Palatoschizis si formele sale (11)
Raspunsuri - Pagina 4
ramonaolah spune:
Multumesc mult cecilia si Mioara de vorbele bune. Intr-adevar e greu cu oboseala, facem cu randul cu bebele atat cat poate si sotul sa ma ajute ca el mai merge si la servici. Sper la un moment dat sa intram intr-un oarecare program pt ca deocamdata principalul e bebele si pe noi ne cam neglijam sa zic asa din punct de vedere al somnului si mancatului la ore fixe...dar speram sa treaca. Eu am o intrebare la voi la care ma tot gandesc...voi ati dat suzeta bebelusului? Eu am cumparat suzete si le avem in casa inca sigilate dar am zis ca nu i-as da ca sa nu se obisnuiasca cu ea iar dupa operatie sa ii fie greu si sa planga si dupa suzeta. Problema este ca deocamdata nu papa aceeasi cantitate de lapte (uneori papa 20 ml alteori 50 ml) si e tot cu foamea in el...ba isi suge degetele, manecile de la salopetute, tot ce apuca pana primeste laptic (pe langa ca plange din tot sufletul de parca nu i-am da sa pape deloc ). Sunt momente chiar si noaptea cand papa o data la 40 de minute si asta ne omoara ca nici bine nu apuci sa ii dai sa pape sa pui la sterilizat bineroanele ca atunci cand vrei sa pui capul pe perna iar plange de foame. De aceea am zis sa va intreb ce parere aveti de suzeta...sa ii dau sau nu? Cum as putea sa fac sa ii fie mai bine?
MariaMioara spune:
Buna Cellia...de cand asteptam eu sa intru in "casa" voastra,cafeaua o accept cu placere darrrrr ...prajitura .....sunt la regimmm..oricum multumesc.Bianca vorbeste bine,dar nu prea este inteleasa de cei din jur, eu credeam ca spune toate literele pentru ca eu o inteleg foarte bine.Saptamana trecuta a fost prima ora la logoped, si mia zis ca trebuie lucrat la unele litere s s t c f v... etc, sunt mai multe.ea le pronunta dar mai sters, mai nazalizat.Cu rabdare se rezolva toate.
MariaMioara spune:
Ramona eu dupa ce am nascut am stat la mama o saptamana ,fetita mea se trezea din 2 in2 ore manca la inceput cam 40 _50g la fel facea si ea ca bebe tau plangea de parca nu ii dadeam mancare, cat ii pregateam eu laptele mama o legana ,ii canta il striga pe taicasu,nu mai stia ce sa ii faca sa taca ,cand ii bagam biberonul in gura nu_l mai vroia, si asa ne_am chinuit 3 saptamani dupa care am venit la mine acasa si toate le_am facut singura.La o luna am facut botezu si treaba sa schimbat,manca la fel, noaptea se trezea spre dimineata(2 3)inschimb ziua nu dormea mai deloc, plangea,plangea si iar plangea pana cand nu am mai rezistat si dupa ce manca laptele iam dat mar cu biscuite, putin dar iam dat si asa fata mea a incetat sa mai planga.
MariaMioara spune:
Nu te sfatuiesc sa faci la fel ca se spune ca mancaare se da dupa nu stiu cate luni dar eu asa am facut,cu toate ca trebuia sa incerc sa schimb laptele dar nu eu mai cu mot i_am dat mar.Cat despre suzeta nu am incercat deloc sa ii dau ca ne_am gandit ca nu poate sa suga piept si poate suzeta, asa ca nu am incercat dar la 6 luni a inceput sa suga degetu mare de la mana stanga si cand am operato iam pus pe mana o soseta si am tinuto asa o luna ,bineinteles nu tot timpu ca mai eram si noi atenti sa nu duca mana la gurita,dupa care am lasato sa suga degetu pana la 2 10 luni cand am operato a 2 oara si mi_a zis doctora ca am facut cea mai mare prostie sa o las sa suga degetu asa mult, ca ea la tinut in locul acela gol de la gingie si a indepartato mai rau,De atunici nu a mai supt degetu.
MariaMioara spune:
Apropo,..cand avea vreo 3 saptamani...a vrut sa manance si ea un biberon de 100ml si nu iam dat sa nu o doara burta...doamne ce batuta in cap eramdar cu bune cu frica dar mai ales cu fff multa dragoste am trecut peste toate si am ajuns la 4 9luni.Va doresc si voua sa aveti fff multa rabdare si sanatate ca dragoste sunt sigura ca aveti.
corina_tutza spune:
Buna dimineata! Mioara, bine ai venit la noi, sa-ti traiasca printesa si sa va aduca numai bucurii!
