Strengari de Martie - Aprilie 2012 - 29

Raspunsuri - Pagina 16

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns dia_tm spune:

Citat:
citat din mesajul lui ronina
Dia_tm: ce norocosi sunteti voi acolo cu maternitatea asta Teoretic si Odobescu e "spital prieten al copilui", dar practic...

Da, stiu...si Bega era spital prieten al copilului, cu afise lipite peste tot in care se laudau ce si cum dar practic n-aveau nimic de-a face ce era scris acolo cu practica din spital.
Dar pe de alta parte am inteles ca au facut totusi progrese in ultimii ani, la ambele maternitati din Tm.
Aici sper ca si corespunde se fac cu ce spun ca ar face ...

J.D., eu cand ma refer la peridurala ma refer de fapt la epidurala... cred ca tu povestesti de rahi (care acum realizez ca intra tot in categoria peridurala...dar e alta treaba, si care am inteles ca poate da dureri de cap si alte efecte secundare mai neplacute).

Dana, eu mi-am luat centura pt burtica la prima nastere...dar n-am folosit-o; nu simteam nevoia si mai auzisem si pareri ca daca e burtica tinuta in centura musculatura se reface mai greu.

Aredwynn, masuratorile la echo sunt foarte foarte aproximative (cu marja de eroare clar peste 200g), asa ca n-are rost sa te stresezi!
Greu de zis daca tratamentul din maternitate se uita sau il percepi ca o trauma - depinde de persoana (cat e de sensibila), de ce asteptari ai (cat de realiste) si de masura in care percepi anumite manevre ca necesare /utile pt tine si/sau bebe, sau complet inutile.
Personnal am depasit destul de greu experienta maternitate - de ex. epiziotomia: din start ideea ca se poate vedea cand e necesar si cand nu, dar oricum o practicam tot timpul ca asa e politica spitalului; apoi stiam ca se face chiar inainte de a iesi bebe...la mine mi s-a parut ca dr a facaut-o mult mai devreme; etc. Ideea e ca n-am putut sa o percep ca ceva normal / util / necesar, si multa vreme m-am simtit ca dupa o tortura inutila, ca o mutilare (probabil ca am exagerat si eu cu imaginatia...dar... daca as fi avut ceva de care sa ma agat, care sa-mi dea senzatia ca a fost facuta pentru ca era necesar, mi-ar fi fost mult mai simplu).
(n-am avut parte de apasari pe burta... cred ca daca faci si pregatiri si mai ai destula energie sa impingi, nu prea ai sanse sa ajungi in stadiul respectiv)

Anda, bine ai revenit cu vesti bune! Super ca peste doua zile o sa fiti acasa!

Dara, pana la 10 luni mai ai timp destul... si apoi, uneori te invata bebe ce sa faci.
Eu cand plangea Adri mergeam la ea imediat; dar cum la ea o masa dura lejer 1 ora, intr-o noapte s-a pus sa planga, si eu m-am oprit intai la baie (ca sa nu trebuiasca sa o intrerup din papat), si pana am ajuns la ea, dupa vreo 2 minute, dormea fata mea linistita si fara griji; am lasat-o in pace convinsa ca se trezeste imediat de foame...da de unde, s-a trezit peste vreo 3-4 ore ..; si uite asa m-a invatat ea pe mine ca uneori se trezeste si readoarme singurica si nu intotdeauna e semn ca ii e foame sau ca are nevoie de mine ...

LA MULTI ANI Matei!

Cu analizele e ok - glicemia 90, restul bine, doar ceva deficit de fier (desi mi-am luat pastilele de fier cf. recomandarilor dr.); mai la toxoplasmoza n-am inca rezultatul...dar ma gandesc ca o fi ok.

Cu vizitele n-am avut probleme - si musafirii erau civilizati, dar nici eu nu mi-am facut griji de ei; daca ea de alaptat le spuneam musafirilor bye-bye si dispaream cu d-soara in dormitor sa nu fim deranjate

Diana - mami de Adriana(n.14.02.2006) si (DNP.12.04.2012)

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dara76 spune:

Aredwynn, asa citisem si eu in fuga, ca se pot intampla chiar lucruri nasoale/grave, la impins pe burta, dar n-am aprofundat subiectul, nu stiu care e riscul.

