casnicia:supunere si dragoste
Raspunsuri - Pagina 16
ch_dana spune:
Sa nu va suparati pe mine, dar chestia cu "traoiul in pacat" ma face sa mi se zbarleasca parul...eu consider ca e mai degraba o repetitie pentru casatorie, ca astfel sa vezi daca partenerul e cel potrivit pentru tine.
Ma intreb ce e mai "pacat", traiul pre-marital impreuna sau divortul ?
Dana & Amelia (21.06.2011)
irisM spune:
Eu cred ca oamenii au interpretat/tradus/transpus pe hartie cam simplist spusele lui Hristos. Sigur lucrurile din Biblie au "n" intelesuri, pe placul si intelegerea fiecaruia. Insa daca ar fi sa nu-mi placa ceva la biserica ortodoxa, si nu numai, este incapatanarea cu care nu vrea sa spuna lucrurilor pe nume. Pentru ca multi dintre preoti si calugari STIU mai mult decat vor sa spuna. Credeti ca parintele Arsenie Boca nu stia ce face cand a "disparut" de la canal si s-a dus la inmormantarea mamei?
In legatura cu supunerea de care se vorbeste aici, la modul general vorbind... Cred ca e total eronat sa vorbim de supunere in dragoste. Ne supunem regulilor si legilor Universului, ca nu avem incotro. Fie ca e vorba de legi nerecunoscute stiintific( nu neaparat nedemonstrate) ca legea cauza-efect, sau legea gravitatiei, ca nu poti spune "azi m-am suparat si nu mai respect legea gravitatiei". Dar in dragoste esti sau nu esti. Daca esti atunci supunerea nu-si are sensul, pentru ca fiind in dragoste totul merge de la sine, nu exista supunere. Eu vorbsesc aici de dragostea neconditionata, dragostea la care se refera Dumnezeu, ca Iisus n-a venit pe pamant sa ne vorbeasca de dragostea noastra egoista sau de atasamentele nostre. Nu era nevoie, aici ne descurcam singuri.
Putem da exemple nenumarate. Care este poate singurul exemplu de dragoste neconditionata pe care il traim toti? Dragostea fata de bebelusul nostru. Nu spun fata de copil pentru ca acolo intervin multe alte lucruri, dar fata de cel micut tare. Ii suntem noi supusi bebelusului pe care il iubim neconditionat? Ne cere cineva asta, te simti supus bebelusului, e nevoie de supunere? Nu e nevoie, totul curge de la sine. Pe de alta parte unde se cere pupunere absoluta: in armata, intr-o dictatura, intr-un job condus de o persoana despotica. Adica in locuri unde nu exista iubire. Si atunci cum sa vorbim noi de supunere in dragoste, in dragostea de care vorbeste Mantuitorul. E un non-sens dupa parerea mea. De aceea eu cred ca acel" fiti supuse barbatilor vostri" nu se refera la supunerea pe care o intelegem noi, ci la un indemn de iubire neconditionata.
michelle-usa spune:
Citat: |
citat din mesajul lui ch_dana Sa nu va suparati pe mine, dar chestia cu "traoiul in pacat" ma face sa mi se zbarleasca parul...eu consider ca e mai degraba o repetitie pentru casatorie, ca astfel sa vezi daca partenerul e cel potrivit pentru tine. Ma intreb ce e mai "pacat", traiul pre-marital impreuna sau divortul ? Dana & Amelia (21.06.2011) |
si chiar crezi ca asta este singurul mod in care il poti cunoaste cu adevarat?
priveste in jurul tau si vei vedea tocmai contrariul si cazul concret al Mariei, ca nici dupa 4 ani nu il cunoaste.
plus ca acum in rindul tinerilor a devenit o moda. traiesc azi cu unul maine cu altul...sa vedem cu care ne potrivim mai bine...
Dumenzeu a spus ca e pacat tocmai din dragoste pt noi.
Crezi ca daca ar fi fost sigurul mod prin care sa ne cunoastem partenerul, ne-ar mai fi oprit? De fapt nici macar nu ne opreste.
Avem libera alegere dar asta nu inseamna ca nu platim pt consecintze.
Pacatul asta duce la multa suferintza, la inimi frinte...la copii nedoriti, pune in pericol sanatatea...si lista continua.
michelle
bird70 spune:
Citat: |
citat din mesajul lui michelle-usa Dumenzeu a spus ca e pacat tocmai din dragoste pt noi. |
Michelle,
unde a zis Dumnezeu asta?
Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper
irisM spune:
Michelle, eu personal sunt pentru casatorie. Cred ca este o metoda buna de a te forta putin sa intelegi viata si sa te intelegi pe tine,relatia ta cu o alta persoana,unde sunt problemele tale si te opreste sa alegi calea cea mai usoara: sa fugi cand dai de greu. Sunt de acord cu tine cand spui ca tinerii in ziua de azi zburatacesc din floare in floare prea usor. Uitandu-ma in jur nu vad insa nici o legatura intre suferintele de care spuneai si viata unui cuplu in afara casatoriei. Inimi frante, copii nedoriti si probleme de sanatate exista si in interiorul casatoriei. Prea multe. Casatoria nu-l face pe om mai om, nici mai intelept, nici mai iubitor.
Acum, discutia voastra mi-a amintit de un citat din Biblie pe care tocmai ce l-am revazut cu ocazia unei discutii anterioare. Il pun aici.
#350;i apropiindu-se unii dintre saducheii care zic c#259; nu este înviere, L-au întrebat:
28. Zicând: Înv#259;#355;#259;torule, Moise a scris pentru noi: Dac#259; moare fratele cuiva, având femeie, #351;i el n-a avut copii, s#259; ia fratele lui pe femeie #351;i s#259; ridice urma#351; fratelui s#259;u.
29. Erau deci #351;apte fra#355;i. #350;i cel dintâi, luându-#351;i femeie, a murit f#259;r#259; de copii.
30. #350;i a luat-o al doilea, #351;i a murit #351;i el f#259;r#259; copii.
31. A luat-o #351;i al treilea; #351;i tot a#351;a to#355;i #351;apte n-au l#259;sat copii #351;i au murit.
32. La urm#259; a murit #351;i femeia.
33. Deci femeia, la înviere, a c#259;ruia dintre ei va fi so#355;ie, c#259;ci to#355;i #351;apte au avut-o de so#355;ie?
34. #350;i le-a zis lor Iisus: Fiii veacului acestuia se însoar#259; #351;i se m#259;rit#259;;
35. Iar cei ce se vor învrednici s#259; dobândeasc#259; veacul acela #351;i învierea cea din mor#355;i, nici nu se însoar#259;, nici nu se m#259;rit#259;.
36. C#259;ci nici s#259; moar#259; nu mai pot, c#259;ci sunt la fel cu îngerii #351;i sunt fii ai lui Dumnezeu, fiind fii ai învierii.
37. Iar c#259; mor#355;ii înviaz#259; a ar#259;tat chiar Moise la rug, când nume#351;te Domn pe Dumnezeul lui Avraam, #351;i Dumnezeul lui Isaac, #351;i Dumnezeul lui Iacov.
38. Dumnezeu deci nu este Dumnezeu al mor#355;ilor, ci al viilor, c#259;ci to#355;i tr#259;iesc în El.
Ce vad eu din pasajul asta:
1. Saducheii au venit cu o problema la Iisus legata de insuratoare. Situatia in sine este scandaloasa din punctul nostru de vedere. Daca se duce unul in zilele noastre la preot si pune intrebarea asta il arunca-n strada si-l ameninta cu talpa iadului. E scandaloasa si din punct de vedere nereligios. E muuult mai scandaloasa din punctul nostru de vedere decat orice relatie neoficializata.Dar ca sa vezi..era normala in timpul ala.
2. Mai scandalos decat situatia in sine ar trebui sa fie, din logica umana, dar si din punct de vedere religios, raspunsul Mantuitorului, care n-a sarit deloc in sus, nici macar n-a comentat "cazul". Iisus ii spune..voi aici pe pamant va maritati si va insurati..eu n-am nici o problema cu asta si cu regulile voastre, ce vreau sa va spun eu voua saducheilor este ca exista inviere si asta ar trebui sa va preocupe nu nevestele si insuratoarea. Deci cred ca Steinhardt avea dreptate cand spunea ca Isus a venit ca sa ne scandalizele, sa ne darame noua regulile noastre lumesti.
hannen spune:
Citat: |
citat din mesajul lui irisM Michelle, eu personal sunt pentru casatorie. Cred ca este o metoda buna de a te forta putin sa intelegi viata si sa te intelegi pe tine,relatia ta cu o alta persoana,unde sunt problemele tale si te opreste sa alegi calea cea mai usoara: sa fugi cand dai de greu. Sunt de acord cu tine cand spui ca tinerii in ziua de azi zburatacesc din floare in floare prea usor. Uitandu-ma in jur nu vad insa nici o legatura intre suferintele de care spuneai si viata unui cuplu in afara casatoriei. Inimi frante, copii nedoriti si probleme de sanatate exista si in interiorul casatoriei. Prea multe. Casatoria nu-l face pe om mai om, nici mai intelept, nici mai iubitor. . |
Pai nu-l face pe cel care nu are nicio legatura cu Dumnezeu si cu ccc Cuvintul Lui.Nu?
