Oaspeti japonezi

Oaspeti japonezi | Autor: Mmmaria

Link direct la acest mesaj

Uite ca a venit timpul, dupa multa vreme, sa am nevoie de ajutorul vostru, al fetelor de pe forum. In special al celor care traiesc in Japonia sau al celor care au trait experienta unor vizite din partea unor oaspeti japonezi.
Vom avea saptamana vitiorare in vizita o delegatie din Japonia si sunt inspaimantata ca un gest sau un cuvant nelalocul lui ar putea strica totul.
Am citit o gramada despre ce nu se face, dar tot mi-ar mai prinde bine niste sfaturi.
Spre exemplu, cine sa ii intampine la intrarea in firma: directorul general sau un sef de departament ? Pot sa le dau mancare de la catering ? Sau mergem la restaurant ? E OK sa punem pe masa fructe/ biscuiti/rontanele sau sa evitam ?
Am sunat deja la hotel si m-am asigurat ca nu sunt cazati la etajul 4 sau in camere care ontin numarul patru dar..simt ca mai sunt multe.
Multumesc anticipat (exista vreo carte pe undeva care sa vorbeasca despre toate astea ?)

Raspunsuri

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns AB_AC spune:

Nu stiu daca si-n Japonia e la fel, dar in Coreea nu se pun lucruri de mancat la comun. E mai comun sa gasesti mici portii individuale. Si lumea isi curata mainile si cu servete inainte de a manca.
Asezatul la masa (resto/ discutii) se face functie de pozitie cu seful in capul mesei si apoi descrescator ca importanta. Asezatul si ridicatul de la masa sunt dictate de ce face seful Cu bautura... se toarna cand e gol... altfel ii obligi sa dea pe gat repede. Nu-ti torni tie ci celorlati tot in functie de "respec" si nu de apropiere gen vecin la tabla. Bei dupa ce a baut seful chiar daca-i doar apa.

Se schimba carti de vizita la inceput de tot, stand in picioare in general si se pun apoi in ceva cu MULTA grija. Daca-s mai in varsta s-ar putea sa fie mai ceremoniosi... gen se inclina cand ti-o dau. Atunci si tu o dai cu doua manute si te inclini. Nu se scrie ceva pe business card! Si iei de la toti si dai la toti, altfel il jignesti .

In general se fac mici cadouri. Daca le dai impachetate nu le desfac si nici tu nu trebuie sa o faci. Sa nu fie nici ele multiple de patru

Se iau multe note si notite ca sa-ti arati respectul si interesul. Nu se vorbeste despre familie, nu-l atingi pe celalt si e preferabil sa nu te duci cu stransul mainii. Daca ti-l ofera ei... e semn de mae apreciere sa se plieze ei la obiceiurile tale. Punctualitatea, gen sa vii mai devreme e regula.

Imbracatul e fff. clasic mai ales pentru femei si machiajul la minim. Nu prea apreaciaza pantofii cu toc si cocotatul pe ele cand ajung sa-i privesti de sus ca femeie

Nu vorbesti de rau pe nimeni, nici tara ta, nici angajatii, nici... nici.

Altceva nu mai stiu... iti spicui din intructajul primit pentru Coreea. Bafta!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Maria_1 spune:

Imi cer scuze ca ma bag in acest topic, dar nu gasesc nicaieri si mor de curiozitate. Ce
inseamna cifra '4' pentru japonezi/coreeni? Si multiplu de '4'?

Ma scuzati, am ajuns si eu pe-aici dintr-un mare respect si interes pentru culturile asiatice

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Happy_in_TO spune:

Cifra 4 insemana moarte.

Mergi la inceput

Aici in Canada am imvatat sa ma uit direct in ochii omului cind vorbesc, ca semn de respect (sint atenta) si ca sa arat ca nu am nimic de ascuns, ca sint deschisa. Japonezii considera ca uitatul prea insistent in ochi este neobrazare. De obicei interlocutorul se uita in zona gitului, la cravata. :)

Cind vorbesti cu un japonez el da din cap cam cum dam noi la "da". Asta nu inseamna ca iti da dreptate ci inseamna ca iti arata ca te asculta.

Nu vorbiti tare cu ei ci rar si cu un ton linistitor.

Nu glumiti prea mult pentru ca glumele pot fi intelese gresit.

Nu le place sa contrazica interlocutorul (tin mult la armonie si fac totul sa mentina armonia in jurul lor) si nu o sa iti spuna niciodata "nu" in fata. Cel mai des "nu" inseamna "vedem mai tirziu" sau "o sa fie dificil". De obicei lasa frazele neterminate ca interlocutorul sa completeze in gind ceea ce a vrut sa zica :))

Nu le place vorbaraia fara rost si apreciaza tacerea. Daca tac e de bine :)

Cartea de vizita e sfinta, ca o icoana la noi. Se da cu doua miini, in palma, cu capul plecat. Apoi se pune cu grija in portfoliul tau, Nu indoi cartea de vizita si nu o baga cu un gest repezit in buzunarul de la spatele pantalonilor :)))

Mergi la inceput

Nu le spune pe numele mic, numai pe numele de familie. Si voi sa folositi numele de familie cind va prezentati. Eu nu m-as grabi sa dau mina, as astepta sa vad ce fac ei. Distanta personala este mai mare la japonezi decit la noi.

