Scrisoare catre UE! (reluare)

Scrisoare catre UE! (reluare) | Autor: Deceneus

Link direct la acest mesaj

In urma cu un an publicam pe blog o initiativa sub titlul "Scrisoare catre UE", pe care o reproduc in totalitatea.

Citat:
Dl Nistorescu vrea rapid www.cotidianul.ro/Rapid-o-solutie-134827/" target="_blank">o solutie, de preferat una romaneasca, un guvern de tehnocrati spune domnia sa.
Tocmai de “o solutie originala romaneasca” si rapida nu avem nevoie. Am experimentat-o douazeci de ani si ne-a adus intr-o fundatura. Propunerea mea este sa cerem sprijin de la UE, sa le adresam o scrisoare.
Propun in continuare o schita !

Stimati reprezentanti ai UE.

Situatia din Romania poate devenii exploziva si poate contamina si alte tari ale Uniunii Europene.

Cauza acestei stari se datoreaza mostenirii comuniste de care Romania nu s-a putut desprinde si pe care UE a privit-o cu detasare.
In ’89 a avut loc un schimb de putere si de regim, dar puterea a fost preluata de structuri din esalonul doi ale fostului regim, organizate dupa principii militare, care au blocat democratizarea societatii romanesti, au finantat din banii societatilor cu capital de stat trusturi media obediente lor, au blocat ascensiunea partidelor istorice prodemocrate si coagularea societatii civile, infiltrand diversionisti in interioriul lor pentru a discredita conducerea si actiunile. Initial au urmarit sa-si ascunda trecutul pastrand puterea, dupa care au decis sa acapareze patrimoniul “intregului popor” in favoare unor privilegiati.
Guvernantii s-au opus retrocedarilor proprietatilor si au acceptat retrocedarile doar acolo unde presiunea sociala si internationala a fost mare. S-au opus infiintarii de posturi private de televiziune care nu erau controlate de putere (proiectul lui I Ratiu).
Politicienii prin mass-media anexata, au strecurat in constiinta cetatenilor romani ideea ca situatia dificila este consecinta profitului exagerat obtinut de capitatul strain, a contractelor cu statul dezavantajoase pentru Romania, pe care guvernele au fost constranse sa le incheie ca o concesie pentru integrara in NATO si in UE.
Nu contestam ca exista astfel de contracte, dar probabil ele nu au legatura cu integrarea. Probabil comisionalele primite de functionarii si politicienii romani au avut o importanta decisiva, dar prin propaganda au transferat vinovatia la “comploturile” din exterior.
Romania este o societate polarizata, pe de o parte partidele politice si trusturile media care simuleaza lupta politica democrata si alternanta la putere, pe de alta parte societatea atomizata in care presiunea creste odata cu criza economica.
Cu actualii politicieni nu se intrevad solutii si alti politicieni nu pot sa se faca remarcati din cauza embargoului mediatic. Mass-media evita discutarea cauzelor crizei economice din Romania, care nu reprezinta efectul crizei mondiale si evita dezbaterea solutilor de redresare. Tot spatiu media este dominat de politicieni si moderatori care fac “spectacol de lupta politica cu sabii de carton”.

In Romania nu exista competitie politica si mediatica, nu exista democratie si nici economie de piata functionala.
Rezultatul alegerilor a fost in mare parte denaturat de campania mediatica disproportionata, dar si de fraudele realizate prin voturi in numele celor absenti si prin voturile multiple. Desi exista dosare penale pentru voturi multiple si actualul presedinte a acuzat fosta putere de practicarea “turismului electoral”, dosarele nu au ajuns in instanta, ceea ce dovedeste ca nici un partid politic nu vrea sa descurajeze electoratul sa participe la frauda prin votul multiplu. Informatizarea prezentei la vot ar fi permis depistarea votului multiplu, dar nu se doreste acest lucru. Se propune in schimb informatizarea numararii voturilor, respectiv votul electronic, pentru ca in strainantate se afla un bazin electoral care poate reprezenta 30-40% din prezenta la vot din Romania. Acest bazin electoral de la care nu pot fi controlate voturile, va permite puterii sa fraudeze masiv si sa se permanentizeze la putere.

