Atitudinea pozitiva
Raspunsuri - Pagina 12
![](images/user_woman.png)
MadalinaM spune:
Selene,
iti scriu pentru ca, nu o data, ai zis ca urasti orasul: Braila! Acum mai e o forumista blackgirl cu resentimente fata de acelasi oras! Ce-aveti cu el? "nu iti ofera nimic!"?? dar nu el trebuie sa iti ofere, tu trebuie sa stii sa gasesti partea frumoasa a orasului.
Unele locuri te pot incarca de energii pozitive. Ai incercat sa mergi pe malul Dunarii-pe faleza(nu duminica cand e aglomerat), sau dincolo, in salbaticie(vara sau iarna, in timp ploios cand nivelul e periculos de sus, sau pe seceta cand chiar si fluviul e invins de Soare, primavra cand sloiurile au viteza uimitoare): forta apei aleia care curge, mie imi da viata, ma face mai puternica, si, de fiecare data cand ajung la Braila, nu ocolesc malul Dunarii(ma rog, e un fel de Tara, daca vrei, ca tot s-a mai vorbit aici). Sunt subiectiva, fiindca e locul natal, dar sunt sigura ca si cei ajunsi aici pot iubi noua lor casa-privilegiati chiar si numai fiindca pot admira Dunarea in fiecare zi.
Legat de povestea cu Lidl si Penny, e clar ca si la CLUJ ai fi trecut prin aceleasi etape de "atitudine +/-"
P.S.
M-am nascut intr-o comuna la 45 km de Braila, am facut liceul acolo si nu am stiut sa apreciez 100% oportunitatile lui, doar am mers la scoala. Am venit la Bucuresti la facultate si am ramas aici. Visul meu ar fi sa pot sa ma mut la Constanta dar pentru asta nu urasc Bucurestiul ci doar sunt suparata pe mine ca nu ma pot desprinde.
Te rog frumos, nu mai spune ca urasti Braila, pe tot forumul asta, e singurul oras(din tara si din lume) despre care cineva spune ca il uraste(si ma doare). Nu el te obliga sa stai acolo.
Stiai ca bulevardele lui sunt paralele cu malul Dunarii si celelalte stradute sunt ca niste raze de soare ce le intersecteaza?
Stiai ca acolo sunt cele mai frumoase fete, dovada fiica ta, si cei mai inteligenti baieti, dovada sotul tau?. Stii insemnatatea economica a orasului de-a lungul istoriei?
http://ro.wikipedia.org/wiki/Br%C4%83ila
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/blackgirl0/blackgirl0.jpg)
blackgirl0 spune:
Madalina, nu urasc orasul, insa urasc atmosfera de-acolo. Poate nu am stiut eu unde sa merg, sa ma plimb, insa pt mine Braila inseamna saracie/lipsuri/boli/oameni necajiti/maidanezi/7 bodegi colt cu parcul de copii din fata blocului soacrei mele/canicula infernala vara si ger de crapa pietrele iarna. De 8 ani incerc sa ma conving ca-mi place Braila (ca doar m-am indragostit de oras din momentul in care am citit "Orasul cu salcami" de Mihai Sebastian), insa nu merge. Poate si anturajul nu era cel mai potrivit (socrul s-a sinucis in casa, cumnatul cu schizofrenie, soacra care-mi canta mereu ca-i saracie si ca viata este grea). Sotul, brailean, nu merge decat 3-4 zile pe an la mama lui, dupa care trage repede "acasa", la Brasov.
Fara suparare, are si Braila atractiile ei: Parcul Mare, o gramada de biserici frumoase si vechi, faleza, insa nu o pot compara cu Brasovul sau Clujul, sau chiar Constanta. Este o zona care resimte lipsa industriei. Am avut ocazia sa ma mut acolo acum 5 ani si am spus pas, caci copilul meu nu ar fi avut niciun viitor (facultati mai bune etc). Stii ce vb, ca doar si tu ai plecat.
Si da, predomina sau cel putin asa simt eu o atitudine negativain oras/asupra oamenilor. Poate sunt eu subiectiva, dar de fiecare data simt o presiune si am o stare psihca aiurea cand ma aflu acolo. Iar orasul chiar nu ofera nimic, nicio sansa tinerilor: nici de scoala mai buna, nici de locuri de munca, nici spitale mai dotate.
Eu o inteleg pe Selene in privinta asta si cred ca daca schimba locatia, poate schimba si perspectiva din care priveste viata ei.
