Noua lege a sanatatii

Raspunsuri - Pagina 14

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns magdalena67 spune:

haideti sa fim seriosi, ca sumele acestea care se vehiculeaza acum sunt de domeniul fantasticului, nu am auzit de asemenea sume chiar nicaieri, mai ales pentru mana a doua sau anestezist. Astea sunt strict fabulatii.
Iar cei care cred ca aceasta lege este ok, ar trebui sa se gandeasca foarte bine la situatia salariilor din Romania, la faptul ca majoritatea salariatilor castiga undeva in jurul a 1000-1200 de lei, din care deja li se opreste bani pentru asigurarile de sanatate. Ce sa mai dea din acesti bani, ca sa poata sa fie tratat?
Are acasa copii, famile, darile celelate care nu sunt deloc de neglijat. Ce credeti ca va face privatul in plus fata de ce este acum? In primul rand pentru el va conta profitul, asa ca va strange cureaua mai rau decat este acum, probabil va aplica metoda Ministerului Sanatatii de acum cativa ani de zile cand organiza licitatii la nivel national, vor cumpara materiale de proasta calitate si atunci sa vedeti.
Prima solutie logica era ca banii colectati de la sanatate sa nu mai ajunga la Finante si de acolo sa plece cu taraita, Casa Nationala de Asigurari sa fie controlata la sange la cum repartizeaza banii si cum ii cheltuie iar contributia statului la sanatate sa fie reala.S-au dat spitalele catre primarii,s-au desfiintat spitale, acestea sustin o parte din cheltuieli, dar banii tot nu ajung.Ce se va intampla cu bolnavii cronici care marea majoritate sunt pensionati- la varsta sau datorita bolii, de unde sa plateasca asigurari suplimentare?
Din ce bani?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Xenia2006 spune:

ei, poate ca cele care stiu mai binele tarifele de mita din urbele lor reshpektive ar trebui sa ni le spuna si noua

ma intreb daca aveti idee cat plateau unii la operatiile doctorului arsenie de la neuro in buc; sau cat primea doc. branzei din iasi, in vremurile de trista amintire

daca nu, lasati-va ignoranta la garderoba, va rog, impreuna cu palariile care-o ascund

in ceva sunt si eu de acord cu buflea, si nu-i de bine: sistemul e falimentar, pacientii nu au multi bani in medie, si singura variabila care ramane este calitatea actului medical. ei bine, singurul mod de-a reconcilia toate astea este facand calitatea really, really, really, really... low

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns bird70 spune:

Citat:
citat din mesajul lui buflea
Eu nu am inteles din mesajul asta care este ratiunea pentru care in Australia exista asigurare medicala privata din moment ce totul este acoperit de stat si la servicii mult mai bune ? De ce cineva ar alege o asigurare privata, ca atata timp cat exista inseamna ca exista pacienti care prefera privatul in locul serviciilor mirobolante de la stat ...

Motivul pentru care pacientii preferea asigurari private sunt dupa parerea mea mofturi si dezinformare. Dar, in general motivele sunt faptul ca la privat ai camera ta fata de stat unde in functie de spital poti sa stai si cu alti pacienti in camera. La privat mancarea este mai buna , e adevarat dar eu nu am probleme sa mananc mancarea de la stat. Nu primesti un pahar de vin la cina sau prajituri de cofetarie, dar mancarea este buna si ai posibilitatea sa alegi din 2-3 variante la fiecare masa. In spitalele private se investesc mai multi bani pe design interior, tablouri pe pereti, prostii din astea care au mai mult de-a face cu un hotel decat cu un spital. Probabil singurul motiv valid pentru care lumea alege asigurarile private este faptul ca pentru operatii elective la privat nu trebuie sa astepti, pe cand la stat sunt liste de asteptare in functie de gravitatea problemei. Am lucrat destul de mult in ambele sisteme si daca dai poleiala la o parte, la stat ai parte de tratament muuult superior, mai mult staff, mai bine pregatit, mai bine platit, aparatura mai noua etc. Diferenta majora este ca la stat nu se urmareste profitul pe cand la privat se taie la greu din calitatea actului medical. Din pacate exista multi australieni care cred ca la privat vor fi tratati mai bine doar pentru ca li se aduce ziarul dimineata la pat.

Citat:
In plus, exista in Australia posibilitatea de a alege ? Adica daca alegi privatul nu mai platesti la stat ? Sau asigurarea privata vine aditional peste cea obligatorie catre stat ?

Da, exista posibilitatea sa alegi intre asigurarea de stat si cea privata. Diferenta este ca la stat platesti procent din salar dar TOTUL e gratis, la privat platesti suma fixa dar iti acopera in general 80% deci va trebui sa scoti bani din buzunar. In situatii serioase cand spitalele private nu te primesc ajungi la stat si la plecare platesti pentru ca spitalul va factura asigurarea ta privata care nu acopera 100%. Evident ca daca ai salar peste medie, suma platita la privat e mai mica decat la stat.

