Craciunul crestin sau comercial
Raspunsuri - Pagina 9
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/JuliaSM/JuliaSM.jpg)
JuliaSM spune:
As vrea sa intalnesc un personaj din epoca moderna care sarbatoreste Craciunul asa cum se sarbatorea acesta inainte de instituirea sarbatorii prin lege, ca fiind sarbatoare crestina.Eventual sa se uite surprins la mine si sa ma intrebe 'ce Prunc? ce colinda?' , pentru ca asemenea notiuni si detalii ale sarbatorii nu i-au ajuns la ureche. Doar un asemenea om m-ar putea convinge ca pentru el aceasta sarbatoare e autentica.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
AB_AC spune:
Nu cred ca ceva in lumea religiilor este autentic intr-un sens general cu stampila si parafa oficiala. Omenirea are un numar de mituri si intrebari fundamentale la care diferite religii, diferite scoli filozofice si fiecare individ au gasit un raspuns. Raspunsurile acelea au sau nu un ecou in noi. Asta face un raspuns autentic pentru mine.. rezoneaza cu ceva intern si e o recunoastere reciproca intre acea traditie si sufletul meu. Orice sistem de precepte fata de care nu simti nimic, indiferent cat de bune sunt in mod obiectiv pot fi percepute ca o povara de catre cel caruie ii sunt impuse.
La Multi Ani si numa bine!
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/kariguld/kariguld.jpg)
kariguld spune:
Citat: |
citat din mesajul lui AB_AC Nu cred ca ceva in lumea religiilor este autentic intr-un sens general cu stampila si parafa oficiala. Omenirea are un numar de mituri si intrebari fundamentale la care diferite religii, diferite scoli filozofice si fiecare individ au gasit un raspuns. Raspunsurile acelea au sau nu un ecou in noi. Asta face un raspuns autentic pentru mine.. rezoneaza cu ceva intern si e o recunoastere reciproca intre acea traditie si sufletul meu. Orice sistem de precepte fata de care nu simti nimic, indiferent cat de bune sunt in mod obiectiv pot fi percepute ca o povara de catre cel caruie ii sunt impuse. La Multi Ani si numa bine! |
sa mai adaug. nu cred ca exista sarbatoare sau traditie pastrata intacta de la crearea ei. fiecare natiune a adaugat cate ceva sarbatorii respective.
sarbatorile au fost create de oameni. cu trecerea anilor li s-a adaugat cate o traditie, alta in fiecare oras, judet, tara. crestini, atei, agnostici -fiecare si-a adus contributia. nimik sofisticat. doar adaugiri.
ce rost au discutiile in contradictoriu? fiecare din noi percepe sarbatorile asa cum am vazut la parintii nostrii.
cand eram copil, tata ne citea de Craciun o poveste frumoasa, langa brad. ani de zile m-am gandit ca asa petrec toti copii Craciunul. nu concepeam altfel. cand am mai crescut si am vazut cum e la altii, am inteles ca fiecare are dreptul la propriul Craciun.
michelle-usa spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui coracora
Putem nominaliza asta la aberatia anului fara a da gres. Daca "religia nu are loc in casa ta", iti sugerez sa incerci sa serbezi "spiritul lunii mai" sau "venirea cocorilor" sau "caderea bursei din New York" pentru ca "spiritul Craciunului", asa cum il numesti tu, nu poate fi separat de nasterea fiului lui Dumnezeu, Iisus Hristos. |
de acord!dar culmea e ca multi gindesc asa!
![](radtare.gif)
![](radtare.gif)
michelle
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Ingrid_sp_S/Ingrid_sp_S.jpg)
Ingrid S spune:
Pentru mine e dureros de simplu: Craciunul e sarbatoare crestina. A separa cele doua, religie de simbolul darurilor, adica Mos, plus bradul impodobit, e ca si cand i-ai amputa spiritul. Ce religie serbeaza atat de minunat copiii prin nasterea Mantuitorului, ce religie are o astfel de zi magica in care bucuria de pe obrazul copiilor lumineaza intreaga casa?
Mi se pare trist ca luam doar ce ne convine din Craciun, ca ne etalam cu fudulie "valorile" cvasireligioase (ciorba fara gust), ca uitam de intelesul sarbatorii.
Da, cred ca Mos Gerila era mult mai potrivit pentru o generatie hranita cu idei marxiste. Am citit un articol despre inlocuirea Mos Craciunului cu varianta comunista Gerila, un Mos Gerila prezentat in ziarele vremii cu pieptul dezgolit si cu muschi puternici, ca un adevarat reprezentant al clasei muncitoare. Unora li s-ar potrivi manusa.
Sunt convinsa ca nu s-au inteles deloc interventiile crestine de la acest topic, ca unele fete s-au simtit atacate si da, spun cu tarie ca e cazul sa lasam deoparte imaginea unui crestin care isi poarta cu nespusa umilinta scuipaturile constante in crestet.
A fi crestin nu inseamna a fi las, nu inseamna a fi prost si a inghiti orice idee fara valoare doar pentru ca asa s-a impamantenit in Biblie sa intorci obrazul. Si Iisus a luat biciul si daca el nu a fost rabdator...
