Constipatia pe fond psihologic (copil 10 ani)?

Raspunsuri - Pagina 2

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns tic_tac spune:

eu, sor-mea, fiica-mea si bunic-sa, adica maica-mea cred ca suntem genetic programate sa fim constipate.

mama mea are 2 operatii de reparare a hemoroizilor.
eu am scapat pina acum, si impreuna cu fiica-mea avem program variat de alimentatie si program fix de defecatie.

problema se imparte in 2
sa presupunem ca maninca corect, adica in cazul tau, copilul trebuie sa aiba vegetale crude/fierte pe linga carne, brinza, alimente care constipa.
trebuie sa predomine alimentele care NU constipa.

ciorba sau supa de carne + oase, cu legume sau nu, are tendinta sa constipe, functie de concentratia de colagen, proteina din zeama.
nu va amagiti ca daca maninca supa sau ciorba va avea scaun moale !
se poate constipa rapid

trebuie sa ii faci program fix de toaleta, adica stat pe wc, fara carti, maxim 3-4 minute ! nu ii vine sa faca caca, se ridica si gata.
poti incerca varianta cu supozitoare cu glicerina: dimineata si/sau seara, de preferat dimineata e bine sa aiba scaun.

are 10 ani, nu e copil mic, i se poate explica f. serios problema si aplici impreuna cu ea programul, ii dai exemplu.

recomand 2-3 pastile de magneziu, de-alea masticabile, se absorb mai bine si favorizeaza eliminarea scaunului.
salate de fructe cu iaurt gras.
iaurt gras cu 3 linguri de germeni de griu, de-aia fini si moi, cu gust de nuca

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ML spune:

Raluca, am sa mai citesc despre sare. Si eu imi imaginez ca mancarea calda ajuta, poate mai dilateaza ceva acolo (da, seara, mancam mereu cald, inclusiv supe). Imi amintesc ca mama isi punea caramizi calde pe "burta" (de fapt intr-o parte, parca in partea dreapta, sus). Nu stiu cine ii daduse sfatul asta pe atunci si de ce neaparat caramizi si nu buiote de ex. Poate se dilata colonul ?? si, caramida actiona pe post de maseur ?...

Tic-tac mi-ai facut pofta de mancare cu iaurtul, salatele si germenii tai cu gust de nuca . Fata asta nu se atinge de branzeturi, nici macar iaurt din ala cu fructe si zahar de-l mananca toti pe-aici crezand ca-i sanatate curata nu baga in gura. Doar inghetata ce-i mai scapa vara.
Ca-i problema delicata nu-mi vine s-o trimit la ora fixa, desi, pana la urma tine de autodisciplina, daca natura nu te cheama usor (aseara s-a postat la un film, nici vorba sa se mai clinteasca pentru un plicticos de WC, bineinteles ca s-a dus toata nevoia...). Ii copil incapatanat si vulcanic, dar istet si asculta, daca stii cum sa te faci ascultat. Din pacate este la varsta la care incepe sa creada ca le stie pe toate...
Imi pare rau totusi ca i-am obisnuit sa-si rezolve "treburile" seara, inainte de culcare si nu dimineata, imediat dupa trezire. Dar dimineata sunt atat de somnorosi si inceti incat abia mananca, se imbraca si ajung la scoala. Ma gandeam sa incerc sa-i schimb programul in vacanta de vara, treptat, fara graba scolii.
Am totusi retineri fata de laxative, uite chiar si magneziul (cu calciu) cand i-l dau o fac cu indoiala si il ia rar. Si totusi citeam pe undeva ca atunci cand te confrunti cu constipatie cronica sa incluzi la inceput laxative (de se poate cat mai naturale). Inceputul asta poate fi si un an. Zau ca nu-mi vine, eu fug de buline cat pot si-apoi nu creeaza dependenta?...
Am sa mai citesc, trebuie oricum sa schimb mai multe in alimentatie si s-o fac pe ea mai receptiva la ce i se intampla.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CorinaDani spune:

ML, ai incercat lactoza ? o gasesti sub denumirea "milchzucker", fie la humana, fie in magazinele DM. din cate stiam, e lactoza naturala 100%, nu da dependenta sau efecte secundare.