Eu personal prefer sa platesc asigurarea de stat desi aia privata m-ar costa mult mai putin. Nu am incredere in spitalele private din cauza goanei dupa profit. Nu ma intereseaza poleiala din spital, nu ma duc acolo in vacanta. Si nu vreau sa-mi bat capul de unde scot bani sa platesc factura de spitalizare. Daca sunt in spital si am probleme ultimul lucru la care vreau sa ma gandesc sunt banii.

Health is a state of physical, mental and social wellbeing and not merely the absence of disease or infirmity . World Health Organisation
I'm not insane, my mother had me tested! Dr.Sheldon Cooper

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Citat:
citat din mesajul lui Xenia2006

Citat:
citat din mesajul lui XIO
3000 la anestezist?!??!?!?!?!??!?!?!?!??!?!????!?!!? Jessus!!!!!
In viata mea nu am auzit !!!!!!!!!


sunt convinsa de limitarile experientei tale, XIO, no argument there

dupa cum spuneam, operatia nu a fost facuta la vaslui sau timisoara, sau in rural Ohio

Citat:

Sunt de acord cu Buflea



tocmai mi-am sters o lacrima

p.s. auzi, da' Jessus asta cine-i? e ca-n bancul ala cu studenta care pica examenul ca nu stia teorema lui 'cauchi'?

Always the dullness of the fool is the whetstone of the wits.



Xenia, nu vorbeam din experienta mea proprie, ma refeream in geneal la sumele vehiculate.
ca tot esti curioasa, acum ca a spus si altcineva ca pare fabulatie, vrei sa-ti spun sumele de unde lucrez eu?
Maximum 1000 de euro am auzit, la un sg medic, de la o pacienta plina de bani care a chemat de acasa sefii de sectie de la specialitatile implicate si minimum, 5 bomboane. Da, BOMBOANE. In rest, "nimic".
In nici un caz 2000 de euro la mana adoua :))))))))) si 3000 la anestezist :))) asistenta cat a primit? 1000?
Nu conteaza unde a fost operatia, conteaza ca aceste sume sunt fantasmagorice pt. Romania. Binainteles, daca vine Becali la spital poate sa-mi dea 200.000 de euro mie ca mana a doua, dar asta inseamna doar ca are bani si ii poate arunca, nu ca o sa fac eu ceva in plus la operatia lui decat la altcineva.
In rest, ti-as sugera sa lasi la o parte ironia, ca nu ma dai pe spate deloc. Ba chiar te limiteaza in discutie, ca tu argumente n-ai, asa ca incerci sa deturnezi discutia cum poti. Urmeaza sa-mispui ca sunt urata in postul urmator, ca sa mai aberam off topic si pe treaba asta.


Nu tie ti-am scris ca sunt de acord cu Buflea, ci ei. Imi pare rau ca te dezamagesc, dar habar n-am cine esti si ce poftesti, prin urmare nu orice scriu iti este adresat tie. Sunt si alti bieti muritori de rand intr-o discutie, nu doar tu si vasta ta experienta.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns buflea spune:

Citat:
citat din mesajul lui Andreea_AS

Buflea, sunt de acord cu ceea ce scrii tu, insa hai sa nu comparam nivelul de salarizare de la noi cu ceea ce este in tari dezvoltate.

De acord, prea solicitam calitate pe bani putini, insa ce se intampla cu cei care au salariul de minim pe economie real si mai au si probleme?

In jur de 80% din salariatii acestui stat au un salariu sub 1000eur. Sper sa nu gresesc cu acest procentaj. Adica acestia nu mai au voie sa se imbolnaveasca si trebuie sa se gandeasca de doua ori inainte de a merge la investigatii sau nu.

Mai este un aspect. Romanul oricum merge la medic abia cand problema se acutizeaza. La noi medicina nu este de intretinere, ci de rezolvare a unor probleme acute. Ce se va intampla cu aceia?

Poate asta ne va schimba un pic mentalitatea de a ne rezolva probleme la timp si nu atunci cand devin urgente. Sau, mai rau, vom ajunge doar la urgenta la medic....

