' gunoiul cu totul. Hartii, cartoane amestecate cu sticla, cu mult plastic, gunoi menajer (+chestii f nocive pt mediu - cum sunt bateriile sau alte substante)

Dupa incetarea ninsorilor, de cateva zile. . . pe strazile din Bucuresti este un adevarat dezastru. Peste muntii de zapada murdara, se astern alti munti - de gunoaie. Ambalaje, sticle sparte, coji de oua sau cartofi.

Imi doresc sa separ gunoiul si sa fiu asigurata ca o parte merge spre reciclare si ca restul nu dauneaza mediului. Nu sunt insa dispusa sa imi car gunoiul cu masina personala pana cine stie unde, la nu stiu ce firma obscura, de la la capatul orasului.
Vreau sa separ gunoiul, dar sa existe servicii (asa cum sunt firmele actuale) care sa le colecteze separat.

La voi in oras/localitate cum este? Voi cum procedat? Vi se pare normal ca in Romania inca nu separam deseurile si nu avem solutii de bun simt pentru asta?

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns marius spune:

In Oradea se colecteaza separat si locuiesc in Romania.

www.romleas.ro/Rosia%20Montana/" target="_blank">Ce nu stiu romanii despre aurul lor!

Eu pur si simplu / Pagina legislativa

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ramonika spune:

teoretic se colecteaza separat... practic...
numai la noi la firma sunt 3 containere mici pt. plastic, hartie si sticla parca. lumea depoziteaza selectiv, insa cand vine femeia de servici cu sacul ca sa ridice gunoiul, rastoarna din toate 3 cosurile in acelasi sac...
deci cosurile alea sunt mai mult de imagine, asa... cica respectam normele UE...

Ramonika Ruxandra (30.11.2009) tati si Vladutz
zebra roz

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Maria_1 spune:

Bravo! Ma bucur pentru oradeni. Dar cum s-a intamplat 'minunea'? Este o initiativa a primarului, a asociatiilor de locatari? Cum a functionat si cum s-a pus in aplicare separarea deseurilor? Cetatenii sunt verificati sau fiecare face cum doreste?

Gunoiul de acasa este colectat tot separat? Cum? Fiecare cumpara pubele separate pt deseuri separate?

Situatia (excelenta) de care vorbesti este valabila in intreg judetul Bihor sau doar in Oradea?

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui Ramonika

teoretic se colecteaza separat... practic...
numai la noi la firma sunt 3 containere mici pt. plastic, hartie si sticla parca. lumea depoziteaza selectiv, insa cand vine femeia de servici cu sacul ca sa ridice gunoiul, rastoarna din toate 3 cosurile in acelasi sac...
deci cosurile alea sunt mai mult de imagine, asa... cica respectam normele UE...

Pai si cum e posibil asa ceva? Nu e nimeni in masura sa faca ceva? Cum sa pui totul la un loc dupa ce oamenii au avut decenta si bunul simt sa puna gunoiul separat?
Nu prea imi dau seama care ar trebui sa fie solutia. Educarea oamenilor care fac curat? A celor care strang gunoiul de pe strada?
Dar degeaba ii educam pe ei daca nu exista un sistem functional verificat si verificabil.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ale1212xa spune:

Citat:
citat din mesajul lui marius

In Oradea se colecteaza separat si locuiesc in Romania.

www.romleas.ro/Rosia%20Montana/" target="_blank">Ce nu stiu romanii despre aurul lor!

si la noi sunt recipiente de colectat separat..cand trece masina de gunoi varsa pe rand toate recipientele in aceiasi masina

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns marius spune:

Nu este nici o minune. Exista pubele separate pentru tipurile de deseuri. Oamenii selecteaza de acasa deseurile si le arunca in pubela potrivita. Masinile care colecteaza deseurile sunt si ele diferite fiecare ridica doar deseul pentru care este alocata masina din pubelele potrivite tipuli de deseu. Acestea sunt duse la statia de reciclare.
Deci nimic special. Nimeni nu cumpara nimic. Pubelele sunt proprietatea societatii de reciclare.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CorinaDani spune:

in ploiesti exista din loc in loc acele containere speciale, de colectare selectiva a deseurilor. evident, prea putini le folosesc, deoarece sunt amplasate total aiurea, pe trotuar, pe arterele principale ale orasului, deoarece sunt ridicate cu o macara speciala; in cartiere, printre blocuri si sute de cabluri atarnate intre stalpi, nu se pot ridica acele containere, cu masina-macara.

in blocurile unde exista tubulatura de gunoi, evident ca se arunca de-a valma tot gunoiul. intr-un astfel de bloc locuiesc si eu.

in cartiere, intre blocurile cu 4 etaje, sunt amplasate containere mai mici, pe role, pentru colectarea gunoiului de la aceste blocuri, care nu au tubulatura pentru gunoi. si aici, gunoiul este aruncat la gramada, fara a fi selectat. tot aici vin diversi cetateni, de la casele din cartier si isi arunca gunoaiele voluminoase sau grele, pentru a nu-si umple tomberonul sau pentru a nu plati taxa/kg in calitate de abonati individuali.

si chiar daca s-ar osteni cineva sa-si separe deseurile si sa le duca la gunoi in saci diferiti, tot degeaba, hoardele de cautatori in gunoi fac dezastru cand trec pe la ghenele din cartier, scot din containere tot gunoiul ambalat in pungi/sacose, le rup, recupereaza doze, pet-uri, cartoane, paine si ce le mai trebuie lor, iar resturile menajere din pungile rupte raman pe jos. cainii comunitari desavarsesc opera, intinzand gunoaiele peste tot, am observat ca au o preferinta deosebita pentru pampersi, vezi peste tot pe langa ghena pampersi sfasiati de caini, probabil ii atrage mirosul scutecului sau al continutului acestuia...

