Literele de mana
Raspunsuri - Pagina 3
sorana spune:
J G - parerea mea e ca scrisul se invata bine-merci in cls I. Daca se poate, ar fi ideal sa stie sa citeasca (silabisit, cum o fi, dar cat de cat) si sa adune-scada pana in 10. In rest n-are rost sa te stresezi de acum, ai tot timpul la scoala .
Anka74 spune:
Sunt perfect de acord cu Sorana, le e mult mai usor daca stiu sa citeasca...macar sa silabiseasca, respectiv sa stie litera de tipar. In caz contrar e mai greu..unui sunet trebuie deja sa ii asocieze 4 litere - litera tipar mica si mare. litera mana mica si mare!
J G spune:
Carla stie sa citeasca cursiv de ceva timp, orice fel de litere. A invatat singura. Stie sa scrie cu litere de tipar.
Eu nu sunt stresata ca nu ar sti ceva. Personal, pentru mine gradinita e loc de invatat sa socializeze si sa stea atenta la activitati.
Insa sunt stresata ca educatoarea exagereaza si Carla deja a inceput sa arate opozitie, sa nu mai vrea sa lucreze, sa se plictiseasca. Ma asteptam sa am probleme cu asta la scoala, avand in vedere sistemul in care ne aflam, dar la gradinia?
Eu nu inteleg nebunia asta. Eu nu vreau s-o fac academician, parol.
gabitza2005 spune:
Baiatul meu stie sa citeasca cat decat, pana la toamna sigur va citi cursiv, stie adunari si scaderi simple dar si complexe pana intr-o 100 sa zicem, stie sa faca inmultiri si impartiri -pana la 10 dar stie si principiul pentru mai mult, stie multe.....dar asta cu scrisul literelor de mana am lasat-o pentru la scoala. Pai acolo ce mai invata?
Toate astea le-a invatat acasa.
La gradinita doamna pune accent pe exprimare, invatare de cuvinte noi - mai putin pe scris si socotit. Chiar imi place asta, acum dupa vacanta i-a pus pe fiecare sa faca verbal o "minicompunere" despre ce au facut in vacanta, ii pune f mult sa povesteasca, sa comenteze, sa explice ce au inteles din povesti.
Eu zic ca avantajul lui va fi ca se va descurca mai usor la scoala si ne v-a ramane mai mult timp pentru sport, plimbari si joaca.
teolinda spune:
JANINA - mi se pare aberant excesul de zel al doamnei.. si sa iti spun si de ce...
1) - la inceputul anului, pregatitoare, ne-a spus clar educatoarea ca NU vor face litere de mana pentru ca nu sunt de acord invatatoarele sa isi formeze copilul scrisul de mana la gradi.
2) - am o prietena care este invatatoare si mi-a spus ca-i o mare problema cu copii care vin cu literele "invatate"... fie ca o fac la gradinita sau ca o fac acasa cu parintii..din execes de zel unii dintre ei trec la litera urmatoare inainte sa o faca invatatoarea la clasa. Si mi-a spus cum avea un copil care "picta" literele...ca asa fusese el invatat de mama... avea caietul ordonat, scris frumos nimic de zis.. da' pt ca picta nu facea fata la dictari... Pe de alta parte.. si ele "pierd timpul" sa ii dezvete pe copii de "obiceiul eronat" in care fac literele.
Chiar a zis cineva pe-aici..ca-i greu sa scri un cuvant din 10 litere fara sa ridici stiloul...Exact asta mi-a povestit invatatoarea...ca a mic de mana copii il fac de obicei din 3 miscari in loc sa-l faca "dintr-o bucata".
Iar daca, CARLA nu vrea sa mai lucreze... asta e.. spune-i sa nu o mai faca.. macar la gradi mai poate sa refuze sa faca una -alta fara sa fie penalizata (la puncte/calificative/note).
Carlei!
LILIANA COSMIN ANDREI (28.01.2010) si NICOLAS ALEXANDRU (6.12.2005)
www.dropshots.com/teonic" target="_blank">POZE
"Exista un singur copil frumos pe lume, si este al fiecarei mame!"
greieras spune:
Din cate stiu in America scrisul de mana este invatat incepand cu clasa a2a sau a3a pentru ca musculatura nu e maturizata pana pe la 8 ani pentru cerintele scrisului de mana. Ce am observat este ca nu conteaza cat lucrezi la scris cu unii copii, nu vor scrie niciodata frumos. Mie mi-a placut sa buchisesc la litere dar sora mea nu a putut sa sufere buchiseala, si ca atare, cat s-au chinuit ai mei cu ea, tot urat scrie. Nu toti copiii au rabdare sa scrie pagini de litere. Fetita mea scrie cate un rand, sau doua (de tipar) pe zi, si chiar si pentru asta trebuie sa o rasplatesc cu ceva.
Gloria si Eva (22 dec. 2004)
Vara 2011
Evil thrives when good men do nothing