Andreea, peste tot in lumea, platitorul de asigurari medicale este nemultumit de banii pe care ii da lunar. Inclusiv pentru salariile americane, $12.000 pentru o banala operatie de hernie este IMENS ... de aceea spun ca e nevoie de o schimbare de mentalitate in Romania. Acum toata lumea spune ca plateste asigurari medicale si primeste nimic - ori perceptia mea este ca la cat se plateste, serviciile sunt rezonabile si faptul ca se da spaga este o completare a acestor costuri imense care sunt de necontestat. Nu uitati ca actul medical nu inseamna numai doctorul (care si el are un salariu ridicol pe care chiar nu-l merita) - actul medical implica aparatura performanta, a carui cost nu depinde de cat e lumea de saraca, implica analize cu substante care iar costa indiferent de cat de cat e salariul pe economie, implica specializarea personalului medical ... Cu riscul de a gresi o sa spun ca daca banii aia de la buget s-ar administra perfect (fara sa se fure, fara sa se piarda) nu cred ca pot acoperi toate aceste costuri, ce sa mai vorbim de situatia reala cand suma aia este si administrata prost.

Probabil ca suma de la buget va ramane aceeasi dar personalul acoperit va fi mult redus - vor ramane cum am spus pensionarii, cazurile cronice speciale, asistenta de urgenta pentru cei neasigurati si eventual somerii pe perioada limitata. Asta ar trebui sa mareasca calitatea serviciilor, cel putin matematic daca aceeasi suma se imparte la mai putini "consumatori" atunci suma alocata fiecarui bolnav va fi mai mare...

Omul muncii o sa plateasca mai mult, in plus fata de procentul retinut din salariu, o sa-si plateasca partial sau total asigurarea de sanatate. Inteleg perfect ca e greu de acceptat reducerea veniturilor personale dar trebuie putina ratiune si intelegere a fenomenului. Eu platesc pe luna "o chirie americana" la asigurarile de sanatate pentru toata familia si asta reprezinta 20% din suma lunara, restul de 80% plateste compania. Sunt extrem de nemultumita pentru ca mi se pare foarte mult si in trecut am lucrat la o companie care acoperea 100% aceste servicii, deci nu plateam nimic ... Desi nu-mi convine, inteleg cum merge sistemul, nu doresc sa-l schimb si incerc sa gasesc optiuni care sa-mi micsoreze nemultumirea (sa aleg un plan mai ieftin asumandu-mi riscul de a fi acoperita cu mai putine servicii, sa imi gasesc un alt angajator ...etc)

Daca veti plati mai mult si serviciile medicale se vor "cumpara" pe piata libera, ele se vor imbunatati considerabil. Fenomenul asta frustrant de spaga va disparea ...iar competitia pe piata va da un cuvant de spus si pacientului (posibilitate de alegere, reclamatii, recomandari) dar si celor care ofera aceste servicii, pentru ca da, scopul lor va fi sa obtina un profit cat mai mare si pentru asta sa livreze servicii cat mai bune. In plus respectul asta inexistent intre pacient si doctor va disparea. Oportunitatea bolnavului de a plati oricand alt furnizor de servicii medicale va oferi acestuia un statut similar cu cel care le ofera.

Pana la urma "actul medical" contine exact componentele unui business (consumator de servicii medicale, furnizor de servicii medicale, resurse si costuri asociate) - deci pentru o calitate foarte buna (ceea ce indubitabil ne dorim cu totii) este chiar de dorit sa fie administrat ca pe un business in care da, unii fac profit si altii beneficiaza de servicii cat mai bune.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Buflea, asta spuneam si eu cand avea ocazia, ca sa compari Romania cu America e ca si cum te-ai duce la un motel de 5$/noapte si ai avea pretentia sa fie ca la Ritz unde o noapte e 5000 $ . ca sa nu existe din nou discutii interminabile, nu stiu care sunt preturile la Ritz respectiv motel, era vorba strict despre comparatie.


Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns buflea spune:

Sigur, nu se pot compara cifre si afirmatia ca in Romania o procedura medicala (+spaga) costa cat in America mi se pare si mie exagerata.
Dar mecanismele de functionare a unui sistem medical privat cred ca se pot detalia si aplica in orice tzara. Stiu ca in Europa si Australia din cate zice Bird, serviciile medicale sunt administrate in mare procent de stat - dar pana si acolo variantele private incep sa castige cat mai mult teren si cred ca exista o ratiune pentru asta. Explicatia lui Bird ca australienii care apeleaza la sistemul privat sunt fraieri si neinformati este totusi amuzanta ...

In plus, pentru Romania - eu nu as mai incredinta nici un ban statului roman - cel putin deocamdata coruptia si neincrederea in statul roman sunt atat de acute incat cred ca varianta privata merita o sansa ...dar retineti, varianta privata cu banii consumatorului de servicii medicale si nu cu banii statului - dupa mine alea nu sunt servicii private, ci sunt servicii "inchiriate" de stat si dupa cum practica a dovedit, peste tot unde statul plateste exista suspiciuni si nemultumire.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Oricum pt. a-i oferi unui om pachetul X de ingrijiri, limitat, trebuie sa ii oferi si preventie , screening. Se tot plang toti de bolile cardiovasculare din Romania, de neoplasme, dar nu s-au gandit decat cativa oameni la un program de screening, care ar si ajuta statul economisind enorm de multi bani, si ar ajuta si pacientul.
E absurd sa-i spui unui om de la tara ca nu beneficiaza de tratamentul intreg, ca boala e prea avansata, dar tu ca stat nu te-ai implicat nicicum sa restrangi costurile si sa iti ajuti cetatenii.

