Salariu meritat?

Raspunsuri - Pagina 7

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns coracora spune:

Olim, daca in Franta pentru masurarea dioptriilor ajungi in cabinetul unui medic (chiar si "manevrat" fiind doar de asistenta), in Olanda ti se stabilesc dioptriile la optician (care nu are studii superioare in domeniul medical)... deci tot mai "bine" e la voi.

Inca un aspect care pe mine ma indigneaza este legat de tarifele stomatologilor. Am platit acum 2 ani in jur de 1100 de euro pentru 4 plombe "simple" si o obturare de canal. Nu am asigurare pentru tratamente stomatologice, insa chiar daca as fi avut, tot as fi platit din buzunar cam jumatate din suma de mai sus (co-plata). Cum se ajunge la sumele astea astronomice...?

Sunt de acord cu ce spune Saskia, asiguratorii medicali sunt papusarii iar medicii sunt "dirijati" in directia poftita de acestia. De-asta s-a si ajuns ca medicul de familie (cel mai slab retribuit in sistemul olandez) sa le faca pe toate pentru ca specialistii costa prea mult. Imi venea sa si rad citind niste sfaturi pe Internet cum ca femeile active sexual trebuie sa mearga la control ginecologic de 2 ori pe an pentru a fi depistate din timp problemele. Pai aici proba pentru testul Pananicolau e prelevata de asistenta medicala, nici macar pe medicul de familie nu ajungi sa-l vezi la ochi pentru treburi din astea care tin de preventie... daramite sa ti se mai dea si trimitere la ginecolog asa, ca vrei tu sa fi sigura macar pe medicul de familie nu ajungi sa-l vezi la ochi pentru treburi din astea care tin de preventie... daramite sa ti se mai dea si trimitere la ginecolog asa, ca vrei tu sa fii sigura ca totul e ok.... no way! :(

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gmmm spune:

marox, eu daca fac ore suplimentare nu numai ca nu sint platita, dar pur si simplu nici nu le sesizeaza careva.
De fapt discutia cu colegele mele pornise tocmai de la asta, si anume ca se considera in mod tacit ca daca ai salariul pe care il ai, in schimb lucrezi fara sa-ti numeri orele.
Faptul ca faci o munca care prin esenta ei se deosebeste de cea a (sa zicem) asistentelor, nu cintareste suficient. Colegele mele vin la 8 1/2 dimineata si pleaca pe la 19, rareori mai devreme. Plus 45 min pe drum dus, 45 min intors. Faceti calculul: asta-i viata?

olim, una din probleme este si ca medicii nu pot fi platiti in mod diferential in functie de competente, pe de o parte, si in functie de dificultatea cazului, pe de alta parte.

andiaroro, eu m-am referit strict in contextul discutiei cu salarii de milioane si milioane de dolari. Nu mi s-a parut corect in cazul lor ca impreuna la pierdere si singuri la cistig (cind bancile sint ajutate de state sa nu dea faliment; daca ar fi avut beneficii, nu cred ca le-ar fi impartit cu statul).

Si ceva foarte important: de ce sa fie asa un tabu cit cistiga fiecare? Nu e deloc vorba sa "birfesti".
Mai intii ca lasa loc la fantasme. O data vorbeam cu o asistenta medicala scolara; nu mai stiu in ce context ii spuneam ca eu cistig pentru o jumatate de norma opt sute si ceva de euro. La care ea m-a "corectat": opt mii...
Credea ca ma inselasem. Ca sa vezi ce-si inchipuia ea despre salariul meu...

Si e un aspect extrem de important, nu-i asa, al existentei noastre, fiindca de aici decurg multe.
Nu-i vorba sa faci pe cineva sa se simta prost sau sa reduci totul la bani, in nici un caz. ("Unde iti este comoara, acolo iti este sufletul".)
Dar nici sa fie asa o rusine sa evoci subiectul.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns olim spune:

coracora, eu am avut diagnostic pus de oftalmolog ca m-a trimis medicul de familie la un control amanuntit datorita riscului de sarcina, dar si la noi tot opticianu iti face reteta de obicei
cat despre stomatologi, si aici au niste preturicat despre calita lucrarii nu este nici pe departe proportionala cu pretul, in Romania am facut lucrari mult mai calitative si la preturi muuult mai mici!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kariguld spune:

la nemti o "plimbare" cu salvarea costa 500 E. aia simpla, fara sa primesti ingrijiri pe drum. si mai platesc si eu 10 euro. asta daca ai asigurare medicala. daca nu ai scoti 500 din buzunar. plus alte dandanale la spital, care sunt tot de la sute in sus.
dar primesti servicii de super calitate.



Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marox spune:

Gmmm, orele suplimentare "à gogo" sint o practica binecunoscuta in unele intreprinderi. In Franta, ca si in România. Sint considerate aproape o obligatie, adica nu esti bine vazut daca nu le faci. Ai, n-ai treaba tre' sa stai, ca sta si seful, si colegul, si colega,...

Cit despre timpul pe care-l faci pe drum, asta e o optiune personala pina la urma. Nu stiu daca ai vazut acum citva timp o "Zone interdite", despre lipsa de locuinte. Un cuplu care statea intr-un apartament in Lyon decide sa construiasca o casa la tara, departe de tot, la trei ore dus-intors de locurile de munca. Dar erau satisfacuti ca aveau o camera in plus si o gradina.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns olim spune:

kariguld; depinde mult de spital si peste cine ai noroc sa dai si acolo cand vorbim despre calitatea serviciilor.
al meu sot a fost dus de salvare in regim de urgenta vreo 2km,a avut o gastroenterita, i-au facut analize, i-a luat sange, asistenta era prastie, a facut febra de la hematoamele ce le eavea pe maini de la intepaturi, l-au tinut sub observatie vreo 3 ore, i-au facut o perfuzie si cam atat si a venit factura de 2200de euronoroc ca avea asigurare internationala de sanatate; asta pe vremea cand noi locuiam in Spania, in 2008, in Kassel.

cat despre cele 45 de minute, sunt de acord cu Marox multa lume prefera sa stea in localitati mici pentru gradina si alte facilitati economice, decat sa locuiasca in orase mari.

cat despre subiectul salarii in Franta, este o tema tabuputina lume vorbeste despre salarii!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns lara_c spune:

Citat:
citat din mesajul lui coracora

Foarte on-topic - am vazut acum vreo 2 luni la tv un documentar despre unii dintre cei mai bogati oameni ai lumii. Fiecare povestea cum ajunsese sa posede averi impresionante, ce fel de business-uri facusera, care le erau principiile de viata, ce ii ghida in afaceri, samd.

M-a impresionat foarte mult relatarea despre un cetatean francez care ajunsese cel mai vestit manufacturier de textile din Asia. Omul avea o poveste de viata extrem de interesanta: ajunsese in India impreuna cu sotia si fiul sau, pornise o afacere, insa dupa o scurta perioada s-a trezit singur, sotiei nepriindu-i clima Indiei (asa ca a plecat in Europa si si-a luat si baiatul cu ea).

Tipul despre care va spun n-a deznadajduit ci s-a lansat cu si mai mult entuziasm in afaceri cu textile (pornind de la mici croitorii in care lucrau femei nevoiase). Ceea ce il motiva in demersul sau profesional erau invataturile religiei hinduse pe care o aprofundase. Ajunsese la un moment dat sa aiba un rang inalt - guru daca nu ma insel (nu sunt sigura in privinta acestui termen).

Omul a facut milioane de dolari din afacerea cu textile iar majoritatea profitului obtinut il impartea cu angajatii. O parte era reinvestita in noi fabrici de confectii. Afacerile sale dau de munca la mii de familii care altfel s-ar zbate in saracie crunta.
El locuieste intr-un apartament "normal", se imbraca intr-o toga specifica hindusilor si poarta o traista umila. Pentru sine nu opreste decat banii necesari traiului simplu pe care il duce. Restul profitului urias pe care il face se intoarce la oamenii care il ajuta sa castige acei bani. Lucru nu prea des intalnit pe lumea asta....


