Oaspeti japonezi
Raspunsuri - Pagina 2
AB_AC spune:
Mmaria
Citat: |
citat din mesajul lui Lo_li_Ta Eu nu vreau sa fiu Gica Contra, dar de ce atata panica pt ca vin japonezii? Ok, vrei sa-i faci sa se simta bine si importanti, dar totusi ei sunt cei care vin in Europa si ar trebui sa se plieze cat de cat. Daca voi v-ati duce acolo, crezi ca s-ar stradui vreunul sa va faca atmosfera romaneasca sau ar renunta la regulile lor sociale? Lasa "inspaimantarea" si relaxeaza-te, ca tot oameni sunt si presupun ca au si ei habar de diferentele dintre culturi. Adica, mie mi se pare firesc sa te pui la punct cu reguli si maniere atunci cand calatoresti tu pe taramuri. |
E foarte important intr-o afacere sa stii sa intelegi ce vrea celalalt. A fi respectuos cu normele celuilalt e doar primul pas. Ei nu sunt turisti ci cauta un loc in care sa poata investi comfortabil. Si da in general daca esti in pozitie de forta si chiar egalitate ca esti roman sau martian lumea se va stradui sa fie cat se poate de atenta. Nu lingusitoare ci aratand ca s-a straduit sa inteleaga ceva despre tine si modul tau de a lucra.
michelle-usa spune:
am lucrat citiva ani la o firma japoneza asa ca pot sa-ti spun citeceva.
le place ceaiul verde, dar de buna calitate
sa nu vorbesti cu voce tare,
sa fii cat mai la obiect
imbracaminte decenta si pantofi cu toc mic
intreaba secretara lor ce prefera(restaurant) eventual le poti trimite websiturile restaurantelor sa vada daca le place meniul si sa poti face rezervare.
nu se da mana decat daca intind ei
fii atenta la nume, eventual daca poti sa le obtii numele dinainte sa le poti practica un pic(dar nu cred se supara daca le stilcesti)
depinde daca delegatia a mai fost sau nu in tara, daca sunt familiarizati.
ceva mai amuzant a fost ca eu aveam problema mare cu fetzele si nu-i deosebeam, ca semanau toti intre ei(cel putin asa mi se parea la inceput...)
la sf de saptamana trebuia sa le dau check-urile. stateam in mijlocul camerei si ii strigam pe nume si ei ridicau mana ca la scoala sau dadeau din cap
daca mai imi amintesc ceva revin...
michelle
Mmmaria spune:
Multumesc inca o data.
Ce am facut pana acum: m-am asigurat, asa cum am spus, ca nu stau la hotel la etajul patru sau ca numarul vreunei camere contine cifra patru.
Ne vom imbraca femeile in fusta (am inteles ca este inappropriate pentru ei ca femeile sa fie imbracate in pantaloni), vom avea pantofi fara toc. Nu ii vom aseza inspre usa in meeting room si vom vorbi cu voce scazuta. Am inteles ca schimbarea cartilor de vizita este un intreg ritual, avem instructajul facut.
Avem numele lor si am facut cartonase indicatoare cu numele lor si a celorlalti participanti la sedinta, in dreptul fiecaruia. (Sper ca e OK asta). Vom avea cafea si ceai de buna calitate, rontanele ambalate individual si puse in dreptul fiecaruia, nu la comun.
Pana la urma nu va fi restaurant si nici catering la fata locului (stau destul de putin) asa ca asta ma salveaza destul de mult.
Inteleg ca ar fi bine sa am servetele umede si uscate la indemana fiecaruia, corect ?
Ce dubiu mai am: noi de obicei dam tuturor oaspetilor niste albume de foarte buna calitate cu Romania (editate de Ad libri). Nu stiu daca ar fi cazul sa o facem si acum. Am citit o gramada despre cum se procedeaza in cazul micilor atentii, ca trebuie sa li se spuna mai din timp ca intentionam sa facem asta si ca ar fi bine sa fie foarte frumos ambalate. Sa o facem sau nu ?
Inca o data, nici nu va inchipuiti ce mare ajutor mi-ati oferit, multumesc fetelor.
AB_AC spune:
Nu trebuiesc neaparat anuntati, dar nu-i pune in situatie de inferioritate. adica dati albumele la sfarsit cu ceva de genul. Nu stim daca acum veti avea timp sa vizitati, dar noi va oferim albumele in speranta ca data viitoare cand veniti ve-ti putea sa o faceti..
Asa totul se termina in echilibru, adica daca revin vor incepe ei prin a va cadorisi, daca nu au planuit-o deja.
Nati spune:
Albumele le dati la sfarsit, cand vor pleca spre Japonia, si nu, nu trebui sa ii anuntati dinainte ca le faceti cadou albumele.
E o chestie de bun simt sa le oferiti un cadou precum albumul cu Romania, au fost oaspeti in tara voastra.
Ca doar nu le dati pulovere, sosete si o pereche de ghete la final, ca sa se simta si ei sa va returneze cadoul.
Chestia cu pantalonii la femei ca nu e ok la ei e cat se poate de falsa, sunt angajate in institutii de stat ori privat care poarta pantaloni, e o intreaga industrie de imbracaminte office pt femeile japoneze in costum jacheta si pantaloni.
E adevarata chestia cu machiajul, cat mai putin posibil, isi pun fond de ten si foarte putin fard, iar rujul cat mai apropiat de culoarea buzelor, dar sunt si exceptii unde sunt machiate foarte pronuntat.
Iar faza cu pantofi fara toc, iar e discutabila, japonezele sunt mai scunde decat barbatii japonezi, poarta si ele toc inalt la locul de munca, da undeva tocul la 5-6cm, nu poarta la munca tocuri de 8-10cm.
Romancele sunt mai inalte, si e bine ca la intrunirea de afaceri sa purtati tocuri mai joase, dar e posibil si fara toc sa le faceti umbra, cum de pilda sunt eu la 1.78 , daca imi mai si pun toc e jale.
Fiti primitori, respectosi, profesionali, ca sunteti si voi oameni, nu or fi japonezii Dumnezeu, mai ales ca ei au nevoie de piata romaneasca sau alta piata europeana unde mana de lucru e mai ieftina, nu cum e in Japonia unde mana de lucru e scumpa, acum depinde si de profilul afacerii.
Mmmaria spune:
Nati, citind postul tau am inceput sa ma relaxez.
Maine la orele 14,00 voi fi relaxata de tot...
Mmmaria spune:
S-a terminat… nu stiu daca bine sau rau, asta vom vedea peste vreo luna-doua. Desi am experienta in vizite din astea n-am putut sa dorm toata noaptea. Noi nu am facut greseli majore, sper. Schimbul de carti de vizita a durat destul de mult si l-am facut ca la carte. In rest… e printre putinele dati cand nu ne putem da seama ce impresie am facut.
Oricum, situatia asta mi-a deschis un apetitul pentru mai multa informatie despre cultura si cutumele Japoniei. Asa ca …am déjà un obiectiv interesant pentru anul acesta.
Doamnelor, multumesc inca o data pentru ajutorul vostru.
Nati spune:
Schimbul de carti de afaceri dureaza cat o zi de post .
Nu e usor sa le citesti expresia fetei la japonezi, mai ales daca nu ii aveti in jurul vostru pentru o perioada de timp mai indelungata.
Sper sa fie asa cum va doriti rezultatul dupa o luna- doua.
Oricand cu placere!