Mama Giuliei, cred ca pana la urma asta este si solutia mea: plans bine si delegat responsabilitati in stanga si in dreapta. Trebuie sa mai fie cineva pe langa!
Diana, m-a cutremurat ce-ai povestit acolo. Eu am capitulat pe cand era sa ma lase sotul o noapte fara centrala termica (nu-stiu-ce-mesterise la ea si centrala intrase pe avarie). Am tipat bine la el, si la 10 noaptea l-am pus sa sune in stanga si in dreapta pana a dat de-un mester care i-a spus pe ce buton sa apese. Numai gandul sa dorm in frig o noapte cu copilul... dar'mite ca voi in masina pe ger si viscol! In fine, pentru mine esti o super femeie!
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Selene_Bunny/Selene_Bunny.jpg)
Selene_Bunny spune:
MadalinaM, despre Lidl si Penny am scris cu tenta umoristica... Insa eu am trecut prin -25 de grade, -30 de grade pe cand eram adolescenta si studenta, si nu se compara cu -10 grade Bucuresti sau Braila, DAR plus vantul specific zonei de campie. Apoi asa cum te taie vantul ala...
Eram eleva de liceu si am fost in Bucuresti cu probleme medicale, iarna, eram imbracata super gros, si totusi, plangeam de frig (la propriu) pe strada...
Braila are parti frumoase, dar pacat de locuitorii care nu stiu avea grija de ce au... Cum a spus si blackgirl, maidanezi garla, cred ca la fel ca in Bucuresti, mizerie, nu mai vorbesc, cocalari poate mai batatori la ochi decat in alte orase... Zau, pe unul n-am vazut sa stranga dupa el dozele de bere, cojile de seminte, ambalajele, mucurile de tigara... Bancile dintr-un mic parculet din apropiere sunt in veci stricate, cosurile de gunoi, rasturnate cu fundul in sus, parcul cu leagane de langa Piata Saraca arata horror anul trecut, in vara, in sensul ca micutii scurmau cu mainile intr-un amestec de pietris cu mucuri de tigara cu ambalaje rupte, cu dracu' mai stie ce... Scandurile de la trecatoarea dintre tobogane, scoase, puteai cadea pe acolo... Un kk lasat "cadou" in capul unuia dintre tobogane...
Gradina Mare e mai ingrijita, recunosc. Si Parcul Monument s-a mai aranjat, dar au lasat si fierataniile alea vechi de nush cand...
Blogul meu - de la noi, pentru ei!
Bazar general - fiecare implicare conteaza!
Lucrusoare de vanzare...
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Selene_Bunny/Selene_Bunny.jpg)
Selene_Bunny spune:
Daria e considerata raritate aici... Toata lumea se leaga de ochii ei si de parul ei...
Madalina, inteleg ca te doare, ca e orasul tau. Asa ma doare si pe mine, cand cineva vorbeste de rau Clujul. DAR... exista niste realitati.
Repet, Braila ARE PARTI FRUMOASE. Pacat ca locuitorii isi bat joc de ceea ce au. Niciun brailean nu m-a incurajat sa raman aici. Niciunul. Din contra, toti fac ochii mari: "si ce cautati aici, doamna??? Plecati, e saracie mare, mancatorie mare..."
Da, stiu cum e construit, stiu si cate ceva despre istoria orasului si insemnatatea lui economica. M-a plimbat D. prin mai multe locuri.
Alt edit:
Oameni faini pe care i-am intalnit, atat cat am interactionat cu ei:
- personalul de la Posta
- personalul de la cabinetul veterinar unde imi duc matzele
- o mamica de doi copii superbi
- soacra-mea
- cumnata-mea
- doua prietene de-ale cumnatei
Lucrusoare de vanzare...
ladyJ spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Selene_Bunny Archa, nu este nevoie sa vorbesc cu mine insami, am vorbit din 2008 incoace. Daca ajutorul la care te gandesti include si consultarea unui terapeut, been there, done that. |
Selene, la cate sedinte ai fost?
Erai OK cu terapeutul , il simteai aproape, implicat, simteai ca poti avea incredere in el?
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/mihaela_s/mihaela_s.jpg)
mihaela_s spune:
Selene, sa-ti dau si eu cateva exemple personale, desi as putea sa umplu pagina . Ca sa vezi ca nu stiu numai teorie ci o si aplic in practica.
