Gravidute cu tromobofilie -cap 11-

Raspunsuri - Pagina 14

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns balanta_tm spune:

Bebeta, eu iau tratament cu L-thyroxin din Noiembrie 2009, de cand dr cu care am facut prima fertilizare in vitro (o somitate in Austria si nu numai, un mare medic) a observat ca in cateva luni TSHul meu a crescut de la 1 la 2.4 (plus ca a refuzat sa incepem fertilizarea cu un TSH mai mare decat 1.5).
Femibionul el mi l-a prescris. Stia ca iau L-thyroxin.
Am facut FIVul, am reusit si m-a pus sa imi masor TSHul pt prima data in sarcina, in sapt 16. Era 1.7, a zis ca e ok si ca sa il monitorizez lunar. N-am apucat sa il mai monitorizez multa vreme, ca la 22 de saptamani s-a intamplat nenorocirea cu malformatia la creierul baietelului, iar 2 saptamani mai tarziu, am terminat sarcina.
A doua fertilizare am facut-o tot la Viena, dar cu un alt dr si la o alta clinica (actuala sarcina gemelara). Prin sapt 12, m-a mancat undeva si mi-am facut TSHul. Stupoare: TSHul meu sub 1, spre limita inferioara. Am incercat sa inteleg ce se intampla: in Noiembrie, in timpul procedurii FIV il aveam 1.5 si in 3 luni, iata-l spre limita inferioara. M-am dus si am facut de capul meu FT3, FT4 si ATPO si erau in limite (cum au fost dintotdeauna). Am rascolit internetul si am gasit in n surse ca la 10-20% din gravide in trim I de sarcina, TSHul scade f mult, fiind influentat de hormonul HCG care in primele 12 sapt este in cantitati f mari si se intoarce cumva impotriva tiroidei, facandu sa scada TSHul. Ori la mine fiind gemeni, HCGul e clar ca era f mare. Tot aceleasi surse spuneau ca daca FT3 si FT4 sunt ok, nu sunt motive de ingrijorare si ca de prin sapt 16 TSHul incepe sa se normalizeze la acele 10-20% din gravide care il au scazut din cauza HCGului crescut.
I-am scris si dr de la Viena cu care am facut FIV2 si mi-a dat exact aceeasi explicatie pe care am gasit-o in studii. Mi-a precizat de vreo 2 ori in mail sa nu ma ingrijorez, ca daca FT3 si FT4 sunt in limite, este ok si sa repet intr-o luna analizele. A mai sugerat sa iau o zi 25 mcg de L-thyroxin (doza mea zilnica de mai bine de 2 ani) si a doua zi sa iau 12,5 pana refac TSHul in sapt 16.
Am pus cap la cap cu faptul ca dr cu care am facut FIV1 m-a pus sa imi fac TSHul pt prima data in sarcina in sapt 16 si am inteles tot rationamentul. In loc sa ma panichez, am stat linistita.
Am fost si la un endocrinolog in TM si m-am intors dezamagita. Evident ca nu stia de ce poate scadea TSHul la anumite gravide in primul trim de sarcina si ca vroia sa luam masuri drastice.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bebeta spune:

Balanta multumesc pentru detalii, e important de stiut pt mine si poate si pentru alte fete care au probleme cu tiroida in sarcina si cauta info.
Eu am aflat de tiroidia autoimuna abia in august 2011, dupa sarcina pierduta la sfarsitul lui mai. Am inceput tratamentul imediat cu doza de 25mcg. A urmat sarcina in septembrie si din octombrie TSH a inceput sa creasca repejor, chiar sub tratament. (Si eu repet lunar TSH, pe langa cele de coagulare PT + INR, aPTT)Eadevarat ca a scazut la 0,927 undeva prin sapt 14 cred, cand ajunsesem deja la 75mcg zilnic; dar aveam palpitatii si senzatia ca ma sufoc, asa ca dr. a decis sa trecem o vreme pe alternativ 75/50 mcg pana se mai adapteaza organismul (pt ca am crescut dozele destul de mult, lunar). La 3 sapt dupa asta TSH a crescut iarasi la 2,98, moment in care gineco, care e foarte grijuliu cu partea asta, a zis gata, 75 zilnic iarasi!!! La ultima analiza, acum 3 sapt, TSH era 2,59 (tot prea mare pt gineco meu), asa ca acum sunt alternativ pe 100/75 mcg. Joi merg din nou la analize si vedem cum mai stau. Va povestesc luni, dupa vizita la ginecolog, si despre TSH si ce imi spune despre iod si IR-uri...
Cam asa a fost la mine. E drept ca nu am apucat sa am mare experienta cu tiroida, pt ca am descoperit-o chiar inainte de sarcina si, cum stim, sarcina da multe peste cap. Dar ma dumiresc si eu in timp, mai aflu din experientele altora, mai intreb dr. Doamne ajuta sa ajungem cu bine la 9 luni si problemele noastre sa nu afecteze piticii!
Felicitari pentru fotbalisti! CRed ca e o batalie la tine in burtica...Tinem pumnii stransi la morfo!

