scrisoare deschisa a mamelor din Sibiu

scrisoare deschisa a mamelor din Sibiu | Autor: alinuk

Link direct la acest mesaj

Grupul 'mamici din Romania', asa cum le-am cunoscut pe FB (Bebelushi multumesc!) au nevoie de sustinere in demersul lor. Este vorba despre o situatie bizara care se gaseste in Spitalul de Pediatrie din Sibiu (copii internati si privati de prezenta mamei).
Iata scrisoarea lor - in acest grup sunt aprx 1000 de mame, Florenta Cioconea, Bianca Selejan Gutan , Patri Cruciat, Oana Vasiu si Nenciu Blaga Liliana sunt doar cateva dintre mamele care au au initiat demersul public.

Eu le sustin!



===================================================================

"Scrisoare deschisa catre Conducerea Spialului de Pediatrie din Sibiu,

Suntem un grup de mame din Sibiu, unite din dorinta de a împartasi din experienta de mama, dar si pentru a ajuta la buna dezvoltare a copiilor nostri în comunitatea sibiana. Problema cu care s-au confruntat multe mame si ale caror marturisiri sunt cu adevarat cutremuratoare, este legata de interzicerea internarii mamelor alaturi de copii.
« Copiii ce erau internati fara mame erau lasati sa plânga pâna oboseau si adormeau sarmanii, le punea sticla spijinita pe pernuta si daca cumva se miscau si cadea sticla, era ghinionul lor, trebuiau sa astepte urmatoarea masa ». (L.A. – mamica ce cu greu a obtinut o rezerva si a povestit despre copiii internati fara mame)
« De doua ori a fost internat pâna acum copilul meu si de doua ori a stat singur, prima data am fost lasata sa îl vad, într-una din zile, la geam si el a plâns de mi-a sfâsiat inima. Am fost deprimata, vulnerabila si seara era cel mai rau, fiind bântuita de întrebari precum ce face, daca este bine îngrijit, daca este acoperit noaptea când se dezveleste, daca i-a fost adusa apa când i-a fost sete si mâncare, daca a fost schimbat la timp, daca i-a tinut cineva companie macar pentru câteva clipe si mai ales, ce a înteles el ca s-a întâmplat atunci, faptul ca nu a vazut pe nimeni cunoscut, asta m-a demoralizat cel mai tare. Nu vreau sa-mi mai amintesc episodul acesta, dar ori de cate ori raceste sau îl vad ca se îmbolnaveste, stau cu teama sa nu fie nevoie de internare ». (A.A. – mamica ce n-a putut fi alaturi de copilul ei)

Despre cum percepe un copil lipsa mamei, atunci cand are cea mai mare nevoie de ea si ce înseamna pentru un copil mic o astfel de experienta în spital, ne-a explicat Oana Vasiu, psiholog clinician: “Pentru un bebelus, mama reprezinta legatura cu lumea, ea este motivul pentru care el traieste, prezenta ei oferindu-i iubire, siguranta, calm, iar aceasta relatie îi da posibilitatea de a se dezvolta fizic, intelectual si emotional. Astfel, atunci când ea dispare, bebelusii se simt abandonati într-o lume fara sens si fara iubire. Sentimentele de abandon astfel formate pot duce la aparitia anxietatii de separare. Anxietatea de separare apare atunci când un bebelus sau un copil mic este despartit de mama sa pentru o perioada mai lunga de timp, de la câteva zile si pâna la câteva saptamâni. Printre manifestarile anxietatii de separare, de diverse intensitati, sunt: plânsul frecvent, apatia, dezinteresul pentru joaca, teama, retragerea si/sau agresivitatea manifestate în relationare, tulburari de somn, tulburari alimentare, tulburari digestive, alte somatizari cardiace sau respiratorii etc. Mediul spitalicesc în care nu este permisa prezenta mamei alaturi de bebelusul sau copilul internat, mai ales într-o perioada dificila din viata micutilor cum este cea de boala, în care se adauga si o suma de interventii invazive pentru micutii pacienti (injectii, perfuzii, medicamente administrate fortat), în care nimic din jurul lor nu este familiar, cald, calm, iubitor sau securizant, devine mediul propice pentru formarea sentimentelor de abandon, a anxietatii de separare sau chiar a unor traume emotionale de durata ce pot cauza involutii în dezvoltarea psihica si emotionala a micutilor si o deteriorare a calitatii vietii. “

