Mamici, tatici, cu copii mai mari-ceva sfaturi?(2)
Raspunsuri - Pagina 9
mihaela_s spune:
Ma distreaza faza cu folia pe WC, am zambit cand am citit de ea. Aici la tv, pe canalul copiilor, este o emisiune care tocmai asta ii invata pe copii, sa faca tot felul de farse. Asta cu folia am vazut-o la tv, faza misto era cand mergeau tatii sau fratii la toaleta.
Mie mi se pare super cum reactionezi Viviana, adaptata la temperamentul fetei tale.
isabela spune:
Am citit tot ce s-a scris la acest subiect, dar am evitat sa raspund.
Mi se pare aiurea sa-si spui unui parinte ca si-a scapat din maini copilul. Si vin si eu si spun, ca una este sa ai un copil la aceasta varsta, sau ai trecut cu propriul copil prin aceasta varsta, si alta este sa ai un copil mai mic si sa-ti spui parerea. Stiu ca-mi voi auzi acum multe cuvinte, dar este pur si simplu parerea mea.
Cand aveam copil mic, gandeam altfel , acum cand trec ,cu al meu copil, prin perioada adolescentei, imi dai seama cat ma inselam in trecut.
Ce sa faci cand propriul copil se schimba? Cand dintr-un copil linistit, ascultator, incepe sa devina unul ceva mai obraznic, un copil care parca nu mai invata ca acum 1 an sau 2, cand atentia catre scoala si lectii nu mai este aceeasi? Sa-l bati? Sa-l jignesti?
Vine fiica-mea de la scoala si povesteste cum una din fete este batuta cu, cureaua. Sa aplic aceeasi metoda? Ei bine ,nu.
Eu am fost un copil, care pentru o nota de 9 imi era frica sa ajung acasa, pentru ca eram batuta. Un copil care nu avea voie sa mearga la aniversarile altor copiii, care nu avea voie sa primeasca in casa copiii. Apoi ca adolescenta nu aveam voie sa am prieten, nu aveam voie sa merg la o discoteca, trebuia sa ajung seara la ora 8 sau 9 acasa, un copil si un adolescent caruia i s-au interzis foarte multe.
Mi-am jurat ca nu ma voi comporta astfel cu propriul meu copil. Ca o sa incerc sa am o relatie deschisa, una de prietenie, o relatie in care sa pot discuta orice cu fiica-mea.
In mare parte am reusit, pana acum asa a fost. Acum, fiica-mea are 13 ani jumate si au inceput sa apara diverse probleme. Ba un anturaj cam prost, nu mai vine sa-mi povesteasca totul cum o facea pana acum.
Vara trecuta a venit si mi-a spus ca are un prieten. Ce sa fi facut? S-o fi batut? Sa-i fi interzis sa se inatlneasca cu el? Ar fi facut-o altfel,mintindu-ma. Si ce-as fi castigat? Asta nu inseamna ca nu mi-am facut griji, sau ca mi-ar fi convenit acest lucru.
Am discutat mult cu ea, incerc sa o fac sa inteleaga ce e bine si ce e rau, dar de multe ori binele nostru nu coincide cu binele lor, nu?
A incercat o singura data sa ridice tonul la mine. A fost si ultima data, pana acum. Cred ca este o perioada grea, cand sunt transformari mari si pentru ei , dar mai ales pentru noi parintii. Si asa cum ii spuneam si ei, nu m-am nascut parinte , ci invat sa fiu parinte alaturi de ea, si incerc sa nu o ranesc nici pe ea, dar nici eu sa nu sufar prea mult.
Sigur ca sufar , pentru o nota de 8 ( pentru ca este un copil bun care poate mai mult de atat) sau pentru un rezultat mai slab, dar stau si ma gandesc ce sa fac sa remediez aceasta situatie, sa vad ce se poate face.
Asa cum deschideam aici un subiect, pe care nu prea stiu sa-l abordez, cand, la scoala, la oral e totul bine, in banca rezolva totul singura, in schimb la lucrari rezultatele sunt proaste. Sa o iau la bataie? Sa-i fie frica de mine? Sa-i frica sa vina acasa? Niciodata.
Fiecare copil e unic, in felul lui. O metoda aplicata la unul, nu functioneaza la altul. De aceea cred ca ne aflam aici: sa aflam cum actioneaza parintii cu ai lor copiii. Sa vedem daca putem aplica si noi aceasta metoda, daca poate da rezultate.
