Daca nu erau acele zile ce eram noi azi? ...
Raspunsuri - Pagina 58
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/andacos/andacos.jpg)
andacos spune:
Citat: |
citat din mesajul lui histamina adacos, un viitor laureat al premiului Nobel are un IQ cu mult peste medie,deci se vedea clar ca locul ei era intr-o catedra universitara. http://forum.desprecopii.com/forum/topic.asp?TOPIC_ID=167651&nm=Sebastian-Minunea-mea |
Eu zic ca e bine totusi ca nu au trimis-o la canal cu dosarul ei,traducator nu era chiar de ici de colo.Tu faci o paralela cu Herta Müller,cistigatoarea premiului nobel pentru literatura 2009,ea vorbeste in carte de Herta Müller din anii 70-80!
Nu stiu daca studiile i-ar fi permis o cariera universitara,insa premiul nobel pentru literatura,are mai putzina legatura cu studiile!
Dana
www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
ladyJ spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui Glicina ladyJ, au fost situatii si situatii. Unele familii de evrei din Bucuresti au plecat prin anii '70.
Dana, nu toti au apucat sa faca donatii. Statul le dadea o suma ridicola, altfel nu primeau pasapoarte. Nu suporta statul Israel tot. Cei care aveau deja o parte din familie acolo erau rascumparati. Va dati seama ca vorbim despre niste fiinte umane care erau negociate si 'vandute'? Despre oameni care aveau copii si plecau din Ro stiind situatia din Israel? Poate ca nu stiau exact cat dureaza armata acolo si nici ce presupune un angajament militar in Israel, dar stiau - unii dintre ei - ca pleaca dintr-un stat totalitar spre un stat care le cere tribut uman... |
Eu discutam despre programul Kohl, cand nemtii romani erau rascumparati de germani de la statul comunist.Dar asta se intampla tarziu, dupa 1980.
Si ziceam ca nu am cunostinta de vreo rascumparare a evreilor de catre statul Israel sau de catre familiile lor din Israel.
Eu sunt de acord ca au fost situatii si situatii, chiar si-n cazul nemtilor romani nu au stat lucrurile la fel la fiecare. Unii au plecat mai usor, altii au avut mai multe probleme.
Nu stiu cum a plecat Herta Müller. Nu i-am citit cartile.
ladyJ spune:
citat din mesajul lui cleo78 Herta Muller a cerut sa plece din tara in anii 80. A terminat cu greu facultatea, data afara din cateva servicii pt ca nu era de origine sanatoasa dar si pt ca avea legaturi cu studenti rebeli sau cu cei din RFG, a fost arestata ca dadea meditatii (era ilegal, dar nu tuturor li se tolera asta), ii perchezitionau casa in lipsa, spargand usa si furandu-i un nimic, de ex. un ceas, si militia declara...furt; sau intrau si mutau un tablou,doar sa isi dea ea seama ca i-a vizitat cineva casa; ii verificau toate scrisorile primite din germania... tortionarii ii se spuneau in fata sa se sinucida! io bateau si ii dadeau peste degete sa nu mai poata scrie... In final, au dat-o afara din tzara. I s-a zis : dispari in 2 zile. In germania, a scris evident despre realitatea suferita de ea in Romania. I-a fost trimisa in germania o prietena buna, cu mesajul clar: NU MAI SCRIE DE RAU DESPRE ROMANIA. Prietena s-a intors in Ro, avea familie (parca). I-am citit 2 carti...i se citeste teroarea din sange. Am inteles de ce cand a primit Nobel-ul ea a declarat ca e nemtzioaica, si nu romanca. Nu inteleg pe cei ce nu i-au acceptat decizia asta. Inca un lucru scris de ea, e ca unul din tortzionarii ce aveau grija de ea a devenit directorul unei inteprinderi din Timisoara dupa revolutie. |
Acum am vazut pasajul asta.
![](icon_smile_blush.gif)
Deci Herta M. a plecat in anii 80. Inainte de a pleca a facut valuri , nu e de mirare ca era sabotata. Comunistii nu ii tolerau pe cei care se opuneau politic, toata lumea stia asta. Iar faptul ca incerci sa infrunti pe fatza un regim politic dictatorial e dovada de....imaturitate. E clar ca vor aparea consecinte, doar de aia se ascundeau oamenii cand faceau una alta sau vorbeau in soapta, de frica consecintelor grave. Asta e dictatura.
Ce nu imi place mie personal la Herta M. este faptul ca vorbeste de parca era singura care era terorizata de regimul comunist din Romania. Ca si cum faptul ca ea avea origini nemtesti i-a daunat, nu faptul ca era impotriva regimului.