Ramona ce fel de lapte ii dai bebelului? Exista lapte antiregurgitare. Cand am aflat de el era deja prea tarziu...Radu se obisnuise cu cel cu care am inceput si nu l-a acceptat sub nici o forma. Stiu ca Cecilia i l-a dat Adelinei. Ai curaj sa-i maresti gaura de la tetina? Sa-ti povestesc. In primele doua saptamani Raducu nu mi-a luat deloc in greutate. Atat de mult se chinuia sa manance incat toate caloriile se duceau pe efortul de a suge. Dupa ce i-am marit gaura, manca 120 ml la o masa. Atunci au inceput si varsaturile,dar nu am avut probleme cu greutata, lua 1 kg pe luna, ca la carte. Asta in primele patru luni din viata. De la 3 luni doarme toata noaptea, avea zile cand se culca de la 7 seara si se mai trezea la 5 dimineata. Aaa uitam, Radu nu se ineca, deloc. Am stat cu frica in san (dupa ce am marit gaura) ca se ineaca copilul, nici vorba. Asistentele de la materniate imi ziceau ca trebuie sa merg mereu acolo sa-mi faca gaura la tetita pentru ca ele stiu cel mai bine cat trebuie sa fie. Pe naiba, stiu. Am plecat de la maternitate cu o gaurica...de ii lua o ora lui Raducu sa pape 30 ml de lapte.
ramonaolah spune:
Buna Corina. Legat de lapte praf ii dau acelasi lapte praf pe care l-a primit si in maternitate pt ca asa mi-au recomandat sa fac sa nu ii dau stomacul peste cap...ii dau nestle nan 1. Deocamdata nu a vomitat decat o singura data pt ca a papat lacom si cred ca nu i-a picat bine, in rest nu regurgiteaza dupa fiecare masa, asteptam sa scoata aerul si dupa aia il punem la somnic in patut pe o parte si e ok. Legat de marirea gaurii la tetina am facut-o deja pt ca asa cum ai zis si tu ar fi papat 10 ml intr-o ora...am marit-o putin si ajutat papa mult mai bine asa ca sa nu faca nici el efort foarte mare la supt ca si asa de multe ori adoarme cu tetina in gura. In medie sa zic ar cam papa 40 ml la o masa dar sunt momente in care papa din ora in ora si sunt momente in care papa la 2 ore jumate mai ales seara dupa baita cand doarme mai bine. Maine ne soseste si noua cantarul ca l-am comandat pe net si sunt curioasa sa vad cat a luat bebe in greutate. Va tin la curent si sper sa fie bine.
ginye55 spune:
Buna fetelor!
MariaMioara scuze....nu am retinut ...cati ani are puiul tau?Edi al meu are 3 ani si 5 luni si ma tot gandesc ca ar fi trebuit sa incepem deja logopedia.
Va pup pe toate....intru mai rar, dar va citesc!
cellia78 spune:
Buna ziua!
Intru si io cat oi putea.......ca sunt acuma cam asa: cu un ochi pe oale , cu un ochi pe la voi p'aici si cu urechea la Frosa. Acuma, ma intreb dc imi va iesi mancarea buna sau ba , dar nu-i prima oara cand prestez asa.....
Ramona, legat de suzeta: eu i-am dat-o la 4 luni jumate; deja avea program de somn si de haleala, dar.....mi-a recomandat doctora (un medic priceput, in care chiar am incredere) sa-i dau; Ade (inca) are reflux gastro-esofagian si mi-a dat doctora respectiva niste explicatii despre faptul ca suzeta in cazul ei i-ar putea face bine; nu am fost atenta la explicatii atunci, inca eram nauca; dar i-am dat suzeta, nu ca inlocuitor de papa/ mami/ tati/ atentie, ci pur si simplu; nu ma intreba dc a fost bine sau nu, ca nu stiu sa-ti spun; tot atunci i-am schimbat laptele si nu stiu dc episoadele de voma s-au rarit extrem de mult din motiv de suzeta sau de lapte; am o banuiala ca totusi a fost laptele; dc a ajutat cumva si suzeta, mai bine!
