cartea de suflet
Propun sa facem o lista cu cartea noastra de suflet, cea pe care punem mana din nou cu placere din nou si din nou, citind de la cap la coada sau oriunde se deschide, sau chiar daca am citit-o o singura data ne-a ramas in suflet.
Ma gandesc ca ar fi un ajutor pentru cine mai cauta inspiratie pentru a gasi ceva bun de citit...
Incep eu:
Literatura romana: Albastrele ninsori, de Oana Catina
Literatura universala: Torente
Raspunsuri
ancadragoman spune:
Maitreyi -Mircea Eliade
Shogun -James Clavell
anca de fetita cu fundita Maria Alexandra (4 noiembrie 2007)
poze si filmulete
povestea nasterii
www.totsites.com/tot/mariadragoman" target="_blank">eu sunt Maria
www.onetruemedia.com/otm_site/start" target="_blank">Montaje Mariuca
AM PRODUSE LA BAZAR!!!!!!
DE TOATE PENTRU TOTI!!
galisia spune:
Asa cum evoluam ca oameni,evoluam ,crestem si ne rafinam si ca cititori.
Maniera in care se scrie se schimba,mecanismele de receptare la fel.De-aceea ne regasim in autori contemporani.
Raman desigur si ...cartile nemuritoare,marii clasici - dar in principiu reperele nu sunt eterne.Avem carti favorite in diferite etape prin care trecem,locul lor este apoi luat de alte ....minunate descoperiri.Tocmai asta e frumusetea ,sa explorezi.
Daca ma intorc la unele pagini ele nu sunt carti mari de beletristica;exista de altfel atatea carti bune de citit incat nici zece vieti nu ajung,dara'una.
Ma intorc uneori la non-fictiune,la experiente umane limita,adica la acel gen de scrieri care-ti modifica raportul cu viata,care te scot din unghiul si dimensiunea personale.Asa a fost de pilda cartea autobiografica a Ninei Berberova/"Sublinierea imi apartine " sau "Evadarea imposibila " si "Evadarea tacuta " ambele de Lena Constante.
Carti de suflet ? Sunt multe si nenumarate - de-aceea cred ca discutii pe topice gen "Ce citim azi" ( si ne place !) sunt surse de insiratie unde entuzismul se ia( slava Domnului !) - precum gripa.
aiamoni spune:
Din punctul meu de vedere exista carti bune (sau foarte bune) dar pe care odata ce le-am terminat le punem jos si nu le mai ridicam, si-apoi carti care umbla undeva la coarda noastra sensibila...si ne atinge in mod diferit pe fiecare in parte. Nu trebuie si de multe ori nici nu sunt mari carti de beletristica, asa e, doar carti care pentru noi au ceva anume. Asta as fi vrut sa vad, ce alte carti au mai atins alte suflete...Pun pariu ca nici n-a auzit aproape nimeni de "Albastrele ninsori", am primit-o intamplator cadou cand eram adolescenta si 20 de ani mai tarziu pot inca oricand sa pun mana pe ea, s-o deschid fix oriunde se nimereste si sa citesc cu placere.
MElise spune:
Noaptea de sanziene a lui Mircea Eliade si... mai nou... Umbra vantului de Carlos Ruiz Zafon. Insa o carte care mi-a marcat existenta, la propriu, este Magicianul de John Fowles.
MElise
Ioana_Pos spune:
Se poate macar un top 10, sau top 5? .
M-am gandit un pic si probabil o sa starnesc zambete cu alegerile mele, dar sunt ale mele, asa ca...
A Christmas Carol, Ch. Dickens - pentru puterea de a te schimba in ultimul ceas si pentru profundul sentiment de umanitate.
Arta conversatiei, I. Vulpescu - pentru multele lectii de viata care m-au ajutat cu adevarat in diverse momente din viata mea.
alina_satena spune:
spun si eu cartea mea de capatai este " Arta conversatie : De I.Vulpescu " De amor, de inima albastra" tot I.vulpescu
P.S Te iubesc.
buflea spune:
Ahhhhhh ! Nu va mai permit sa copiati dupa mine ?
1. La Medeleni - o carte pe care am recitit-o si am zambit / plans exact ca in adolescenta
2. One Day - David Nicholls - o carte care m-a atins neasteptat de tare
P.S. Si mie mi-a placut Arta conversatiei la vremea ei. Nu am mai recitit-o si mi-e teama ca o sa fiu dezamagita. Am trait aceasta experienta cu Refugiile lui Buzura - in adolescenta aveam citate intregi din cartea asta lipte prin camera mea incepatoare in ale iubirii ...am recitit Refugii dupa multi ani si nu m-a mai atins atat de tare, mai mult, m-a deranjat conjunctura comunista in care e scrisa cartea.
aiamoni spune:
Sigur ca se poate orice top, daca avem mai multe carti de suflet cu atat mai bine! Si eu am citit La Medeleni de n ori in adolescenta, mi-a fost tare draga. Ma gandesc insa ca si optiunile noastre erau destul de limitate pe vremea aceea, azi adolescentii au cu totul alte oferte, unele mai bune altele mai putin bune, si e cam greu sa mai fie atrasi de aceleasi carti pe care le-am iubit noi. De exemplu eu am citit obsesiv aventurile Ciresarilor, dar fiica-mea dupa ce a citit seria Harry Potter le-a gasit destul de plictisitoare...
Mi-a placut mult si Apa pentru elefanti, ca sa vorbesc de o carte mai noua, partea in care batranul analizeaza cu tristete amestecata cu umor trecerea timpului si ceea ce a devenit corpul lui m-a facut sa rad si sa plang in acelasi timp...