Stiu ca sunt/cunoasteti exemple de "mari credinciosi" care tin posturile,rup usile bisericilor si foile Bibliei (sau a altor lacase de cult si a altor Carti) dar care odata ajunsi acasa rup femeia in bataie si normal ca veti intreba "da` ala?" .Sau veti invinovati religia.Amandoua variantele sunt gresite.Credinta si legatura unui om cu Divinitatea se vad din faptele lui de zi cu zi.De acasa si din societate.Nu din "spoielile" de fatzada.
Adevarul este ca societatea zilelor noastre este foarte departe de Dumnezeu.Acum sunt alte valori,alte aspiratii,alte "masuratori".Fiecare are un tel si ala e departe de a include vesnicia.Traim clipa,momentul.Avem o singura viata si trebuie sa o traim din plin.Punem la indoiala si ne burzuluim impotriva a tot ce ni se pare invechit.Tot ce nu coincide cu realitatea noastra e absurd.Familiile sunt asa cum sunt,relatiile dintre oameni la fel,sunt asa cum sunt doar ca o consecinta a faptelor noastre(pe care noi ne incapatanam sa o negam).
Si raul si binele care ne vin sunt consecintele faptelor noastre.
Stai aproape de EL si vei vedea si binele,nu va intarzia sa apara.Stai departe de EL si ...se vede.Dar marea majoritate inchid ochii si zic "ei,povesti,baliverne.Eu/noi stim ca nu-i asa,stiinta a demonstrat ca..."
************************************
Whatever happens don`t let go of my hand!
irisM spune:
Exact Hannen, asta e si ideea mea. Cresterea spirituala a unui om nu tine de nimic altceva decat de el. Faptele lui si reversul lor ii indica cat de dreapta tine carma. Nu putem da vina pe nimeni.
Este foarte important insa cum ne raportam la credinta, la Dumnezeu, la Cuvantul Lui cum spui tu. Tinta noastra sau punctul nostru de reper trebuie sa fie cel mai inalt din punctul de vedere al lui Dumnezu, nu al nostru. Altfel cadem in iluzia acelor "mari crediciosi" de care vorbeai si pe care oricat ar incerca societatea sau/si biserica sa-i blameze nu-i pot "dovedi". Si pe buna dreptate. Te bate cu propriile arme, pentru ca principiile sunt asezate gresit, ce e cu adevarat important e asezat la coada si primeaza lucruri mai putin importante. I se cere sa posteasca, sa se cunune, sa faca copii sa mearga la biserica..pai nu face el toate astea? O bate pe nevasta-sa, n-o iubeste? Da' ce ea se supune? Parintele Papacioc a explicat foarte frumos aspectul asta, de a pune accentul pe lucruri, pacate lumesti, marunte, care nu cantaresc prea tare, care se dezleaga prin spovedanie si care raman aici, si se neglizeaza aspecte cu adevarat importante: neiertarea, neiubirea, judecarea celui de langa tine, lucruri pe care le cari cu tine, de astea nu scapi.
michelle-usa spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui bird70
Michelle, unde a zis Dumnezeu asta? Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper |
Unde a zis Dumenzeu ca "sexul in afara casatoriei e pacat" sau ca "ne-a spus ca e pacat din dragoste pt noi"?
michelle
ch_dana spune:
Michelle, eu m-am referit la oameni care au totusi ceva in cap, nu la "one-night stand" sau la adolescenti carora parintii nu le-au explicat consecintele. Corect, oamenii se pot insela (vezi cazul Mariei), dar crezi ca daca erau casatoriti, lucrurile erau altfel ? A fost o greseala de evaluare din capul locului.
Banuiesc ca nu te apuci sa imparti totusi traiul cu cineva daca nu "suspectezi" macar ca acel cineva ar putea fi apt pentru o relatie pe termen lung (casatorie).
Restul argumentelor le-a scris deja Iris
Dana & Amelia (21.06.2011)