Modelul politicianului roman.
Raspunsuri - Pagina 2
ladyJ spune:
Te intrebam pentru ca observ ca esti extrem de pasionat de politica.
Daca nu apare un proiect asa cum il astepti tu, poate initiezi tu unul. Nu stiu ce vederi politice ai, dar daca-s ferite de extreme este foarte bine.
olympia spune:
Eu am auzit urmatoarele nume care ar urma sa se afirme in curand in politica romaneasca: Mihail Neamtu, George Biris si Calin Georgescu. N-am inca o parere conturata despre niciunul dintre ei, prea putine info deocamdata.
Deceneus spune:
Mihail Neamtu este un infocat sustinator al lui Basescu, a participat la multe emisiuni al Rodicai Culcer la TVR. R Culcer invita oamenii PDL in emisiuni. NEamtu vrea sa infinteze Alba ca Zapada sub numele de Noua Republica, sa colecteze voturile nemutumitilor care parasesc PDL-ul.
Calin Georgescu este de la BNR, apropiat al lui M Isarescu, si Tanasescu, toti cu relatii puternice in lumea financiara internationala. Posibil sa fie sustinuti de bancile comerciale externe, si numele era vehiculat pentru postul de premier in locul lui Boc inca de anul trecut.
Despre Biris nu stiu cine-i.
Deceneus spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ladyJ Te intrebam pentru ca observ ca esti extrem de pasionat de politica. Daca nu apare un proiect asa cum il astepti tu, poate initiezi tu unul. Nu stiu ce vederi politice ai, dar daca-s ferite de extreme este foarte bine. -------------------------------------------- ´´Primul om care a preferat sa injure decat sa dea cu piatra poate fi considerat inventatorul civilizatiei´´S.F. |
Initierea unui asemenea proiect depaseste posibilitatile unui om.
Maria_1 spune:
Ei bine, eu cred ca suntem construiti de asa maniera incat sa ne alegem lideri care ne dau senzatia ca sunt puternici, hotarati si stiu ce fac. In schimb, nu ne intereseaza stagacia, instabilitatea, lipsa de siguranta.
Cred ca asta tine de genetica, sau nu stiu, de conservarea speciei.
Al doilea aspect important il ilustrez printr-un proverb turcesc: 'Ce este sus, este si jos.'
Deci, liderii alesi de popor oglindesc poporul. De aia David Cameron n-o sa semene niciodata cu Boc. Nu stiu care e mai simpatic sau mai capabil. Ramane de discutat.
Basescu sau Antonescu n-o sa semene niciodata cu regina Spaniei.
Al treilea aspect: Democratie = demos+kratos (popor+putere). La capitolul asta, poporul roman (in opina mea) nu reflecta intocmai definitia. Pentru ca nu a inteles inca definitia.
Asa cum spuneai si tu intr-un topic de-al meu. Noi inca luptam ca sa dam pe cineva jos sau sa imbrancim vecinul in sant. Nu ne plac ochii colegului si ii dam una peste ceafa. Asta este ce am inteles deocamdata din definitia democratiei. Am inteles ca suntem liberi sa ne manifestam, dar nu prea suntem siguri ce sa cerem, cui si cum. Nu mai cautam si alte definitii. Cum ar 'capitalism', 'toleranta', 'simt civic', 'demnitate', 'spirit de echipa', 'spirit de inovatie', 'reforma'. La capitolele astea suntem cam derutati. Cel putin deocamdata.
Al patrulea aspect. Din ce spui tu reiese clar ca suntem inca la nivelul in care vrem sa-l schimbam pe dracu cu fra'su. Nu ne trec prin minte lucruri profunde, lucruri de esenta.
Deceneus spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Maria_1 Ei bine, eu cred ca suntem construiti de asa maniera incat sa ne alegem lideri care ne dau senzatia ca sunt puternici, hotarati si stiu ce fac. In schimb, nu ne intereseaza stagacia, instabilitatea, lipsa de siguranta. Cred ca asta tine de genetica, sau nu stiu, de conservarea speciei. |
Tocmai ca siguranta pe care o dau oamenii puternici ne face sa-i alegem.
Vezi ultima analogie cu alegerea partenerului de viata.
Mai este comoditatea. Daca cineva vrea sa faca de ce sa nu-l lasam sa faca, de ce sa alegem pe unul care ne spune "hade-ti sa facem". Este mai comod pentru noi sa alegem oameni care fac. Sentiementul de securitate este de natura biologica.
Citat: |
citat din mesajul lui Maria_1 Al doilea aspect important il ilustrez printr-un proverb turcesc: 'Ce este sus, este si jos.' Deci, liderii alesi de popor oglindesc poporul. De aia David Cameron n-o sa semene niciodata cu Boc. Nu stiu care e mai simpatic sau mai capabil. Ramane de discutat. Basescu sau Antonescu n-o sa semene niciodata cu regina Spaniei. |
Cu asta nu sunt de acord. Daca ar fi asa nu am discuta de o fractura intre clasa politica si cetateni. Tocmai diferenta a creeat tensiunea. Cetatenii nu au avut posibilitatea sa aleaga altceva. Oferta politca a fost omogena si de proasta calitate. Indifeent pe cine votezi iese acelasi rezultat. Romanii au ales "raul cel mai mic".