Nu stiu ce sa zic cu instinctele astea, daca ar fi dupa instinct cred c-ar trebui sa faca toata lumea la fel, c-ar fi de la natura, ori procedam diferit, unele mame mai disciplineaza putin, unele nu, unele prea mult, unele prea putin, nu stiu la care din ele functioneaza instinctul si la care nu? Si cum sa stiu daca la mine va functiona, adica in sensul ca e instinct si nu e o greseala care sa afecteze copilul? Cred ca instinctele exista, insa cred ca venim si cu bagaj psihologic de prin familiile noastre, fel de-a fi, etc. si prefer sa aflu cum ar fi cel mai putin afectat bebe.
Eu cred ca si unor parinti abuzivi li se pare ca ce fac ei e bine si asa trebuie si ca stiu ei mai bine. Adica de-asta nu am curaj sa ma iau exclusiv dupa cum simt, mi se pare un indicator care usor ar putea-o lua pe un drum gresit, cu toate intentiile bune. Poate am vazut si multe cazuri in profunzime, si de-asta. Ma refer la probleme ulterioare cu controlul impulsurilor, gestionarea propriilor emotii, care nu cred ca li s-au tras oamenilor de la nastere, ci de la crestere.
Asa Sovi a avut nastere naturala in apa mai misto la Ana decat la Sasa si Ana a urlat mai tare de felul ei.

Acuma mi-e clar ca n-o s-o nimeresc perfect cu cresterea si ca nu se poate, uneori oricum nu esti super-om sa le faci pe toate bine, chiar si cand stii cum ar trebui, poate nu mai ai energia, efectiv, ca viata nu curge perfect, ca sa poti creste copilul perfect. Si tocmai ca literatura uneori prezinta cazul ideal sau schema si de-asta le intreb pe mamici din practica, ce a functionat :)

LE:
Ok, daca deranjez cu intrebarile legate de chestii mult mai tarzii decat nasterea, ma opresc, no problem - doar s-a nimerit ca acolo ajunsesem cu cititul. Mi-ar fi greu sa citesc prima luna din 10 carti, apoi a doua luna din 10 carti, etc. citesc cate o carte pe rand si asta la care sunt acum acopera primul an. E ok, vorbim acum despre nastere si imediat dupa, nu si despre subiecte mai avansate (avansate in timp).

30+ Miruna Sanziana

*MTHFR C677T homozigot; PAI polimorfism 675 4G heterozigot; mutatia factorului XIII (G102T) V34L heterozigot // Clexane injectie 0.4 seara, Aspenter 2/zi seara, B12 metilat, acid folic metilat, Magne B6, Folowise, Cetebe, L-arginina*

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aredwynn spune:

Citat:
citat din mesajul lui dia_tm

Aredwynn, masuratorile la echo sunt foarte foarte aproximative (cu marja de eroare clar peste 200g), asa ca n-are rost sa te stresezi!
Greu de zis daca tratamentul din maternitate se uita sau il percepi ca o trauma - depinde de persoana (cat e de sensibila), de ce asteptari ai (cat de realiste) si de masura in care percepi anumite manevre ca necesare /utile pt tine si/sau bebe, sau complet inutile.
Personnal am depasit destul de greu experienta maternitate - de ex. epiziotomia: din start ideea ca se poate vedea cand e necesar si cand nu, dar oricum o practicam tot timpul ca asa e politica spitalului; apoi stiam ca se face chiar inainte de a iesi bebe...la mine mi s-a parut ca dr a facaut-o mult mai devreme; etc. Ideea e ca n-am putut sa o percep ca ceva normal / util / necesar, si multa vreme m-am simtit ca dupa o tortura inutila, ca o mutilare (probabil ca am exagerat si eu cu imaginatia...dar... daca as fi avut ceva de care sa ma agat, care sa-mi dea senzatia ca a fost facuta pentru ca era necesar, mi-ar fi fost mult mai simplu).
(n-am avut parte de apasari pe burta... cred ca daca faci si pregatiri si mai ai destula energie sa impingi, nu prea ai sanse sa ajungi in stadiul respectiv)

Diana - mami de Adriana(n.14.02.2006) si (DNP.12.04.2012)

Dia, am vazut filmuletele astea:
http://www.youtube.com/watch?v=V8XtOxfe1SY
http://www.youtube.com/watch?v=2v_GySuUIkI
http://www.youtube.com/watch?v=9n9-Wo-lI9w

si ma intrebam daca depresia postnatala nu ar putea avea legatura si cu tratamentul din maternitati. Ma simt egoista ca, in loc sa ma gandesc la bebelica mea, sa fie ea sanatoasa, imi umplu acum mintea cu probleme de genul asta si de cum sunt tratate femeile si bebelusii in momentele astea, sunt foarte revoltata! Abia am adormit azi-noapte si acum tot la asta ma gandesc. Am toata admiratia pentru doula care va fi cu mine, pentru ca ea chiar a reusit sa schimbe lucruri in bv. Citisem un articol, la un moment dat, despre abuzurile din maternitati si despre drepturile femeii, dar nu-l mai gasesc. O sa mai caut.

