PARERI PRO SI CONTRA LEGATE DE CALCULATOR
Raspunsuri - Pagina 4
Roxxy80 spune:
Tina, va invidiez (in sensul bun) pentru gradinita si scoala voastra.
Uite, eu sunt foarte suparata pentru ca la baietelul meu la gradi au televizor in clasa si, din pacate, ii lasa foarte mult la desene. Tot din pacate, am fost singurul parinte din toata grupa care si-a exprimat aceasta nemultumire. Singurul lucru pe care l-am reusit, a fost sa nu le mai puna desene de pe Cartoon ci la DVD, desene pt varsta lor. Matei e singurul copil din grupa care nu asista la cursurile de computer (am uitat sa mentionez ca au si computer in clasa). Le-am interzis clar sa-l lase. Matei nu are nicio problema in acest sens: el face puzzle sau construieste diverse din cuburi.Acasa avem calculatorul in sufragerie si niciodata nu s-a aratat interesat de el (pentru ca nu i-am aratat ce poate sa-i ofere calculatorul: adica tot felul de jocuri atragatoare).
Eu am pus mana prima data pe o tastatura pe la 17 ani si uite-ma in ziua de azi, la 31 de ani, cum lucrez 9-10 ore pe zi la computer (intr-o firma de IT), fara sa ma simt mai prejos de alti colegi care, poate, au avut parte de un computer mult mai devreme decat mine.
Citat: |
citat din mesajul lui tinatache Calculatorul e viitorul? Serios? De cand? What about obezitate, rezistenta fizica minima, incapacitatea de a se socializa si de a stabili relatii propice... Pe noi la gradinitza ne educa sa mergem in padure, sa lasam copiii sa se catere si sa alerge, chiar daca se mai zdrelesc sau au vanatai, nu le ofera cursuri de calculator. Se ofera cursuri de engleza cu cantece, carti, scris, desenat, decupat, nu pe calc. Sa continui? La scoala sunt obligati sa iasa in pauza aproape indif. de vreme, doar daca ploua cu galeata le permit sa raman in clasa. Daca "doar" picura, nu! De ce sa gaseasca harti la calculator? Atlasele geografice sunt invechite? De ce sa invete lururi noi de pe net? Exista cd-uri, carti, daca nici in ziua de azi nu sunt materiale pe piata pt toate varstele... Pt aproape orice activitate oferita de calculator si internet exista solutie pe hartie. Nu, nu ma tem ca vor avea un handicap in comparatie cu altii, pt ca gandirea colegilor, vecinilor (apropo, nici macar "usor comunista") este similara. Toti stiu exact ce e ala, la ce foloseste, au chiar si unele teme de facut pe el, dar atat. In pubertate deja se schimba treaba, vor Facebook, PSP si altele, dar nu la 3 ani. Stiti ca acum cativa ani pe aici pe aproape un baiat s-a sinucis pt ca a fost facut varza pe toate site-urile de social media de catre unii care alta ocupatie nu aveau decat sa stea cu orele pe net? Stiti ca parintii nici nu si-au dat seama ce se petrece cu copilul lor? La 3-4 ani urla si face scandal cand il iei de la calc., la 13-14 poti sa faci tu scandal pana ragusesti ca nici nu te baga in seama. I rest my case cristina |
MarianC spune:
@diana_jors: cam asta am incercat si eu sa sugerez, tu ai spus-o clar in niste cuvinte mult mai frumoase, nefiind stilul meu de exprimare foarte artistic/elegant/prietenos.
nu am spus ca ar fi in regula sa-ti abandonezi copilul in fata calculatorului (sper ca nu asta ati inteles din mesajul meu), insa cand am vazut cata lume priveste negativ utilizarea lui de catre copii, m-am revoltat. o astfel de abordare nu ajuta pe termen lung copilul. daca vrei sa faca si altceva decat sa stea la calculator, trebuie sa-i oferi alternative si sa-l lasi pe el/ea sa aleaga, in niciun caz sa i le impui. desigur, un copil trebuie sa aiba si alte activitati pe langa cele inlesnite de calculator.
@arturicii: copii despre care vorbea profesorul de sport sunt copii scapati de sub control. da, trebuie sa ne asiguram ca nu vor ajunge la fel si ai nostri, insa, temerile de genul si metodele de precautie duse la extrem imi spun ca ar trebui sa nu mai plec cu masina de acasa ca poate fac accident, ca nu trebuie sa manac peste ca poate imi ramane un os in gat sau ca nu trebuie sa ma dau cu sky-urile ca poate imi rup piciorul (si lista de aberatii poate continua).
