Anna Karenina
Raspunsuri - Pagina 2
Ice_Queen spune:
Cartea este ca o prisma cu multe fatete, adesea cititoarele vad numai o parte din multitudinea de reflexii (si reflectii). Pe un plan diferit de cel direct sentimental, romanul este un manifest pt anarhie si eliberarea de constringeri, de la conventii pina la moralitate. Sa nu uitam ce scria Tolstoi cu mai bine de-un deceniu inainte de publicarea cartii: "Adevarul este ca Statul e doar o conspiratie menita nu doar sa-i exploateze, ci si sa-i corupa pe cetatenii Sai."
galisia spune:
Si eu inclin sa vad lucrurile in perspectiva expusa de ICE QUEEN.
Karennina este o carte fundamentala fiindca vorbeste despre ceva esential in conditia umana : in speta despre sfasierea femeii intre implinirea domestica( maternitate,familie,statut social ) si aspiratie spre libertate,fantezie,iluzie ,vis( concretizata in abandonarea in relatia de iubire cu Vronski,in asumarea rolului de amanta)
Important nu e gestul final,sinuciderea Anei , ci metafora inchisa in el : cele doua ipostaze sunt incompatibile si obtinerea uneia se face prin sacrificiul celeilalte( la acea epoca si mentalitate!)
In fix aceesi paradigma Balzac a scris o carte foarte reusita:Memoriile a doua tinere casatorite,un roman epistolar in care doua femei isi impartasesc viata .Una are parte de bucuriile maternitatii,celeilalte ii este data doar bucuria iubirii in cuplu.Prma e Mama,cea de-a doua Iubita.
Ingrid S spune:
Galisia, Tostoi chiar exemplifica aceasta sfasiere in ambele ipostaze: In Anna care o invidiaza pe Dolly, amintindu-si de Serioja, fetita lui Vronski nemaivand puterea de a reinvia simtul matern in ea; a doua este Dolly care la randul ei aspira, adulmeca, se imbata de viata luxoasa si fericirea cumnatei sale, precum si de taria sufleteasca a lui Vronski, sotul ei stiut fiind ca nu se putea ridica mai sus de mediocritate.
Amandoua vor ceva, iluzii impachetate frumos. Prima care se trezeste e Dolly, deoarece grijile de zi cu zi fac ca spiritul practic sa primeze. Anna se va trezi mai tarziu si cu consecinte devastatoare.
Ice Queen, n-as merge atat de departe incat sa declar ca Tolstoi si-a dorit eliberata femeia de statutul de sotie devotata sau amanta jucausa. Insasi sfarsitul Annei arata imposibilitatea iesirii din lanturile nevazute ale mentalitatii retrograde. Tolstoi a descris o drama. Tolstoi a aratat ce putea sa devina o femeie, a aratat cat de periculoasa poate fi si peste ce bariere poate trece. Tolstoi s-a afundat in inima eroinei sale pentru a scoate la iveala puterea pasiunilor.
El sufera impreuna cu ea, dar o judeca ca un barbat. A gresit si toate actiunile si consecintele ulterioare vin ca o pedeapsa bine-meritata. Si-a parasit copilul si barbatul, a trait in pacat cu amantul si nemaisuferind povara rusinii si a legaturii vinovate, s-a sinucis.
Nu pare un final scris de o persoana animata de ganduri feministe.
Ingrid S si Diana
Cativa nebuni si-au spus la masa: "Numai noi formam aici lumea buna". Si lumea ii crede.
Vauvenargues
andacos spune:
Mai poate fi comandat/cumparat de undeva Tolstoi in ziua de astazi?
Eu am citit Anna Karenina undeva pe la 18 ani cred,insa tare mi-as dori s-o recitesc!
Dana
www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit
Androix spune:
http://www.librarie.net/carte/anna%20karenina
Nu stiu daca trimit si in strainatate.
E clar ca va trebui sa o recitesc si eu
www.obiectiverealiste.blogspot.com" target="_blank">Obiective Realiste
Androix Bijoux
Niste copii si toti copiii!
corap spune:
varianta downloadabila in lb romana e pe scribd - (sunt 2 volume!)
dat fiind ca a iesit de sub dr. de autor (pt opera, nu discut de traduceri), gasesti variante free in lb engleza o gramada - (mie totusi mi se par nereusite variantele, probabil si fiind influentata de nabokov)
rrox3 spune:
http://www.polirom.ro/catalog/carte/anna-karenina--2567/
In caz ca preferi tiparita. Trimit si in strainatate.
andacos spune:
Multzumesc tuturor d einformatzii!
Da prefer cartea,scrisul pe hirtie,uite eu chiar sunt abonata(comand sa spun periodic) la polirom,dar n-am vazut-o!
Dana
www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit
Ingrid S spune:
Andacos, nu o gasesti si in limba germana? Sau iti place mai mult romana? Eu de ex. am citit in engleza carti usoare, povesti mai mult, nu am cunostintele necesare sa aprofundez un roman de genul celui discutat in alta limba.
Succes la gasit cartea, n-ai sa regreti!
Azi am recitit intamplator pasajul cu ziua lui Serioja. Cunosc romanul foarte bine si chiar asa fiind, constat ca uit elemente importante.
Dar sa revin, inima de piatra trebuie sa ai ca sa nu te induioseze intalnirea celor doi. Fragmentul separat este ca o piatra pretioasa slefuita cu multa grija. Nu i-am gasit niciun cusur.
Tot in cadrul partii a treia, Tolstoi arata o Anna multumita si chiar atasata de fetita ei, aceasta in timpul calatoriei lor in Italia, unde pare ca l-a uitat pe Serioja: o dragoste noua o inlocuieste pe cea veche.
Cum si-a ascuns Anna adevaratele sentimente, acelea pe care le scoate cu maxima luciditate inaintea mortii sale? Cum a trait cand fericita cu fetita, cand nefericita din cauza baiatului, cum a pendulat ea de-a lungul romanului intre extreme?
Si, apropo de sotul ei, il compatimesc sincer pe Alexei. De regula lumea isi aminteste descrierea lui putin favorabila fizic, mainile albe si grase (m-au obsedat la un moment dat prin sila ce mi-au inoculat-o), cu toate acestea el este unul dntre putinii oameni sinceri si verticali din roman. Pacalit de matusa Annei sa se casatoreasca, el o iubeste neconditionat. Practic, el e avid de iubire si nu stie s-o arate, iar felul in care sufera amintindu-si de "nimicurile" femeiesti ale sotiei, o palarie, manusi, il inalta din postura banala de functionar de la inceputul cartii.
Ingrid S si Diana
Cativa nebuni si-au spus la masa: "Numai noi formam aici lumea buna". Si lumea ii crede.
Vauvenargues