Citat: |
citat din mesajul lui Maria_1 Al treilea aspect: Democratie = demos+kratos (popor+putere). La capitolul asta, poporul roman (in opina mea) nu reflecta intocmai definitia. Pentru ca nu a inteles inca definitia. Asa cum spuneai si tu intr-un topic de-al meu. Noi inca luptam ca sa dam pe cineva jos sau sa imbrancim vecinul in sant. Nu ne plac ochii colegului si ii dam una peste ceafa. Asta este ce am inteles deocamdata din definitia democratiei. Am inteles ca suntem liberi sa ne manifestam, dar nu prea suntem siguri ce sa cerem, cui si cum. Nu mai cautam si alte definitii. Cum ar 'capitalism', 'toleranta', 'simt civic', 'demnitate', 'spirit de echipa', 'spirit de inovatie', 'reforma'. La capitolele astea suntem cam derutati. Cel putin deocamdata. Al patrulea aspect. Din ce spui tu reiese clar ca suntem inca la nivelul in care vrem sa-l schimbam pe dracu cu fra'su. Nu ne trec prin minte lucruri profunde, lucruri de esenta. |
Este o problem a de (in)cultura politica mentinuta de putere prin embargoul mediatic.
La tv nu se discuta despre probleme si solutii, se discuta numai despre persoane si despre declaratile lor. Nu se discuta despre ce ar trebui facut in Romania.
Nu avem analisti politici, avem comentatori care deziformeaza cetatenii.
Maria_1 spune:
Sunt de acord cu tine cand spui ca romanii au ales 'raul cel mai mic' si ca nu au optiuni reale. Sunt de aceeasi parere cand spui ca nu am avut o clasa politica diversa care sa vina cu solutii sau incercari reale si s-au pendulat ba unii, ba ceilalti mai mult ca sa ne ameteasca. Si ce e drept (nu cred ca e chiar o fractura) suntem de-a dreptul ametiti si bezmetici. Ne uitam la un deget si vedem doua, trei.
Dar tot cred ca David Cameron nu seamna cu Boc si viceversa. Tot cred ca politicienii (cu hibele lor, cu comportamentul si cu imaginea lor) ne reprezinta.
De ce nu s-a taiat raul de la radacina? De ce toti comunistii (si puii lor) au ramas in picioare, in viata si la putere?
Ca sa fac o analogie haioasa....Acum 23 de ani aveam o gradina. In gradina noastra era o buruiana batrana si hidoasa. Noi am trecut linistiti pe langa ea, ba chiar din cand in cand i-am pus apa la radacini. Acum, dupa 23 de ani ne plimbam prin aceeasi gradina. Dar este asa un desis ca nici nu mai putem sa mai vedem ce este in fata noastra la un metru. Un desis de buruieni care domnesc regeste in gradina noastra. Iar noi ... cazuti pe ganduri ne spunem: Dar eu aici am crezut ca am pus o floare, pot sa jur ca era aici.
In concluzie, cred ca ne amagim pe noi insine si justificam greseala uriasa care s-a comis dupa '89. Sistemul comunist trebuia pus la zid. De la mic la mare trebuiau judecati, exilati, condamnati, eliminati. Acum nu trebuie sa ne miram atat de tare si sa ne intrebam cu ce/cine sa il inlocuim pe Basescu. Sa nu mai plangem ca de 20 de ani il inlocuim pe tanda cu manda si apoi pe manda cu tanda si tot asa.
Pentru condamnarea securistilor, pentru confiscarea averilor si pentru inlaturarea oricarui mic pui de comunist nu am iesit in strada. Acum putem sa iesim in strada pana nu mai putem.
Si da!! ce cauza mareata a iesirii noastre in strada !! jos basescu.
Adica cum? Jos basescu sus ponta? Pai dupa mine e aceeasi marie cu alta palarie. Dar nu putem sa ne plangem ca ce avem meritam cu varf si'ndesat.
Scuze! m-am inflacarat putin
viviana spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Deceneus Este o problem a de (in)cultura politica mentinuta de putere prin embargoul mediatic. La tv nu se discuta despre probleme si solutii, se discuta numai despre persoane si despre declaratile lor. Nu se discuta despre ce ar trebui facut in Romania. Nu avem analisti politici, avem comentatori care deziformeaza cetatenii. |
Asta e de fapt marea problema.
Asta e ceea ce ne lipseste. Un personaj care sa Nu faca toate astea.
Am un singur contraargument inclutura politica nu este promovata doar de putere ci si de opozitie. Asta in ideea in care spunand putere te-ai referit numai la cei ce ne guverneaza si nu la toata clasa politica.
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
Rufus spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Deceneus Se pare ca incep sa miste |
Am vazut ieri o dezbatere, era vorba de o propunere de colaborare intre aceasta societate civila si USL; despre asta vorbesti?
Claudiu Saftoiu explica infocat necesitatea finantarii ONG-urilor cu bani de la bugetul de stat.
Daca despre asta-i vorba, ceea ce spui tu ca incepe sa se miste este o chestie care se misca demult. Bani de la buget sa fie...
Edit: iata si propunerea:
http://www.b1.ro/stiri/politica/victor-ponta-i-crin-antonescu-au-incercat-sa-cumpere-societatea-civila-ong-urile-au-refuzat-oferta-vezi-documentul-20061.html
Rufus, Tora si iadele www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Retrospectiva 2008 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=a1ed73f473ea25944e234a" target="_blank">Retrospectiva 2009 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=d39f778033dd7597d12ac9&source=category&category_id=all" target="_blank">Retrospectiva 2010
Deceneus spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui viviana
Asta e de fapt marea problema. Asta e ceea ce ne lipseste. Un personaj care sa Nu faca toate astea. Am un singur contraargument inclutura politica nu este promovata doar de putere ci si de opozitie. Asta in ideea in care spunand putere te-ai referit numai la cei ce ne guverneaza si nu la toata clasa politica. Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit vivi |
Conform opiniei mele ca puterea si opozitia fac parte din acelasi "sistem", condus de o singura "cupola", evident ca si televiziunile de "opozitie" intra in aceeasi categorie.