De acasa si de-aiurea....
Raspunsuri - Pagina 18
XIO spune:
Caro, nu "romanii" din diaspora ci UNII romani sau majoritatea celor cu care ai avut tu de-a face.![]()
cand taica-miu a plecat in canada a locuit la un roman pe care nu il cunostea personal, dar i-au facut legatura cu el niste prieteni de-ai tatalui meu, prieteni care au fosta jutati foarte mult de acel om. De care si ei auzisera de la altcineva. :)
viviana spune:
CArolyne, Buflea, eu pot sa va spun povesti exact opuse.
Eu am gasit in America o comunitate de romani destul de mare, (vreo 50)intinsa in cateva orasele. Se ajuta intre ei si se sutin. Aproape in fiecare sambata este cate o petrecere la unul dintre ei pe diferite motive.
Cum s-au cunoscut cu totii? Din gura-m gura. Au primit telefoane: "eu sunt cutarica, am auzit ca esti din ro, hai sa ne cunoastem!"
Sau nu stiu care vecin american, a cunoscut un roman la bilioteca, s-a gandit ca e greu cu dorul de casa, si i-a facut lipeala cu romanul vecin.
Dar daca vreunul dintre ei refuza un nou prieten nu o face din desconsideratie ci pur si simplu ca poate nu are timp, nu i se pare oportuna o intalnire.
Nici nu ai de unde stii daca persoana aia nu a primit n telefoane de genul asta si e satul de ele.
Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi
AB_AC spune:
| Citat: | ||
citat din mesajul lui rall
Intr-adevar, e un sentiment minunat. In ochii mei, inzecit cand se intampla in locul in care te-ai nascut |
AB_AC spune:
Legat de refuz
... si vorbit.
Noi nu vorbim in general romaneste cand suntem in patru (daca nu-i cert cumva), ci franceza. Daca-s doar eu cu copii vorbim adesea romaneste, dar vorbim si engleza sau franceza desi nu-s lipsita de accent
. Oricum am trecut de faza in care cum vad un roman cum ii vorbesc. Il aud, il las sa ma auda, daca ne intoarcem capetele amandoi si zambim ne si vorbim. De nu, nu si gata.
Si n-am complexe de superioritate bazate pe profesie si educatie. Oameni placuti si decenti sunt in orice post. Am vorbit la o conferinta in Italia cu fetele care serveau la cocktail. Nu mult, ca aveam si altceva de facut, dar am vorbit. Si-n restaurante am vorbit cu cei/cele care serveau si chiar cu un bucatar care facea niste paste geniale.
La job n-as contacta pe cineva pentru prima oara in mod formal pentru ca-i roman, desi academia e un job cu atmosfera decontractata. Intr-o atmosfera mai business nici atat. La o cafea da, dar nu altfel. Nu stii nimic despre persoana aceea si nu i te poti baga in viata profesionala asa. Jobul e job si cunostintele cunostinte. La un moment dat in Olanda raspundeam de admiterile intr-un program de master profesional si erau nu stiu cate aplicatii din Europa de Est si romani. Am acceptat foarte multi romani, am tradus pentru ei, explicat nu stiu cate, unii mi-au devenit prieteni, dar la mail-uri in romaneste n-am raspuns. Mi s-a parut agresiv sa faca cineva strain top peste toate barierele drept in ograda mea. Nu le-am sters ci ce le-am cerut sa scrie in engleza. Si i-am apreciat pe cei pe care indiferent de nume mi-au scris in engleza/olandeza.
Victoria_mami spune:
| Citat: |
| citat din mesajul lui Ana Stroe am avut si eu o experienta de gen, m-a iritat lipsa raspunsului in romaneste (tot pe mail)...pina am descoperit ca era vorba de cineva cu nume romanesc, venita de mica aici, familie recompusa, tata localnic...fata nu avea nici o vina, nu auzise romaneste decit sporadic, prin vacante odata la 2-3 ani; medicul lui fiu'meu de la spital are nume romanesc: jeliu gloria...n-a vorbit in viata ei limba romana, are doar mama romanca si a crescut aici; etc... Selon ce que je pense de moi, je suis limitée ou illimitée, libre ou esclave http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759 |
Eu intr-un an jumate am gasit in spital, 2 persoane de origine romana: asistenta de la clinica (aici fiecare asistenta cu pacientii ei, oficial, ca tratamentul il face oricare dintre asistente), Andreea, nascuta in romania din parinti unguri, si nu vorbeste romaneste, doar ungureste si engleza. Si dr. cardiolog, roman, dar cu (,) care vb. engleza, sa inteleaga si sotul meu (canadian). In schimb cand l-am oprit pe hol sa-i spun ca Victoriei i se face o ecografie, i-am spus in ro, mi-a raspuns in ro si a mers imediat sa o vada si sa citeasca rezultatul. S-a intors si mi-a spus in engleza ca era si sotul meu de fata ce se intampla. In rest, nici eu nu caut comunitatea ro, stiu unde e biserica ro, am fost o singura data, la un botez, unde m-a 'tras de urechi' un roman ca nu vb. ro cu fiica-mea si i-am explicat ca eu decid ce vb cu ea, stiu si restaurante ro in To (desi nu am mai fost de cativa ani buni) si nu, nu-i caut pe romani. Datorita jobului meu, am intrat in contact cu romani, din pacate, insa, nu cu romani 'buni', sa zic asa, ci cu ro certati cu legea, deci, am pastrat distanta si am ramas foarte la nivel profesional. Plus, barfa, care ma innebuneste, pe mine nu ma intereseaza cine ce masina conduce, ce casa inchiriaza sau cumpara, ce haine poarta, ca-s de la magazine de fite sau de la walmart, in schimb romanii (nu toti, desigur) sunt atat de interesati de maruntisurile astea, ca e de parca au val pe ochi si nu vad padurea de copaci. Nu-i intereseaza omul, ci haina.
