Cum v-ati dat seama ca aveti copii altfel?
Raspunsuri - Pagina 5
aschiutza spune:
Flaviutza, sa inteleg din mesajul tau, ca un copil care "raspunde" in felul asta, nu e sau are sanse mici sa fie autist?
Pt ca atunci mi-ai luat din kg de pe sufletel . Florian nu raspunde intodeauna cind il chemam, fie pt ca banuie de ce il chemam si nu vrea (asta banuim noi), fie ca e prea adincit in ce face in acel moment. Dar restul comunicarii il arata, inclusiv cind ii place ceva (desi mai mult cind nu vrea sa faca ceva, acu e si el intr-ofaza de rostogolit pe jos daca nu se intimpla cum vrea el), raspunde la jocuri de cucu-bau, dansam impreuna, intinde miinile sa il luam in brate.
Multzumesc tuturor mamelor care isi impartasesc experinta. Autismul si ADHS au devenit un bau-bau, dar pe care noi parintii incepatori nu ii intelegem si probabil de aceea ne e asa teama de ei.
inapreda spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Chuny Spui ca vorbeste, dar asta nu inseamna neaparat ca socializeaza ... se integreaza in jocul copiiilor ? cum se joaca cu ei ? asta e mai important de observat. iar cat priveste autonomia te rog mult sa asculti de sfatul meu incepand de azi chiar :-) |
Al meu are 2 ani si 10 luni si nu mai vrea sa socializeze cu copiii. DELOC. Nu merge la gradi'. Sta cu mine acasa. Daca mergem la un centru de joaca, nu se joaca cu nimeni. Acest comportament e relativ nou (cam 2 luni). De la Craciun nu mai vrea nici sa iasa afara. NU se spala singur, nu maninca singur (decit ce ia cu mina) si nu se imbraca/dezbraca singur. E bai?
Chuny spune:
Inapreda, citeste ce a scris Flavoiuta despre comunicarea verbala si non-verbala, acolo se vede cel mai clar si pune pe hartie ce crezi ca e ok si ce nu in acest moment. Exista si teste pe care le poti face, probabil gasesti tot pe autism.ro
Pt copilasi mai mari as zice ca trebuie urmarita tot comunicarea: cand vorbeste intra in interactiune cu interlocutorul sau face un monolog, repeta mecanic propozitii invatate sau cuvinte, se joaca adecvat cu jucariile ? Se joaca jocuri de imitatie ? intelege si respecta regulile unui joc ?
Sincer, nu pot sa zic ca ma innebunesc dupa mesajele astea in care mamici citesc in graba un pic despre autism, identifica un tip de comportament la copilul lor si apoi intreaba pe forum daca copilul e autist sau nu pt ca nu mananca sau nu da buna ziua ( exemple puse aiurea :-).
Imi pare o atitudine aproape de paranoia, autismul e un handicap si nu "se da" la toata lumea asa usor ... nu ajungem ca pt o problema sau doua de comportament sa intrebam: "vai, doamne, poate se face autist copilul, spuneti-mi ca nu-i asa ! " Subiectul, de fapt, e f delicat :-( si as recomanda un oarecare bun simt la toate discutiile legate de un subiect atat de sensibil ca handicapul ... pt cine poate, desigur, ca unii nu inteleg de ce trebuie sa fii mai delicat pe tema asta ...
Repet pt a se intelege esenta mesajului meu: AUTISMUL ESTE UN HANDICAP.
Desigur ca, personal, incerc sa ma adresez doar celor care pun intrebari pertinente sau descriu situatii ce merita atentie. O seara placuta!
ary_v spune:
Citat: |
citat din mesajul lui sheherezada cat despre autonomie...nu mai stiu cum sa procedez pentru ca nu vrea sa manance singura nici cand e foarte flamanda.Uneori ii tin mana in mana mea si ducem impreuna mancarea la gura .Dar daca o lasi singura nu se intampla nimic.O gasesti tot in acelasi stadiu chiar si dupa o jumatate de ora. 'Nu exista culmi de neatins,ci numai aripe prea scurte." Poze |
Am trecut si noi pe acolo, cred ca primul lucru pe care l-a mancat singur a fost tortul de 3 ani. Oricum l-am tot ajutat sa manance pana aproape de 5 ani. Cam tot pe atunci a inceput sa se imbrace singur. Eu ti-as sugera sa cauti o gradinita Waldorf, copilului meu i-a prins f bine.
corsge spune:
Nici nu stiu ce sa spun........
