Literele de mana
Am o nelamurie in legatura cu acest aspect. Fetita mea e in grupa pregatitoare si invata literele de mana. Care vad ca se predau ca pe vremea mea, adica tare inflorite, mai ales cele mari, cu codite etc.
De ce, ma intreb eu, ca doar nimeni nu scrie asa. De ce e facut sa fie atat de complicat, in loc sa invete sa scrie cu niste fonturi simple, apropiate de cele de tipar?
Deci intrebarea mea este: asta e conform cu programa? Se puncteaza srisul caligafic, sau corect si citet?
Cum e in alte tari?
Raspunsuri
Sabina spune:
In Romania asa se invata literele....cel putin in primele 2 clase invatatoarele tin la asta.
Dintr-a treia cred ca se mai schimba treaba.
Zero toleranta pentru lipsa de toleranta fata de un copil!
Cum mi-am alaptat copiii
Sabina's blog, Sofia Galagia si bb Gheo
szivarvany spune:
o da, si eu m am intrebat acum in clasa I ... mai ales ca dupa un start frumos, da` frumos rrrau, literele au ajuns sa fie ceva intre purcelusi si de tipar :-) evident ca eu nu insist pe tema asta, dar avem noroc de o doamna care pune accent pe scrisul corect; pana la urma asta conteaza foarte mult si sa fie cat de cat rapid, in clasele mai mari cine mai are timp de bucle...
am uitat esentialul: buclele ca buclele, dar legarea literelor in cuvant te extermina cine panamea scrie un cuvant de 10 litere fara sa ridice pixul din mana
_
Daria & felina fioroasaGIULIA(2004 08 16) cu Sela
cosmina_p spune:
Si eu,mama de scolarita-n clasa I,mi-am pus intrebarea asta!!!E bine (totusi) ca fetita ta face literele astea imbarligate in grupa pregatitoare.Fiica-mea a facut la grady numai literele de tipar si cand a trecut la cele de mana,la scoala,a fost bagata putin in ceata!
La scoala intelege cum trebuie sa faca toate buclele si buclisoarele.Cand a ajuns la "e mare de mana" a lipsit pt ca era bolnavaasa ca am vrut eu sa ma apuc sa-i explic.Cand am deschis caietul special am avut un soc:nu stiam de unde sa incep si unde sa termin suita aia de bucle si imbarligaturi.Pana la urma tot fiica-mea m-a luminat!
Aflu si eu lucruri noi in clasa I...nu stiam ca "o mare de mana" nu-i lipit in partea de sus!!!
Acum am o problema cu legatul o-ului mic de mana cu urmatoarea litera din cuvant!
Ar fi f bine daca la grady s-ar folosi stilourile.Probabil,din comoditate,educatoarele prefera pixurile cu gel.
J G spune:
Of, nasol!
Carla e cea mai mica dintre cei care pleaca in clasa I-a. Colegii ei au 6+. Eu zic ca e ok (pentru varsta ei), insa educatoarea ma roaga sa lucrez acasa ca sa "tina pasul".
Mie, faptul ca sunt predate acele litere mi se pare fara cap si fara sens.
La cum se intrevede treaba, cred ca din Septembrie o sa fiu pe Xanax
monica70 spune:
JANI educatoarele Dianei ne-au zis ca ele nu ii invata si scrisul de mana,ca de ala se vor ocupa invatatoarele,fiecare cu stilul ei.Pana una alta io ma lupt cu Diana ca vrea musai sa invete sa citeasca si sa scrie si scrisul de mana - io chiar nu prea vreau sa o las pana nu stie sa citeasca perfect cu literele mici de tipar.Dar la cat e de capoasa cred ca o sa ma limitez ca macar sa n-o las sa-l scrie.La gradi scriu caiete intregi doar cu alte imbarligaturi caligrafice,un fel de pregatire pentru scris literele de mana.
Dar sa stii ca eu cunosc o gramada de copii care cand au intrat in clasa intai nu stiau defel literele si de-aia tot f. bine aveau pe linie,asa ca ar trebui sa fim mai relax.Eu nu ma agit asa,Diana a invatat sa citeasca deja pentru ca asa a vrut si vrea ea,n-am obligat-o.
In legatura cu caligrafia si eu sper sa nu se puncteze,ca eu nu scriam f. frumos la scoala (uram caligrafia) si ma gandesc ca nici Diana nu va avea scrisul ala perfect.
MONI cu DIANA (01.01.2006) si TUDOR (14.08.2009) www.dropshots.com/DIANATUDOR" target="_blank"> POZE
"10% din viata este rezultatul a ceea ce ni se intampla, 90% este decisa de modul in care reactionam la ceea ce ni se intampla"
J G spune:
Monica, stresul meu este ca educatoarea e cam zeloasa iar Carla face lucrurile astea prea devreme (eu de exemplu am facut astea un an mai tarziu) si ca va avea sentimente negative, neputand, evident, sa le faca foarte bine.
Desigur eu nu tin la caligrafie. Tin la gramatica!
La fel si la noi, Carla a invatat singura sa citeasca si sa scrie, e foarte pasionata de felul ei de invatat divere lucruri, si mi-e teama ca sistemul o sa-i strice cheful
monica70 spune:
Sper ca va fi ok Carla.Sa stii ca si Diana e cam perfectionista,adica plange cu lacrimi de crocodil daca nu ii iese cum vrea ea Se jeluie ca nu stie / nu poate /nu e frumos dar asta nu doar la scris/citit/matematica ci si la desen sau la orice. Naiba stie ca eu nu tin minte sa fi fost asa! Io am intrat in clasa intai la 6 ani si 2 luni,deci am invatat toate astea direct la scoala si mult mai devreme decat o vor face ele.Si am fost super ok,la gramatica am fost f. buna.In schimb la caligrafie tin minte ca tare ma plictisea sa scriu asa aiurea atatea litere .
PS apropo de pixuri cu gel /stilouri, educatoarele Dianei deja din grupa mare de cand au inceput cu "hieroglifele" alea caligrafice le-au cumparat stilouri.
MONI cu DIANA (01.01.2006) si TUDOR (14.08.2009) www.dropshots.com/DIANATUDOR" target="_blank"> POZE
"10% din viata este rezultatul a ceea ce ni se intampla, 90% este decisa de modul in care reactionam la ceea ce ni se intampla"
deea772 spune:
JG ,daca va este de folos:
http://www.anidescoala.ro/Scoala/Abecedar.htm
Deea,mami de Bia
cosmina_p spune:
JG,nu cred ca trebuie ta strezezi cu...anticipatie!Iar Xanaxul lasa-l pentru clasele mai mari(de exemplu pt a V-a...am vazut manualul de matematica).
Inainte de a trece la litere,scolareii fac o gramada de semne(au denumiri ciudate:bastonate la dreapta,la stanga,etc)ce contureaza viitoarele litere.
Cred ca e normal ca noua sa ni se para tare greoaie scrierea asta pt ca nu o (mai) folosim!Dar astia mici sunt mai receptivi decat par!!!
Anitta_O spune:
JG, nu e prevazut in programa grupei pregatitoare sa se invete la gradi literele de mana, ci doar pe cele mari de tipar.
Anitta, mama lui M - 7 ani si bb 18+