CODUL BUNELOR MANIERE
Doamnelor, va invit sa discutam despre bunele maniere, un set de reguli de conduita care fac parte din societate si prin care, atunci cand le respectam, raspundem asteptarilor colectivitatii in care traim.
E important sa raspundem asteptarilor colectivitatii? Este, pentru ca traim intr-o colectivitate careia nu-i este indiferent modul in care oamenii se comporta. In plus, regulile de buna purtare te clasifica pozitiv in ochii celorlalti, sunt cartea ta de vizita si ajuta la formarea primei impresii.( uneori superficiala, asa-i, dar stim cat de importanta poate fi)
In final(ca sa inchei ceea ce se vrea a fi introducere) mi-am amintit un proverb care suna cam asa: ´´ori vorbesti cum ti-e portul, ori poarta-te cum ti-e vorba´´
Putem porni de la salut si voi repeta ceea ce a spus AB la un alt subiect: in Romania, barbatul saluta primul. Tinerii ii saluta intai pe cei mai in varsta, noul venit pe cei care sunt deja sositi,inferiorul pe superior.
Am specificat Romania, pentru ca, se pare, prin alte parti e altfel. . Unde e altfel si in ce fel altfel? :)
Putem vorbi despre formele salutului. Cum salutam? Verbal, inclinam capul, strangem mana, pupam mana (domnii doamnelor) ?
Daca purtam manusi, le scoatem cand dam mana cu cineva, indiferent de locul in care ne-am intalnit?
Cine continua?
Raspunsuri
buflea spune:
Eu de cand traiesc aici am descoperit ca nu exista un cod unic ce bune maniere, ele depinzand de la cultura la cultura. De aceea, ce noi consideram o impolitete, in alte parti poate reprezenta ceva acceptabil ...
De ex in tara asta "nu se pupa mana" - asa cum barbatii elegant procedeaa in Romania.
De asemenea o norma cotroversata pana si in Romania este descaltatul in vizita - eu stiam (oare de unde ?) si prefer, sa nu ma descalt cand intru in casa cuiva si nici nu descalt pe nimeni la mine acasa.
Am asa o aversiune pentru descaltatul asta incat nu o fac, asumandu-mi riscul de a fi catalogata ca "fara maniere".
Sigur, daca afara curg tone de noroaie sau zapada, gasesc o solutie pentru asta - ori imi iau pantofi in geanta, sau pun la usa o carpa pe care sa se stearga toata lumea ... situatii de genul asta sunt foarte rare mai ales ca mai toti ne deplasam cu masina deci nu avem unde sa ne mozolim.
Oricum mi se pare dizgratios sa te duci la cineva in vizita si sa-ti arati labele picioarelor sub pretextul curateniei.
Xenia2006 spune:
"the rain in Spain comes always in the plain"
cate bordeie...
imi place subiectul tau, ladyJ: e un exemplu pur de exercitiu in futilitate
in Anglia, domnii saluta ridicand palaria, doamnele inclinand capul
daca sunt suficient de aproape, o fac si verbal, in mod ideal simultan: 'how do you do?'
doamnele sigur nu-si scot manusa, si nici domnii intre ei. dar un adevarat gentleman isi scoate manusa cand da mana cu o doamna, inmanusata sau nu
sarutul este practic exclus, insa datul mainii relativ frecvent
in US, salutul e mai degraba verbal, simultan, fara discriminare: 'hi, hello, how are you doing?' nu se da mana, decat atunci cand faci cunostinta cu cineva
datul mainii in US este iarasi egalitarian: fara manusi (daca e cazul), simultan si... simetric
sarutatul mainii ar fi perceput ca foarte straniu, in ziua de azi, in US. sarutul pe obraz... not a chance in hell
it just does not happen
bizzous in Franta si Italia... de 2, 3, 4 ori - mai mult pt tineri, in metropole
in US, alte forme de 'apelare', ca fluieratul, ar putea duce la arestul domnului, daca sunt politisti in zona
evident, cu exceptia cartierelor de lanterna rosie... but I digress
mihaela_s spune:
In Suedia adultii saluta pe copii si tineri. In rest nu e nicio regula cine saluta primul. Decat in cazul in care e nou venit. Nu se saruta mana femeii. Salutul e simplu, hej! Toata lumea e la pertu, nu exista alta apelare.
In vizita iti lasi obligatoriu pantofii la intrare, nu e nicio jena sa iti arati labele picioarelor. :-)
Pentru ca suedezele sunt tare la egalitatea intre sexe, politetea de a tine usa de ex. pentru cine trece primul, e valabila atat pentru femei cat si pentru barbati. :-)
Daca imi mai amintesc, revin.
saskia spune:
In Olanda exista dumneavoastra (u) deci se vorbeste ba formal ba neformal, depinde de conjunctura.
Lumea se saluta (bine mai in provincie asa cum e orasul meu mai mic) pe strada cu Hallo si-si zambesc chiar daca se cunosc sau nu.