Speram ca interesele cetatenilor romani coincid cu al UE.
Pentru a iesii din acest impas noi vedem ca singura speranta un ajutor al UE acordat societatii civile si reformarii institutilor statului.
Solicitam suprimarea finantarilor economice de care profita coruptii si pe care le platim noi romanii si directionarea lor spre finantarea democratiei, a organizarii societatii civile, a unei mass-media cu adevarat independente, a unor consultanti straini care sa propuna masuri de reforma a institutilor statului sa le faca functionale.
Sugeram introducerea unor standarde de calitate pentru partidele politice, respectiv sa aiba o viata interna democrata, cu dezbateri si alegeri interne, cu consultarea electoratului inainte de adoptarea decizilor importante.
Asa cum legea electorala impune un prag electoral si partidele politice ar putea fi obligate prin lege sa indeplineasca standarde de calitate privind democratia interna si justitia sa verifice periodic respectarea lor.

Institutile statului organizate dupa model occidental nu functioneaza, pentru ca nu au fost prevazute proceduri de evaluare si motivare a functionarilor.
- In Justitie magistratii au imunitate si venituri peste medie, dar veniturile sunt fixe indifent de rezultate, si nu au responsabilitati. Activitatea lor nu este evaluata si recompensatata sau sanctionata functie de rezultatele obtinute, motiv pentru care nu au interesul sa obtina performanta si sa “deranjeze” clasa politica. Cu salarii mari fata de salariu mediu s-a cumparat linista si loialitatea functionarilor in majoriatea institutilor statului.
Parchetele sunt ca “un filtru” in care dosarele clientelei partidelor politice si a lumii interlope nu ajung in instanta sau ajung cu vicii de procedura. Seful DNA isi permite sa interpreteze Constitutia si decide ca imunitatea Presedintelui este una absoluta pentru toate faptele anterioare ocuparii functiei, desi Constitutia prevede doar imunitate pentru faptele savarsite in exercitarea functiei.
- Contractele cu bugetele sunt incheiate netransparent, prin licitatii formale.
- Fondurile la dispozita guvernului se repartizeaza preferential si nici un partid politic nu propune criterii de repartizare obiective, pentru a stopa practicile subiective. Fondurile sunt dirijate spre obiective de investitii fara rentabilitate, multe viitoare mari consumatori de alte fonduri pentru intretinere.

Democratia din Romania a regresat si daca nu va exista o interventie hotarata a UE in relansarea democratiei, Romania va fi un focar de coruptie, sursa de “contaminare” pentru functionarii UE, sau chiar o “deraiere” spre un regim autoritar incompatibil cu democratia.
In anii ’90 politicienii nu erau atat de siguri pe ei, pentru ca nu se manifestau atat de cinic ca in 2010. Noi am sperat ca integrarea in UE va grabi procesul de democratizare din societatea romanesca, motiv pentru care ideea integrarii a avut sustinere populara puternica, dar constatam ca el a incetinit dupa aderare si dezamagirea poate atrage reactie inversa a cetatenilor.
Nu este nevoie de fonduri financiare mari, cat de un punct de sprijin in jurul caruia sa “cristalizeze” mediu social foarte “frustrat” pregatit sa se agite si sa se “aglomereze”, si daca nu se “insamanteaza o impuritate pozitiva”, cristalizarea ar putea evolua intr-o directie neplacuta si nedorita.

Cine vrea sa comenteze, sa preia ideea si/sau textul sa-l reformuleze, sa-l completeze si sa-l propuna pentru strangerea de semnaturi!


Textul a fost preluat si de in Cotidianul la rublica www.cotidianul.ro/Scrisoare-catre-UE-134985/" target="_blank">“Forumistul de serviciu”.

Unii dezavueaza recurgerea la UE pentru a sprijini democratia.
Cand democratia este sufocata de putere si in pericol de a fi suprimata si cand puterea este pe cale de a fi confiscata, orice apel la ajutor devine legitim, cu atat mai mult cu cat vrem sa formam o familie europeana comuna.