va place sau nu, cand va ajunge la scoala va avea de facut proiecte pe calculator, cand se va intalni cu prietenii vor discuta despre calculator, se va recreea folosind calculatorul, este posibil ca primul job sa si-l gaseasca prin intermediul calculatorului, apoi cand se va angaja, tot cu calculatorul va lucra in cele mai multe dintre cazuri. uitati-va in jurul vostru. cartile pe care le-am citit noi cand eram mici or sa dispara, asa cum a inceput deja sa dispara presa scrisa. cum credeti ca se vor putea lupta materialele tiparite cu cele electronice. sunt mai voluminoase, mai grele, costa mai mult. este doar o chestiune de timp, cu care nu aveti cum sa va luptati. la fel se va intampla si cu televizorul, unde cosumul deja a inceput sa scada. in UK, de exemplu, piata de publicitate online este mai mare ca valoare decat piata de publicitate TV, adica advertiser-ii cheltuiesc mai multi bani pentru reclama in online decat pentru cea pe TV. asta ar trebui sa va spuna multe.
in cele din urma, stati linistite, si calculatorul va avea nasul lui si va fi inlocuit de alta tehnologie la un momentdat si probabil atunci discutiile vor fi, daca nu cumva isi petrec copii prea mult timp cu tehnologia respectiva si daca nu cumva ar fi mai bine sa ii limitezi/ingradesti/restrictionezi, astfel incat sa stea doar la calculator, ca doar na, ce le trebuie altceva, n-au calculator?
si Vio merge la gradinita cu program prelungit, unde are parte si de joaca si de educatie si de interactiune cu copii. in plus, mai interactioneaza si cand nu este la gradi, cu copii de-ai prietenilor nostri. pe de alta parte, cand are chef sa deseneze, sa coloreze, sa asculte muzica sau se se joace cu jucariile, o face. se plimba inclusiv cu bicicleta prin casa (mai ales acum, iarna), ne "ajuta" in activitati casnice (cat si cum poate).
asa cum spuneam si in primul mesaj, lipsa de acces la calculator nu va afecta pozitiv sau negativ dezvoltarea unui copil. este vorba de principiu mai mult decat de calculator in sine, de principiul de a nu le ingradi libertatea de alegere, asta m-a suparat in ceea ce ati spus unii dintre voi. cand vor mai creste o sa aveti tendinta sa aplicati aceleasi reguli restrictive dar pe alte teme (joaca, intalnirile cu prietenii, ascultatul muzicii etc) si veti ajunge sa le ghidati viata, doar pentru ca aveti senzatia ca stiti voi ce e bine pentru ei. asta este gresit!
@filofteia: pe Vio o las la calculator cat doreste, insa ai in vedere ca ajunge acasa dupa ora 19 de la gradi si in timpul pe care-l petrece acasa, seara, o parte din timp este consumata de cina si baita. dus la extrem probabil poate petrece pana la 3 ore/zi, daca asta-si doreste.
va multumesc tuturor celor care ati raspuns, intr-un fel sau altul, asta arata ca va pasa, si ma bucura tare sa vad si exemple pozitive pe aceasta tema. sper macar sa va fi ridicat niste semne de intrebare la care sa gasiti raspunsurile corecte, asa cum considerati de cuviinta.
dezbatere placuta in continuare, eu ma retrag!
mm
AgnesLuca spune:
MarianC eu in principiu sunt de acord cu ce scri tu, dar asta nu inseamna ca trebuie sa ne punem copiii de gradinita in fata calculatorului, nu ?
Eu una imi pun semne de intrebare cind citesc ce scrie initiatoarea topicului, in ceea ce priveste evolutia copilului pusa in relatie cu calculatorul. Mie nu mi se par decit 2 variante ca fiind viabile: ori copilul nu avea un mediu prielnic pentru evolutie inainte de perioada cu calculatorul ori este vorba de o evolutie mai putin evidenta care dupa o vreme a facut "explozie" (se intimpla frecvent mai ales in ceea ce priveste acumularile in dezvoltarea verbala) si asta nu are nici o legatura cu calculatorul, progresul ar fi avut loc si in lipsa lui.
emanouela spune:
eu nu stiu daca una dintre noi s-a manifestat atat de vehement impotriva PC ca sa vii sa ne explici asa de frumos si detaliat, nu cred ca ai citit ca vreuna dintre noi si-a aruncat PC pe geam sau ii interzice copilului direct si impunator folosirea lui, cred ca mai toate ne-am exprimat folosind cuvantul "moderatie".
spui ca se va intalni cu prietenii si vor vb despre PC....asa si? si despre sex vor vb, si despre tigari, si despre droguri, si despre alcool....si acum ce sa facem???? sa incepem sa vb din frageda pruncie cu ei despre asta???? nu, asteptam momentul cand vom vedea interes din partea lor pt asta ....la fel si cu pc, al meu nu e interesat, ce sa fac??? sa ii sugerez sa vada cum e??? nu
copii fac ce vad la parinti. isi vede tatal, mama calare pe pc, vor si ei, sa vada....ce ii tine asa prinsi acolo, e curiozitate normala, mama, tata gatesc...is si ei prezenti, sa dea o mana de ajutor, sa faca si ei ce fac parintii, citesc parintii....isi iau o carte si ei, chit ca e cu fundul in sus, etc.
mamy....frumoasa, desteapta si modesta...de nazdravana Darius Mihail
szivarvany spune:
eu am lasat copila la pc de cate ori a vrut. pana s a saturat.
si pana la urma copiii se satura de cdurile educative,needucative, de jocurile online.
magia laptopului si a netului in propria ei camera a durat fix o luna. acum laptopul zace pe birou.