Conform articolului 33 din Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului, “Copilul nu poate fi separat de parintii sai sau de unul dintre ei, împotriva vointei acestora, cu exceptia cazurilor expres si limitativ prevazute de lege, sub rezerva revizuirii judiciare si numai daca acest lucru este impus de interesul superior al copilului.” Plecând de la acest articol, dorim sa va supunem atentiei faptul ca din cercetarile noastre, în niciun spital de pediatrie din România nu le este interzis mamelor sa se interneze cu micutii lor.
Deasemenea, articolul 90 din legea sus-mentionata prevede ca “Sunt interzise aplicarea pedepselor fizice sub orice forma, precum si privarea copilului de drepturile sale de natura sa puna în pericol viata, dezvoltarea fizica, mentala, spirituala, morala sau sociala, integritatea corporala, sanatatea fizica sau psihica a copilului, atât în familie cât si în orice institutie care asigura protectia, îngrijirea si educarea copiilor.” Cum bebelusii si copii mici nu pot colabora cu personalul medical si cum în spital multe din tratamentele folosite sunt injectabile, perfuzabile, ajutorul pe care îl poate oferi mama este unul extrem de important. Cu atât mai mult cu cât marea problema a spitalelor din Romania este lipsa personalului medical – asistente, infirmiere, problema pe care o are si Spitalul de Pediatrie din Sibiu: “Chiar daca spitalul functioneaza bine, lipsa personalului medical este cea mai grava dintre probleme. Sunt medici care sa asigure actul medical, însa atunci când vine vorba despre asistente si infirmiere, situatia este grava. Pe lânga blocarea posturilor, în clipa în care un loc se scoate la concurs se ocupa cu mare greu, dupa doua-trei încercari. Dupa incidentul de la Giulesti, asistentele se tem sa mai lucreze în sistem sau prefera mediul privat ori strainatatea unde salariile sunt mari.” (Alexandru Mihut, manager Spitalul de Pediatrie Sibiu, Tribuna, 19 ianuarie, 2012)

Noi am demarat la sfârsitul anului o petitie, care circula pe internet si este semnata de peste 700 de mamici,
http://www.petitieonline.ro/petitie/lasati_mamele_sa_se_interneze_in_spital_alaturi_de_copiii_lor_-p17298057.html
si vom face cunoscuta aceasta problema pe toate canalele media, pentru ca nu sustinem aceasta regula a Spitalului de Pediatrie din Sibiu.

O alta problema ridicata de mamici a fost taxa de spitalizare, discriminatorie pentru copiii ale caror mamici nu au o stare financiara buna, în conditiile în care, conform legii protectiei copilului “(1) Copilul are dreptul de a se bucura de cea mai buna stare de sanatate pe care o poate atinge si de a beneficia de serviciile medicale si de recuperare necesare pentru asigurarea realizarii efective a acestui drept.
(2) Accesul copilului la servicii medicale si de recuperare, precum si la medicatia adecvata starii sale în caz de boala este garantat de catre stat, costurile aferente fiind suportate din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate si de la bugetul de stat.” Din discutiile nostre cu mamicile din alte orase, la celelalte spitale nu se percepe nicio taxa.

Ne bucuram sa stim ca Spitalul de Pediatrie din Sibiu are dotari performante si o echipa de medici extraordinari, dar laptele si dragostea de mama nu se înlocuiesc si împeuna putem sa evitam ca experienta din spital sa devina o trauma atât pentru mama, cât mai ales pentru copil.
În încheiere dorim sa salutam initiativa Maternitatii din Sibiu de a asigura mamei posibilitatea de a sta înca din primele clipe alaturi de copilul ei, intrând în programul “Spital prieten cu copilul” si am dori ca acest demers sa fie continuat si în Spitalul de Pediatrie pentru a sustine dezvoltarea fizica si psihica armonioasa a copilului.
Anul trecut, noi, mamicile din Sibiu am donat hainute si jucarii pentru Spitalul de Pediatrie si dorim sa sprijinim în continuare, dar vrem ca niciunui copil internat în Spitalul de Pediatrie Sibiu, sa nu-i mai fie încalcate drepturile fundamentale, prin separarea traumatizanta de mama!

Atasam acestei scrisori petitia cu semnaturile si comentariile mamelor din Sibiu, dar si din tara, comentarii ce privesc atât internarea copiilor fara mame, taxa discriminatorie, cât si atitudinea rece a personalului din spital, tratarea mamelor cu indiferenta si lipsa de informatie în legatura cu tratamentul indicat copiilor.

Cu deosebita consideratie,

Mamele din Sibiu"

===================================================================






Alinuk
si ostrogotzii din dotare: Andu mik (3 ani) si Teo voinik (5 ani)

www.meseriademama.blogspot.com/" target="_blank">party in FEERIE de muzica si dans



............................................................................
Nimic nu-i intamplator!
............................................................................

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns alinuk spune:

voi scrie si aici ce le-am scris si pe FB


"...Personal v-as propune ca in final sa scrieti ceva de genul asta Intrucat exista posibilitatea ca solutia sa nu tina de decizia dumneavoastra, dorim ca aspectele semnalate aici sa fie cunoscute si de Ministerul Sanatatii, asa incat consideram potrivit sa le solicitam si dumnealor sprijinul si punctul de vedere in conformitate cu L544/2001 a liberului acces la informatiile publice / si chiar sa trasnmiteti si sa solicitati nr de inregistrare de la MS."

SUCCES in demers!


Alinuk
si ostrogotzii din dotare: Andu mik (3 ani) si Teo voinik (5 ani)

www.meseriademama.blogspot.com/" target="_blank">party in FEERIE de muzica si dans



............................................................................
Nimic nu-i intamplator!
............................................................................

