De acasa si de-aiurea....

Raspunsuri - Pagina 4

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Xenia2006 spune:

Citat:
citat din mesajul lui Tanti Zavaidoc

Citat:
citat din mesajul lui XIO
Am vazut in jurul meu cum au plecat toti cei care au vrut sa plece, asa ca zau, fantastic nu mi se pare.

Una e sa vezi la altii, alta e sa traiesti tu experienta asta. Inca un exemplu despre cum unii stiu foarte bine lucruri pe care chiar nu au cum sa le stie

Do not offend the freaks! Now tell me, who the heck are you? (King Julien-Madagascar)

ei, stii tu foarte bine ca atunci cand cineva intr-adevar n-are habar deloc despre ce vorbeste, e cel mai simplu sa fie convinsa ca intelege perfect...

sigur ca emigrarea este in sine o selectie
si mult timp, a fost in primul rand o selectie dupa capacitati/competente

si tot asa, exista cele plecate care gasesc placere in a le aminti celorlalte ca-au ramas 'acolo'

problema e ca oamenii au tendinta naturala de-a cauta validare in jur: a alegerilor lor, a opiniilor lor, a credintelor lor

iti trebuie o atitudine diferita ca sa cauti opinii diferite, contraziceri din care sa castigi ceva (sa inveti, sa intelegi, sa schimbi)

adesea, o asemenea atitudine (incomoda) e cumva corelata cu alte alegeri 'incomode'

cum ar fi cea de-a te dezradacina, de-ati asuma riscuri, pleca in necunoscut, etc

concluziile le trage fiecare

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Aqai spune:

Si eu am fost uimita de "razboaiele" celor dinauntru si dinafara. Tot timpul cat am stat in tara si sunt uimita si acum.

Ca si fost copil comunist, nu ma simt in nici un fel schilodita sufleteste sau ca mod de gandire. Nu m-am insimtit inselata, manipulata in Ro, impiedicata sa reusesc.... Am considerat intotdeauna ca lucrurile astea se intampla intr-o alta sfera. Aveam constiinta ca atata vreme cat eu imi vad de treaba mea si imi urmez telurile, pot reusi. SI asta s-a intamplat. Am avut si noroc, dar cred ca norocul ti-l si faci. Am renuntat la TV acum vreo 6 ani, am refuzat sa ma implic in certuri politice sau financiare cu cei din grupul meu, mi-am schimbat prioritatile. Nu am avut nimic de reprosat vieii din Ro, dimpotriva. Mi-a fost draga si o sa imi ramana draga toata viata. De acolo, din copilaria mea, imi trag energia.

Daca ma intreaba ineva de ce am plecat adevarul e ca am vrut sa vad si sa experimentez ceva nou. La interviuri, eram intrebata de ce am parasit asa o cariera. Am dat acelasi raspuns. Intrebarea/ afirmatia urmatoare a interlocutorilor este invariabil: dar e cea mai buna decizie si pentru copii. Au alte sanse. Si raspunsul meu a fost: sansele si le face fiecare. Sunt convinsa ca asa cum noi am reusit in Ro, la fel ar fi putut si ei. Dar recunosc ca spectrul in care pot reusi e mai larg.

Credeti-ma ca cei mai multi nu mai spun nimic. Stereotipia este de toate partile. Locul din care pleci are stereotipurile lui. Locul in care ajungi, la fel.

Ca e mai bine sau mai rau, e absolut subiectiv. Pentru mine, unele lucruri sunt mai bune. Altele mai rele. Le observ pe toate si incerc sa iau ce e mai bun din toate experientele.

Insa sunt de acord ca "razboaiele" si declaratiile prea pline de patos vin din frustrare, necunoastere si intoleranta. Asta e calea uoara din pacate.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Tanti Zavaidoc spune:

Aquai, discutia nu e ca nu se poate reusi in Romania. Sigur ca se poate, dar cu un pret mai mare.

Va marturisesc in premiera ca si eu am avut idealisme de astea. Poate de aia am si plecat tarziu, ca am strigat sus si tare ca se poate reusi in Romania, ca lucrurile se pot schimba, ca e nevoie de oameni curajosi si incapatanati ca sa fie mai bine, ca...

Pana m-am pomenit obosita, tracasata, nedormita... Am decis ca viata e in alta parte, vorba lui Kundera. Si gata.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Aqai spune:

Nu stiu. Depinde cum masori pretul. Am adus asta in discutie fiindca am observat ca exista multi oameni care se situeaza intr-o pozitie similara discriminarii pentru ca sunt in Ro. Prea multi adopta atitudinea asta, sunt in Ro, nu pot reusi, si de aceea acumuleaza frustrari, de acolo acuzele, certurile si asa mai departe

Cred ca mai exista un aspect: reusita la nivel individual sau general. Daca vorbim de nivel general, sunt de acord cu tine, sunt idealisme. La nivel individual sunt deja alti factori si alte criterii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Deceneus spune:

Citat:
Ce le-as reprosa eu romanilor ramasi acasa e ca ne reproseaza Am auzit de multe ori reprosul asta: sigur, voi ati plecat, ati FUGIT din tara, in loc sa ramaneti acum, cand e greu, sa munciti aici si sa ajutati cumva...

