Calendarul gradinarului vesel (23)
Raspunsuri - Pagina 12
Tala spune:
Monica multumesc mult, chiar nu te refuz. Sa-mi zici cum sa fac.
Felicitari pt prepelite stiu ca e mult de munca cu ele.
olympia spune:
Boticelina, acu ca ai venit, gata nu mai scapi! Stiu eu de la alt subiect ca aveti experienta si cu pomii si nu numai. Sa te tii intrebari mai incolo!
Si io care anul asta ziceam c-o las mai moale cu gradina...
Tala, !
Noi tot cu bolile , iar fecioru e vesel ca va sta doua saptamanai acasa, asa zise doctoru nostru.
Daca se indreapta vremea in we asta poate scap si eu te gheata din curte, ca altfel prea lent se duce.
zuzi.simona spune:
carmi uitasem
muscatele le-am pastrat peste iarna nu in pamant ci asa cum erau, scuturate radacinile, agatate cu ata cu rad. in sus; acu o luna le-am luat la mana, fasonat radacini si din tulpini am taiat cam ca la vita de vie si le-am pus in ghivece cu pamant dar fara sa ud pamantul, doar le-am scufundat rad. inainte in apa; si apoi se stropesc cu pompita din cand in cand; au dat deja frunzulite dar nu toate, iar vecina mi-a spus ca doar alea drepte se preteaza nu si curgatoarele ca au tulpina prea subtire...care mi s-au parut uscate nu le-am aruncat, le-am pus in alt ghiveci si am pus apa peste, am vazut ca au pete de mucegai...
asa devreme carciumeresele, direct in gradina? si mie imi plac tare mult, si celor care trec pe strada , m-a intrebat cineva de seminte, sa vad daca mai vine sa-i dau, am adunat seminte pt. toata lumea plus ca am mai si cumparat ca nu ma pot abtine ...eu anul trecut le-am pus dupa ce am taiat narcisele si am plantat cate o samanta la 8 cm....mi-a luat ceva timp , dar mi-au mancat limacsii multe, am semanat iara....si acum daca ti-au iesit din floare le repici?
in we ajung si eu acasa, mi-a spus mama ca au inflorit si lalele si narcise
gradina
Simona, mama Antoniei (27.06.1998)
Carmi spune:
Simona, carciumaresele le-am pus in tavite, in casa, nu le scot pana pe 15 mai. Trebuie sa le mut, au iesit fff multe, au deja vreo 5-6 cm si le trebuie mai mult pamant. A aparut si portulaku´, mie-mi place floarea asta la nebunie, mai ales ca poti sa nu o uzi cu zilele, nu moare.
Am scos si eu azi afara muscatele mele care par cam moarte, eu stiam ca cele curgatoare trebuie udate peste iarna si tinute la lumina, alealalte drepte pot sta si la intuneric si nu trebuie neaparat udate, la iarna incerc cum ai facut tu.
Cand se pun in pamant bulbii de dalii si gladiole?
Carmi si Fabiano-om-mare, ca papa:D (20.10.05)
Tala spune:
Alina multumesc pt ca te-ai interesat (chiar m-ai scutit de un drum la facultate...Olanda!?! ). De la tarani direct nu stiu daca pot sa-i cred ca sunt bio. Imi doresc unele gustoase evident si nu F1 ca in cazul in care le nimeresc gustoase sa pot pastra si pt viitor.
Si la noi ninge, dar nu mai cred nimic! (adica sper sa se transforme in ploaie cat de curand...sper)
boticelina spune:
Buna dimineata doamnelor! Olympia, ce memorie ai Da, pomii sunt bine, ai mei sunt sefii, dar i-am scos din mana saptamana trecuta, mamei i-am dat gripa aceea de va chinuie si pe voi (rau virus, de mult n-am mai fost asa bolnavi, cu totii, de la mic la mare) iar tata a trebuit sa-mi construiasca eleveuza pentru puii de prepelita N-au apucat sa faca taieri decat la vreun sfert din livada.
Anul asta am reusit sa prind goji (din seminte) sunt deja la randul 2 de frunze, sper sa supravietuiasca. Am si physalis (tot din seminte) si cartofi dulci, e anul experimentelor...
Io nu pot sa va povestesc deocamdata decat despre legume, sa ma plang ca nu-mi rasar vinetele si vreo 2 soiuri de ardei iuti. A, si nu mi-au iesit pasentele cu petuniile, cred ca le-am semanat prea des, au iesit toate si apoi s-au pleostit, desi le-am facut tratament cu Previcur . La fel si capsunii din seminte.
Asa un feeling de vara am avut aseara, cica trebuie sa mangai putin rasadurile pe crestet ca sa le stimulezi sa fie viguroase, aseara am alintat rosiile si asa un miros de vara mi-au lasat pe maini, mi-am amusinat palmele vreo 10 minute...
Tala ti-am pus cateva pliculete cu seminte de rosii, lasa-mi adresa ta pe privat, o sa-ti pun un colet mic ca sa nu mai ai surprize cu posta. Ti-am pus si niste seminte de bame, au asa flori frumoase, merita sa ai cateva in gradina chiar si numai pentru florile lor, sunt mari, galbene si seamana cu cele de hibiscus
Monica si Nancy, 04.07.2008
"If you are unware of your choices, then you have none"
Tala spune:
Monica iti multumesc mult mult de tot ca te gandesti la mine
Eu voi astepta momentul potrivit pt a semana direct in gradina. M-am gandit sa procedez in felul urmator: pastrez pet-uri de 1,5l carora le vom taia si partea de sus si fundul pt a obtine un cilndru. Le pun pe pozitie nu f adanc (o treime in pamant) si pun pamant tot o treime. pun semintele si daca e cazul acopar cu folie. Pe masura ce cresc completez cu pamant (ca sa nu le repic). Asta e valabil pt rosii. Alte legume nu stiu daca voi avea (adica acum am ceapa si usturoi din toamna), poate pun si niste gulii, in rest o sa las baietii sa-si faca de cap, adica sa semene flori (am zeci de plicuri prin casa).
adita spune:
Ieri am sapat cu elan in gradina de legume, n-am mai avut timp de cea de flori. cred ca am prea mult pamant fata de cat pot eu ingriji acum.timpul imi e foarte limitat, sotul n-are cand sa ma ajute la sapat, copiii sunt prima grija, asa ca gradina ramane mai la urma si probabil iar o sa se umple de buruieni. citisem la un moment dat un articol despre niste oameni care faceau agricultura bio si spuneau ca pt a scapa de buruieni au pus doi ani la rand trifoi alb care e foarte des si a sufocat buruienile. ma gandeam sa incerc si eu sa pun trifoi pe suprafetele pe care n-apuc sa plantez legume,si asa mi-ar trebui pt iepurasi. azi aveam de gand sa mai plantez cate ceva, dar ninsoarea asta mi-a dat planurile peste cap. intr-un fel e bine, chiar ma miram ieri ce repede s-a uscat pamantul, desi s-a topit atata zapada, tot ar mai fi trebuit apa.
olympia spune:
Monica, cand imi place ceva inregistrez instant !
Tala, taie doar fundul si sus lasi intai si dopul, iar cand se-ncalzeste afara il scoti ca sa se ventileze. Eu am facut asa cu rasadurile, dupa plantare afara, ca la noi e mai frig, mai ales noaptea, pana tarziu. Asa scapi de folie.