Sa ne dam cu parerea despre unul si altul, sa criticam comportamentul unui parinte vis-a-vis de copilul lui,mi se pare ca nu ne ajuta in a descoperi ceea ce se potriveste copilului nostru.
viviana spune:
Mihaela,
Ce sa fac si eu rad, zambesc, ma distrez ca doar viata nu e facuta doar din, invatatura, reguli, interdictii, pedespe, observatii si alte metode de inhibat copiii.
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
mihaela_s spune:
Citat: |
citat din mesajul lui viviana Mihaela, Ce sa fac si eu rad, zambesc, ma distrez ca doar viata nu e facuta doar din, invatatura, reguli, interdictii, pedespe, observatii si alte metode de inhibat copiii. vivi |
Cred ca fraza de mai sus ar trebui pusa pe frontispiciul DC. Nimic mai adevarat .
buli spune:
am o foarte buna prietena cu un baiat de varsta lui Matei.
aproape de fiecare data cand ne intalnim radem una de alta si ne amintim cum spuneam cand erau copiii mici "mvaaaii, copilul meuuuu (cu intonatie afecatata) nu o sa faca asa ceva, mvaaai, euu nuu ... (si mai afectate)"
cred ca e inutil sa spun ca toate "regulile" s-au dus si nu s-au mai intors, am facut noi vreo doua, dar nu prea multe - nu de alta, dar sa le tinem si noi minte.
kariguld spune:
Citat: | ||||
citat din mesajul lui dana vio
Si eu care credeam, fraiera de mine, ca manifestarile de genul acesta sunt permise in public doar copiilor mici. Multumesc ca mi-ai atras atentia. Alexandra Maria 14.12.2007 |
acuma nu te gandi ca sa tavalit pe jos si a dat din picioare in vazul tuturor. doar si-a exprimat nemultumirea pe un ton usor nervos, fata de o rugaminte a mea. iar eu am insistat, a mai intervenit si alta persoana cu rugamintea iar ei nu i-a convenit deloc sa fie presata.
"nu vreau, pur si simplu nu vreau, ce-i asa greu sa pricepeti?"
desi stiam ca atunci cand nu-si doreste sa faca ceva si mai e si presata nu face cu nici un chip, am fost o idioata sa insist. de gura mea a coborat din camera la terasa si macar in clipa aia daca incetam, dar eu am insistat mai departe. daca atunci o lasam in plata ei, se linistea si curand ii trecea.
kariguld spune:
Citat: |
citat din mesajul lui buli am o foarte buna prietena cu un baiat de varsta lui Matei. aproape de fiecare data cand ne intalnim radem una de alta si ne amintim cum spuneam cand erau copiii mici "mvaaaii, copilul meuuuu (cu intonatie afecatata) nu o sa faca asa ceva, mvaaai, euu nuu ... (si mai afectate)" cred ca e inutil sa spun ca toate "regulile" s-au dus si nu s-au mai intors, am facut noi vreo doua, dar nu prea multe - nu de alta, dar sa le tinem si noi minte. |
aha! de-astea am facut si eu. aveam asa o lista in cap cu ce o sa faca copii si ce n-o sa faca. stiam exact ce si cum. ba le repetam si seara la culcare in gand, ca sa nu le uit.
sotul radea de mine cand il prelucram (o, da il prelucram si pe el!) si-mi spunea ca o sa vina vremea cand ma voi amuza pe seama la ce credeam atunci.
ce dreptate a avut!
nelia spune:
Ah, si eu am avut o lista luuunga... si inca mai am din ea. Dar am tot taiat din ea, sigur va ajunge o palida amintire.
Cornelia
Mais ce travail est souvent désagréable, donc impopulaire. (Carl Gustav Jung)
monicabo spune:
Eh, pentru voi, cele cu copii adolescenti acum, peste cativa ani chestiile astea vor deveni amintiri, si vom intra noi "in focuri" care avem copii mici (prescolari)
Monica, mami de 2 : Andreea Ioana (11 iulie 2007) si Ana Maria (13 noiembrie 2008)
www.andreeaioana.ro/displayimage.php?album=31&pos=37" target="_blank">Ele doua
Povestea sarcinii si a nasterii Andreei
Povestea nasterii super rapide a Anei Maria
Selene_Bunny spune:
A vazut cineva aseara filmul de pe DIVA Universal? Mie mi-a placut...
Blogul meu - de la noi, pentru ei!
Bazar general - fiecare implicare conteaza!
Lucrusoare de vanzare...
Martisoare de vanzare...