Probleme cu cumnata

Raspunsuri - Pagina 10

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns cristoiu spune:

Balanta, eu te inteleg perfect, fiindca eram la milimetru de a aplica aceeasi metoda cu tine. Ai mei socrii m-au facut de am plins de nenumarate ori in toaleta, sa nu ma vada nimeni si aproape de fiecare data cind am plecat de la ei am dat in plins in masina, eu care nu cred ca mai plinsesem de ceva decade bune. Si eram pe punctul de a-i spune sotului ca gata, de data urmatoare se va duce singur in vizita. Doar ca sotul meu, fara sa fi stiut eu, i-a adunat in sedinta si le-a spus clar ca daca vor sa il mai vada si sa mai aiba relatii cu el, sa faca bine sa se poarte frumos cu mine.

Ei, ai mei socrii au intors bruhsc macazul si de atunci ne-am inteles din ce in ce mai bine si pot spune ca acum ma iubesc de-a binelea. Dar fara interventia sotului de atunci, ar fi fost copie la indigo situatia ta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns freedelia spune:

Balanta -- eu am scris clar in mesajul meu ca nu e cazul de socrii care nu te vor, ci de socrii pe care nu ii placi, te enerveaza, etc. Daca asta e cazul tau, nuare legatura cu sfaturile pe are i le-ai dat Elenei, pentru ca situatia nu este aceeasi, ea o place pe cumnata, nu a incercat sa o desparta de fratele ei, etc. Iar ca i paranteza felul inncare te exprimi despre soacra ta este lipsit de respect, asta pentru ca ai intrebat.

Fata care a deschis subiectul are o problema, si anume o persoana careia nu i-a facut nimic o evita. Si mie mi se pare normal ca ea sa vrea sa stie de ce su sa ceara sfaturi despre cum sa se comporte in situatia respectiva. Iar primele 2 pagini de raspunsuri nu au fost decat rosii in capul ei -- tu ai o problema, vrei dragoste cu sila, te bagi pe gatul ei, etc. Dar nimeni nu a vrut sa incerce sa o ajute, maar sa ii spuna cum sa se lamureasca unde e problema.

Delia, 16+ si mami de John (11 Martie 2004), Jodie (16 Martie 2006), Jane (2 Martie 2010)

POZE

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns balanta_tm spune:

Delia, daca tu conisderi ca felul in care ma exprim in legatura cu soacra mea este lipsit de respect, e parerea ta personala; eu nu consider acelasi lucru. Nu am adresat nici un peiorativ la adresa ei. Ma rog, imi e foarte clar ca cu tine as putea discuta la infinit, ca nu as ajunge la o concluzie comuna .
cristoiu, si al meu a vorbit cu mama lui despre atitudinea ei si desi ea a spus ca a inteles, a fost bine o perioada scurta, apoi a inceput din nou.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns emanouela spune:

Delia.....poi daca e "comunicarea element de baza al relatiei interumane", cineva, dintre astia care va simtiti net superiori surorii sotului tau, i-a comunicat ca "va face de rusine"? sau comunicare element de baza doar atunci cand e sa dam cu tifla peste nas altora? si apoi mi se pare lipsa se respect (minim) sa spui asa ceva despre un om, "mi-e rusine cu el" si falsitate dusa la extrem sa intretii relatia doar in privat ...sincer, mi se pare barfa la colt de bloc. si daca tot o evitati in societate pe sora sotului, i-ati si comunicat?! pt ca asa spui, ca ti-ar place sa stii de ce esti evitat, poate si ea ar vrea sa stie....sau nu se ridica la nicelul tau socio-cultural!? nu e ironic si nici cu alte intentii mesajul, vreau doar sa te intrebi daca ceea ce etalezi aici aplici

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns hannen spune:

Pt. ca ieri am lasat lucrurile neclarificate.Eu inteleg ca sunt si situatii mai dificile cind chiar nu poti avea niciun fel de relatie cu socrii,probabil doar de buna ziua si atat.Nu m-am referit la niciuna dintre voi,la nicio situatie in particular.Voi v-ati simtit incluse si ati ripostat.Exact din aceasi cauza i-ati raspuns Elenei asa cum ati facut-o.Pt. ca fara sa va dati seama v-ati identificat cu "problema"(cumnata,soacra,socrul).