23+ si mami de Demetra (24.04.2007)

Hipotiroidie autoimuna, MTHFR A1289C heterozigot, 1 sarcina oprita in evolutie la 9 sapt.
Tratament sarcina: Synthroid 75/100, Femibion 2, vitamine prenatale, Baby aspirin 81mg

Mergi la inceput

Bebeta, cu placere .
Si eu cred ça nu e anormal ça TSHul sa fluctueze in sarcina. Dr asta cu care am facut FIV2, mi-a dat de inteles ca nu e bine sa reducem doza prea mult, fiindca la un moment dat, s-ar putea sa creasca brusc TSHul si sa putem adapta din mers doza de L-thyroxin.
Eu am si un nodul de 6 mm pe lobul stang si endocrinoloaga asta din TM cand l-a vazut la eco, s-a panicat si mai rau (eu stiu de nodul de anul trecut, de cand mi-a facut eco un alt dr). Apai mie nu imi place abordarea asta a unor dr cum ca gata, e sfarsitul lumii, dar de fapt ei nu cunosc bine anumite chestii de baza, cum ar fi de exemplu ca TSHul poate atat scadea, cat si creste in sarcina la persoanele cu hipotiroidism si ca trebuie gasita cumva o cale de mijloc.
In studiile alea ce le-am citit referitoare la faptul ca la 10-20% din gravidele cu hipotiroidism TSHul poate scadea brusc in primul trim de sarcina, chiar era facuta precizarea ca endocrinologii nu ar trebui sa sara in concluzii si sa puna diagnosticul de hipertiroidism.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns amary09 spune:

Balanta, daca stiam si eu mai devreme cu tiroida astaAm facut de trei ori analizele la 12 si 13 saptamani (bani aruncati), mi-a iesit mult sub limita TSH, desi dr.meu mi-a zis sa stau in banca mea ca asa se intampla mai ales la gemelare si mai ales la varsta asta a sarcinii. Eu nu am avut probleme, nici cu hipo nici cu hiper, nici macar in sarcina trecuta. La 17s era deja 0.78, adica in limite....O sa incerc totusi sa mai ajung la Parhon in februarie ca acum mi-a iesit FT3 putin mai mica, desi TSH e mic?!?!? Dr. endocrinolog a zis ca e eroare de laborator,ca nu exista asa ceva, totusi pt. linistea mea ma mai tarasc si la Parhon

Inca o data, viitoarelor mamici de maine, nastere usoara si bebei grasi, frumosi si sanatosi.....

Amary 19+ de +

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns MeAlex spune:

De asta multi ginecologi nu sunt de acord cu dr. Uscatescu, ca se baga si pe terenul ginecologiei prea mult si in endocrinologie...
Balanta, pentru verificarea tiroidei sunt suficiente TSH, Free-T3, Free-T4, ATPO si ecografie? Ultimele sunt facute la inceputul anului 2011. Au fost OK intotdeauna, ar trebui sa le refac?
Imi fac lista cu ce analize trebuie sa fac.

