De acasa si de-aiurea....

Raspunsuri - Pagina 8

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Deceneus spune:

Citat:
Citat www.dw-world.de/dw/article/0,,15675279,00.html" target="_blank">Tinerii cred ca sunt invitati sa-ti paraseasca tara
Noua state ale UE au hotarāt sa prelungeasca cu īnca doi ani perioada de tranzitie īn care pot limita circulatia fortei de munca, dar īn 2014 Tratatul de aderare le va obliga, oricum, sa ridice toate restrictiile. Indiferent de motivele fiecarui stat īn parte este firesc ca diplomatia romāna sa-si continuie demersurile, dar insistenta si tonul agresiv cu care o face ridica anumite semne de īntrebare. De ce doreste atāt de mult administratia romāneasca ca exodul fortei de munca sa ia o si mai mare amploare?
..
Statistica arata ca nici un nou stat al UE nu a exportat forta sa de munca īntr-o proportie atāt de mare si īntr-un timp atāt de scurt.

Īn aceste īmprejurari insistenta pe care o pune diplomatia romāneasca pe ridicarea restrictiilor este putin exagerata. Romānia pare sa fi facut din exportul fortei de munca o prioritate a politicii sale de stat, care concentreaza eforturi dintre cele mai diverse.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns buflea spune:

Citat:
citat din mesajul lui Selene_Bunny

Scuzati-mi ignoranta, dar... ce este un expat?

Expatii sunt aceea care sunt trimisi de compania mama sa lucreze in sucursale ale aceleasi companii localizate in alte tari.
Statulul de expat este chiar unul special - unii au chiria platita de compania mama, scoala copilului, asigurari medicale, salariul ramane acelasi ca in tara de origine ...etc. Expatii nici nu sunt emigranti, e ca si cum ar fi in delegatie prelungita dar pe termen limitat, intr-o alta tara.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns portocalia spune:

Citat:
dar eu la batranete ma vad facand jogging in Central Park si luind in wkd o savarina de la Nitza's sau Crystal bakery si bodoganing impotriva prajiturilor americane care mult prea des is facute cu unt sarat. Si ma vad petrecand iernile in Proventa mai calduta si adimrand mimozele in februarie.

asta-i foarte fain, sa te vezi la batranete in tara in care traiesti. inseamna ca esti de-acolo. eu, au contraire, nu ma vad deloc, dar deloc, imbatranind in belgia. tre' sa plec repede de aici, sa am timp sa-mi fac un rost in alta parte. dar unde?

Mergi la inceput

Citat:

Ok - rectific - se poate emigra oricand in Europa, cu drept garntat de munca, exceptie facand anumite tari in care acest drept nu este garantat ci depinde de cativa factori (Austria si Germania).

buflea, pentru romani inca exista restrictii in ceea ce priveste dreptul de munca in EU. cred ca in nicio tara nu sunt tratati ca cetatenii europeni "cu drepturi pline", ca sa zic asa.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns DarkBendis spune:

Buflea, in multe tari din Uniunea Europeana romanii NU au automat drept de munca. Trebuie sa apartina unei anumite categorii profesionale, sau sa fi terminat o forma de invatamant superior in tara respectivs, sau sa efectueze o munca ce nu necesita permis de lucru (sezonier in agricultura pentru o anumita perioada, au-pair etc) sau sa fie self-employed (dar si statutul de self employed nu il obtii automat, si pentru asta trebuie sa iti pui la punct actele, sa te inregistrezi unde trebuie etc). Mai sunt si alte categorii care ii pot da cetateanului roman drept de munca in unele tari din EU, dar nu oricine se incadreaza, unii raman... pe dinafara si nu au decat alternativele sa lucreze la negru, sau sa se intoarca in Romania.

Dark Bendis
& The Goblin Prince (31.12.2008)

"I dream of wolves. With them I run."
"Ye harm none, do what thou wilt shall be the whole of the Law"

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Tanti Zavaidoc spune:

Bine, bine... Dar reprosuri aveti? Hai, curaj, ziceti ce aveti pe suflet!