Eu am propus un exercitiu de imaginatie si v-am rugat sa va vedeti voi drept cele care au o problema cu o cumnata care asa din senin ,va evita.Nu vorbeam de cumnata din topic,poate intr-un fel vorbeam de autoarea topicului care sa zicem ca e o fata faina.Sa incercam sa ne imaginam.De ce automat ati identificat-o ca fiind cumnata personala(aia nesuferita)?Pt. ca asa i-ati raspuns.

Da,eu consider ca in situatia descrisa de mine,(o cumnata care nu vrea niciun fel de relatie cu familia sotului,fara ca aceasta familie sa-i fi gresit cu ceva) aceasta persoana este una lipsita de bune maniere.Cu ce gresesc?
Normal,dragoste cu sila nu se poate si banuiesc ca eventual si membrii familiei sotului vor ajunge la concluzia asta .Dar nu e normal ca fara sa cunoastem situatia si fara sa ne imaginam pt. o clipa ca povestea nu e a noastra personala (si Elena e cumnata aia naspa care se vira pe gatul vostru)mi se pare gresit sa ii dam dintre primele raspunsuri cu "aaa ,ai facut tu ceva de nu te sufera femeia aia".Eu asta nu am inteles,de unde stiti voi ca a facut ceva femeia asta,sau mama ei.chiar nu se poate sa fie si o cumnata (sora de frate)victima sotiei fratelui?Automat toate nurorile sunt bune si toate soacrele si fiicele din dotare ,rele?

Whatever happens don`t let go of my hand!

Mergi la inceput

Hannen, tu ai intalnit o situatie reala in care cumnata sa nu vrea sa vorbeasca cu familia sotului, desi acestia se poarta ok cu ea si isi vad de treaba lor? Eu nu am intalnit. Totdeauna era un motiv pt care exista o distantare intre cumnata si familia sotului.
Uite, Elena zice asa la pagina 2:

============================
Nu fortez pe nimeni sa gandeasca in felul meu.Dar mi se pare nedrept sa nu accepti familia sotului tau in niciun fel in conditiile in care ai fost ajutat de familia respectiva in mii de moduri.Mi se pare nedrept fata de sot.
============================

Ei, chestia asta cu ajutatul din partea familiei si apoi asteptarea de recunostiinta din partea celui ajutat, nu mi se pare ok. Daca ajuti pe cineva, e bine sa ajuti neconditionat (mai ales daca e cineva din familie), nu sa ai asteptari. Eu deduc ca Elena are asteptari prea mari de la cumnata si ca o considera datoare, ceea ce mie imi contureaza anumite lucuri in privinta atitudinii Elenei.
Uite, eu sunt f f f multumita si impacata ca pe mine si pe sot nu ne-a ajutat nimeni nici macar cu un capat de ata, (chiar daca am facut totul incet, in timp, asa cum am putut si am stat cu casa goala ani de zile pana ne-am permis mobila) ca acuma nu are cine sa ne strige chestii de genul ca v-am facut si v-am dres si daca nu eram eu, nu faceati atatea.
Pe bune, pe mine ma ingretoseaza genul asta de ajutor: te ajut, dar imi esti dator vandut si esti obligat in n moduri fata de mine.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns corap spune:

da' nu iteleg de ce cineva si-ar dori o relatie cu o cumnata atat de neplacuta si lipsita de maniere?
daca cineva asa naspa cum e descris de autoarea subiectului n-ar vrea sa aiba de-a face cu mine, eu as spune mersi. (ce-i drept, nu i-as trimite si cadouri pentru asta)

Mergi la inceput

balanta,eu inteleg ce zici tu si sunt de acord.Dar uite,eu nu am interpretat asa pasajul respectiv.Nu mi s-a parut ca Elena isi striga ajutorul dat.Ca l-a dat ca sa o faca pe cumnata sa-i fie vesnic recunoscatoare.E o chestie de ...cum privesti problema.Sau poate nu am citit eu atent.