Eu apreciez persoanele atee pentru hotararea de care dau dovada, insa eu numai pe forum am intalnit asa cazuri, in viata reala cateva mi-au declarat ca nu cred, cu toate acestea si-au botezat copii, scapa cate un Dumnezeule si se furiseaza din cand in cand in biserica.
Ca sa inchei, Craciunul n-ar trebui serbat decat de crestini, de ce sa ne ferim sa declaram asta, e adevarul curat. O fi toleranta la moda, dar sa faci o zi sfanta harcea-parcea ca asa vrei tu sa serbezi numai cu Mos Craciun e penibil. Penibil. Vorba cuiva de la topic, serbati atunci si Hanuka, tineti si Eid-ul, luati-le la rand, in fiecare zi gasiti ceva de sarbatorit.
O fermecatoare poveste de Craciun. POate parea desueta, dar am putea invata ceva din ea.
http://inliniedreapta.net/lavedere/poveste-de-craciun-alexandru-hancu/
Ingrid S si Diana
Cativa nebuni si-au spus la masa: "Numai noi formam aici lumea buna". Si lumea ii crede.
Vauvenargues
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/capcaunul/capcaunul.jpg)
capcaunul spune:
citat din mesajul lui Ingrid S Am citit un articol despre inlocuirea Mos Craciunului cu varianta comunista Gerila |
Gerila nu-i comunist, e chiabur de-a binelea. De pe vremea tzarilor.
![](icon_smile_big.gif)
anya spune:
Eu am crescut in vremea lui Mos Gerila. In clasa 1 invatatoarea ne-a comunicat ca nu exista Mos Craciun, ca parintii pun cadouri, dar ca pt copiii mici a fost inventat Mos Gerila. Ei...mosul asta era batran.
De Mos cu muschi n-am auzit decat dupa revolutie ("Mosule ce tanar esti!")- asa ca nu e de pe vremea comunistilor.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Ingrid_sp_S/Ingrid_sp_S.jpg)
Ingrid S spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui capcaunul
Gerila nu-i comunist, e chiabur de-a binelea. De pe vremea tzarilor. ![]() |
Am gasit articolul din Romania Libera, Povestea impostorului Mos Gerila. Regimul a preferat laicizarea fortata, Mos Craciun trebuia sa dispara, nu conta cu ce era inlocuit, chiabur sa fie, l-au vopsit din alb, rosu.
http://www.romanialibera.ro/exclusiv-rl/documentar/povestea-impostorului-mos-gerila-248844.html
Astfel, la serbarea pomului de iarna, cand primesc darurile de la Gerila, copiii ii multumesc mosului, dar si membrilor de partid: "La sfarsit, pioniera Elena Tudorache, fiica de muncitor ceferist, in numele celor din sala multumeste calduros Partidului si Confederatiei Generale a Muncii pentru intreaga serbare." |
Ingrid S si Diana
Cativa nebuni si-au spus la masa: "Numai noi formam aici lumea buna". Si lumea ii crede.
Vauvenargues
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Rufus/Rufus.jpg)
Rufus spune:
Eu ma intreb ce-au trait bietii copii sub "dictatura" lui Mos Gerila, eu nici nu-mi aminteam ca ar exista un Mos Gerila, faceam chiar confuzia intre Mosi, tarziu am aflat ca Gerila era replica comunista.
E clar, fiecare cu ce a mostenit din familie, iar daca mostenirea este un fel de harcea-parcea, cum bine zice Ingrid, nu ma mir ca mostenitorii cred sincer ca sarbatoarea Craciunului se leaga strans de startul sezonului de reduceri de la vreun mall.
Rufus, Tora si iadele www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=80cd684043d64e6bf268f6&skin_id=701&utm_source=otm&utm_medium=email br / " target="_blank"> Retrospectiva 2008 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=a1ed73f473ea25944e234a" target="_blank">Retrospectiva 2009 www.onetruemedia.com/otm_site/view_shared?p=d39f778033dd7597d12ac9&source=category&category_id=all" target="_blank">Retrospectiva 2010
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/capcaunul/capcaunul.jpg)
capcaunul spune:
citat din mesajul lui Ingrid S Am gasit articolul din Romania Libera, Povestea impostorului Mos Gerila. Regimul a preferat laicizarea fortata, Mos Craciun trebuia sa dispara, nu conta cu ce era inlocuit, chiabur sa fie, l-au vopsit din alb, rosu. |
Ca avea muschi si salopeta in loc de blana, nu-i bai (era hidoasa rau varianta proletara din '47; ulterior s-a mai umanizat Gerila). Nici cu craciunitzele capitaliste nu ne este rusine (ce legatura or avea astea cu Iisus?).
Problema-n comunism statea in alta parte. Nu faptul ca ni se livra un Gerila in loc de Craciun (mass media de astazi ne baga pe gat indemnuri la consum in loc de smerenie), ci persecutia celor care nu-l vroiau pe Gerila si continuau sa creada in Craciun.
Libertatea de constiinta si de exprimare era ingradita. Aici era una din bubele de neiertat.