Am facut 5 ani de facultate in Ro, nu am profesat niciodata in meseria mea. Am ajuns acum 4 ani jumate in Suedia, sotul a primit job aici.
Diploma mi-e recunoscuta(pozitiv) dar nu pot lucra cu ea(negativ). Motive: nu am experienta, pe insula unde stam nu exista nimic in domeniu. Nu vrem sa ne mutam de aici. Asa ca a trebuit sa gasesc altceva. Ceva la care visam din liceu. O meserie adica. Dar pentru asta a trebuit sa invat suedeza foarte bine si sa ma inscriu la facultate. Acum sa le iau pe rand:
Am intrat la facultate. Pozitiv
Facultatea asta nu exista aici pe insula, fac naveta saptamanal pe continent, 3 ore cu vapor, 2 ore cu autobuz, timp de asteptare intre ele...total 6 ore. La intors la fel. Negativ
In cele 3 ore cu vaporul am timp ori sa vad un film, ori sa invat, ori sa scriu rapoarte pentru scoala. Pozitiv.
Stiu sigur ca atunci cand termin am un loc de munca asigurat. Pozitiv
Copiii mei sunt fara mine acasa, eu fara ei, departe. Negativ.
Sunt singura la scoala, libera de probleme casnice(gatit, facut curatenie, etc.), am timp de invatat. Pozitiv
Ii vad 2-3 zile pe saptamana, am timp numai de ei, rar invat acasa. Pozitiv
Din ianuarie sotul meu munceste in Stockholm, vine acasa o zi jumate, in we. Negativ
Copiii sunt cu mama in timpul saptamanii. Am noroc ca mama abia a asteptat sa vina la noi sa stea cu nepoatele. Altfel trebuia eu sa renunt la un an de scoala. Pozitiv.
Toate astea se vor termina intr-o zi. Sotul anul asta. Eu anul viitor. Pozitiv
Ca sa ma pot intretine in scoala, am luat imprumut. Bine ca exista posibilitatea asta, altfel nu aveam cum studia. Pozitiv.
Ii dau inapoi pana la pensie. Negativ. Dar e o suma mica lunar. Pozitiv
Nu mai continui...cum spuneam am cu zecile. Insa mereu pozitivul cantareste mai mult. Nu pot sa iti spun de ce, poate e firea mea de asa natura. Dar mereu ceea ce e pozitiv nu ca anihileaza, dar atenueaza negativitatea. Nu stau sa ma lamentez(desi recunosc ca spun des ca mi-e dor de casa si nimic nu ma face mai fericita decat ziua in care vin acasa) chiar daca plec cu inima stransa mereu si mereu.
In plus, ma gandesc mereu ca sunt mii, zeci, poate sute de mii de oameni in situatii mult mai rele decat mine. Eu ii am pe cei dragi mereu alaturi sufleteste, chiar daca fizic departe. Stiu ca ma pot baza pe ajutorul familiei, stiu ca ma sustin si ma incurajeaza. Pentru mine asta inseamna mai mult decat orice.
Selene_Bunny spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui ladyJ
Selene, la cate sedinte ai fost? Erai OK cu terapeutul , il simteai aproape, implicat, simteai ca poti avea incredere in el? -------------------------------------------- ´´Primul om care a preferat sa injure decat sa dea cu piatra poate fi considerat inventatorul civilizatiei´´S.F. |
M-ai mai intrebat...
![](icon_smile.gif)
Lucrusoare de vanzare...
Selene_Bunny spune:
Amu' is foooarte pozitiva, tot un zambet. Multumita lui gabby2011, is cu un pas mai aproape de a-i cumpara Dariei cuburile dorite. Yupiii!
mihaela_s, si felicitari!
Lucrusoare de vanzare...
ladyJ spune:
Citat: | ||||
citat din mesajul lui Selene_Bunny
M-ai mai intrebat... ![]() Blogul meu - de la noi, pentru ei! Bazar general - fiecare implicare conteaza! Lucrusoare de vanzare... |
Te voi mai intreba pana iti raspunzi tie si pana te gandesti cu toata fiinta ta la asta.
![](icon_smile.gif)
Nu ai reusit sa ajungi la Cluj la cateva sedinte gratuite prin ´´scoala mamelor´´?
Selene_Bunny spune:
ladyJ, daca vrei sa discutam despre MINE, hai sa mutam discutia pe PM. Subiectul nu a fost creat ca sa ies eu iar in evidenta.
Lucrusoare de vanzare...