Teoria atasamentului
Raspunsuri - Pagina 5
AgnesLuca spune:
AB_AC
Nici eu nu urmaresc sa conving pe nimeni, fiecare sa ia ce crede el ca e bine.
Cu popularizarea teoriei atasamentului, mi-ai ridicat o minge la fileu, in sensul ca e o tema care ma preocupa momentan. La cursurile de pregatire pentru viitoarele mamici se vorbeste de bonding, de alaptare, da nu se sufla nici o vorba despre atasament. Mi se pare ca-i tare pacat mai ales ca se discuta mult despre nevoia de profilaxie (e o mare exagerare sa zici ca, crescind copii cu un atasament securizant cresti oameni fericiti, in schimb e pe deplin recunoscut cu un atasament sigur e un important factor de rezilienta in ceea ce priveste tulburarile psihice si nu numai).
Pe aici incep sa apara timid cursuri de "maternal sensitivity" (termenul ii apartine lui Ainsworth cea care a lucrat impreuna cu Bowlby la teoria atasamentului) insa pe banii proprii si nu platite din fondurile de asigurari...
AB_AC spune:
Interesant ca s-a ajuns la cursuri pe tema asta. Mi-a placut mult ideea de "maternal sensitivity to infant cues" si stiu ca ma pufnea rasul sa vad in practica cateva din experimentele din articole. Cu doi copii cererea de atentie atingea uneori cote de desene animate:)
AgnesLuca spune:
In mod natural parintele stie intuitiv cum sa se poarte cu copilul ca acestuia sa-i fie bine. Face parte din bagajul ereditar al speciei noastre si (nu numai)si in psihologie poarta numele de "competenta intuitiva a parintelui".
Peste ceea ce ne-a dat natura se supapune insa ceea ce ne-a dat societatea/ familia si aici apar din pacate de multe ori conflicte.
Nu stiu exact cum se desfasoara asa un curs, dar din ce am ciit, se foloseste mult videoanaliza, discutile, stimularea pornind de la exemplele pozitive. De fapt metodele folosite in terapie atunci cind relatia parinte-copil este deficitara (imbunatatirea relatiei atrage dupa sine rezolvarea ca prin minune a problemelor regulative ale copilului care sunt in mare parte simptomele unei relatii nesanatoase).Cursurile sunt gindite in ideea de preventie, dar si ca un grup de parinti care isi impartasesc problemele si se sustin reciproc.
Eu oricum ma gindeam la un pas mic si mult mai simplu, adica la o scurta explicare a relatiei de atasament in cadrul cursurilor de pregatire pentru nastere, in care in general aici se face si o trecere in revista a notiunilor de ingrijire a bebelusului.
Chiar as fi curioasa cite moase au auzit de teoria atasamentului
diamat spune:
Agnes
Nu stiu in alte zone, insa in Bucuresti exista curusuri lamaze,\ tinute de mai multe fete faine [una din ele e moasa, una e psihoterapeut, una kinetoterapeut si toate lamaz-iste :D si instruite ICLA] si da, vorbesc si de atasament. Eu sunt indragoastita de ele
AgnesLuca spune:
Citat: |
citat din mesajul lui diamat Agnes Nu stiu in alte zone, insa in Bucuresti exista curusuri lamaze,\ tinute de mai multe fete faine [una din ele e moasa, una e psihoterapeut, una kinetoterapeut si toate lamaz-iste :D si instruite ICLA] si da, vorbesc si de atasament. Eu sunt indragoastita de ele dianocica si d (4+) nu mai ajung pe forum prea des, daca aveti vreo treaba (neterminata ) cu mine, PM va rog |
Diana, ma bucur mult sa aud asta
Cred ca-s fete tare faine si fac o munca de pionierat in Romania, bravo lor.