Eu mai am unul: ca romanii de acasa au atitudinea de "ai plecat, taci!". De parca nu mai ai dreptul la o opinie daca nu mai locuiesti in Romania. E straniu ca asa-zisa opinie publica le refuza romanilor din Diaspora un drept garantat de Constitutie. Pana la urma, romanii de acasa uita ca putini romani renunta la cetatenia romana, desi au si alte cetatenii.

E putin dureros sa constat ca cetatenii tarii de adoptie nu ma resping, dar am parte de atitudinea asta de respingere din partea compatriotilor doar pentru ca am avut "tupeul" sa aleg sa traiesc in alta parte.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Victoria_mami spune:

Citat:
citat din mesajul lui portocalia

Citat:
dar eu la batranete ma vad facand jogging in Central Park si luind in wkd o savarina de la Nitza's sau Crystal bakery si bodoganing impotriva prajiturilor americane care mult prea des is facute cu unt sarat. Si ma vad petrecand iernile in Proventa mai calduta si adimrand mimozele in februarie.

asta-i foarte fain, sa te vezi la batranete in tara in care traiesti. inseamna ca esti de-acolo. eu, au contraire, nu ma vad deloc, dar deloc, imbatranind in belgia. tre' sa plec repede de aici, sa am timp sa-mi fac un rost in alta parte. dar unde?

Eu m-am (cam) perindat prin lume. Dar Canada a fost din prima zi 'acasa'. Eu nu as pleca de aici pentru nimic in lume. Eu cred cu tot sufletul ca tara asta, Canada (am vrut doar sa evit cacofonia) este cea mai buna tara din lume, singura tara din lume in care eu vreau sa-mi cresc copilul.

_
Mami si Daddy lupta impotriva leucemiei, impreuna cu Printesa Victoria Isabella 22.05.2008

VICTORIA

www.facebook.com/pages/Acute-Lymphoblastic-Leukemia/178051842277685" target="_blank">Acute Lymphoblastic Leukemia

Mergi la inceput

Citat:

E putin dureros sa constat ca cetatenii tarii de adoptie nu ma resping, dar am parte de atitudinea asta de respingere din partea compatriotilor doar pentru ca am avut "tupeul" sa aleg sa traiesc in alta parte.

te referi la discutiile aici pe forum sau intalnesti aceeasi problema si in "real"?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

Eu din partea rudelor si prietenilor din Romania am parte de:
- voi nu stiti ca voi nu aveti probleme
- voi nu stiti ca voi nu traiti aici
Ma mai deranjeaza atitudinea de: da-mi banii si lasa-ma in pace . Asta cand am incercat sa-i spun cuiva care traieste de pe o zi pe alta ca ar putea sa puna legume in curte si sa tina cateva gaini. Persoana respectiva ajunge acasa la ora 3 de la lucru deci ar avea timp. Genul ala de atitudine: daca vrei sa ma ajuti bine, dar scuteste-ma de sfaturi pretioase.

Pe de alta parte am si prieteni foarte deschisi care vor sa stie ce gen de afaceri merg aici, cu gandul sa inceapa ceva acolo, care vor sa invete cat mai mult. Sunt oameni si oameni.

Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns mianna spune:

Citat:
citat din mesajul lui Tanti Zavaidoc

Bine, bine... Dar reprosuri aveti? Hai, curaj, ziceti ce aveti pe suflet!

Eu mai am unul: ca romanii de acasa au atitudinea de "ai plecat, taci!"

nu vreti voi sa mai strecurati din cand in cand cate un "unii romani", ashe, pentru corectitudinea aia politica? nu de alta, da' fac si eu parte dintre romanii de acasa, si nu-mi amintesc sa fi reprosat asa ceva cuiva, virtual ori real.

aaa, si ma mai racaie o chestie citita prin primele posturi, urmata de un zambaret care-si arata dintii: ca noi, cei ramasi, sustinem ca platim pensia parintilor vostri. nu mi-ar trece vreodata prin cap sa spun asta cuiva, dar logistic vorbind cam asa-i, atata vreme cat dansii au ramas aici si beneficiaza de o amarata de pensie.

Mergi la inceput