Modelul politicianului roman.
Astazi presedintele ne-a repetat obsedant, www.mediafax.ro/politic/basescu-presedintele-nu-poate-sa-demisioneze-in-perioada-de-criza-nu-iau-in-consideratie-o-asemenea-solutie-nu-am-nimic-de-schimbat-vezi-toate-declaratiile-presedintelui-9175187" target="_blank">ca stie ce are de facut. El nu are nimic de schimbat si nici sa-si reproseze ceva, doar eventual o informare deficitara a cetatenilor.
Basescu reprezinta modelul reprezentativ al politicianului roman construit de mass-media, si politicienii incearca sa se identifice cu "prototipul" politicianului care stie si face ce trebuie facut, politicianul energic, activ, care emana forta si autoritate.
Toti liderii politici stiu ce au de facut si ce-i bine pentru noi, si nu mai considera necesar sa ne consulte, sau sa supuna dezbaterilor decizile lor. Basescu, Ponta, Crin Antonescu sau Voiculescu nu considera ca sunt necesare dezbateri in partidele lor, pentru ca ei stiu mai bine ce au de facut. Uneori ne mai fac cate o concesie sa ne "informeze" postafactum, sa-si justifice masurile minunate adoptate.
Presedintele stie cum trebuie modernizat statul: parlament unicameral, vot uninominal majoritar pe care foarte putine tari il mai paractica si se discuta sa se renunte la el, mai putini parlamentari ca sa fie mai usor schimbata structura si majoritate parlamentara prin migratie, stie cum trebuie sa arate regionalizarea sau descentralizarea si nu accepta alte opinii, stie cum trebuie reformate institutile statului.
Citat: |
Stim unde suntem, stim ce avem de facut, stim care este orizontul pentru ca la terminarea crizei Romānia sa poata valorifica din plin sansa iesirii din criza europeana si globala. .. Marea problema a populatiei este ce se īntāmpla īn continuare. Eu stiu ce trebuie facut. Va trebui ca īn continuare, īntr-un parteneriat cu Guvernul, sa deschidem acest orizont de tara noua pentru romāni. |
Presedintele nu are nevoie sa se consulte cu noi, se consulta cu FMI-ul si cu M Isarescu, cand are nevoie de bani.
Nu ne inteaba daca este oportun sa ia imprumutul si nici destinatia utilizarii banilor.
Nu stie de ce sunt necesare reformele. Are asa un sentiment ca refomele electorala, constitutionala si regionalizarea rezolva toate problemele, sau stie si are alta agenda. Cred ca ultima varianta este cea valabila.
Presedintele invita societatea civila sa se implice!
Citat: |
Īn ultima perioasa societatea civila de buna calitate s-a retras īn cochilie. Este timpul sa revina. Este un apel pe care īl fac la revenirea societatii civile de buna calitate īn prim-planul vietii politice si sociale. |
La ce sa se implice societatea civila, daca presedintele stie ce are de facut? Sa aplaude maretele idei ale presedintelui?
De 22 de ani suntem intr-o continua reforma. Fiecare ministru a facut reforma lui, pentru ca fiecare "stia ce are de facut", si avea o solutie proprie. Ar fi cazul ca ministrii sa primeasca de la partide odata cu portofolile si solutile, sa fie executanti, functionari de rang inalt, dar "functionari" nu "sultani".
De ce avem astfel de reprezentanti?
Pentru ca noi am preferat "oameni puternici", oameni care "au solutii", care sunt "experimentati", care stiu exact ce vor si sunt siguri pe ei. Oamenii cu solutii si siguri de ei nu mai considera necesar sa se consulte cu nimeni, nici cu partenerii politici si cu atat mai putin cei care ia-au ales. Din cauza asta nu exista dialog intre partidele politice de la putere si din opozitie, intre liderii de partid si membrii partidelor si nici intre partide si electorat. Sigur ca intre clasa politica si societate a aparut o fractura, care-i normala daca in clasa politca au fost promovati oameni energici, orgoliosi si increzatori.
La popul opus sunt oamenii fara solutii, oamenii modesti, care se consulta ca sa adopte decizii, dar care dau impresia ca sunt nesiguri. Cei care organizeaza consultari care lucreaza in echipa nu pot fi contestati, pentru ca decizile nu sunt ale lor.
