reguli si limite pentru copii?
de cateva zile tot citesc pe diverse site-uri despre reguli si limite pentru copii!datorita lui darius si al caracterului (sau lipsei mele de experienta-deh darius=primul copil)meu moale vis a vis de el.a fost un copil cuminte si in continuare este.(sper sa si ramanadar copil cuminte si baba frumoasa-mai rarut)
sa va povestesc putin despre el:
Darius are un anisor si 10 lunite.este linistit si ascultator.stie ca smecheriile lui merg mai bine cu mami si cu bunicii,iar cu tati nu prea.si de aceea speculeaza si ne joaca pe decete cum vrea el.de cateva zile(2-3saptamani chiar)a devenit mai rasfatat si mai mofturos.incepe sa testeze limitele.m-am hotarat sa ma documentez si sa cer/adun diverse pareri despre regulile si limitele la copii.
astept pareri si de la mamici trecute prin aceste noi experiente(noi pentru mine) sau de ce nu de la tatici
ce am gasit mai interesant de mi-a atras putin atentia este un articop pe un site "creeat de profesionistii"incepe asa:
"De ce sunt bune regulile si limitele? Iubirea trebuie oferita neconditionat, insa ea presupune in egala masura reguli si limite. Regula si limita impun fiecaruia sa respecte dreptul la viata al celuilalt, dreptul la a fi liber, la a gandi despre sine si pentru sine, la a se manifesta, fara ca manifestarile sale sa il puna in pericol pe el si pe celalalt!
'Regulile casei', care ar fi util sa le scrieti si sa le afisati intr-un loc accesibil fiecarui membru al familiei (de ex: usa frigiderului), dupa cum urmeaza:
1. Stabiliti un numar limitat de reguli (2-3 pentru copiii de 4 ani si numarul creste treptat cu varsta);
2. Implicati copilul! Ca parinte, vei decide care vor fi regulile care vor modela comportamentul copilului tau. "
si noi avem reguli in casa ptr darius pe care bunicii trebuiesc sa le respecte .iar darius este implicat in activitatea noastra cat se poate si este permis
AVERTISMENT - DATA VIITOARE CAND FACETI SPAM - CONTUL SE INCHIDEvoi reveni si cu alte detalii,dar acum mergem sa pregatim masa!
voi aveti reguli?si care sunt limitele
Raspunsuri
tomaca spune:
arewn - Darius e micut inca. Mai toti copiii de varsta lui sunt exploratori si vor sa-si afirme independenta. Nu stiu cat de mult poate el sa inteleaga din sistemul acela cu reguli ce merge bine la copii mai marisori. Da, sigur ii spui ca nu e bine sa faca ceva, ii repeti regula, dar eu nu cred ca la aceasta varsta putem vorbi de comportament (la 1 an si 10 luni). Regula de baza e pana la urma, statul si supravegheatul permanent, si inlaturarea surselor de tentatie periculoase cat mai mult posibil.
terishka spune:
Citat: |
citat din mesajul lui arwen92 stie ca smecheriile lui merg mai bine cu mami si cu bunicii,iar cu tati nu prea.si de aceea speculeaza si ne joaca pe decete cum vrea el.de cateva zile(2-3saptamani chiar)a devenit mai rasfatat si mai mofturos.incepe sa testeze limitele |
Ce inseamna, concret, cele de mai sus?
sanziana27 spune:
La un copil de 1 an si 10 luni nu stiu ce regula i-ai impune, ca doar nu o intelege. El doar imita....
Si din articol "Stabiliti un numar limitat de reguli (2-3 pentru copiii de 4 ani si numarul creste treptat cu varsta) reiese acelasi lucru...
Incepand cu integrarea in colectivitate incepe sa li se creioneze incet, incet ce este acea o regula
emanouela spune:
asta cu copilul speculeaza, etc... e din alt film, copilul cere de unde i se da, unde a fost refuzat in N randuri sau acea persoana n-a fost langa el ca sa ceara de prea multe ori a invatat sa nu mai ceara....cere atentie, cere joaca, cere iubire, etc...tu si bunicii ii dati, e normal sa ceara, tatal lui nu ii prea da sau nu e disponibil prea des, deci nu mai cere. copilul nu e un mic terorist care si-a pus in cap sa te terorizeze pe tine si pe bunici si sta drepti in fata tatalui, copilul are nevoi, nevoi ce trebuie satisfacute, el a invatat cine ii satisface aceste nevoi si va cere. nu poate fi vb de reguli la un bebe, hai sa fim nitel serioase. decat sa cauti reguli si alte nebunii mai bine ai citi despre dezvoltarea copilului, despre modificarile comportamentale, ce le influenteaza, de ce....insa mie nu mi se pare ca e cazul, ai un copil perfect normal, care evolueaza, creste, se modifica si nevoile lui, cere mai multa atentie pt ca el poate sa faca mai multe lucruri si vrea si mai multe. un bebe la 1 an si 10 luni nu poate fi numit rasfatat, asta e parerea mea personala.