Se pupa pe obraji de 3 ori: toc, toc, toc . Se mai si tine usa, de catre unii barbati, ba chiar si femei, depinde iarasi de situatie. De pupat mana nu am vazut inca niciodata, dar nu exclud, cine stie.
Se da mana, cum sa nu, de fiecare data cand ajungi sa faci cunostinta cu cineva.
Aici dimpotriva nu se descalta nimeni.
Xenia2006 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ladyJ Xenia, dar de ce futilitate? -------------------------------------------- ´´Primul om care a preferat sa injure decat sa dea cu piatra poate fi considerat inventatorul civilizatiei´´S.F. |
pt ca traim intr-o societate in care ideea unui cod al manierelor a fost abandonata. eu o consider buna, dar cultura o considera un anacronism
un cod al manierelor este ori trivial (toata lumea face la fel, indiferent de sex, varsta, etc - deci raman 2-3 reguli), ori face apel implicit la ideea de diferente intre categorii
ori, cultura moderna elimina (formal si concret) aceste diferente
singurele 'reguli' care sunt acceptate de facto sunt cele de respectare a spatiului privat si a drepturilor individuale
insa orice regula care incepe cu 'barbatii fac asa...' sau 'femeile fac asa...' este, in esenta, in conflict cu valorile moderne de egalitarism si ne-discriminare
asa ca-i la fel ca si umorul: va fi apreciat de unele, si considerat ofensator de altele
asa ca discutia e utila doar in sensul informatiilor dintr-un ghid turistic despre anacronisme specifice diferitlor zone: 'in Kazahstan, beti ceaiul cu mana dreapta; in Sri Lanka, cu cea stanga s.a.m.d."
ladyJ spune:
Inteleg. Aceste bune maniere nu mai au loc azi pentru a nu incuraja in vreun fel discriminarea impotriva femeilor. Deranjeaza ´´barbatii fac´´ ´´femeile fac´´.
Pe mine nu ma deranjeaza deloc cand mi se deschide usa. E un exemplu stupid, dar nu ma deranjeaza. Nu ma consider cumva inferioara si ma indoiesc ca cel care deschide usa crede ca as fi si de aceia face lucrul asta.
Crezi ca atunci cand domnii s-au ridicat in picioare de la masa pentru ca o femeie s-a ridicat, a fost in vreun fel dicriminata? Femeia nu se ridica cand pleaca un domn, face ea parte dintr-o categorie inferioara?
Sunt de acord ca multe din cate au fost nu mai sunt, lumea se schimba, si conduitele se schimba. Despre ele vreau sa vorbim.
Mi se pare interesant ca ai adus vorba de asta, cand spui cultura spui US? Sau la care cultura te referi, pentru ca uite, e clar ca lcururile nus tau asa peste tot.
Edit sa adaug: discutia e utila in orice directie vrei sa o duci. Trebuie sa fie interesant sa stim cum se procedeaza in China, Corea sau tarile arabe, tarile europene, etc.
columbiana spune:
Ce am vazut aici diferit, oamenii nu se ating; respectarea spatiului privat e sfinta; Imi amintesc in Romania mina interlocutorului (putea fi discutie oficiala, job, etc) peste a mea, un luat de dupa umeri pe coridor din partea unui coleg/sef, etc...e considerat aproape sacrilegiu;
Tot asa, intra pe usa care ajunge primul dar tine obligatoriu usa deschisa celuilalt; se da mina mereu (in relatii profesionale, cunostinte noi, chiar cu un medic, etc) la plecare mai ales, uneori si la sosire.
Se saluta in spatii publice: biblioteca, magazine, caserie, etc...
Selon ce que je pense de moi, je suis limitée ou illimitée, libre ou esclave
http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=137759
kariguld spune:
si nemtii respecta spatiul privat. unii dau mana altii sunt mai rezervati.
la medic sau in diferite intalniri ti se intinde mana, indiferent daca e barbat sau femeie.
oamenii se respecta reciproc, femeie sau barbat daca intra sau iese pe usa.
nimeni nu se descalta. eu nu cer niciodata descaltarea la usa, desi cateodata primesc musafiri imediat ce am facut curatenie.
Xenia2006 spune:
ladyJ, daca impartim lumea in 3 (vest, est si... rest), atunci ma refer la cultura din vest (G7, NATO, spune-i cum vrei)
cultura asta este uniformizanta, la o rata foarte mare
asa ca de-asta pot vorbi despre disparitia 'codului' (sau inlocuirea cu ceva cat mai ... neutru) si in US, si in UK, si in Sweden...
sigur, in lumea a 2-a (ro) exista inca alta perceptie, dinamica etc.
cat despre lumea a 3-a (unde includ by default toate regimurile non-democratice), ma tem ca nici nu a ajuns inca la codul bunelor maniere... dupa ce inteleg eu prin asta