Cum sa alegi un om nesigur, s-ar intreba majoritatea? Avem nevoie de oameni care stiu ce au de facut!
Pentru presedinte totul se rezuma la aparente.
Citat: |
Avem nevoie de un comportament modest si decent al politicienilor. Eu nu spun ca toti au venit saraci īn politica, dar cānd esti īn Parlament si īn Guvern si īn tara se impun masuri de austeritate deranjeaza comportamentul arogant si lipsit de modestie. |
Daca vrem sa avem o altfel de clasa politica, una democrata, una care sa organizeze consultari si dezbateri cu specialistii si cu cetatenii, este necesar sa schimbam modelul de politician, de la "politicanul care stie ce are de facut", la "politicianul fara solutii", si care organizeaza concursuri cu premii pentru a afla solutia cea mai buna. Avem nevoie de politicieni dispusi sa supuna dezbaterii publice trei-patru variante de reforme in: cercetare, sanatate, invatamant, adminstratie locala, descentralizare institutionala etc..
Ca popor suntem in situatia femeii care si-a ales un partener puternic, autoritar, care sa o protejeze si dupa casatorie trebuie sa suporte aroganta, autoritatea si puterea care au impresionat-o.
Cine, de ce si cum sa promoveze un nou prototip de politician?
Raspunsuri
Deceneus spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ladyJ Deceneus, tu esti implicat in vreun fel in politica? -------------------------------------------- ““Primul om care a preferat sa injure decat sa dea cu piatra poate fi considerat inventatorul civilizatiei““S.F. |
Da ! Nu vezi cat de implicat sunt?
Nu sunt sustinator al nici unui partid politic, dar fac politica. Toti facem politica.
ladyJ spune:
Cum faci politica?
La nivel de discutii, asa, sau ceva mai avansat? ca eu defapt asta te-am intrebat, daca esti implicat cumva, ca asa cu vorba sunt multi.
Deceneus spune:
Am participat ca observator la alegeri.
Si pe cont propriu, demontez manipularile politicienilor pe blog si pe 1-2 forumuri.
ladyJ spune:
Ok.
Crezi ca e suficient(ajuta la ceva ce faci tu, ai tu satisfactie,samd) sau ai planuri de a te implica activ(si mai activ) in politica romaneasca?
Intreb serios, daca nu vrei sa intri in detalii e ok.
Deceneus spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ladyJ Ok. Crezi ca e suficient(ajuta la ceva ce faci tu, ai tu satisfactie,samd) sau ai planuri de a te implica activ(si mai activ) in politica romaneasca? Intreb serios, daca nu vrei sa intri in detalii e ok. -------------------------------------------- ““Primul om care a preferat sa injure decat sa dea cu piatra poate fi considerat inventatorul civilizatiei““S.F. |
Tot serios m-as implica intr-un proiect, dar nu am gasit nimic cu cap si coada..
Am fost o perioada in AC si am constatat ca se faceau suete pe subiectele din presa. Nu aveau nici un program. La APD vad ca activitatea se reduce la conferinte si prelegeri didactice.
Mai sper ca odata cu criza sa se deschida si mintea oamenilor, sa se diversifice si sa se maturizeze si societatea. Cred in vorba care spune: "cand se contracta punga se dilata mintea".
Marina spune:
Din pacate nu cred ca va exista prea curand un proiect demn de urmat. Cultura banului a depasit de mult cultura politica si sincer nu vad care ar fi cataclismul care va schimba aceasta stare de fapt.
Deceneus spune:
Se pare ca incep sa miste www.romaniacurata.ro/ltfont-colorblackgtsocietatea-civila-propune-un-nou-contract-cu-clasa--2286.htm" target="_blank">Societatea civila propune un nou contract cu clasa politica si
www.romaniacurata.ro/ltfont-colorblackgtam-centralizat-sugestiile-primite-pana-acumlt-fontg-2304.htm" target="_blank">varianta revizuita
Deceneus spune:
Alina Mungiu-Pippidi , Monica Macovei si la www.apd.ro/comunicat.php?id=284" target="_blank">APD este o lista de nume.
Se pare ca sunt mai multe ONG-uri.