Scuze de offtopic da' nu ma pot atine.
Nu stiu cazul concret dar pot sa-ti spun ca familiile alea carora le dau de munca cei din industria textila din Asia de S-E primesc GBP 20 /luna. Si nu vb numai de nea castana asta ci de mari firme cunoscute care au garments factories aici.
Copiii muncesc de la 4-5 ani 12 ore + pe zi in sweatshops.
Si apartamentele 'normale' din zona asta au aproape 300m patrati, 5 bai+ 1 pt servitori, camere pt servitori cu intrare separata, garzi la poarta,etc.
Apartamente 'modeste' sau normale cum le numesti tu nu prea se construiesc pt ca nu sunt construite pt populatia locala cu mici exceptii.
Stiu o gramada de oameni care se imbogatesc din textile aici- am impresie f proasta ,exploateaza femei si copii si platesc salariu de mizerie.. Vreau un exemplu in care cineva este platit decent.Decent aici inseamna numai GBP 100-150.Poate in India putintel mai mult.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mimitete spune:

Ce are salariul cu ce merita angajatul? Remuneratia reflecta "valoarea" ta pe piata, cum te vinzi, etc. Cererea si oferta. Studiile conteaza mai putin, responsabilitatea ceva mai mult, dar in primul rind valoreaza cit crede angajatorul ca "meriti", cit de usor gaseste pe altul la competente asemanatoare si cu beneficii mai mici, cit il arde buza sa isi ocupe postul cit mai repede,etc.
Daca nimeni nu ar vrea sa faca curat in case, indiferent de studii sau responsabilitate, dintr-o data remuneratia va creste foarte mult pt putinii care ar dori inca sa faca asta.
Ca va place sau nu v-a explicat f bine Edip de ce CEO, manageri de spitale sint platiti atit de bine, pt ca se "bat" pe ei cu alte firme pt asumtia ca "merita" o astefl de remuneratia. Salariul nu are nimic de a face cu ce e fair. Salariile nu se discuta tocmai pt a nu naste astfel de discutii de fairness ca sa nu mai vorbim ca nu exista multi angajati care vor admite ca sint platiti fair cind vor afla ca un coleg este platit mai mult ca ei desi la suprafata si poate si in realitate au posturi asemanatoare.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns gmmm spune:

mimitete, cred ca inteleg ce vrei sa spui.
Insa, pe undeva, chiar si faptul de a anticipa suficient nevoile pietii presupune un merit.

Acum, depinde si ce se intelege prim "merit". Nu numai cantitatea de munca conteaza.
Un cistigator la loto isi merita oare cistigul?
Sau daca incep eu sa alinez graunte de nisip pe o distanta de un kilometru, cit merit sa fiu platita?

Cit despre a nu discuta subiecte menite sa stirneasca discordie, pot intelege foarte bine rationamentul.
Problema este ca de cite ori omerta este incalcata, nimeni nu zice "bun medic, am platit consultatia nu-stiu-cit, dar a meritat".
Nu, de fiecare data este "s-a uitat cinci minute la piciorul copilui si a luat 50 de euro" si altele asemenea.
Ceea ce ma face sa trag concluzia (poate falsa) ca numarul celor care contesta este majoritar.
Si eu nu am ocazia sa ma apar.
Stiu, ce imi pasa mie de ce gindesc ceilalti?
Decit ca na, sintem fiinte sociale si ma simt nedreptatita.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AB_AC spune:



Citat:
citat din mesajul lui Edip

gmmm, salariile doctorilor in Franta pot fi considerate glume pe langa cele din USA, Canada... nu sunt mari deloc.


Responsabilitatea unui medic francez este mai mare decat a unuia din .ro, dar nu se compara cu US sau Canada.


Un medic specialist in mijloc de cariera are in jur de 5-6k in euro din aceasta suma facand parte garzile in mod evident. Fara garzi si la stat este in jur de 3k.
Salariul unui cadru (bac+5, bac+8) este cam 3-4k in medie. Orele suplimentare ale unui cadru nu sunt platite decat poate teoretic.

Eu sunt pentru meritocratie. Si pentru plata studiilor facute. Nici cat eram in .fr nu m-a deranjat salariul medicilor. Ce ma deranjeaza este modalitatea de intrare la facultatea, sitemul de "écuries" in contextul in care se trambiteaza ca un medic francez face scoala "presque" gratis si pe merit. Iar ce ma enerveaza de-a binelea este ca probabilitatea de a fi vreodata acuzat de malpraxis este zero! Si asta eu gasesc ca-i indecent!
A fost un scandal enorm in Franta acum vreo doi ani in care unor bolnavi de cancer li s-au dat supradoze. Au murit oameni si nu a fost pedepsit nimeni altfel decat administrativ.

Mergi la inceput