Lacuri, vopsele...
Am facut un pat. De fapt eu am vrut un pat din lemn pentru copil, sa fie bun si frumos si FARA MIROS. Mi-a itrat in cap ca palul miroase. Se pune barbata-miu pe munca, folosim niste scanduri pe care le-aveam deja, le finiseaza, le da cu bait si cu lac(un lac oarecare-nu ne-am gandit la consecinte). Asta se intampla prin nov, cand a fost cald. Toate astea le-a facut la curte. Cand am adus patul acasa, acum 2 sapt, a inceput sa miroasa, si miroase si in ziua de azi(in aer liber nu se simtea mirosul). Avem o camera blocata, cu patul dezmembrat, astepatand sa nu mai miroasa. Aerisim pe gerul asta si tot asa...
Acum, cu mintea aia proverbiala, ne-am adus aminte de "lacuri acrilice pe baza de apa". Citesc, in instructiunile lor, ca ar trebui slefuit stratul de lac dat deja, pe o suprafata. Mi se pare inuman sa se-apuce sotul sa il curete, dupa ce s-a straduit atit sa il faca frumos.
Intrebare: daca dam peste lacul existent, care, dpdv al suprafetei finale, e impecabil, acest nou lac va face "priza"?
Mirosul primului strat va disparea daca acel strat e acoperit?
Raspunsuri
CorinaDani spune:
mirosul e posibil sa dispara, insa nu cred ca noul lac va face priza pe o suprafata "oglinda".
ar trebui ca toata suprafata lacuita sa fie un pic smirgheluita (manual sau cu disc/perie abraziva), astfel incat sa capete "asprimea" (sau asperitatile) necesare pentru ca noul lac sa adere la suprafata.
daca sotul tau va folosi o unealta de slefuit, s-ar putea sa termine mai repede decat se asteapta.
IrimiaF spune:
Da, ai dreptate PAL-ul "miroase" pentru ca emite compusi organici volatili, cum ar fi formaldehida, continuta in liantii folositi la inglobarea aschiilor de lemn.PAL-ul trebuie ales astfel ca sa se incadreze in normele europene referitoare la emisia de COV(compusi organici volatili). Bineinteles ca PAL-ul respectiv este mai scump decat cel care se gaseste pe toate drumurile si il folosesc toate micile firme ca sa faca mobilier ieftin.
Eu mi-am renovat apartamentul acum un an si am cautat toate aceste informatii pe internet inca de cand am cumparat parchetul laminat. Am cautat un model pe care scria "HCHO E1" si care bineinteles ca era mult mai scump decat cel obisnuit.
Daca vrei sa afli mai multe gasesti pe internet chiar si un studiu al Agentiei de Protectia Mediului referitor la emisiile de COV, deoarece tot ce am scris se refera nu numai la PAL si MDF ci si la vopsele, baituri, lacuri, adezivi etc.
In ce priveste a doua problema pe care ai ridicat-o, da, trebuie inlaturat cat mai bine stratul de lac deoarece el este toxic si emite formaldehida, iar un lac pe baza de apa s-ar putea sa nu adere prea bine la acesta.E adevarat ca este o munca de durata si neplacuta, face mult praf si zgomot, eu mi-am asurzit vecinii cu masina de slefuit, deoarece curat de vopseaua veche o masa de bucatarie pe care vreau s-o "intineresc".
Spor la lucru si daca cumperi o masina de slefuit, e mai bine sa cumperi una semiprofesionala, ca cele ieftine nu au putere si curatatul dureaza prea mult.