Aici (Germania) cursurile de pregatire pentru nastere sunt ceva de rutina, platite de asigurarile de sanatate. Tipa la care am nimerit eu (tocmai mutata in oras si inscrisa de barbata-meu la curs, deci nu mi-am ales-o eu) nu a fost prea grozava (genul vremurile trec, noi raminem ;-) iar moasa care s-a ocupat de mine dupa nastere, o tipa tinara si cu copii mici a fost super numai cu o atitudine cam rezervata cind venea vorba de aspecte "colaterale" sa le zic asa.
AgnesLuca spune:
Intimplator am gasit ceva interesant referitor la AP si anxietatea de separare. Este vorba de Hunter-Gatherer-Childhood-Model dupa Konner (eu l-am gasit in articolul asta: JOACHIM BENSEL -Der Einfluss westlicher Betreuungspraktiken und Geburtsumstände auf den Verhaltenszustand von Säuglingen - Ergebnisse der Freiburger Säuglingsstudie).
In cultura respectiva copiii erau crescuti astfel (de aia mi-am permis sa scriu AP ;-):
- contact corporal strins si de lunga durata cu mama
- raspuns prompt la nevoile copilului
- alaptat la sin des (4ori / ora)
- intarcat intre 24 si 42 luni
Se pare ca, copiii erau linistiti si plingeau foarte putin, manifestau insa un protest puternic la despartire si anxietate fata de straini pina in copilaria tirzie.
Interesant este insa si ca: tatal era implicat in cresterea copilului mult mai mult decit in cultura noastra si ca exista o retea sociala densa care reducea presiunea asupra mamei. Copilul era crescut de mai multe allo-mame, dar in primii doi ani era predominant in grija mamei.
Putem trage concluzia ca : pentru ca AP-ul sa fie viabil este necesar ca mama sa aiba ajutor din partea partenerului si o retea sociala care sa-i poata veni in intimpinare in caz de nevoie ?
(Se poate discuta si impreuna cu ideea ca o mama care vrea sa fie sensibila dar din diferite motive nu are resursele necesare conduce copilul la un atasament de tip ambivalent)
gmmm spune:
AgnesLuca, asa este, o retea social densa este strict necesara.
La primii doi copii am fost puternic culpabilizata de imaginea asta mamei africane care, uite, ea sta cu pruncul un spinare toata ziua si-i da sa suga de cum plinge, si de 20 de ori pe zi.
(Pentru mine alaptare a fost o experinta grea, ma durea oribil cind lua sinul, si toate articolele pe care le citeam, ca si consultatia de alaptare, spuneau acelasi lucru, ca e vina mea ca nu-l tin cum trebuie pe copil. De parca africancele pe cimp stau sa calculeze la milimetru; or ele se pare ca nu fac niciodata rani. Dar, in fine, asta e alta dicutie. sau poate ca nu, pentru ca in fond concluzia e aceeasi: daca ceva nu e in regula, e vina mamei.)
Articolele care laudau bunul salbatic treceau cu discretie peste citeva aspecte.
Unul e ca mamele in culturile traditionale nu sint niciodata atit de cumplit de singure pe cit am putu sa fiu eu (si atitea alte mame in civilizatai occidentala) cind apare copilul.
Si altul e ca atunci cind mama decopera ca e insacinata din nou il da jos din spate pe copilul precedent, fara prea multe menajamente, sa-i faca loc urmatorului. Vezi in sensul asta si articolul la care a pus link boticelina, articol foarte interesant dealtfel, subictul meritind o discutie separata), unde copii de 2 ani se oaca sub supravegherea fratilor (un pic) mai mari.
Victoria_mami spune:
Citat: |
citat din mesajul lui alexia_21 julia, primul rand din mesajul meu este citat din deceneus. eu am ales sa discut partea cu sa nu ne invatam copiii egoisti, in ideea ca ei habar nu au ce e aia sa fi egoist. noi ii invatam conceptul. |
Alexia, eu cred exact opusul: cred ce de fapt, ne nastem cu instinctul de a proteja ce ne apartine (fie ca e vorba de o jucarie, sau de a ne imparti parintii) si ca parintii invata copiii sa imparta, ptr. ca asa 'da bine' unui copil bine-crescut. Dar de ce trebuie copiii fortati sa imparta? Ca daca o prietena ar veni sa-mi ceara o bluza sau masina, nici eu nu stiu cat de mana larg as fi sa impart ce e al meu. Si sa mai vina cineva sa ma forteze sau sa ma faca sa ma simt eu 'prost' ca nu impart, nu mi s-ar parea corect. Si atunic, de ce sa-mi fortez eu copilul sa imparta? Da, imi place cand da ea jucariile altui copil, dar nu o fortez; daca vine de la ea, le da, daca nu... asta e!
