Pot fi soacrele dragute?
Raspunsuri - Pagina 5
violetan spune:
Ramiris, ai dreptate cu generalizarile in general , dar ce a rezumat bird in mesajul ei e statistic absolut adevarat. Mai mult decat atat, sociologic vorbind, relatia mama-fiu, in general mama-copii in Romania este deficitara si are impact direct asupra sanatatii nationale. Spun asta citind cel mai recent studiu ("Ghid de conversatie de la roman la roman") in care sunt analizate in detaliu atitudini si comportamente ale romanilor. Surprinzator si interesant in acelasi timp.
Sociologia si statistica sunt doua instrumente la adapostul carora ne putem permite, Doamne ajuta si generalizari fara sa suparam pe nimeni.
XIO spune:
oh, iarasi Bird si Australia si la un topic despre soacre
Viitoarea mea soacra este o femeie extaordinara, iar generalizarile cestea care au la baza statistici (wow, ma intreb ce fel de statistici, ca in discutia asta depinde foarte mult persoana, eu nu ma inteleg bine cu toate pers din lume pe care le cunosc, asa ca unii pot spune despre mine ca sunt rpietenoasa, iar altii ca sunt rautacioasa), deci, generalizarile astea tot nu sunt corecte dpdv logicc, pt ca si daca ai 60% de femei sarite de pe fix tot nu poti spune ca TOATE sunt asa, daca ne agatam de statistici, corect este sa spui prcentual, X% sunt asa, sau macar sub X%.
violetan spune:
Xio, eu nu ma refeream la femei sarite de pe fix , ci la o realitate sociologica romaneasca. Incerc sa deschid documentul si dau citatele.
Nu e vorba numai despre Australia, ci despre societatile "masculine" in general, acolo unde, social vorbind relatia mama-copil este una mai sanatoasa, in sensul desprinderii acestuia de celula parentala intr-un mod viguros. In Romania, aceasta relatie cumva nesanatoasa intre mama si copil este rezultatul abuzului comunist, in sensul subordonarii femeii barbatului, mai precis atribuirea rolului ingrijirii, cresterii si educarii copilului in familie- femeilor in exclusivitate.
Nu mai vorbesc ca toata ideologia comunista legata de mentinerea familiei intr-o organizare dominata de barbat, dar subminand total responsabilizarea lui (acceptarea tacita a violentei in familie, exonerarea barbatului in caz de viol prin casatorie, interzicerea avorturilor, politica natalitatii fortate etc) au dus in final la o societate feminizata, dar dominata de barbati, deci o calitate deteriorata a masculinitatii. Dupa Hofstede, Romania are un scor (la dimensiunea interculturala) care indica "o societate relativ feminina".
Scuze ca m-am intins, vroiam doar sa justific ce am spus si s-o scot din ecuatie pe bird si australia, in sensul ca ce a afirmat ea este intuitiv corect si justificat sociologic.
Marox spune:
Violetan, cind a spus Hofstede ca România este o societate relativ feminina? Cind l-am studiat eu in 95 studiul se oprea la Iugoslavia, tocmai, nu avea date despre restul estului Europei. Personal, mi se pare societatea româneasca ca fiind macho, admiram pe Superman si pe cei imbogatiti rapid, femeile la cratita, preocuparea pt natura si binele social tinde catre zero. Vorbesc in general, forumul DC este atipic.
violetan spune:
Marox, eu l-am studiat mai recent pe Hofstede.
Uite:
"cinci dimensiuni culturale au fost denumite ulterior:
• PDI (Indexul Distantei fata de Putere)
• IDV (Individualism)
• MAS (Masculinitate)
• UAI (Indexul de Evitare a Incertitudinii), si
• LTO (Orientare pe Termen Lung)
Feminitate romaneasca
Romania este o tara feminina, adica membri societatii cauta un mediu colaborativ si cer
sustinerea tuturor membrilor societatii, indiferent de aportul acestora. De asemenea, sunt mai
putin competitive si nu urmaresc cu orice pret provomarea si castigul. Cifra 39, comparativ cu
scala de la 0 la 100, plaseaza Romania in familia tarilor in care rolurile intre cele doua sexe nu
sunt predeterminate si in care barbatii pot prelua cu usurinta responsabilitati domestice (in cazul
in care le da voie mama-soacra!)."
Sursa: www.geert-hofstede.com; www.i-interact.ro
Nu vorbesc in general fara sa am o baza solida...
Marox spune:
Violetan, multumesc pentru raspuns . D-aia am si intrebat, m-am gindit ca ai date mai recente.
Insa imi mentin opinia, Romania nu mi se pare o tara in care nu sint urmarite promovarea si cistigul si nici ca barbatii impart cu usurinta rolurile domestice. Poate ca studiul a fost facut pe un esantion nereprezentativ - se obtine un rezultat foarte diferit intre studiul orasenilor educati, cu acces la informatie, si cel al taranilor (aproape) analfabeti.
DarkBendis spune:
Ma pornisem sa va povestesc din nou de cele trei soacre personale, dar am realizat ca mai scrisesem si la inceputul subiectului
A, si o chestie super-buna - soacra minunata (ma rog, in cazul meu 3 bucati) dar...fiecare locuieste la casa lui, are viata lui si se implica in viata celorlalti (adica soacra in viata familiei copilului si invers, copilul in viata "casei" parintilor) doar atata cat li se permite, deci nu "lasa-ma pe mine, ca eu stiu mai bine/ma pricep mai bine/sunt maica-ta si de cand invata puiul gaina?" (pe asta am auzit-o la cineva... "puiul" avea vreo 46 de ani ).
Dark Bendis
& The Goblin Prince (31.12.2008)
"I dream of wolves. With them I run."
"Ye harm none, do what thou wilt shall be the whole of the Law"
violetan spune:
Marox, aspirational sigur ca suntem o tara macho, mai sus chiar explicam dominatia barbatului, violenta lui, "in casa asta canta cocosul", dar, repet, e doar la nivel aspirational. Daca barbatul (meltean si grosier fiind) isi bate nevasta, nu inseamna ca e macho, desi el asa se considera in ingustimea lui.
O tara eminamente masculina e una cu lideri puternici, care nu se tem de esec, care au un vis si lupta pentru el, nu alearga in fusta mamei daca au dat gres. Iar in aceste societati contribuie foarte mult mentalitatea sanatoasa a mamei, a familiei in general care isi iubesc copii, dar stiu cand sa le dea drumul din cuib.
Noi visam cu ochii deschisi la superman, cavaleri si james bond, dar cand vine vorba, la o adica, sa luam problema in mana apelam la altii. Observam cu usurinta aceasta trasatura la guvernanti, in primul rand. Asta asa, groso modo . Desigur, exista exceptii, dar vorbeam de trasaturi comune.