Noua lege a sanatatii - 2

Raspunsuri - Pagina 6

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Pai gandeste-te putin la examenul de rezidentiat. Din ce ai invatat pt. el?
Si din ce ai invatat in timpul facultatii?
Eu ma uit la colegii mei plecati in Germania, erau tufa de Venetia, si profeseaza bine mersi, facand manevre pe care la noi le-ar face in specialitate sau nici atunci.
Ca au acolo alt sistem, ideea lor este sa ii inveti pe rezidenti ca sa te poti baza pe ei, nu sa nu ii lasi sa faca practic pt. ca ai pacientii tai, ca ti-e frica sa nu-ti ia locul sau altele.
la noi histerectomii laparoscopice fac sefii de sectie, niciodata rezidenti, nici macar aia mari (ma refer la 2 sectii), in Germania in anul 1 spre sfarsit rezidentii faceau histerectomii laparo mana 1.
Crezi ca au invatat asta din facultate? Nicidecum, au fost invatati acolo.

Bineinteles nu ma refer la cei care au trecut ca gasca prin apa si care sunt praf.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alexia_21 spune:

erau tufa de Venetia, si profeseaza bine mersi

uite eu asta nu pot sa inteleg . ori e tufa ori stie.
si de aici mi se pare mie ca pleaca rationamentul romanesc.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

Citat:
citat din mesajul lui Xenia2006
accesul unui om bolnav (cum zici, si fumator, obez, etc) la proceduri costisitoare, indiferent de capacitatea lui plata, NU POATE FI un DREPT. nu este asa nicaieri in lume...

Este in Australia. Imi pare rau pentru cei care traiesc in tari in care se ajunge sa se gandeasca asa. Inteleg tarile sarace care chiar nu au de unde, dar nu am inteles niciodata America.

Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper

Mergi la inceput

Citat:
- antibioticele din gama IV sunt sute de dolari pe pilula

Nu vreau sa fiu rea dar antibioticele IV nu se vand la pilula .

Acum sa-ti spun cum merge la noi ca totul e gratis penntru toata lumea. Antibioticele in general nu sunt asa scumpe. Pentru ca spitalul care cumpara cantitati industriale le ia foarte ieftin de la producator. Exista unele antibiotice pentru cazuri extreme care intradevar sunt foarte scumpe dar cele obisnuite sunt ieftine. Asta pentru ca ele sunt facturate sectiei care le foloseste la pret de cumparare. Am mai scris exemplul cu punga de ser fiziologic care costa 50 centi si a fost facturata 50 de dolari la privat. Daca e asa atunci evident a e foarte scump....sau pare foarte scump. In realitate insa medicametele nu sunt asa scumpe daca dai jos toate lipitorile care isi adauga comisioane.

Sa-ti mai dau niste exemple, un dressing pack (sorry ca nu stiu cum le zice pe romaneste), ma duc sa cumpar la farmacie ma costa 5 dolari , ma duc la lucru si ma uit pe o factura, era 39 centi. Un ventolin puffer ma costa pe mine la farmacie 10 dolari ca sunt rezident, la spital il cumparam cu 1,5 dolari, dar o cunostinta care era in vizita (deci nerezident) a platit 40 dolari pe el la aceasi farmacie . De ce? Pentru ca statul restrictioneaza farmaciile si preturile pe care le practica pe rezidenti. Pentru nerezidenti pot sa faca ce vor. Banuiesc ca in USA nu exista restrictionari de genul asta si totul e facturat la niste preturi astronomice si atunci evident ca ingrijirea medicala pare asa exorbitanta.

Citat:
CINE PLATESTE ??

Asta e o intrebare foarte buna. Cei din fruntea tarii care au interesele lor incearca sa convinga populatia ca ei vor plati pentru saraci si pentru 'lenesi'. De fapt sumele platite din taxele populatiei nu sunt asa mari, taxele vin de la producatori de la cei care castiga enorm de multi bani. Daca statul va taxa pe John putin mai mult, va lua si de pe un magnat muuuult mai mult. De fapt John va avea de castigat pentru ca nu va trebui sa faca foamea cativa ani sa platesca o factura medicala pentru o interventie minora sau sa-si cumpere sicriu cand are o problema medicala mai serioasa dar tratabila. Dar i se baga in cap ca daca el plateste 100 dolari in plus aia vor fi folositi sa trateze un 'lenes'. In felul asta lipitorile ultra-bogate scapa de plata. Daca sistemul medical ar fi administrat de stat, nu vor mai putea lipitorile sa factureze sume enorme pentru niste produse folosite in spitale. Ar trebui si producatorii de armament si altii asemenea sa plateasca dari la stat pe masura castigului. Si asta nu se vrea.

Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui alexia_21

erau tufa de Venetia, si profeseaza bine mersi

uite eu asta nu pot sa inteleg . ori e tufa ori stie.
si de aici mi se pare mie ca pleaca rationamentul romanesc.

Pai e simplu: a plecat de aici fara sa fi facut o injectie, fara sa fi pus o perfuzie, ce sa mai spun de altele, s-a angajat in Germania si in primele luni a intubat, pus cateter in subclavie, gastroscopii. In ce an crezi ca ar fi facut astea in Romania?
Acolo i-a spus seful lui "intubeaza pacientul", un pacient aflat in stop. El a spus ca nu stie. Seful i-a zis care's pasii. El a spus ca nu a facut-o niciodata. Seful a spus "o faci acum".
Cand termini facultatea oricum nu stii tot ce ai facut, ca sunt tone de carti. ramai cu ceva, iar in rezidentiat inveti de fapt.
Tufa de Venetia e in comparatie cu un absolvent de medicina, nu ma refer ca era ca Basescu sau mama-mea in ceea ce priveste notiunile medicale.
In Germania cand spui ca esti absolvent nu au pretentia sa stii. Te invata ei. Singura lor pretentie este sa evoluezi.

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui buflea
Eu sunt curioasa cat este procentul asta in tari unde sistemul de sanatate este similar, adica universal si nu privat si ofera servicii de calitate.

Noi platim o taxa pe salar nu vine separat pentru sanatate, pentru pensie etc. Taxa o platim in functie de venit. Nu am idee ce procent din taxa asta se duce la sanatate si ce procente se duc in alte parti.
Taxele pe care le platim sunt:
0-6000 dolari/an - nu platesti taxe
6000-34000 - 15% din ce este peste cei 6k
34000-80000 - 6k free, 15% pana la 34k si apoi 30% restul
80000-180000 - 6k free, 15% pana la 34k, 30% pana la 80k si apoi 40% restul
peste 180000 - 6k free, 15% pana la 34k, 30% pana la 80, 40% pana la 180k si 45% restul
Salariul mediu este in jur de 50k/an. Ai posibilitatea sa scoti la taxe o gramada de cheltuieli legate de munca si sa sa scoti anumite sume in functie de cati copii ai sau alte persoane in ingrijire. Anumite categorii, cum sunt politia, cei care lucreaza in sanatate in sisteme non-profit (privat sau public) au parte din salar tax-free. De exemplu noi, amandoi lucram in sanatate si avem parte din salar tax-free iar restul se taxeaza fara sa tina cont de suma care e netaxabila deci la rata mai mica.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns alexia_21 spune:

Pai e simplu: a plecat de aici fara sa fi facut o injectie, fara sa fi pus o perfuzie,

adica in 6 ani de zile cat dureaza o facultate de medicina nu faci nici o injectie si nu pui nici o perfuzie?!
eu ma gandeam ca deja astea fac parte din categoria celor care acorda asisntenta unui bolnav, un medic ar trebui sa aiba altceva mai bun de facut.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Xenia2006 spune:

Citat:
citat din mesajul lui bird70

Citat:
accesul unui om bolnav (cum zici, si fumator, obez, etc) la proceduri costisitoare, indiferent de capacitatea lui plata, NU POATE FI un DREPT. nu este asa nicaieri in lume...

Este in Australia. Imi pare rau pentru cei care traiesc in tari in care se ajunge sa se gandeasca asa. Inteleg tarile sarace care chiar nu au de unde, dar nu am inteles niciodata America.

felicitari, si la mai mare!

aveti sansa unei societati tinere, care pune conditii drastice de sanatate imigrantilor, de ex.
o societate care se califica, in termeni relativi, ca o societate "a abundentei" - dupa Deceneus citire

in plus, oamenii respecta sistemul, nu-l prea abuzeaza

dar... sunt foarte putine asemenea locuri in lume

faptul ca nu intelegi US... nu e vina ta , dar oricum nu e cazul sa discutam aici - pt ca e o societate f. diferita, care a evoluat intr-un anumit fel. si oricum, se produc schimbari mari in sistemul de sanatate, in perioada asta (de cativa ani). vom vedea...

(p.s. comparatia despre antibiotice folosea aceeasi unitate pt toate... )

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns AB_AC spune:

Citat:
citat din mesajul lui arminad

Citat:
Arminad si-n US e la fel.
Social security in US e un payroll tax. Adica il platesc eu din salariu...
Eu platesc procentual din venit ( e drept plafonat din primii 80K , respectiv dupa viitoarele schimbari 100K sau 150K fct de zvonuri) pentru toti cei care au nevoie de Medicare si Medicaid si eu daca nu-mi iau asigurare privata si merg la spital... nu am nici cat au ei. Nu am nimic, platesc totul din buzunar daca nu am asigurare... De ce? Pentru ca pot. Asa zice asistenta sociala... si da are dreptare.