LE : acum vazui ca stai peste ocean. imposibil sa nu gasesti si acolo aceasta lactoza, poate are alta denumire.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns tic_tac spune:

eu merg pe ideea sa vorbesti cu fetita despre programul de masa si toaleta
da-i sa guste cite ceva nou in portii mici

si pe mine ma apuca graba dimineata, hai scoala, hai maninca, hai la scoala !

magneziul are un usor efect laxativ, dar in doze mari

eu daca nu maninc zilnic legume/fructe, de preferat crude, mai ales in combinatie cu brinza sau carne, mi-am intepenit colonul si imi irit rozeta.
am ajuns si la 2 ture/zi la nr.2, numai de la verzituri

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns olympia spune:

Acu mai e ceva, noi mancam destul de amestecat, dupa moda veche, nu separat pe grupe cum se zice acum. Avem de pilda ciorba acrita cu zeama de varza, snitele cu piure si salata de sfecla si placinta cu mere, sau supa cu galuste, spanac cu carne sau ochiuri si papanasi cu smantana si dulceata, sau supa-crema de ciuperci, iahnie de fasole si chec, sau ciorba de fasole verde, pilaf cu carne si clatite cu dulceata, sau supa cu fidea, sarmale (uneori cu mai putina carne si adaugate ciuperci). Copii mananca iaurtul cu miere sau dulceata, dimineata laptele cu miere si cacao si cereale. Uscate-s doar sandvisurile de la scoala. De constipatie nu sufera nimeni in familie, numa cu vezica biliara cateodata.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carolinah spune:

Poate ar fi bine sa-i dai o combinatie de lactobacilii vii si inulina, ca sa-o reechilibreze flora intestinala si sa-i asigure fibrele necesare, ca de ex:http://www.farmablu.ro/farmacie/enterolactis-duo-pulb-x-10pl

Insa cred ca de fapt cel mai important este sa se duca in momentul cand are nevoie...

Si eu ,ai am problema asta cu fata mea de 9+. Ea incepe sa faca (scuzati) gaze si le mai si scapa si asa imi dau seama ca are neaparata nevoie si o trimit mai cu binisorul, mai cu obligatul la baie. Dupa vine si zice: ai avut dreptate, moama ce-mi venea sa fac! Odata asa, de 2 ori... pana la urma a realizat ca e mai bine sa se duca atunci cand ii trebuie. Inca trag de ea pe tema asta, incet-incet sper sa se rezolve definitiv.

Mergi la inceput

Lactoza asta, Corina, este cea la care unii au reactie negativa? Cea din lapte, de ex.?

Gasesc si aici tot felul de laxative, chiar naturale mai puternice sau mai putin (senna si melasa imi vin pe moment in minte)... Deocamdata ii dau ceva mai multe fructe crude si stafide inmuiate dimineata. Deja se stramba la stafide, dar vede ca o ajuta indirect cu durerile de burta si tace.

Raluca si noi mancam la fel, nu dupa piramida, desi as vrea sa avem si mai multe fructe intre mese. Trebuie sa-ti spun ca mi-ai facut mare pofta de mancare

Am ceva asemanator acasa (probiotice), Carolina, are 8 tulpini vii sau cum s-or numi, cred ca includ inulina (am sa verific prospectul). Ii dau insa cand face febra (de la gripa, nu are legatura cu constipatia), absolut de fiecare data ii trece, de 4 ani n-a mai pus gura pe antibiotic.
Parca inulina este si in kefir (si in varza murata)?... Daca i-ar placea laptele, iaurtul, dar fuge pana si de miros. Hmmm... poate sa-i dau niste varza murata, desi nu stiu cum ar fi cu colonul iritabil dupa... cam asa si fata mea cu basinicile , Carolina.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns carolinah spune:

ML, e interesant ce zici tu aici cu bacteriile (sau ce-i fi) alea vii si febra. Habar n-aveam ca ajuta

Ale mele iau in medie 1 data pe an antibiotic, dar daca pot sa scap si de ala ma bucur.

Mergi la inceput

Carolina, m-am inselat, ce le dau eu nu contine inulina. Dar merge pentru gripa (unde dai... ) .
Nu stiu daca gasesti (trebuie tinut in permanenta la rece, deci nu stiu cum se poate livra), dar citeste in josul paginii in tabel si vezi tulpinile (strains). Poate dai peste ceva asemanator in Ro si va rezolva gripele:

http://www.vitacost.com/Udos-Choice-Childrens-Probiotic

Multumesc de ideea cu inulina, am sa ma documentez, sa vad peste ce dau si aici. Caut si alga lui Nati .

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns CorinaDani spune:

Carolina, si mie imi tot recomanda pediatrul sa-i dau fetitei Colostru cu probiotice, se pare ca este un bun imunomodulator, creste pofta de mancare, e antimicrobian/antiviral. E posibil sa fie un produs similar celui descris de ML, se gaseste in marile farmacii, costa 140 lei/flaconul, este sub forma de pudra (cu gust de ananas, asa scrie pe eticheta), nu lichid.

Mergi la inceput