Si ea era si este romanca, oricat neaga . Romanca cu stra strabunici de origine nemteasca. In Germania e vazuta ca o romanca, nu ca nemtoaica.
Se poate numi fix ceea ce e, adica neamt-roman. Nu doar neamt, nu doar roman.
Povestile ei despre regim sunt defapt povestile a milioane de oameni. Multi romani au fost persecutati, santajati, pedepsiti, pentru ca s-au opus regimului.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/andacos/andacos.jpg)
andacos spune:
citat din mesajul lui ladyJ Nu stiu cum a plecat Herta Müller. Nu i-am citit cartile. -------------------------------------------- ´´Primul om care a preferat sa injure decat sa dea cu piatra poate fi considerat inventatorul civilizatiei´´S.F. |
Ori n-am retzinut eu,dar nu cred ca a facut o precizare clara despre emigrarea ei!Nu -mi amintesc sa fi precizat ca a fugit sau a plecat prin chemare!
Stilul ei e cam greu de digerat(cel putzin pentru mine),insa inclin sa cred ca a plecat prin chemare!
N-am citit decit"Animalul inimii"!
Dana
www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/capcaunul/capcaunul.jpg)
capcaunul spune:
citat din mesajul lui histamina rufus scrie:"Eu am dat cu subsemnatul, pe timpul armatei la CI, pentru ca purtam o corespondenta de ani de zile cu o fosta colega stabilita in SUA. Am scris cateva date, am aratat o scrisoare...nici o problema. M-a rugat doar sa nu mai scriu pe perioada armatei, ceea ce am si facut." cum adica nicio problema???????si scrii asta la subiectul despre cei care si-au jertfit viata pt libertate????????? scuze, e ceva ce imi scapa. |
Rufus, acusi te vad colaborator al securitatii cu stampila CNSAS!
![](icon_smile_big.gif)
Ai un loc in plutonul meu. In care m-au inregimentat acum un an, cand am amintit c-am facut armata la secu (impreuna cu toata generatia mea din facultate), unele forumiste mai zeloase.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/eumada/eumada.jpg)
eumada spune:
Capcaune,esti turnator....te-am prins...
Dincolo de toate,amintirile mele sunt si ele cam vagi....aveam 13 ani si jumatate la revolutie...dar imi aduc aminte de chestia aia universala"bananele verzi din ziar puse la copt pe dulap",si de faptul ca mergeam cu mama la "punguta'un magazin de jucarii...si de practica agricola,la cules de porumb,cartofi si struguri.....si la sf.clasei a sasea ni s-au dat bani pe practica,in functie de cum faceam norma..am luat atunci 100 de lei...de aia albastri.....
Stiu ca aveam duminica cate un film...tin minte ca ala"racheta alba"nu s-a terminat niciodata.....
Si de faptul ca mami statea catre trei ore la coada la portocale, sau ca ni se spunea ca sunt doar iarna deoarece acolo unde se fac portocalele e vara...
Dar daca stau bine si ma gandesc...cama stea sunt amintirile..poate pentru faptul ca ai mei s-au straduit din rasputeri sa nu-mi lipseasca nimic......o sa o rog pe mama sa mai povesteasca...
Si de penele de curent si lampa cu gaz.....cu sticla aia ca o amfora,cu oglinda....
Madalina si Eva-Maria
https://picasaweb.google.com/lhmadalina/Dezastrul?authkey=Gv1sRgCIKAmOzUz-zXAw#5640047175923810098
TE IUBESC MINUNEA MEA ...ESTI ALFA SI OMEGA PENTRU MINE,RATIUNEA MEA DE A TRAI.....TE IUBESC.....
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/capcaunul/capcaunul.jpg)
capcaunul spune:
citat din mesajul lui histamina un viitor laureat al premiului Nobel are un IQ cu mult peste medie, deci se vedea clar ca locul ei era intr-o catedra universitara. |
Ca sa se fi vazut asta ar fi trebuit decretat (poate tot in '67) si un control obligatoriu al IQ-ului.
Sa multumim insa cerului ca nu le-a trecut ceausestilor asta prin cap caci cine stie ce s-ar fi intamplat cu cei care-ar fi iesit cu un IQ sub 100 la testare si n-ar fi avut pile sa si-l mareasca ...
ab5174 spune:
Citat: | ||
citat din mesajul lui cleo78
maxim 1/3 pt prasit si cules. functie de recolta. eu am fo trezita la 5 juma - daca ploua nu aveam nicio sansa sa intram pe tarla, asa ca ma bucuram. Recoltam cartofii pe 10 septembrie. |
L-am intrebat pe tata primeam 10% din recolta, noi stateam la oras dar luam prin satele din imprejurimi.
Pentru sfecla/mac primeam zahar.