Scarlatina...

Scarlatina... | Autor: dixie

Link direct la acest mesaj

Buna seara
am un baietetel in clasa I, care a fost diagnosticat cu scarlatina.

Am fost pe rand la medicul de familie (care l-a declarat suspect), apoi la Victor Babes si i-am facut pe rand exudat faringian (a iesit pozitiv streptococul betahemolitic de grupa A), analiza de sange si urina. Urina a iesit ok, iar analiza de sange cu mici modificari (care confirma in principiu scarlatina, dar nu sunt grave). Eruptia a fost usoara.

De cand m-am prezentat la Victor Babes mi-a fost prescris Ospen 7,5 ml la 6 ore, deja au trecut 24 de ore si eruptia se imbunatateste. Analizele de sange si urina au fost gata astazi la ora 15 la spital.

Le-am luat, mi-au confirmat diagnosticul si mi-au spus sa continui tratamentul cu Ospen. Evident ca nu doream sa raman in spital pentru injectii cu penicilina, dar am si semnat pentru asta cu Refuz internarea. Este evident ca daca se poate trata acasa, nu-mi doream sa raman acolo.

Acum tot citesc despre aceasta boala si intrebarea pe care mi-o pun este daca am gresit cu ceva ca n-am ramas. In multe locuri scrie ca trebuie internat copilul pentru izolare (asta se intampla si acasa, ca nu are frati, nu-l scoatem din casa, noi vom face analize), dar si pentru administrarea tratamentului intravenos.

E oare o mare diferenta intre intravenos si oral? Se asimileaza mai bine intravenos? Evident ca o sa urmam tratamentul cu sfintenie, doar ma intreb acum.

Daca aveti experienta.. dupa cele 10 zile de stat acasa, daca exudatul iese negativ inseamna ca tratamentul cu Ospen si-a facut efectul?

Daca mai aveti alte sfaturi...

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Ana71 spune:

Buna,

Baiatul meu (are 12 ani) a facut acum 3 ani scarlatina. Forma foarte usoara, febra moderata, pana in 38 (eu am crezut ca e o usoara reactie la vaccinul antipolio oral pe care tocmai il facuse). Dar avea limba zmeurie (eruptie nu a avut)....si am ajuns la Matei Bals unde i s-a pus diagnosticul de scarlatina (i-a iesit streptococul beta hemolitic). Am stat o seara internati la spital...n-avea cum sa-i faca injectabil antibio pentru ca tocmai ce facuse vaccinul antipolio. Asa ca i-a dat eritromicina 10 zile (nu i-a dat ospen ptr ca nu putea sa-i faca testul de sensibilitate, tocmai din cauza acelui vaccin). Am plecat acasa...a stat izolat 10 zile, fericire maxima ptr ca lipsea de la scoala, dar s-a simtit perfect. In a 3-a zi de la prima doza de antibiotic i-am repetat exudatul...se negativase. Apoi la 21 de zile de la debutul bolii am repetat analizele (de sange si urina), care au iesit foarte bune. Deci antibioticul luat oral si-a facut efectul.

Multa sanatate!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dixie spune:

Buna...

l-ai dus la scoala dupa 10 zile, sau dupa 21 de zile? Ca am citit diverse lucruri...

De ce a stat o seara internat?

Mai am nelamuriri si cu privire la scoala... ca de acolo l-a luat. Se face deparazitarea clasei, toti copiii sa aiba negativ... cum anume? Mi s-a parut ciudat ca scoala zice ca nu o intereseaza diagnosticul nostru, trebuie sa vina sanepidul si ei doar atunci iau masuri..

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Bee spune:

Scarlatina am avut si noi de curand. De fapt scarlatina a fost la fetita cea mare, insa si ceilalti 2 au avut streptococul. A mers cu tratament oral, Ospen. Cu cel mic a trebuit sa refuz internarea, pt ca se punea problema tratamentului prin branula (nu accepta nimic oral), insa l-am luat acasa si l-am chinuit 2 saptamani cu augumentin. Fetita a luat Ospen o luna, am primit recomandare de izolare 18 zile. Inca nu am reusit sa ajungem sa repetam analizele. Prima serie a fost buna pentru cea mare si pitic si foarte proasta pentru mijlociu, care avea ASLO 2100.
Cu dezinfectia. La noi s-a facut dezinfectie in gradinita.
Sanatate

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns catrinik spune:

Eu tot nu inteleg de ce se recomanda internarea la boala asta?
Daca tot se poate lua tratamentul foarte bine acasa, pe gura?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Cristina_C spune:

Copilul meu a avut de cateva ori streptococul si s-a tratat acasa cu Infectocef, 7 zile. La cateva saptamani a facut analize de sange si urina si era vindecat. S-a intamplat cand era la gradinita, practic s-au imbolnavit unul dupa altul dar nu cred ca au dezinfectat pe acolo in mod special.
Multa sanatate baietelului, dixie!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Bee spune:

Eu cred ca recomanda internarea ca sa fie siguri ca tratamentul e respectat cu sfintenie si ca nu apar complicatiile si ca sa fie siguri ca este izolat copilul. Multa lume inconstienta exista. Se simte copilul mai bine, hai sa dau o fuga la supermarket, ca doar ce se poate intampla.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Rufus spune:

Citat:
citat din mesajul lui catrinik

Eu tot nu inteleg de ce se recomanda internarea la boala asta?
Daca tot se poate lua tratamentul foarte bine acasa, pe gura?