Daca te confrunti cu situatia in care si tu si persoana ati scos cardurile in acelasi timp, lasa cartea ta de vizita si accepta mai intii cartea lui, apoi da-o pe a ta.

Cind dai cadoul sa o faci tot asa cu amindoua miinile si intr-o maniera mai umila.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Lo_li_Ta spune:

Eu nu vreau sa fiu Gica Contra, dar de ce atata panica pt ca vin japonezii? Ok, vrei sa-i faci sa se simta bine si importanti, dar totusi ei sunt cei care vin in Europa si ar trebui sa se plieze cat de cat. Daca voi v-ati duce acolo, crezi ca s-ar stradui vreunul sa va faca atmosfera romaneasca sau ar renunta la regulile lor sociale?
Lasa "inspaimantarea" si relaxeaza-te, ca tot oameni sunt si presupun ca au si ei habar de diferentele dintre culturi. Adica, mie mi se pare firesc sa te pui la punct cu reguli si maniere atunci cand calatoresti tu pe taramuri.

Mergi la inceput

Daca investesc in compania pe care o reperzinti sau daca fac afaceri care aduc beneficiu companiei la care lucrezi, atunci este foarte important sa mearga totul struna iar ei sa se simta in largul lor.

Diplomatia in afaceri este foarte fina, mai ales in relatiile internationale.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Nati spune:

Sefu mare sa intampine delegatia, mare grija ca sefu sa nu aiba probleme cu sciatica, ca de la atata aplecat sa nu intepeneasca.
Cartile de afaceri se dau dupa ce se fac prezentarile sau in timp ce se fac prezentarile (mare grija sa aveti portofele din alea in care se tin cartile de afaceri),se ofera cartea de afaceri cu amandoua mainile, adica tineti cartea cu cele 3 degete, ca si atunci cand faceti cruce la biserica. Cartea se da la fiecare membru al delegatiei cu scrisul spre el, adica cad i se da cartea sa nu fie el nevoit sa o intoarca ci sa o citeasca direct cum a primit-o, corpul aplecat putin cu capul in jos.
Ideea mare e :se vb la subiect, va faceti prezentarea afacerii si se raspunde numai daca japonezul pune intrebari, raspuns strict la subiect si cat mai profesional,fara multa vorbaraie si explicatii inutile,depanarea amintirilor.
Nu se fac glume prea multe,si mai ales nu se rade prea mult. Rasul se rezuma daca seful mare ii duce la bar, restaurant si asta numai dupa ce japonezul e baut cat de cat.
Referitor la mancare, pregatiti mancare romaneasca, nu faceti greseala cu mancarea japoneza sa le oferiti. Iar la mancarea romaneasc aveti grija nu scapati prea mult usturoi, vor manca japonezi mancare romaneasca cu usturoi cand sunt in afara orelor de afaceri.
Dar pe masa sa aveti rontaieli, ar fi bine daca sunt ambalate individual, iar daca aveti mancare sa fie acoperita si o descoperiti in fata lor, apa, suc ori ceai verde. Sa aveti pe masa servetele umede individuale, si cutii de servetele uscate , tiii ce expresie,servetele uscate,hi hi.
Aveti respect pt voi ca si profesionisti, coloana vertebrala, sunt si ei oameni japonezii, numai ca la ei cand sunt in discutii de afaceri sunt foarte seriosi, dupa .....se mai relaxeaza putin.
Oricum nu lasati garda de tot jos chiar daca incep ei sa rada sau sa faca glume, si mai ales fara glume ,bancuri de sex ori rasiste, ca asta e una din modalitatile lor de a testa oponentul, mai ales cand sunt cu alcolemia mare, au o memorie fantastica.

Uitasem, nu ii cicaliti cu intrebari de felul : va simtiti ok? va lipseste ceva? aveti nevoie de ceva? Spun ei daca au nevoie de ceva.
Succes!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Nati spune:

Si inca ceva foarte important!
Cat sunt japonezii cu voi in sedinta ,ori viziteaza firma, interprinderea, nu susotiti intre voi. E lipsa de respect in ochii japonezilor. Japonezii daca au pareri personale o fac departe de ochii si urechile interlocutorului.
Daca vorbiti intre voi, vorbiti cu voce tare, fara sa faceti fete fete, asa translatorul va putea traduce daca japonezul il intreaba ce ati spus. Parerile personale se discuta in lipsa lor, fara sa va vada/auda.
Si nu vorbiti unii peste altii, fiecare sa aiba randul lui.

Adevarul ça eu de 10 de ani de cand sunt aici, nu i-am vazut pe japonezi sa dea mana intre ei, cand se intalnesc se apleaca ceremonios unul catre altul, de fapt nici nu se ating, sa zici ca pun mana pe umarul ori spatele lor cand ii invita in casa, birou.
Asa ca, fara sa dati mana.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Mmmaria spune:

Fetelor, sunteti grozave!!!
Multumesc mult de tot!!!

Mergi la inceput