Si eu eram praf numai la gandul ca dupa operatie nu va mai avea voie cu suzeta; ei, a plans in prima noapte si urmatoarea zi , plus nitel maraiala urmatoarea noapte, dupa operatie; nu stiu dc ea plangea de durere sau dupa suzeta; suzeta la ea era "drog", era cel mai bun prieten, pe acelasi loc cu mami, suzeta ei avea si nume, era "Nana". Ei, a fost greu, recunosc, dar A FOST, s-a dus; orice invat are si dezvat; eu una chiar cred in "treaba" cu energia pozitiva transmisa bebelui si am prestat mereu atitudine zen, mai ales la spital cu ea; in suflet eram praf, mi-era sufletul bucatele, dar in fata ei zambeam , pe alocuri radeam , glumeam, ii cantam, ne jucam; periodic insa, cam la ora, ieseam afara si ma manifestam; eu nu fumez si nu puteam refula asa; eu bagam bocete, cafea, bocete, cafea, mai o gura cu apa, ma linisteam, iar cafea; ma "sedam" bine si apoi intram la ea si eram ciudat de calma si zambitoare. Si nu eram doar de fatada, ca ma simtea; a fost perioada oribila a vietii mele, am zis ca nu scap cu mansarda intreaga, ca sigur am probleme la cap dupa, ca prea imi intram in rol.
A TRECUT. A FOST.
Legat de lapte: si mie mi-a fost recomandat NAN; pt mine ala a fost cosmar; de fapt, pt Ade. Cu porcaria aia de lapte (SCUZE!) fiecare masa a Adelinei din prima zi de viata si pana la 4 luni era cam asa: papa cateva guri, voma, alte cateva guri, voma, ceva mai multicel, voma totala; la fiecare episod de vomat se sufoca; si da-i si ajut-o, aspir-o, linisteste-o; cand se calma, urla de foame; o luam de la capat; eram amandoi chiauni , iar la asta au contribuit in MARE masura "istetele" de la maternitate; ca puteau sa spuna macar ca exista pe piata formule anti-regurgitare; am mers la ele, explicatia a fost ca..........e normal in cazul copiilor cu palatoschizis, indieferent de lapte; iar noi, parinti fara experienta, fraieri, le-am crezut; abia doctora care ne-a salvat puiul si i-a redat viata si normalitatea ne-a sfatuit sa schimbam laptele; ne-a explicat si cu desene; si ne-a zis ca sunt doua marci de lapte AR pe piata de la noi; unul e facut aici; este AR pt faptul ca are in compozitie faina de orez; ceva mai ieftinut decat celalalt; celalalt AR este facut de Humana, in Germania; este AR pt ca are in compozitie pudra de roscove; dna dr pe asta din urma ni l-a recomandat, dpdv al calitatii; dar ne-a zis ca e mai scump; asta e! Am gustat din NAN, am zis ca vomit eu om mare! Am gustat din AR facut aici; nasol la gust! Ei, asta de la Humana imi aminteste oarecum de laptele praf din copilaria mea, ala care avea gust de lapte de la vacuta; nu vreau sa fac reclama gratis aici, dar unde este, este!
Da, e mai scump, acum a ajuns la 50 lei cutia; Ade inca papa din asta, cu canuta insa; din cauza de reflux, deocamdata nu trece pe lapte din comert.
Ia gusta din laptele puiului tau, dc vrei; noua nu ne-a placut deloc ala la gust; cineva ne-a zis ca ce vrem? Ca e normal ca noua sa ni se para urat la gust! Eu nu cred in asta.
Intreaba pediatrul, vezi ce spune.
Si dc Ade nu avea reflux, ii schimbam laptele, cred ca bagam tot de la Humana; poti sa compari ingredientele din fiecare, dc vrei. E drept, asta de-l papa Ade nu se gaseste decat in farmacii. Dar poti compara celelalte cutii.
Doar din curiozitate.
Legat de oboseala............noi va intelegem; prin "noi" spun parintii de aici (si nu numai) , inclusiv sotul meu; care sot, iti spun doar in ideea sa intrebati si voi, poate se mai poate, sotul meu a mers la cursuri de puericultura pana sa nasc si dr care l-a "instruit" i-a dat o adeverinta pe care a depus-o la dosarul de la job, cand si-a cerut liberul cf legii; si le-a dus si legea care spunea atunci ca, dc a facut cursurile astea, poate beneficia de mai multe zile acasa; plus ca avea zile de concediu neluate de dinainte; per total, a stat cu mine si m-a ajutat vreo doua luni; e drept si recunosc, a existat intelegere de la job.
Dar stim cum e cu oboseala. Ce ? Mai aveam noi viata de dinainte? Aia e inca la stadiul de vis, ca ne fatzaiam unde vroiam si cand vroiam; dar ne revenim noi; pana atunci, ne adaptam.
Raman datoare cu alte raspunsuri, merg la oale.