mamy....frumoasa, desteapta si modesta...de nazdravana Darius Mihail
sanziana27 spune:
Eu am 2 baieti de 3 ani si 5 ani si si intr-una din zile cel mare il corecteaza pe cel mic: Te rog frumos, mama imi dai apa! Asa se cere politicos.....eu am intarit ca intotdeauna cand cerem ceva cerem cu :te rog frumos" si incheiem cu multumesc.....
Imediat ne-a spus ca dna educatoare ii invata regulile manierelor (nu a retinut el exact...) Au venit finii la noi si finu o roaga pe fina "imi aduci si mie un pahar de apa" (ea avand intentia sa-si aduca unul_ Ea nu se ridica imediat, ca se discuta ceva.......la care Dragos " Daca ai fi spus D "A. imi aduci te rog frumos un pahar de apa ti-ar fi adus, acum ai sa mori de sete" ....
Copii copiaza, le este mai usor sa faca ce vad, decat ceea ce li se impune!
Biribu spune:
pai eu nu cred ca e prea mic pt reguli ca doar sunt afisate pe frigider :)))
acuma daca el nu stie sa citeasca treaba lui...
acuma serios vorbind, copiii invata din exemplu si nu din reguli..
Mami de A 5.02.07, T 27.06.08 si BB 3
AkaManah spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Biribu pai eu nu cred ca e prea mic pt reguli ca doar sunt afisate pe frigider :))) acuma daca el nu stie sa citeasca treaba lui... acuma serios vorbind, copiii invata din exemplu si nu din reguli.. Mami de A 5.02.07, T 27.06.08 si BB 3 |
Buna observatie!!!
Lasati-va de fumat, renuntati la alcool, treceti la o dieta sanatoasa, nu mancati seara tarziu si in doua saptamani o sa pierdeti 14 zile!
Laura25 spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui AkaManah
Buna observatie!!! Lasati-va de fumat, renuntati la alcool, treceti la o dieta sanatoasa, nu mancati seara tarziu si in doua saptamani o sa pierdeti 14 zile! |
Tu i-ai prezentat regulile la al tau fecior? L=ai pus in tema?
Am marfa la bazar umanitar DC
Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi
'Cos what I feel is the only truth for me
Twix spune:
Cred ca s-a inteles gresit ideea de "limite" in articolul acela, nu in sensul asta se poate vb de limite la un copil mic (sa spuna "te rog" si sa se poarte frumos in vizita). Si ideea cu scrisul pe usa frigiderului poate functioneaza ca sa nu le uite bunicii cand au tendinta sa le incalce
Da, i-am impus niste limite copilului. In general, a fost vorba de cele care tin de siguranta si/sau de sanatatea lui si nu sunt negociabile. De exemplu, in masina, in ORICE masina, in orice situatie, se merge in scaunel. Nu vrea in scaunel, ne dam jos si nu mai mergem nicaieri. E o regula de la care nu ne-am abatut niciodata, indiferent cat a protestat, marait sau cat au zis bunicii sa "lasam copilul in pace ca nu pateste nimic o data, nu vezi ce suparat e?" La fel, nu merge singur pe strada, pentru ca e imprudent si nu intelege pericolul, asa ca merge ori de manuta ori in carucior.
Sau nu mananca la joaca. Se mananca stand, sau nu se mananca.
Nu sunt multe, mai sunt cateva doar, dar sunt ferme si nu se negociaza sub nicio forma. Si, dupa cateva zile/saptamani de proteste, a inteles ca acolo sunt limitele si nici nu mai incearca sa le testeze. Nu mai maraie cand il punem in scaunul de masina, cand iesim din parc pe strada intinde manuta, nu cere mancare in parc indiferent ce fac ceilalti copii.
Sigur ca nu intelege inca faptul ca sunt reguli impuse ca sa-l protejeze, dar a inteles care sunt si si le-a asumat.