Nu este adevarat. Social security este contributia la la pensie, nu are nici o legatura cu asigurarea medicala. FICA tax, ca asa o cheama se compune din 6.2% contributie pentru pensie si 1.45% contributie pentru MEDICARE nu MEDICAID. Medicare este asigurarea medicala de stat pe care o vei avea la pensie. Medicaid este asigurarea medicala de care beneficiaza saracii si pe care nu o platim noi din aceste payroll tax.

Deci sustin in continuare ca in USA nu este contributie obligatorie la sanatate cum e in Ro. Si mai sustin ca in Ro se plateste mult la sanatate pentru nimic, ca s-a tot spus ca romanii nu vor sa plateasca. Daca in USA ar fii obligat si salariatul si angajatorul sa plateasca fiecare cite 5% din salariu si sa nu ai nici o idee de ce vei beneficia pentru banii astia, nu cred ca i-ar conveni nimanui.

Bun la Medicare contribui direct. Daca castig 30K platesc 1.36, daca castig 80K platesc tot procentual si procentul reprezinta mai mult. Corect?

Medicare
Medicare is a health insurance program for people age 65 or older, people under the age of 65 with certain disabilities, and people of all ages with End-Stage Renal Disease.
http://www.cms.gov/NationalHealthExpendData/downloads/dsm-10.pdf

Dar poti beneficia de Medicare si prin special enrolment period:
http://www.medicare.gov/Publications/Pubs/pdf/11219.pdf (pag 8...)
Special Enrollment Period (SEP), such as the following:
. You move to the United States after living outside the country.
. You’re released from jail.
. You’re no longer eligible for Medicaid.
. You leave coverage from your employer or union (including COBRA coverage).
. You qualify for Extra Help with Medicare prescription drug costs.
. You’re getting care in an institution, such as a skilled nursing facility or long-term care hospital.

Si la asta mai adaugam diferite posibilitati putin neclare mie printr-un sindicat: union, ca membru al unei familii militare: TRICARE (coverage for active-duty military or retirees and their families), you must have Part B to keep your TRICARE coverage.

Deci eu zic ca desi teoria e facuta sa nu zgarie urechile de extrema dreapta de MEDICARE beneficiaza mult mai mult decat batranii si oameni cu dizabilitati. Si e foarte ok asa.

Acum Medicaid e platit si de stat si de guvernul federal. Guvernul da statelor bogate de pe coasta de est max. 50% si pana la 90% statelor sarace gen Alabama
http://aspe.hhs.gov/health/fmap.htm

E destinat saracilor, gravidelor, copiilor sub 18 din familii sarace....

https://www.cms.gov/MedicaidEligibility/02_AreYouEligible_.asp
.. si in viitor se prevede sa beneficieze si mai multi saraci.

"Medicaid eligibility is set to increase to persons under age 65 in families with income up to 138 percent of the Federal Poverty Level in 2014. "

https://www.cms.gov/NationalHealthExpendData/downloads/proj2010.pdf

Acum Medicaid nu-i un payroll tax direct.. mda asa-i eu nu am alt income decat payroll. Dar fiind platit de guvernul feredal si de cel local vine din bugetul federal si cel local, care si el vine si el in mod difuz din taxe.
Cand vorbim de finantarea costurilor de sanatate unii vorbesc de ending tax deductions si increase taxes.. iar altii o spun direct tax the wealthy... adica cei cu +250K dupa Obama . In afara faptului ca ma jeneaza teribil ura de clasa cu care se striga asa ceva (adica nu mi se pare ca o familie de profi universitari sau o familie de medici sau o familie de highly skilled professionals in care amandoi lucreaza... merita stigma cuiva) asta-i adevarul... ca aceia pot plati. Nu pot plati usor in inceput de cariera si-i frustrant cand le curg banii din mana intre imprumuturile din anii de studiu, casa, copii si taxe traind in fapt foarte modest. Insa daca te uiti la orice mijloc bipartisan ca sa nu intram in politica... contine o forma de taxare a celor cu venituri mai mari... Si nu-i anormal. De unde altundeva? In plus cata vreme societatea nu accepta asta... gasesc toate subterfugiile politice de a ascunde costurile si beneficiile obositoare si pentru cei saraci si pentru medici. Costurile adaugate unui cabinet de medicina generala ar fi reduse fantastic daca n-ar avea nevoie de minim o persoana care sa se descurce intre toate meandrele asigurarilor de stat.

Mergi la inceput

Alexia, in Romania nu medicul puneprfuzii, nu medicul face tratamente, nu el ia sange. Decat daca e ATIst. In Germania medicul face toate astea, nu asistenta. Sunt locuri in care asistenta nu face deloc si locuri in care medicul incepe tratamentul si asistenta il face in zilele urmatoare.

Mergi la inceput