Eutanasia
Sunteti de acord cu eutanasia? Umana.
Moarte asistata in cazul persoanelor care mai au putin respectiv greu de trait?
Eu personal as alege-o fara sa clipesc daca Doamne fereste as fi intr-o astfel de situatie.
Pt. sine e usor de ales, la cei care sustin ideea, dificil este sa accepti alegerea facuta de cineva drag.
Intrebare sondaj:EutanasiaSunteti de acord cu eutanasia? Umana.Moarte asistata in cazul persoanelor care mai au putin respectiv greu de trait? Eu personal as alege-o fara sa clipesc daca Doamne fereste as fi intr-o astfel de situatie. Pt. sine e usor de ales, la cei care sustin ideea, dificil este sa accepti alegerea facuta de cineva drag. |
Raspunsuri
ari spune:
Despre eutanasie se discuta la modul serios si pe aici. Inca nu s-a ajuns la un consens, se mai cauta argumente pentru/impotriva. Stiu insa ca sunt bolnavi in faza terminala care sufera enorm, fizic si psihic si care lupta pentru legalizarea eutanasiei.
In ce ma priveste, sunt de acord cu eutanasia, cu conditia ca totul sa fie foarte bine incadrat legal.
Daca va veni vremea in care n-am sa mai pot sa-mi port singura de grija (ex. igiena personala, mancare, etc.), in care voi avea dureri imposibil de suportat si voi sti ca nimeni si nimic nu ma mai poate ajuta sa redevin eu, atunci da, voi apela la eutanasie, in masura in care va fi legala.
mihaela_s spune:
Noi am avut subiect de discutie la cursul de etica în sanatate. Am aflat atunci ca intr-un canton din Elvetia e legal pentru cei cu boli în faza terminala. Accepta si bolnavi din alte tari, in anumite conditii.
Dar pentru bolnavii in moarte cerebrala e legal din cate stiu eu in mai multe tari.
Eu as fi de acord in situatia in care viata ar fi un chin si nu ar mai fi nimic de facut.
buflea spune:
Categoric DA ... insa ...
Eutanasia ca procedura legala, o vad destul de dificl de pus pe hartie, de legalizat ... procedura trebuie sa acopere exact cazurile de boli terminale si greu de indurat, ori trebuie ajuns la un consens ce inseamna exact aceste notiuni.
Atat timp cat notiunea de "terminal" este definita prin prisma medicinei traditionale, vor exista mereu vocile medicinei netraditionale care vor contrazice aceast lucru, caci nu e asa ierburile, licorile si rugaciunile pot face minuni si in ultima secunda.
De asemenea mi se pare senzitiv de definit momentul cand o boala se transforma din curabila sau amelioranta in pur si simplu "terminala". Cine si cum decide ca pacientul acela nu mai are nici o sansa la viata, cine si cum decide ca viata aceea este greu de indurat si isi merita sfarsitul ... o sa-mi spuneti pacientul, dar stiu eu ... pacientul poate considera ca viata lui nu mai merita traita si daca este fixat intr-un scaun cu rotile, sau daca stiu eu, este pur si simplu grav depresiv ...
ela_04 spune:
Daca iubesti pe cineva cu adevarat ii respecti vointa chiar daca in acel moment nu este de fata sau nu se poate exprima.
Ai dreptate. e usor de ales pt tine insuti dar dificil pt cineva drag.
ari spune:
Din ce am auzit eu pe aici, cei care se bat cu sistemul pentru legalizarea eutanasiei sunt cei pentru care, intr-adevar, durerile si incapacitatea de a-si exercita un minim de activitati sunt de nesuportat, iar pronosticul medicilor nu le mai da nici o speranta. E vorba de persoane bolnave de cancer in faza terminala sau cu boli degenerative, ajunse intr-un stadiu greu de indurat si, desigur, incurabile.
Eu cred ca un om care este in acest gen de situatie e in masura (daca psihic e sanatos)sa hotarasca ce doreste : sa sufere pana la sfarsit sau sa i se puna capat suferintei.
Dar inca o data, toate conditiile legale ar trebui sa fie riguros stabilite si incadrate, in asa fel incat se se poata evita abuzurile.
pisigri spune:
Intr-o tara ca Romania cred ca ar fi extrem de greu, daca nu imposibil, de legalizat eutanasia. Sa nu uitam ca BOR are un rol important in statul roman (chiar daca o sa-mi spuneti ca suntem un stat laic si alte "texte" de-astea), iar BOR este cu siguranta impotriva implementarii unei astfel de masuri.
Sondajul acesta imi aminteste de filmul Dr Death.
Mi se pare ffff dificil si delicat sa trasezi niste limite ca sa hotarasti cine are sau nu dreptul sa se considere destul de grav bolnav incit sa "merite"sa fie eutanasiat. Mi-e greu sa ma gindesc la halul de suferinta in care trebuie sa ajunga o fiinta umana ca sa hotarasca sa isi invinga teama de necunoscut si mai ales dorinta de a mai petrece inca o zi, sau doua, sau zece alaturi de cei dragi. Mi se pare extrem de greu pentru cei ramasi in urma, sa accepte decizia bolnavului, mai ales daca acesta nu sufera sa spunem de dureri crunte si rezistente la orice tip de analgezie, ci daca este vorba "doar" despre boli degenerative care ii fac total dependenti de cei din jur.
Cred pe de alta parte ca orice om are dreptul la o viata si o moarte decente. Insa nu as vrea sa fiu nici in pielea medicului care ajunge in postura de a decide daca solicitarea de a fi eutanasiat a pacientului sau este sau nu intemeiata...
http://scrisoaredelamosul.blogspot.com/
http://pisigri.blogspot.com/
Mami de Ilinca (5.03.2009)
mihaela_s spune:
Din cate ne-a fost prezetat, stiu ca legea din Elvetia permite eutanasierea numai dupa ce doi sau chiar trei medici s-au declarat de acord asupra diagnosticului si apoi supra starii mentale a pacientului. Acesta trebuie sa fie in capacitatea functiunilor mentale cand ia decizia sa fie eutanasiat.
ari spune:
Da, cam asa se discuta si aici, anume ca ar trebui ca un comitet de medici sa se pronunte asupra starii bolnavului respectiv, inainte sa poata fi aprobata o astfel de cerere. Si bineinteles, bolnavul respectiv e singurul care poate sa ceara eutanasia, în masura in care e in deplinatatea facultatilor mintale.
Am vazut reportaje cu oameni care sufereau cumplit, dureri imposibil de suportat, erau in faza terminala si ar fi dorit ca un medic sa-i ajute sa-si puna capat suferintelor. Am mai auzit o doamna cu o boala degenerativa, care ajunsese in stadiul in care orice miscare durea, nu se mai putea deplasa deloc, uneori nu putea respira, in fine, lista suferintelor ei cotidiene era tare lunga. E cutremurator s-o auzi.
Oare ce-ar fi mai usor de suportat, sa vedem pe cineva drag suferind cumplit, in fiecare moment al existentei, sa asistam neputinciosi la suferinta lui/ei, stiind ca nu mai e nici un tratament care sa aiba efect, sau sa-i acordam, daca-l cere, dreptul la moarte in demnitate?
mihaela_s spune:
Cristina, e posibil. Nu am cautat pe net, am primit informatii fara amanunte, fara nume si date. Stiu sigur ca e adevarat pentru ca acel coleg a facut asta ca o prezentare a lucrarii lui la cursul de etica in sanatate si profa a confirmat ca e real, legal. Dar din ce citesc pe site-ul pus de tine, ei trebuie sa fie.