asadar, este lipsa de educatie a populatiei, combinata cu lipsa de preocupare a autoritatilor locale pentru a asigura containere in toate zonele orasului, probabil ca nu exista nici cadrul legal adecvat, care sa permita sanctionarea celor care nu selecteaza deseurile.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui CorinaDani

in ploiesti exista din loc in loc acele containere speciale, de colectare selectiva a deseurilor. evident, prea putini le folosesc, deoarece sunt amplasate total aiurea, pe trotuar, pe arterele principale ale orasului, deoarece sunt ridicate cu o macara speciala; in cartiere, printre blocuri si sute de cabluri atarnate intre stalpi, nu se pot ridica acele containere, cu masina-macara.

in blocurile unde exista tubulatura de gunoi, evident ca se arunca de-a valma tot gunoiul. intr-un astfel de bloc locuiesc si eu.

in cartiere, intre blocurile cu 4 etaje, sunt amplasate containere mai mici, pe role, pentru colectarea gunoiului de la aceste blocuri, care nu au tubulatura pentru gunoi. si aici, gunoiul este aruncat la gramada, fara a fi selectat. tot aici vin diversi cetateni, de la casele din cartier si isi arunca gunoaiele voluminoase sau grele, pentru a nu-si umple tomberonul sau pentru a nu plati taxa/kg in calitate de abonati individuali.

si chiar daca s-ar osteni cineva sa-si separe deseurile si sa le duca la gunoi in saci diferiti, tot degeaba, hoardele de cautatori in gunoi fac dezastru cand trec pe la ghenele din cartier, scot din containere tot gunoiul ambalat in pungi/sacose, le rup, recupereaza doze, pet-uri, cartoane, paine si ce le mai trebuie lor, iar resturile menajere din pungile rupte raman pe jos. cainii comunitari desavarsesc opera, intinzand gunoaiele peste tot, am observat ca au o preferinta deosebita pentru pampersi, vezi peste tot pe langa ghena pampersi sfasiati de caini, probabil ii atrage mirosul scutecului sau al continutului acestuia...

asadar, este lipsa de educatie a populatiei, combinata cu lipsa de preocupare a autoritatilor locale pentru a asigura containere in toate zonele orasului, probabil ca nu exista nici cadrul legal adecvat, care sa permita sanctionarea celor care nu selecteaza deseurile.

Exact ce descrii tu mai sus....vad si eu. Parca totul concura la amplificarea si sedimentarea mizeriei. Si 'cautatorii' si cainii 'comunitari', nepasarea autoritatilor, lipsa de educatie a oamenilor.

E foarte trist ca ne facem ca facem in continuare. Asta cu pubelele pt gunoi separat care sunt varsate la un loc. . . mi se pare reprezentarea suprema a nemerniciei si a ipocriziei post-comuniste.

Ne dam europeni pe unde 'se vede'. Dar bagam toata mizeria sub pres si plecam mai departe fluierand. E foarte trist ca o persoana sau cateva zeci. . . nu pot face nimic ca sa schimbe situatia.
Sunt convinsa ca foarte multi sunt deranjati de revarsarea gunoaielor si de 'soarta' mediului inconjurator. Dar sunt neputinciosi. Asa cum ziceai. Degeaba ma chinui sa imi separ deseurile, daca vine un Mitica si le pune pe toate la un loc.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ramonika spune:

eu am gasit pe net prezentarea unui selector de gunoaie. o firma din Italia vinde asa ceva. deci toate firmele de salubrizare ar putea sa-si cumpere asa ceva (chiar si prin proiecte europene cu fonduri rambursabile, daca n-au bani). masina aia chiar era misto, puneai toate gunoiaiele pe o banda si treceau prin diverse filtre care "sugeau" plastic, metal, hartie, la final ramanand doar deseurile menajere.
normal ca mai frumos si mai decent ar fi si lumea sa contrinuie la asa ceva, insa n-ai cu cine. si motivatia lipseste.
macar de s-ar pastra curatenia in spatiile publice, de gratar, as fi multumita si cu atat, n-as mai avea pretentia sa selecteze lumea gunoaiele. cel putin nu inca.

Ramonika Ruxandra (30.11.2009) tati si Vladutz
zebra roz

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns valentinag spune:

Eu personal folosesc tomberoanele puse pentru a selecta gunoiul! Sticlele de plastic le fac mici, le pun in saci si le pun in cele poentru plastic, cele de sticla de obicei le pastrez, (borcane pentru muraturi si zacusca)cand mi-am aruncat niste teancuri de reviste care ocupau spatiu degeaba si nu le mai citea nimeni, tot la tomberonul din strada le-am dus!
N-am stiut ce sa fac cu hainele uzate, pe care n-am avut cum sa le donez, asa ca le-am pus in niste pungi si le-am lasat langa ghena jos sau le-am mai dat foc, in curte, asta cred ca nu-i bine, ca am poluat!
Nu suntem obisnuiti sa selectam gunoiul, plus de asta, coji de cartofi pe jos vezi pentru ca rup cainii pungile si cauta prin ele, deci trebuie sa rezolvam si problema cainilor vagabonzi!

De mancare
Dulciuri
Din gradina mea

Mergi la inceput