Craciunul crestin sau comercial
Raspunsuri - Pagina 14
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/necunoscut.jpg)
histamina spune:
papa Ioan al XXIII lea, cel care a deschis Conciliul Vatican II a lansat un concept esential:aggiornamento!
adica adaptarea Bisericii la realitatea cotidiana,fara alterarea dogmei!
aici este esenta.
In acest sens este si mesajul papei Ioan paul al II lea, cel care a mers si la Jesus Christ Super Star, a pus un umar urias la cadera comunismului si s-a intalnit cu reprezentantii tuturor religiilor.
si pentru mine Craciunul este religios, este legat de Nasterea lui Isus,dar ma rog pentru toti aceia pentru care este altfel Craciunul, si mai ales incerc sa nu ii judec,ca nu si-a luat Dumnezeu concediu sa ma lase sa judec in locul Lui.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Ingrid_sp_S/Ingrid_sp_S.jpg)
Ingrid S spune:
Histamina, sa nu dam sentinte. Da. Dar felul in care percepe lumea Craciunul e gresit. Nu asa suna intrebarea ta, crestin sau comercial? Ei bine, Craciunul e crestin, iar aici la topic se acrediteaza ideea ca nu e, ca Mosul e de inspiratie finlandeza/norvegiana/ruseasca, ca bradul e cool si Nasterea Lui nici vorba...
Ca traditiile nu fac parte din crestinism si tot asa, o amestecatura grosolana numai buna sa ameteasca naivii.
Intreb si eu, care e scopul? Sa desfiintam sarbatoarea? Sa ramanem doar cu Mosul si cu Rudolf? Sa calcam in picioare mostenirea noastra cultural-religioasa?
Pai asta au incercat comunistii atata timp...erau cat pe ce. In zilele noastra toleranta e cuvantul cheie, in numele ei musai sa acceptam orice cu capul plecat.
Eu spun ca frumos este ca fiecare sa-si pastreze ce are. E frumoasa diversitatea, nu amestecatura.
Ingrid S si Diana
Cativa nebuni si-au spus la masa: "Numai noi formam aici lumea buna". Si lumea ii crede.
Vauvenargues
doruletz spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Ingrid S Intreb si eu, care e scopul? Sa desfiintam sarbatoarea? Sa ramanem doar cu Mosul si cu Rudolf? Sa calcam in picioare mostenirea noastra cultural-religioasa? Eu spun ca frumos este ca fiecare sa-si pastreze ce are. |
e tocmai pe dos, subiectul a fost deschis ca sa fie trasi de urechi cu mānie ... "crestina" toti cei care serbeaza craciunul cu brad si mos si sarmale considerand ca astea sunt o traditie, o mostenire culturala a locului si familiei unde s-au nascut; sa-i mustruluiasca ca de ce ofera cadouri si de ce nu-i dau un sut lui mos craciun ("pagan" dupa cum poti sa citesti in primul mesaj) ca sa ramana doar cu sarbatoarea religioasa. La fel ca in pagina aia de fb (care nu e facuta de comunisti ci de exact acest tip de crestini) si in care mosul e doar un "batran libidinos".
Si nicidecum invers, nu am vazut vreun mesaj care sa ceara interzicerea sarbatorii strict religioase, colindele sau slujbele la biserica, dimpotriva, in cealalta tabara toata lumea a fost de acord sa "pastreze fiecare ce are".
citat din mesajul lui histamina Nasterea lui Isus sa va daruiasca pace si lumina in suflet, bucurie in tot ceea ce faceti si va inconjoara! De multa vreme am sentimentul ca mesajul crestin al craciunului s-a diluat in mesaje din ce in ce mai comerciale, ca din bucuria Nasterii lui Cristos s-a ajuns la goana nebuna dupa cadouri.ca din sarbatoarea crestina, din misterul Nasterii Pruncului Sfant a ramas, vai,doar un mos Craciun pagan. Ce parere aveti? http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=167651&nm=Sebastian-Minunea-mea |
histamina spune:
doruletz,
ma refeream la comercializarea sarbatorii,la golirea ei de continut.
am spus in mai multe mesaje:daca cineva daruieste de Craciun cadouri,fara sa aiba motivatie religioasa, nu e nicidecum de condamnat(cine suntem noi sa o facem?).insa eu ma refeream la cei care preiau de-a gata ce se da pe mass media, nu au bunavointa sa vada toate motivatiile acestei sarbatori, pentru ca apoi sa alega.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/capcaunul/capcaunul.jpg)
capcaunul spune:
citat din mesajul lui histamina eu ma refeream la cei care preiau de-a gata ce se da pe mass media, nu au bunavointa sa vada toate motivatiile acestei sarbatori, pentru ca apoi sa alega. |
Sa aleaga intre ce si ce?
![](images/user_woman.png)
salcia spune:
citat din mesajul lui Ingrid S In zilele noastra toleranta e cuvantul cheie, in numele ei musai sa acceptam orice cu capul plecat. Eu spun ca frumos este ca fiecare sa-si pastreze ce are. E frumoasa diversitatea, nu amestecatura. Ingrid S si Diana Cativa nebuni si-au spus la masa: "Numai noi formam aici lumea buna". Si lumea ii crede. Vauvenargues |
Ingrid, toleranta inseamna ca fiecare poate face ce vrea si poate crede ce vrea, atata timp cat nu ma afecteaza pe mine in niciun fel si nu-mi impune nimic. Nu vad ce anume e de acceptat cu capul plecat, faptul ca fiecare sarbatoreste ce si cum vrea?