Pentru ca este foarte virulenta la propagare si pentru ca incorect tratata da complicatii periculoase. Mult mai periculoase ca alte boli infecto-contagioase. De aceea atentia este mai mare.
Fata noastra mijlocie a "captat-o" tot in clasa I, a fost internata, tratata si urmarita dupa ce a iesit din spital. A halit si ceva Moldamin, pana cand s-a normalizat ASLO. Din pacate, spre mirarea tuturor, a repetat-o dupa trei luni, dar cu simptome mult diminuate.
Iata cateva complicatii:
"In generaleste o boala autolimitanta, dar in unele cazuri, netratate, in evolutia bolii pot aparea si complicatii. Acestea sunt reprezentate in timpul perioadei de stare de catre: artrita toxica, nefrita, cardita, encefalita. In convalescenta prin extindere la organele din jur pot aparea complicatii septice de tipul: sinuzite, otite, mastoidite, adenite, flegmon amigdalian, flegmon al planseului bucal. Complicatiile care pot apare mai tarziu, dupa infectia scarlatinica, sunt: reumatismul articular acut si glomerulonefrita post-streptococica, insa au devenit rare astazi".

Rufus, Tora si iadele www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Retrospectiva 2008 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=a1ed73f473ea25944e234a" target="_blank">Retrospectiva 2009 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=d39f778033dd7597d12ac9&source=category&category_id=all" target="_blank">Retrospectiva 2010

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ana71 spune:

Citat:
citat din mesajul lui dixie

Buna...

l-ai dus la scoala dupa 10 zile, sau dupa 21 de zile? Ca am citit diverse lucruri...

De ce a stat o seara internat?

Mai am nelamuriri si cu privire la scoala... ca de acolo l-a luat. Se face deparazitarea clasei, toti copiii sa aiba negativ... cum anume? Mi s-a parut ciudat ca scoala zice ca nu o intereseaza diagnosticul nostru, trebuie sa vina sanepidul si ei doar atunci iau masuri..

Nu mai tin minte cand l-am dus la scoala. Parca dupa 2 saptamani. A stat internat o noapte pentru ca asa cica ar fi protocolul. Duminica am ajuns la spital, la camera de garda si mi-au zis sa ma internez cel putin noaptea aia si sa astept rezultatul analizelor. Eram cam debusolata si asa am facut. A doua zi, dr care ne-a luat in evidenta mi-a zis ca daca am unde sa-l izolez de celalalt copil, pot pleca acasa.

La scoala alta nebunie. Spitalul tb sa anunte sanepidul si sanepidul vine si dezinfecteaza cica. Noi ne-am internat duminica, la scoala ptr dezinfectie au venit vineri. Inte timp le-a luat exudatul copiilor din clasa (mai era o fetita cu scarlatina in acelasi timp). Au gasit mai multi purtatori. E cam nebunie cu scarlatina asta, din punctul asta de vedere. Nu da imunitate...se poate face de 3 ori.

Si acum vreo 3 saptamani m-am trezit cu baiatul ca face febra mare...iarasi limba zmeurie....fara eruptie. I-a gasit iarasi un streptococ, dar cica ar fi angina streptococica nu scarlatina. A luat tratament 7 zile si tb sa repetam exudatul. Sper sa iasa negativ.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dixie spune:

Buna
noi nu am ramas internati, cand am avut rezultatul analizelor deja luam OSPEN acasa.

Ce mi se pare ciudat, invatatoarea a vorbit cu directorul scolii care nu avea de gand sa faca nimic daca nu era anuntat de sanepid.

Pana la urma am mers eu din nou la spital sa iau asa zisa scrisoare medicala cu diagnosticul, pentru ca mi-am dat seama ca nu aveam nici o hartie in sensul asta. Initial mi-au dat diagnosticul verbal, dupa care am plecat acasa. Oare asa e normal, sa pleci fara o hartie?

Am intrebat la spital si ei au spus ca abia au timp sa se ocupe de bolnavi, n-au ei timp sa anunte sanepidul.

Am dus o copie si la scoala, acum sa vedem ce se intampla, daca in fata hartiei oficiale directorul tot nu face nimic.

Unul dintre parinti a spus ca daca nu anunta directorul sanepidul, o va face el, dar totusi, se pare ca nici macar in Buc nu exista nici o procedura clara.

Mie mi se pare aiurea tocmai pentru ca copilul meu a luat-o de acolo, avand in vedere vremea din ultimele 2 saptamani pur si simplu nu a iesit din casa in alta parte...

Pe de alta parte, copiii peste 10 ani nu sunt imuni la acest streptococ, ca asa am citit...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns adinag spune:

Wow, ce complicat e in Romania: internare, anuntat Sanepid, dezinfectare...

Aici nimeni nu te interneaza pentru scarlatina, nu se dezinfecteaza clasa, nimic. Se ia tratament minim 10 zile (de obicei 10 zile) cu Ospen sau alt antibiotic, dupa un timp se repeta analizele. 48 de ore dupa ce s-a inceput administrarea cu antibiotic nu mai este considerat copilul molipsitor. Insa este indicat sa stea macar o saptamana acasa, pentru ca la scarlatina este important sa nu depuna efort, asta ar mari pericolul de complicatii. Informatii de la pediatra.

Asta e experienta mea, cel mic a facut deja de doua ori, cea mare deloc.

Mergi la inceput