(evident ca eu stiu ce se joaca si unde navigheaza si urmeaza sa instalez program de parentig control - daca are cineva informatii in acest sens raman profund datoare !!!)
asta`vara toti copiii au preferat iesitul afara in turma decat statul la pc. aveau intre 5 si 7 ani.
_
AgnesLuca spune:
Citat: |
citat din mesajul lui emanouela eu nu stiu daca una dintre noi s-a manifestat atat de vehement impotriva PC ca sa vii sa ne explici asa de frumos si detaliat, nu cred ca ai citit ca vreuna dintre noi si-a aruncat PC pe geam sau ii interzice copilului direct si impunator folosirea lui, cred ca mai toate ne-am exprimat folosind cuvantul "moderatie". spui ca se va intalni cu prietenii si vor vb despre PC....asa si? si despre sex vor vb, si despre tigari, si despre droguri, si despre alcool....si acum ce sa facem???? sa incepem sa vb din frageda pruncie cu ei despre asta???? nu, asteptam momentul cand vom vedea interes din partea lor pt asta ....la fel si cu pc, al meu nu e interesat, ce sa fac??? sa ii sugerez sa vada cum e??? nu copii fac ce vad la parinti. isi vede tatal, mama calare pe pc, vor si ei, sa vada....ce ii tine asa prinsi acolo, e curiozitate normala, mama, tata gatesc...is si ei prezenti, sa dea o mana de ajutor, sa faca si ei ce fac parintii, citesc parintii....isi iau o carte si ei, chit ca e cu fundul in sus, etc. mamy....frumoasa, desteapta si modesta...de nazdravana Darius Mihail |
mej, io n-o las pe fiica-mea la pc, da, o mai iau in brate cind am treaba eu la calculator, da n-o las sa apese pe taste sau sa umble cu mouse-ul, ii mai pun cite un cintecel sau un filmulet si dupa aia o trimit cu tac-su daca eu am de invatat sau mergem impreuna in treburile noastre daca doar aveam de trimis un mesaj rapid sau de verificat ceva. Na, ca nu ma incadrez chiar la alea cu aruncatul pe geam da nici la capitolul moderatie
in schimb inteleg ce vrea sa zica Marian, e cam ceea ce a scris si mamagiuliei mai sus
szivarvany spune:
la noi daca intervine "fructul interzis' atunci picam in extreme si de asta prefer sa nu dau cu portia ce se poate, depinde fff mult de firea copilului. la noi asta functioneaza, asa ca nu ma razboiesc, las natura sa si faca treaba.
fi`mea are spre 8 ani, deci nu mai e prea mica.
la fel e si cu tv-ul, pana nu l mai deschide deloc ca e satula.
tin minte ca la gradi au primit revistele cu cd uri Piticlick, a fost fascinata si s a jucat cu mare drag pe ele.
apoi a venit mania JustinBieber si si punea melodiile pe youtube.
au trecut toate :-)))
_
emanouela spune:
Agnes....te dezamagesc, dar te incadrezi in clubul "moderatie"
la fel fac si eu, daca eu is prinsa cu ceva si vine, nu-l gonesc, il iau langa mine, se uita, eu incerc sa-mi termin repede treaba si ii propun sa facem altceva si e perfect de acord. daca si-ar manifesta dorinta sa stea nu i-as interzice, pt ca mai tare i-as starni curiozitatea. ideea e ca nu trebuie sa lasam cunoastrea doar in baza PC ului, eu cam asta am inteles din cateva postari....gen "copilul meu nu facea nimic pana sa puna mana pe pc"
mamy....frumoasa, desteapta si modesta...de nazdravana Darius Mihail
AgnesLuca spune:
cred ca, asa cum au zis si alte fete, noua in Germania ne e mai usor pentru ca aici copiii de gradinita au alte preocupari; astea cu vedete sau jocuri pe calculator vin mai tirziu si ma bucur mult ca e asa !
Rufus spune:
Eu nu pot sa spun cu certitudine cum e mai bine, cu sau fara calculator la 2 ani. Am o parere, desigur, si aia o aplic cand vine vorba de copiii mei. Nu stiu cu siguranta daca e bine asa sau altfel.
Da' ma amuz de voi, cei care sunteti tare mandri de ce mai manuiesc copiii vostri de cativa ani calculatorul.
Rufus, Tora si iadele www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Retrospectiva 2008 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=a1ed73f473ea25944e234a" target="_blank">Retrospectiva 2009 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=d39f778033dd7597d12ac9&source=category&category_id=all" target="_blank">Retrospectiva 2010