Da,am intilnit asa o cumnata!A fost cumnata mamei,sotia fratelui ei mai mic.Bunica le-a dat pamant,le-a ridicat casa (bunicii au muncit cot la cot cu muncitorii platiti tot de ei).Crede-ma,nu a fost o zi lasata de la Bunul Dumnezeu in care bunica sa nu le dea sacosele pline cu orice se gaseste intr-o gospodarie(fructe,legume,malai,faina,grau,porumb,fasole,gaini,carne de porc ...sapun de casa...bani).Absolut orice.De parca ei nu stateau tot la sat,la 2km distanta.Dar na,aveau 3 copii,trebuiau ajutati .Nu te lasa inima sa vina nepotii "mamaie n-ai malai ca am ramas fara ,mamaie n-ai fasole?mamaie a zis mamica sa-i dai niste sapun".
si tot asa,zi de zi.Nu exagerez.Zi de zi.

Si in schimb ce a primit mamaia mea de la nora?In afara de blesteme si injuraturi.Din betiva si curva nu a scos-o toata viata.Si mamaia nu stia,ii ziceau vecinele norei(alte cumnate si/sau surori/nepoate de-ale mamaiei,ca erau neam mare in sat,oameni de vaza).
Si plingea saraca si se descarca la mine(eu am fost sufletul ei) si ma intreba "cu ce i-am gresit eu mama?si luna de pe cer i-as da-o numai sa nu mai aud rautati de la ea".Crezi ca a putut?Nu a putut,a murit tot fara sa o satisfaca pe nora.

Nici pe mama nu a tratat-o altfel.Dar era mama buna cind avea nevoie de ajutor,dusa la dr. ,prin oras la una alta,sa innopteze.Era mama buna cind ii dadea saci de haine(si ce haine,ca mama era o doamna ,avea haine cu gust ,elegante dar si pastrate ca noi).Mobila cine i-a dat?Mama.De ce?Vroia recunostinta ei?Absolut niciodata nu a asteptat recunostinta de la ea.Vroia doar sa le fie bine,sa-i ajute.
Aa si la cine crezi ca plingea si la cine cauta ajutor cind o caftea barbat-su?Mama avea grija ei,ca frate-su stia de frica sor`sii,de respect.Cum se simtea amenintata "te zic lui sor`ta".si se potolea barbat`su.(in caz ca te intrebi de ce o caftea,iti zic pe pm ca e prea rusinos sa scriu aici,dar in mare din cauza a ceea ce scotea din gura).Da,sunt si astfel de nurori.

Mergi la inceput

Acum imi dau seama,nu,nu am raspuns prima data fiind influentata de experienta asta.Daca nu ma intreba balanta nici nu imi trecuse prin cap.Culmea,eu am tinut la matusa asta.
Cu noi copiii era tare dilie,rideam mult cu ea.Eu ma duceam aproape zilnic la ea (si la verisoare).Terminam treaba la mamaia si ma duceam la ea si o ajutam.Mamaia nu mi-a interzis niciodata cu toate ca stia ce scoate din gura cind se enerveaza.

Mergi la inceput

hannen, sa nu te superi ca indraznesc sa zic, dar cumnata de care vorbesti, mie imi pare un caz spre patologic. Ma refer in primul rand la modul asta de viata incalcit, in care, printre altele accepta sa manance bataie; plus toata tensiunea cu trimisul copiilor dupa n chestii la mamaia si cu jignirile aduse la colt de strada. Nu inteleg ce rost are asa o viata tensionata, in care ceri constant ajutor de la altii, dar totusi nimic nu te multumeste.
Am citit de vreo 4 ori ce ai scris, ca am crezut ca nu vad bine .

Mergi la inceput