_
Mami si Daddy lupta impotriva leucemiei, impreuna cu Printesa Victoria Isabella 22.05.2008
VICTORIA
www.facebook.com/pages/Acute-Lymphoblastic-Leukemia/178051842277685" target="_blank">Acute Lymphoblastic Leukemia
Victoria_mami spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Tanti Zavaidoc ... Am citit la un moment dat ca un copil e bine sa fie constient de limitele adultului. Ca e Ok sa ii spui: cand faci asta, ma enerveaza. Sau sa ii spui ca si tu, ca parinte, esti obosit, ca vrei sau nu anumite lucruri, ca si el. E o teorie pe care o regasesc destul de putin pe forumul asta, unde se propaga mult ideea de mama-zen: calma, intelegatoare mereu, dispusa sa accepte si sa inteleaga orice manifestare a copilului. Do not offend the freaks! Now tell me, who the heck are you? (King Julien-Madagascar) |
Tnti, si mai interesant e faptul ca un copil intelege aceste lucruri; de ex., eu intotdeauna ii spun Victoriei cand si ce ma supara din ce face/ nu face ea. I-am explicat ca asa cum ea se supara, se enerveaza/frustreaza, bucura, tot asa si mami si daddy au aceleasi emotii. Mi-a cerut intr-o seara, dupa ce s-a foit vreo 2 ore si deja eram cu nervii varza sa-i spun o poveste. I-am spus ca mami chiar nu e in starea necesara sa-i spuna poveste, ca mami si-a pierdut rabdarea si ca o rog sa se culce. M-a intrebat daca pot macar sa-i 'cant' (hmmm... hmmm, felul asta de cantat, fara cuvinte). I-am cantat asa si in 5 minute a adormit. Daca face ceva ma intreaba ea, mai nou daca ma supara si ii spun intotdeauna adevarul. Asa a invatat si ea sa-si exprime mai intai emotiile si abia apoi, daca nu fac nimic sa urle si sa dea din picior.
_
Mami si Daddy lupta impotriva leucemiei, impreuna cu Printesa Victoria Isabella 22.05.2008
VICTORIA
www.facebook.com/pages/Acute-Lymphoblastic-Leukemia/178051842277685" target="_blank">Acute Lymphoblastic Leukemia
Victoria_mami spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui boticelina
Offf, mi-ai adus aminte de momentul in care copilul meu a realizat ca eu nu le stiu pe toate, and damn, it hurt! M-a intrebat "mami, de ce trece domnul ala strada?" iar eu i-am zis ca nu stiu, poate are treaba, poate merge la serviciu, poate vrea sa ia o paine dar nu stiu sigur, si atunci mi-a spus dezamagita "mami, credeam ca tu stii totul"... A durut mai tare decat despartirea din prima zi de gradinita... Monica si Nancy, 04.07.2008 "If you are unware of your choices, then you have none" |
Boti, pe la 2 anisori, Victoria a inceput cu intrebarile (ca orice alt copil). Inca de atunci ii tot explic ca mami nu stie totul, dar daca avem nelamuriri cautam raspunsul/explicatia impreuna. Acum cand ii spun ca nu stiu, parca nu-i asa tragic ptr. ea.
_
Mami si Daddy lupta impotriva leucemiei, impreuna cu Printesa Victoria Isabella 22.05.2008
VICTORIA
www.facebook.com/pages/Acute-Lymphoblastic-Leukemia/178051842277685" target="_blank">Acute Lymphoblastic Leukemia