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Alizee spune:

Am semnat.
Este inuman sa separe copiii de mamele lor. Bietii de ei deja speriati de boala, se simt si mai speriati fara mama langa ei.





allinta

A fi fericit nu inseamna ca totul este perfect.
Inseamna ca te-ai hotarat sa privesti dincolo de imperfectiuni.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns madyrizi spune:

acum o luna, copilul meu de 9 ani a avut nevoie de internare intr-un spital din bucuresti.
pentru ca are peste 7 ani, mi s-a refuzat acordarea unui concediu medical pentru a fi alaturi de el, atat de catre medicul de familie cat si de catre spital.
copilul e mai mare, dar are nevoie de sustinerea parintilor. el nu este considerat adult pentru a semna hartii, pentru a raspunde adecvat intrebarilor medicilor etc...
am fost nevoita sa-mi iau concediu fara plata, deci nu am fost platita pentru zilele acelea. si am zis "saru'mana" ca nu m-au dat afara de la serviciu .


Mami de www.pregnancy-duedate.com/tickers/z7m2069icppvwhff.png" target="_blank">Mihai siwww.pregnancy-duedate.com/tickers/3n5z7sh3szzc8t5z.png" target="_blank">Alex

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bebelusi spune:

multumim mult Alinuk ca ne ajuti in demersul nostru, pe aceasta cale fac apelmcatre toate mamele sa ne ajute, este inuman ce se intampla, si intr-un oras asa mare

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alinuk spune:

Chiar daca nu este si nu se doreste politic demersul, el are sanse sa-si gasaseasca mai degraba sustinatori in randul opozitiei decat in randul celor de la Guvernare cu reprezentati in conducerea spit din Sibiu sau in Min Sanatatii

Asa incat mai tintit ca si destinatie a acestei scrisori ma gandesc ca ar putea fi Comisia de Sanatate din PARLAMENT.



Alinuk
si ostrogotzii din dotare: Andu mik (3 ani) si Teo voinik (5 ani)

www.meseriademama.blogspot.com/" target="_blank">party in FEERIE de muzica si dans



............................................................................
Nimic nu-i intamplator!
............................................................................

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns monalac spune:

Mi e pare inuman sa desparti copilul de mama sa,eu as innebuni daca n as putea sa i fiu alaturi copilului....
Cand Cris avea 2 luni,am stat cu el,7 zile,la Victor Gomoiu.Am dormit 7 zile pe un scaun[bine,''am dormit'' e impropriu spus],dar a fost ok ca am putut fi langa el.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns salcia spune:

Am semnat si eu, chiar daca nu am copii, dar ma ingrozeste ideea ca acei bebelusi se simt abandonati si nu au pe nimeni care sa le ofere cel mai mic semn de afectiune... Pana acum nu am mai auzit asa ceva, ca mamele sa nu aiba voie sa se interneze cu copiii, si mai ales ca e vorba despre copii foarte mici.

Nepotelul meu a stat cateva zile in spital, avea aproape doi ani si a stat intr-un spital privat, luxos, cu mama lui si restul familiei mereu pe langa el, si tot a facut un fel de depresie (nu mai vroia sa manance, nu se mai ridica din pat - el in mod normal fiind un copil foarte agitat, vesel si curios), era extrem de dureros pentru noi sa-l vedem asa. Ma gandesc oare cum se simt acei copii care nu au pe nimeni apropiat langa ei?! :(

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns kover spune:

am semnat!e inuman,inadmisibil!sper sa se rezolve

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bebelusi spune:

Da fetelor, nu va vine a crede dar asa e. Fetita mea are 1 an, a facut varicela acum 14 zile, o forma urata, cu multe bubite care s-au suprainfectat. A fost internata la Spitalul de infectioase SINGURA, de joi pana luni. Acolo nu au voie mamele deloc. Nu va spun prin ce am trecut zilele alea, desi acolo macar au voie cu jucarii, au in camera desene animate si muzica. Bineinteles ca nu inlocuieste o mama, dar la pediatrie nu e voie cu jucarii DELOC, nu au muzica, nu au desene....nimic....se uita copiii pe pereti, si singuri.
Sunt cateva locuri pentru mame insotitor, foarte putine pentru cat este Sibiul de mare, si au prioritate mamele care alapteaza si mamele puiutilor sub un an.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns aschiutza spune:

Conducerea spitalului ar merita sa primesca tiparit mesajele de aici! Poate se vor trezi!

Cita cruzime, nu pot sa cred! Nu pot sa imi imchipui ca as fii putut sa imi las baietelul de nici un an cu penumonie singur printre straini! Un copil are nevoie de cineva care sa il mingiie, sa fie linga el la durere.

Tinind cont ca atunci cind am fost cu bebelusul meu in spital,eu i-am schimbat scutecelul, eu l-am hranit,i-am dat medicamentele si i-am facut aerosolii, eu zic ca e avantajos pt spital, pt ca am preluat o mare parte din munca asistentelor!

Si aici au voie sa ramina si taticii peste noapte daca e rezerva separata (ceea ce am primit din cauza de pneumonie).

Unii au ramas inca in vremurile comuniste .




Mergi la inceput