Doar ca sunt profesor la o scoala normala si am in clasa copii "alfel". Ce sa zic. Depinde si de norocul copilului peste cine da in viata. Atat de bine ma inteleg cu cei doi copii (unul autist si altul adhd), incat sunt cei mai buni la invatatura, chiar f buni. Stiu orice ii intreb din ce le predau, conform programei pentru copiii fara vreo probl. Ma inteleg ff bine cu ei. Dar le respect dorintele si nu las vreun copil sa ii supere. Sunt f inteligenti si f sensibili. Trebuie timp, dragoste si rabdare. Pot spune ca ii consider preferati, iar colegii, dupa o dicutie avuta cu ei, fara cei doi, au inteles ca trebuie sa ii ajutam si sa fie intelegatori la unele capricii. Parintii, de asemeni, sunt cooperanti si treaba merge. Daca i-ar fi dus intr-o altfel de scoala, ii pierdeau sigur.
aschiutza spune:
Chuny,daca te deranjeaza astfel de raspunsuri din partea parintilor nu asa de informati ca cei care trec prin experienta unui copil cu autism sau alt handicap, te rog sa te gindesti ca nu numai parintilor de copii bolnavi le e frica. Cu toii veghem asupra puilor nostrii si ii dorim sanatosi. In ultimii ani au tot crescut numarul de informatii despre autism, dar asta nu inseamna ca te poti cu adevarat informa din ele si ca poti avea incredere in orice. De aceea cautam parinti care au aceasta experienta pt a discuta, ceea ce presupune un asemenea forum de fapt.
Nu e frumos sa linistesti un parinte? Nu e bine daca sfatuiesti pe cineva? Informatiile pe care cei cu aceasta experienta trista ni-i le dau sunt pt noi foarte pretioase,de aceea le cautam.Dar deasemnea nu obligam pe nimeni sa ni-i le dea.
Dar daca tie sau altor mamici le fac rau mesajele de aici, cred ca ar fii bine fie sa le ignori, fie sa nu le raspunzi asa. Parintii de copii bolnai, oricit de brusca ti-i s-ar parea afirmatia mea, nu au monopolul asupra grijilor. SI noi astialalti suntem indreptatiti sa ne uitam critic la comportamentul copiilor nostri, sa incercam sa aflam cauzele. DIn cite am citit e important si la autism si la ADHS sa le depistezi cit mai curind, terapia fiind mai eficienta asa. Mai apoi, tie pot sa ti-i se para unele mesaje banale,dar adeseori e greu sa descrii tot ce tie ca parinte nu ti-i separe in regula. Uneori e doar o impresie, e ceva intuitiv si astfel de discutii ca aici ne fac pe toti sa vedem si din alt punct de vedere sau sa realizam ce ne ni-i se pare straniu la copii nostri.
Eu nu voi inceta sa fiu sensibila la comportamentul copilului meu doar de frica panicii cu drobul de sare. Daca nu eu sunt atenta, cine sa fie? Si prefer sa gindesc acum, decit sa imi fac reprosuri in 10 ani.
Fii sigura ca nu banalizam boala nici unui copil de aici prin faptul ca ne facem griji pt comportamentul unui copil care poate nu are nimica.
Sper sa nu te superi de mesajul acesta, vrea sa fie doar o explicatie la dreptul meu de parinte sa ma informez, sa imi pun intrebari, sa imi fie teama pt copilul meu . Cu respect imi cer acest drept,aici, fara sa fiu judecata de paranoism, de rautate, de nesensibilitate fata de cei bolnavi.
Chuny spune:
Foarte bine, aschiutza, nu esti nici prima, nici ultima. Eu am explicat destul de clar in celalalt mesaj ca autismul e un handicap si nu se da cu portia mica-micutza :-) cine vrea sa inteleaga intelege, cine nu poate sa continue cu subiecte de genul "autism la 7 ani ???! ajutoooor ! a dat cu scaunul de pamant, oare este autist ?", "nu mananca tot si nu mai vorbeste cu vecina, oare este autist ??" . A devenit deja o moda autismul. Da, sigur ca trebuie diagnosticat devreme, insa un copil in dificultate e altceva decat un copil care are o mica problema ici si colo, adica daca nu e perfect cum scrie la carte, gata, are autism ...
Si, repet, intrebarilor pertinente le voi raspunde daca voi considera ca am ceva de spus pt ca imi place sa ajut, intrebarilor paranoice, nu iar prin participarea mea la acest forum se vede foarte clar unde raspund si ajut ... de altfel luai recent un avertisment pt un mare moment de sinceritate :-)) pe care nu-l regret deloc.
Florentina, multumesc de urare, am avut o zi minunata, cred ca cea mai frumoasa din noua mea viata, care incununeaza toate deciziile bune de pana acum si toata lupta pe care o ducem. Acum un an jumate 3 doctori faceau presiune si scandal ca "n-are rost" sa mai fac ceva cu el si ca nu "scoatem" nimic din el. Ete nah, ca s-au inselat! din nimic s-a nascut speranta si vom muri cu ea oricum si macar fara regret.
Raman pe baricade daca instinctul va spune ca ceva nu e inregula ...
msl1 spune:
Sint curioasa, in Ro autismul este considerat handicap? adica primesti ajutor social de la stat de handicapat? si ca parinte primesti ajutor de insotior?
ca aici nu este considerat handicap, ba mai mult daca nu este extrem nu beneficiezi de nici un ajutor sau serviciu de la stat, ba mai mult se asteapta sa mearga la scoala normala si sa faca fata la scoala normala exact ca ceilalti copii; vorbesc in cunostinta de cauza;
Chuny spune:
Msl1, la voi sunt forme care nu intra in categoria handicap din motive pur economice. Am vazut ca in curand va aparea DSM-5 si va fi si mai greu de diagnosticat, multe forme vor fi undeva la margine, vor fi persoane cu probleme, dar nu destul de grave cat sa primeasca ajutor ... nasol ...