Referitor la urgente, eu sunt de acord ca cei care vin in urgenta fara sa fie urgenta, sa plateasca.

ar mai trebui ca manager la spital sa fie un om care cu asta se ocupa, sa nu fie medic, dar sa aiba un grup de medici cu care sa se sfatuiasca.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns buflea spune:

Citat:
citat din mesajul lui XIO

Oricum pt. a-i oferi unui om pachetul X de ingrijiri, limitat, trebuie sa ii oferi si preventie , screening.

Categoric, preventia si screening-ul sunt incluse in cel mai banal plan de asigurare privata - pentru ca nu costa mult, adica nu costa atat de mult ca un tratament si mereu exista acoperire finaciara pentru asta ... gandeste-te ca un procent mare de oameni (cei mai tineri) nu au nevoie perioade lungi de timp de servicii medicale pe care totusi le vor plati lunar - deci din costurile unui check-up anual, pentru orice asigurat, vor fi mereu acoperite.

Citat:
citat din mesajul lui XIO
Referitor la urgente, eu sunt de acord ca cei care vin in urgenta fara sa fie urgenta, sa plateasca.

Nu poti face aceasta diferentiere - omul cand vine la urgenta simte ca moare si el de fapt are gaze in burta si trebuie sa traga un partz. Pana la urma, la urgenta ai obligatia s atratezi pe oricine - tot ce poti face este sa prioritizezi serviciile in functie de gravitatea cazurilor ... am vazut ca se plangea cineva aici ca a stat ore intregi la urgenta si nu a fost bagat in seama - asa este si in America si desi nu imi convine, e normal sa fie asa ... in functie de gravitatea cazului si de numarul de urgente, te ia mai repede sau mai tarziu ...

Ah ! Si am uitat sa spun, costul asistentei de urgenta, in America, este mult mai mare decat cel normal - in sensul ca o masurare de tensiune costa dublu la urgenta decat la cabinetul doctorului - ceea ce iar mi se pare normal, pentru ca asistenta de urgenta, asa cum spuneam la celalat subiect presupune resurse speciale care sunt mai costisitoare si asta se reflecta in costul serviciilor furnizate.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

Buflea, iti dau doar cateva exemple ca sa vezi ca se poate face asta:
-omul cand se simte rau trebuie sa mearga la medicul de familie care il consulta si il trateaza sau il trimite mai departe la unspecialist, cu bilet de trimitere, astfel incat este gratuit consultul si se platesc doar anumite invetsigatii facute acolo, sau nu se plateste, in fctie de ce i se face
-omul fenteaza acest sistem si merge direct la urgente atunci cand nu este cazul, ca i se pare mai comod. Lucru aberant, pt. ca odata ajuns la urgente cei de acolo sunt obligati sa ii aloce timp chiar daca el vine pt. un partz, deci se cheltuie bani.


Povesti de genul "du-te la urgente si spune ca te doare burta sau inima, ca ti se face gratuit toate analizele" nu sunt povesti din pacate, ci realitati.
In ultima garda a venit o doamna pt. ca, si citez "sunt iritata jos si ma mananca". Asta nu e urgenta. Dar am consultat-o de la A-Z, ca asa trebe.
Nu e urgenta sa vii sa vezi sexul copilului, nue urgenta daca ai o scurgere, daca te mananca, daca ai arsuri la stomac, daca ai "calcat stramb" acum 1 luna, 2 sau 3, dar simti ca te jeneaza cateodata la mers, nu e urgenta daca te-ai lovit acum 1 saptamana la cot si te doare.
Nu e urgenta sa chemi salvarea la sat, spunand ca ai hemoragie, sa vina, sa te duca la spital si dupa consult sa spui seninca ca nu a curs sange, dar era ceva iritat jos si te durea cand incercai sa faci sex cu barbatu'. Nu e urgenta sa vii la spital cu ambulanta, tot de la sat, ca sa vezi daca esti insarcinata, si sa faci programare la avort. Evident cele 2 cazuri nu aveau asigurare, au venit pe banii altora.
Odata intrat la urgente un astfel de caz trebuie anuntat inainte ca daca nu e urgent va plati.
Nu vorbesc de oameni care au dureri precordiale spre exemplu, ca nu te poti juca asa cu astea, dar sunt cazuri strigatoare la cer.

Mergi la inceput