Anca, 36+ cu Natalia

Mergi la inceput

Aredwynn, depresia post-partum exista si in tari fara abuzuri in maternitati, s-au depistat factori hormonali multipli si lipsa suportului suficient drept cauze principale.
75-80% dintre femei fac "baby-blues" in primele 3-4 zile dupa nastere in tari civilizate ca cele din nordul europei, etc. - ma rog, studiile sunt facute cam exclusiv in tari civilizate, ca restul mai putin au bani de studii.
La fel, perioada de lauzie de 6 saptamani e f. hormonala.
Dupa care un 14-20% fac depresie post-partum, si mai exista obsesii, compulsii, anxietati mai neobisnuite le altele (nu stiu procentul). 1% fac psihoze, dar trebui sa aiba fondul pentru asta.

Probabil ca daca percep ca pe un abuz nasterea, fac stres posttraumatic o treime (cam asa sunt proportiile, la un acelasi fel de eveniment 1/3 din oameni fac stres-postraumatic sever, 1/3 fac stres post-traumatic usor, 1/3 nu fac). S-a descoperit si un marker in sange care favorizeaza fondul pe care se face stresul posttraumatic.

30+ Miruna Sanziana

*MTHFR C677T homozigot; PAI polimorfism 675 4G heterozigot; mutatia factorului XIII (G102T) V34L heterozigot // Clexane injectie 0.4 seara, Aspenter 2/zi seara, B12 metilat, acid folic metilat, Magne B6, Folowise, Cetebe, L-arginina*

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui dara76

Aredwynn, asa citisem si eu in fuga, ca se pot intampla chiar lucruri nasoale/grave, la impins pe burta, dar n-am aprofundat subiectul, nu stiu care e riscul.

Nu stiu ce sa zic cu instinctele astea, daca ar fi dupa instinct cred c-ar trebui sa faca toata lumea la fel, c-ar fi de la natura, ori procedam diferit, unele mame mai disciplineaza putin, unele nu, unele prea mult, unele prea putin, nu stiu la care din ele functioneaza instinctul si la care nu? Si cum sa stiu daca la mine va functiona, adica in sensul ca e instinct si nu e o greseala care sa afecteze copilul? Cred ca instinctele exista, insa cred ca venim si cu bagaj psihologic de prin familiile noastre, fel de-a fi, etc. si prefer sa aflu cum ar fi cel mai putin afectat bebe.
Eu cred ca si unor parinti abuzivi li se pare ca ce fac ei e bine si asa trebuie si ca stiu ei mai bine. Adica de-asta nu am curaj sa ma iau exclusiv dupa cum simt, mi se pare un indicator care usor ar putea-o lua pe un drum gresit, cu toate intentiile bune. Poate am vazut si multe cazuri in profunzime, si de-asta. Ma refer la probleme ulterioare cu controlul impulsurilor, gestionarea propriilor emotii, care nu cred ca li s-au tras oamenilor de la nastere, ci de la crestere.
Asa Sovi a avut nastere naturala in apa mai misto la Ana decat la Sasa si Ana a urlat mai tare de felul ei.

Acuma mi-e clar ca n-o s-o nimeresc perfect cu cresterea si ca nu se poate, uneori oricum nu esti super-om sa le faci pe toate bine, chiar si cand stii cum ar trebui, poate nu mai ai energia, efectiv, ca viata nu curge perfect, ca sa poti creste copilul perfect. Si tocmai ca literatura uneori prezinta cazul ideal sau schema si de-asta le intreb pe mamici din practica, ce a functionat :)

LE:
Ok, daca deranjez cu intrebarile legate de chestii mult mai tarzii decat nasterea, ma opresc, no problem - doar s-a nimerit ca acolo ajunsesem cu cititul. Mi-ar fi greu sa citesc prima luna din 10 carti, apoi a doua luna din 10 carti, etc. citesc cate o carte pe rand si asta la care sunt acum acopera primul an. E ok, vorbim acum despre nastere si imediat dupa, nu si despre subiecte mai avansate (avansate in timp).

30+ Miruna Sanziana

Pai hai sa-ti spun de ce ti-am zis de instinct: pentru ca mi se pare ca tu esti informata din surse noi si ca esti foarte cerebrala, deci la tine instinctele se vor baza pe lucruri cercetate, nu pe sfaturi de la matusi. Deci, cred ca, pe baza a tot ceea ce ai citit pana acum, vei sti ce se va potrivi mai bine fetitei tale. Ai vazut filmuletul ala cu ce mesaj si-ar trimite parintii acum pentru inainte de nastere? Daca nu, uite www.youtube.com/watch?v=GBntMSauIgg&feature=youtu.be" target="_blank">aici Mie mi-a placut.
E mai bine ca te gandesti la lucruri legate de cresterea copilului, decat sa te obsedeze, ca pe mine, chestii legate de nastere.