Chestia cu "FUGITII" este cultivata in laboratoarele securitatii. Romanii plecati inainte de '89 erau "fugiti" si "tradatori". In anii '90 era mare ura impotriva celor care "nu au mancat salam cu soia" si "au venit sa ne dea lectii", noua "care cunoastem mai bine realitatile romanesti"..
Deci acest nationalism a fost si este cultivat si acum.

Asa cum liderii partidelor nu-si doresc alti membrii care sa-i concureze nici romanii de aici, cei cu functii de conducere/politice, nu doresc sfaturi sau "observatii", si pun pe "mercenari" sa respinga criticile cu vehementa.
Din cauza asta disputele sunt fara "perdea", de multe ori agresive.

Citat:
Le-as mai reprosa romanilor ramasi acasa ca de multe ori nu vad dincolo de aparente. Lucrurile nu sunt simple pentru cei care pleaca, insiferent cum si unde pleaca. Dar sa zicem ca e greu sa fii empatic cu greul altcuiva cand ai si tu o tona de probleme...

Do not offend the freaks! Now tell me, who the heck are you? (King Julien-Madagascar)

Nu au cum sa priveasca in profunzime pentru ca in mass-media nu se discuta si nu se fac analize in profunzime. Voi cei plecati aveti alta perspectiva, priviti realitatea avand acces la alte informatii si o judecati dupa alte criterii.
Aici este putina informatie, mult "bruiaj" mediatic, multa manipulare, mult mai multa pasiune decat ratiune, pentru ca nu s-a cultivat componenta rationala si nu s-a recurs la argumente.

Eu am o teorie, pe care am postat-o la politica.
Viata politica a fost abordat ca o lupta, nu a fost privita ca o competitie in interesul societatii.
In lupta scopul este sa-ti invingi adversarul sa-l umilesti sa demonstrezi ca-i incapabil.
Lupta politica s-a transmis in societate, a antrenat si cetatenii care nu sunt implicati politic, si le-a inoculat un mod de gandire si un comportament de "luptatori pentru a-si apara punctul de vedere". Televiziunile asta fac zi de zi 24 de ore din 24.
E firesc sa se transmita si societatii tensiunea din politica si de la televizor si modul agresiv de a apara o idee.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Citat:

Citat:
Am vazut in jurul meu cum au plecat toti cei care au vrut sa plece, asa ca zau, fantastic nu mi se pare.

Una e sa vezi la altii, alta e sa traiesti tu experienta asta. Inca un exemplu despre cum unii stiu foarte bine lucruri pe care chiar nu au cum sa le stie

Pai...nu inteleg. Eu spuneam ca nu e greu SA PLECI dincolo. Orcine poate pleca atata timp cat vrea. Si am adugat ca unii se integreaza, altii pur si simplu nu pot si se intorc in tara. Nu mai e ca pe vremea lui Ceausesc, cand daca plecai dincolo trebuia sa fugi si sa te dai peste cap, erai un aventuriei si un erou daca fugeai din tara.
Acum e deschis pt. oricine, daca nu primesti viza de USA sau canada, pleci in alta tara. dar daca vrei sa te cari din tara asta, o faci.

Xenia, ce "selectie" este? care au fost criteriile dupa care s-a facut (si cine a facut-o oare? ) aceasta selectie?

Mergi la inceput

Scuze, Xio, acum am inteles. Tu vorbeai strict despre gestul fizic de a urca in avion/masina si a parasi tara. Eu discutam despre altceva.

La modul descris de tine, ai dreptate. Nu e nimic extraordinar.

Mergi la inceput

Nu doar de a trece granita, ci de a trai in alta tara. Orcine poate alege sa plece in tara in care i se ofera de lucru sau in care considera ca i se potriveste. Dupa o perioada de x timp, evident poate constata daca s-a integrat sau nu acolo. Nu iti trebuie pasaport special sau o tidula fantastica pe care o obtin doar privilegiatii.

Daca vreau, plec maine, nu vad ce selectie ar putea intra in discutie aici.

Mergi la inceput

Citat:

Nu iti trebuie pasaport special sau o tidula fantastica pe care o obtin doar privilegiatii.

Daca vreau, plec maine, nu vad ce selectie ar putea intra in discutie aici.

Deja intram in zona disputei, cred. Pasaport special nu trebuie, iar tidula fantastica e necesara abia cand ajungi. Sunt o multime de tidule fantastice necesare. Teoretic, e cum zici, pleci maine. Practic nu e deloc asa. Suntem off topic, asa ca ma opresc aici. Nu cred ca ai inteles ce spuneam eu mai devreme.

Mergi la inceput

Nu, nu am inteles si chiar sunt curioasa care e selectia si de ce este ceva aparte plecarea asta.
http://www.romanialibera.ro/actualitate/europa/cum-a-reusit-o-romanca-din-marea-britanie-sa-primeasca-ajutor-de-la-stat-pentru-chiria-unei-locuinte-de-130-000-lire-250646.html

La doamna/domnisoara de mai sus e fost extrem de simplu: a vrut, a plecat.
Eu nu vad nici o disputa aici, trecand gratios peste mesajul Xeniei, din punctul meu de vedere stabilim aici despre plecare: poate plecare oricine vrea ori ba?

Mergi la inceput