Craciunul are diferite conotatii si e asociat cu diferite traditii in functie de zona geografica, de religie (evident), si apoi in functie de fiecare familie si individ. Pentru unii e o sarbatoare extrem de importanta, pentru altii nu inseamna nimic. Unii vad strict latura religioasa, altii numai pe cea comeriala, si tot asa. Ideea e ca nu exista o varianta corecta si una gresita, fiecare e liber sa aleaga.
Asta se intampla tocmai pentru ca suntem cu totii diferiti, si de-asta exista asa o diversitate, care, cum spuneai si tu, e frumoasa. Iar "amestecatura" se intampla oricum, mai ales in zilele noastre, cand exista atat de putine bariere (de orice fel - fizice, informationale etc.).
Histamina, a propos de "aggiornamento", sau adaptare (pe care unii prelati mai luminati au sustinut-o, dar pana la un punct), chiar ma intrebam de ce oare e biserica atat de refractara la orice fel de adaptare, chiar si cand e vorba de practici si norme care in mod evident tin de contextul istoric. De ce e atat de greu de acceptat ca societatea a evoluat foarte mult, totul evolueaza continuu, deci poate si anumite practici religioase ar trebui, sa zicem, revizuite?
S-a dat ca exemplu dublul standard aplicat in relatia barbat/femeie (si ii dau dreptate lui Xio, din pacate crestinismul discrimineaza femeile, sper ca nu o sa spuneti ca nu-i asa), si Ingrid i-a raspuns lui Xio "Preotul cand oficieaza slujba de casatorie, va spune ce e necesar sa spuna. Daca nu vrei asta, nu te cununa religios si basta" - adica acest dublu standard e necesar, e implicit in institutia casatoriei, din punct de vedere religios? Si in alta ordine de idei, daca esti credincios, accepti toate aceste idei by default, nu iti poti pune intrebari?
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Ingrid_sp_S/Ingrid_sp_S.jpg)
Ingrid S spune:
De ce e atat de greu de acceptat ca societatea a evoluat foarte mult, totul evolueaza continuu, deci poate si anumite practici religioase ar trebui, sa zicem, revizuite? |
Interesant punct de vedere Salcia, doar ca nu-i locul unei aprofundari pentru ca se pierde subiectul...si numai acum un an era condamnata cu vehementa practica diversiunii sau a derogarii de la subiect, parca n-as vrea sa fie si acesta inchis sau mutat.
Am avut o astfel de discutie cu un preot catolic, ei sunt mai deschisi la nou decat ortodocsii, dar vezi tu, si deschiderea asta trebuie sa aiba undeva o margine, pentru ca se pierde dogma cum spunea Histamina.
In ce priveste inegalitatea dintre femei si barbat in Biserica, sa tinem cont ca traim intr-o societate laica si sa ne bucuram de asta. Religia e optionala, poate nici eu nu inghit chiar fiecare cuvintel din Biblie, trec cu gratie peste "sa fie supusa barbatului", zic ca aceste cuvinte apartin unor vremuri trecute si atata timp cat nu-s ghiocel in viata de zi cu zi nu ma afecteaza. Putin umor nu strica fetelor.
Craciunul are diferite conotatii si e asociat cu diferite traditii in functie de zona geografica, de religie (evident), si apoi in functie de fiecare familie si individ. Pentru unii e o sarbatoare extrem de importanta, pentru altii nu inseamna nimic. Unii vad strict latura religioasa, altii numai pe cea comeriala, si tot asa. Ideea e ca nu exista o varianta corecta si una gresita, fiecare e liber sa aleaga. |
Uite ce e, Craciunul nu are diferite conotatii, nu stiu de unde le scoti, Craciunul e doar o sarbatoare sfanta a crestinilor si atat. Reprezinta nasterea lui Iisus. Daca unii vad doar latura comerciala, treaba lor, eu am intrat la subiect sa spun cum e corect. Daca cineva nu crede, ca Mihaela si declara ca tine "sarbatorile iernii", foarte bine. Daca declara ca e atee si tine Craciunul si mai e si indignata ca asa e bine cum zice ea, pentru ca o vede ca pe o sarbatoare laica unde se mananca pe rupte, se bea la fel si se simt bine cu Mosul...atunci ma vad nevoita sa intervin si sa spun ca nu e asa.
Ingrid S si Diana
Cativa nebuni si-au spus la masa: "Numai noi formam aici lumea buna". Si lumea ii crede.
Vauvenargues
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/capcaunul/capcaunul.jpg)
capcaunul spune:
citat din mesajul lui Ingrid S Craciunul e doar o sarbatoare sfanta a crestinilor si atat. |
Pentru crestinii cu adevarat crestini da.
Pentru restul omenirii, Craciunul este (si) o zi in care vine Mos Craciun cu daruri pentru copiii care-l asteapta langa brad.
Cata vreme ultimii nu dau buzna in biserica peste primii sa le tulbure rugaciunile din zilele Craciunului, nu vad de ce-ar fi suparati crestinii pe cei care dau buzna in malluri. Nimeni nu le confisca spiritualitatea Craciunului. Suntem o lume laica. Ah! Daca am fi fost o societate religioasa atunci da, s-ar instituit prin decret ecumenic smerenia totala pe perioada Craciunului si pe intreaga suprafata a tarii, pana in cel mai ascuns colt al oricarei locuinte, si anatemizarea oricarui muritor care-ar fi impietat sfintenia momentului.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/XIO/XIO.jpg)
XIO spune:
A, Ingrid, acum nu avem simtul umorului daca nu "trecem" peste amanunte ca "femeia sa se supuna barbatului!" (ordin), femeia la menstruatie e bolnava si NU ARE VOIE in biserica...dar stai, parca tu spuneai acum cateva mesaje ca nu poti sa alegi ce-ti place, ca inseamna ca amputezi religia.
Cum adica tu "treci peste" anumite lucruri?
Tu ai voie si noi nu?