Gena MTHFR - mutatie C677T heterozigot, Gena PAI - mutatie 675 4G/5G homozigot
3 sarcini oprite in evolutie la 7 s, 9s, 9 s (a 3-a sub tratament cu Clexane)
Tratament pregatitor sarcina: Aspenter 1/zi, Femibion1 1/zi, CETEBE 1 g/zi, MagneB6 1/zi,
Acid folic 1/zi, Vitamina E 1/zi (primele 10 zile ale cm)
pentru sanatos!

Mergi la inceput

amary, dr meu de la primul FIV a a zis ca am un hipotiriodism usor pt simplul fapt ca TSHul meu a crescut in 4-5 luni, de la 1 la 2.4. Multi dr considera asta normalitate. Insa unii dr care fac fertilizari in vitro, considera ca este esential ca TSHul sa fie tinut in jur de valoarea 1. (Am explicat asta ca sa intelegi cum e cu hipotiroidismul meu - deci TSHul meu a fost mereu in limitele laboratorului, la fel si FT3, FT4, ATPO, anti tiroglobulina si cu toate astea, m-a incadrat la "mild hypothyrodism").
Daca TSHul tau a inceout sa isi revina, nu cred ca este esential ca FT3 este un pic sub limita. Eu am inteles ca FT4 e mai important decat FT3 in contextul asta cu TSHul scazut in sarcina, desi amandoua se iau in considerare.
Totusi mi se pare mare lucru ca dr tau stie ca in anumite sarcini (cum ar fi cele gemelare), in primul trimestru, TSHul poate fi scazut fara sa aibe o semnificatie clinica.
alex, as zice sa repeti toate analizele de tiroida: TSH, FT3, FT4, ATPO si sa adaugi si anti tiroglobulina (si asta e importanta pt tiroida autoimuna - tiroida Hashimoto si boala Graves). Plus o ecografie, asa cum ai zis si tu.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Cristinuta_M spune:

Buna seara fete dragi.
N-am mai intrat de mult pe forum si v-am dus dorul.

Acum cateva zile am implinit 31 de ani si azi cand v-am citit m-am bucurat de un cadou minunat: vesti extraordinare despre mamici care au ajuns la termen. Pupam bebelasii clexanei si ii asteptam cu drag! :)

ingeras de 24 sapt oprit in evolutie, factor XIII heterozigot, LA pozitiv. Tratament de intretinere cu aspenter 1 la 2 zile, acid folic 5mg, omega 3 de 1000 mg cu vit E 1/zi, magneB6 forte 1/zi, cetebe Zn 1g/zi, complex acid folic cu vitamine B

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns MeAlex spune:

La multi ani, Cristinuta!
Fie ca anul asta sa iti aduca bebelashul mult dorit!

Gena MTHFR - mutatie C677T heterozigot, Gena PAI - mutatie 675 4G/5G homozigot
3 sarcini oprite in evolutie la 7 s, 9s, 9 s (a 3-a sub tratament cu Clexane)
Tratament pregatitor sarcina: Aspenter 1/zi, Femibion1 1/zi, CETEBE 1 g/zi, MagneB6 1/zi,
Acid folic 1/zi, Vitamina E 1/zi (primele 10 zile ale cm)
pentru sanatos!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Cristinuta_M spune:

Multumesc mult Alexuta!
Sa dea Domnul sa iesim impreuna cu bebeii la plimbare in parc

ingeras de 24 sapt oprit in evolutie, factor XIII heterozigot, LA pozitiv. Tratament de intretinere cu aspenter 1 la 2 zile, acid folic 5mg, omega 3 de 1000 mg cu vit E 1/zi, magneB6 forte 1/zi, cetebe Zn 1g/zi, complex acid folic cu vitamine B

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns cybele spune:

fete dragi pentru care azi e ultima zi de gravitute si ziua minunata in care va cunoasteti copilasii- danezza, kraluca, suziq- nastere usoara , sunt cu gandul la voi si astept vestile bune!

piscoata lui toni are aproape 1400 gr, va dati seama - aproape dublu fata de greutatea cu care a venit pe lume!!!! toni asteapta cu nerabdare ziua cand o va putea si ea strange in brate- deocamdata doar o poate vedea de 2 ori pe zi, iar cand e cate o asistenta mai ingaduitoare o lasa si sa o mangaie pe bebelina

va imbratisez pe toate!!!

Mergi la inceput