Democratia fost infranta cand s-a refuzat dreptul la o televiziune libera finantata de diaspora si de I Ratiu, si cand TVR a intrat sub controlul parlamentar al unui parlament controlat de FSN.
La Km zero ar trebui aduse revendicarile de la momentul zero, respectiv libertatea de exprimare a societatii civile.
Acum in mass-media se exprima doar partidele politice.
Televiziunea Romana ar trebui sa aloce spatiu pentru ONG-uri cu agenda politica nepartizana, spatiu in care sa se exprime specialisti si intelectuali de marca, ce nu au fost implicati in politica si in posturi numite.
Satisfacerea unei asemenea revendicari ar fi ca un "bulgare de zapada", care ar atrage alte idei si solutii.

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

Dl. Nistorescu nu e smecherul care a intors ilegal gipanul intr-o intersectie, spulberand in vazul lumii un motociclist care circula regulamentar, si-apoi facand presiuni sa se musamalizeze cazul?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Deceneus spune:

D-nul Nistorescu s-a inteles cu victimele amiabil, a platit si a rezolvat problema legal.
Nu-i la putere ca sa poata abuza de ea sau sa influenteze autoritatile.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns capcaunul spune:

Citat:
citat din mesajul lui Deceneus
D-nul Nistorescu s-a inteles amiabil cu victimele, a platit si a rezolvat problema legal.

"s-a inteles amiabil", adica le-a cumparat tacerea.
Intr-un stat de drept, asa cum pretinde ca-si doreste, scrisoarea catre UE ar fi trimis-o de la puscarie.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Deceneus spune:

Nu este nimic ilegal sa cazi la invoiala cu victima. Daca nu exista plangere penala nu exista acuzatie si proces penal. Se aplica doar sanctiunea incalcarii regulii de circulatie.
Daca erau morti intelegerea nu putea avea loc si ar fi fost condamnat pentru omucidere, dar nu-i cazul.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Marina spune:

io propun sa o si trimiti la UE , poate trebuie sa se distreze si oamenii aia cumva. Poate va plangeti si la ONU . SI cam ce drepturi au fost incalcate daca nu e cu suparare?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns viviana spune:

S-am infipt zambila-n branza.

Asa e si cu scrisoarea asta.
Ba chiar s-au simtit destepti cand au vorbit de contaminarea altor tari.

Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Deceneus spune:

Despre contaminarea s-a vorbit cu ocazia revolutilor din tarile arabe.
Cand a cazut comunismul pe langa influentele marilor puteri, a existat si un fenomen de contaminare in zona.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Deceneus spune:

Citat:
citat din mesajul lui viviana

S-am infipt zambila-n branza.

Asa e si cu scrisoarea asta.
Ba chiar s-au simtit destepti cand au vorbit de contaminarea altor tari.

Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi

Daca nu ar fi pericolul contaminarii de ce le-ar fi frica la occidentali de Romania sau de Ungaria?

Citat:
www.money.ro/forbes--lasati-grecia--temeti-va-de-romani_1214539.html" target="_blank">Forbes: Lasati Grecia: Temeti-va de români!
Jurnalistii atrag atentia si asupra faptului ca din 2007 numarul înmatricularilor de masini noi a scazut cu 74% în România, în timp ce la nivelul Uniunii Europene declinul a fost de doar 15%.

„Nu toata lumea are nevoie de o masina noua, dar acesta este un bun indicator pentru suferintele prin care trece clasa de mijloc", scriu jurnalistii de la „Forbes".

..
„Se acorda prea multa atentie unor cazuri precum cel al Greciei pentru ca majoritatea datoriei sale e contabilizata de grupuri financiare mondiale. As paria mai degraba pe România, concluzioneaza autorul articolului.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Ice_Queen spune:

Sigur ca exista teama de "contaminare", cum sa nu? Pe vremea cand se dezbatea proiectul Eurostar, cei care se opuneau din UK postau afise cu un cap de tunel venind din Franta, din care ieseau si invadau tarmurile engleze niste... sobolani.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Deceneus spune:

Citat:
www.dw-world.de/dw/article/0,,15700311,00.html" target="_blank">Lagarde: "O criza care poate declansa un efect al dominoului în întreaga lume"
Christine Lagarde a mai avertizat fata de riscurile globale pe care criza euro le implica. "Aceasta nu este o criza europeana, ci o criza care poate declansa un efect al dominoului în întreaga lume", a mai spus Lagarde, adaugând ca "la aceasta criza nimeni nu e imun"

Sigur se refera la un "efect de domino" al crizei, dar criza este insotita de instabilitate sociala.


Mergi la inceput