Anca, 36+ cu Natalia

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui dara76

Aredwynn, depresia post-partum exista si in tari fara abuzuri in maternitati, s-au depistat factori hormonali multipli si lipsa suportului suficient drept cauze principale.
75-80% dintre femei fac "baby-blues" in primele 3-4 zile dupa nastere in tari civilizate ca cele din nordul europei, etc. - ma rog, studiile sunt facute cam exclusiv in tari civilizate, ca restul mai putin au bani de studii.
La fel, perioada de lauzie de 6 saptamani e f. hormonala.
Dupa care un 14-20% fac depresie post-partum, si mai exista obsesii, compulsii, anxietati mai neobisnuite le altele (nu stiu procentul). 1% fac psihoze, dar trebui sa aiba fondul pentru asta.

Probabil ca daca percep ca pe un abuz nasterea, fac stres posttraumatic o treime (cam asa sunt proportiile, la un acelasi fel de eveniment 1/3 din oameni fac stres-postraumatic sever, 1/3 fac stres post-traumatic usor, 1/3 nu fac). S-a descoperit si un marker in sange care favorizeaza fondul pe care se face stresul posttraumatic.

30+ Miruna Sanziana

Deci un fel de trauma tot provoaca un astfel de tratament. Probabil ca baby-blues e legat strict de schimbarea pe care o aduce bebelusul, deci nu are legatura cu tratamentul din maternitate care nu imi pot inchipui ca nu te marcheaza deloc. Nu stiu, poate sunt eu o ciudata. Dar ieri am fost la pamant, acum parca imi mai revin, dar tot nu imi pot sterge din minte imaginile alea si nici pe cele din filmuletele de mai sus. Of, e greu sa fii insarcinata, cu hormonii razna

Anca, 36+ cu Natalia

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns dorinutza82 spune:

Vroiam sa va intreb daca stiti la cate saptamani e indicat sa fie facuta biometria de trim 3? Parca Ronina spunea de 32 sapt, vroiam sa stiu daca e la fel ca la celelalte morfologii o anumita perioada optima. Eu vreau sa o vad pe bebelina mai repede fiindca dr mea nu-mi face eco la fiecare consult si avand in vedere ca luni merg la dr, sper sa imi pot programa repejor si eco asta de trim 3 .
Eu tot astept sa se linisteasca vremea asta nebuna fiindca la tzara la soacra-mea nu se poate ajunge , sunt infundate drumurile...si eu tre sa aduc tot ce-mi trebe pt strengarita de acolo si sa ma apuc de spalat. Si cadita e acolo. Acu e drept ca i-am luat cateva lucrusoare de aici, dar as vrea sa ma apuc de toate o data, nu cateva pe luna. Timp mai am, dar stiu ca imi va fi din ce in ce mai greu sa stau sa calc lucrusoarele. Si cadita e acolo si carutul, uoffff.

Dorina, mami de Stefan (14 mai 2008) si 29+ cu

Mergi la inceput

Aredwynn, cred ca fiecare are rolul lui, foarte bine ca militezi pentru ceva, mi se pare de admirat. Mai ziceam eu ca-mi plac oamenii care se implica si oricum na, ne implicam fiecare in alte directii si e bine asa. Cu cresterea, scuze, ii ziceam Diei, cred, ca e ok, ma pot opri din a discuta ce citesc, ca tot mai e pana la 10 luni :)

Probabil asa pare, ca-s cerebrala, pe forum, ca am o tendinta de a incerca sa fiu utila celorlalti, e un pic de deformare profesionala. Altfel pe-aici pe la mine e o intreaga chicoteala zilnic, cine ne vede o sa spuna ca suntem mai jucausi decat copilul, eu cred c-o sa facem o fetita foarte serioasa care sa compenseze chicotelile si giumbuslucurile parintilor. Dar am senzatia ca nu cu alea as fi de ajutor pe aici si atunci le tin pentru acasa :)

LE:
Pai cum ziceam, pe unii ii marcheaza mult, pe unii mediu, pe unii deloc, fix acelasi lucru. De multe ori in functie de interpretari, dar si de factorii aia fiziologici de care ziceam, cum ar fi markerul ala. Eu ce sa zic, dupa niste operatii in spital am ramas cu super fobie. Sunt dintre aia afectabili.

30+ Miruna Sanziana

Mergi la inceput

Si eu stiu tot de 32 de saptamani pentru eco.

30+ Miruna Sanziana

Mergi la inceput

www.feminism-romania.ro/index.php/presa/editoriale/665-stop-violentei-asupra-femeilor-in-maternitati.html" target="_blank">Articolul de care ziceam.

Si aici un filmulet de ras/plans: http://www.youtube.com/watch?v=Hf69zR0xri8

Anca, 36+ cu Natalia

Mergi la inceput