_
Mami si Daddy lupta impotriva leucemiei, impreuna cu Printesa Victoria Isabella
22.05.2008 VICTORIA
www.facebook.com/pages/Acute-Lymphoblastic-Leukemia/178051842277685" target="_blank">Acute Lymphoblastic Leukemia
columbiana spune:
Am scris aseara un mesaj si l-am sters, ca eu am mesaje incendiare de obicei
, incerc sa-l slefuiesc un pic::)))
Eu nu inteleg, parol, treaba cu comunitatea, si supararea ca x cu nume romanesc nu vorbeste cu mine; vecina mea de peste drum e romanca si nu i-a permis copilului care are aproape virsta lui Tudor sa vina la noi cind l-am invitat, n-a deschis usa cind am sunat, etc
cea din dreapta e haitianca de origine,cea din stinga algerianca si au cu totul alt comportament...bine ca am intilnit si romani extraordinari, dar cu vecinii cam asa e;
Comunitatea a fost buna cind am venit, cit a functionat concret, cu informatii, primirea nou-venitilor, ajutoare de inceput, etc; am primit, am dat si eu, am incercat sa fiu fair si a functionat.
Apoi cu timpul cred ca e bine sa move on, catre tara noua, catre cultura si oamenii din tara de adoptie, altfel devine o emigrare geografica, din marea romanie in mica romanie din comunitate, si n-a mai avut rostul sa fac eforturi sa trec oceanul cind interesul ramine pentru ce am avut si cunoscut deja si nu pentru locul unde sunt...
Sunt foarte multi romani aici si cum acasa n-am socializat pe motiv de conationalitate cu toata lumea, nu vad de ce aici as face-o, sincer; adica nu inteleg de ce se crede ca romanii ar trebui obligatoriu s-o faca;
Selon ce que je pense de moi, je suis limitée ou illimitée, libre ou esclave
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759
portocalia spune:
la mine au sunat odata martorii lui jehova romani! cand am deschis usa si au inceput sa-mi toarne speech-ul in romaneste, am avut un moment in care am simtit nevoia sa verific realitatea din jur, sa fiu sigura ca nu visez, adica.
nu stiu cum ne-au gasit, probabil au cautat numele romanesti in pagini albe.
le-am zis frumos "nu, multumesc, nu ma intereseaza" si am inchis incetisor usa, asa cum fac cu toti martorii lui jehova, care se intampla sa sune la usa, ca sa-mi "dea o veste minunata".
portocalia spune:
| Citat: |
| Tanti Zavaidoc Cand vrei sa discutam de-adevaratelea, sa zici. Sunt pe aici. |
tanti, mai discutam sau ce facem? ca m-am pregatit toata noaptea, n-am dormit de emotie!
J.D. spune:
Cand am ajuns la Praga primii romani pe care i/am auzit vorbind erau hoti de buzunare la statia de metrou de la gara centrala. nu am stiut cum sa fug mai departe de ei tarandu.mi prietenii la alt vagon.
A fost acum ceva timp un magazin romanesc in centrul Pragai. Ma duceam cu drag sa mai schimb o vorba cu proprietara, sa mai cumpar cate ceva bun de la ea. Dupa 2 ani magazinul a fost inchis pentru ca nu se cumparau produsele. Mi/a parut foarte rau, dar majoritatea comunitatii romanesti nu a avut nici o problema. Dupa ce am nascut am fost la o intalnire a mamelor romance. Nu am rezistat pana la sfarsit. Conversatia a fost legata numai de haine de firma, magazine, barfe si mondenitati, comentarii negative la adresa unora si altora. Daca nu erai imbracata in gucci din cap pana in picioare si nu aveai un lv contrafacut nu te intreba nimeni ce faci. Asa ca m/am lipsit de intalnirile din aceasta comunitate. La serviciu aveam cativa colegi romani cu care m/am inteles foarte bine, dar atat.
Copilului in vorbesc in romana mai tot timpul, sotul intelege si el romana dar ii e mai greu cu vorbitul. Nu imi ascund cetatenia, dar pot sa spun cu mana pe inima ca prefer liniste decat mahalagisme spuse in gura mare de catre vorbitori ai limbii romane.
De fiecare data cand vin in ro se gaseste cate cineva care nu ma stie foarte bine sa ma indrume spre alte tari in care se fac bani dupa parerea lor, pentru ca li se pare ciudat ca stau la Praga. Nu mai vorbesc de comentariile aiurea legate de faptul ca nu avem masina.
Finn Constantine 15.10.2009 si
26+
Euan Tudor
Tanti Zavaidoc spune:
| Citat: | ||
citat din mesajul lui portocalia
tanti, mai discutam sau ce facem? ca m-am pregatit toata noaptea, n-am dormit de emotie! |
De ce aveai emotii, iti pregateai ironia asta fina? Lasa, du-te si te culca linistita.