Daca nu erau acele zile ce eram noi azi? ...
Raspunsuri - Pagina 34
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/monica70/monica70.jpg)
monica70 spune:
Da noi mai cumparam de la unguri branza topita, pateuri, salam, dulciuri, cosmetice.Si de la sarbi,dar ungurii erau mai aproape.
Noi am fost si plecati chiar in excursie in Ungara,Cehoslovacia,RDG prin 84.Degeaba radea taica-meu de mami si o alinta "comunista " - ca o facusera si pe ea membra de partid (el nu era),uite ca a avut un avantaj din asta - i-au aprobat excursia.Dar nu era destul,avantajul a fost ca secretara de partid pe sectie ii era consateanca (sau nascuta intr-un sat alaturat,asa ceva) si uite asa functiona treaba.Totusi am fost verificati la sange - toti fratii parintilor,plus vizita la bloc si vorbit cu administratorul si vecinii
Noroc ca fratii mamei erau pe functii valabile,unul presedinte de CAP ,doi sefi de sectie,din care unul chiar secretar de partid fabrica,la cea mai mare fabrica din oras.
Faza e ca tocmai bunicul din partea tatalui fusese comunist in ilegalitate,dar a murit prin '48,n-a apucat sa vada ce-a urmat.Iar taica-meu si fratii lui,niciunul nu a deveni membru de partid - nu aveau functii,nu i-a invitat nimeni in mod special,iar ei nu s-au inghesuit .
In schimb bunicul din partea mamei,cand au venit comunistii a fost printre primii care a "colaborat",adica a dat de bunavoie pamantul la CAP,ca sa nu le faca probleme copiilor aflati la scoli ... Si pe maica-mea tot voiau sefii sa o convinga sa faca scoala de partid,dar a refuzat,trebuia sa mearga pentru cateva saptamani in alt oras,si n-avea chef.Majoritatea muncitorilor fruntasi si a sefilor,erau inregimentati in partid si alesi in functii,cam ca si cu pionierii - cei mai buni la invatatura erau facuti primii pionieri ,erau in functii de comadanti de grupa,de detasament ...
Cei care refuzau sa devina membrii,in general nu pateau nimic,doar ca li se limita accesul la unele functii.Totusi nu cred ca daca exista unul fff bun,deosebit,extraordinar in meseria lui l-au alungat pentru ca nu era membru de partid.Sigur mai erau si din astia,dar mai putini.
MONI cu DIANA (01.01.2006) si TUDOR (14.08.2009) www.dropshots.com/DIANATUDOR" target="_blank"> POZE
"10% din viata este rezultatul a ceea ce ni se intampla, 90% este decisa de modul in care reactionam la ceea ce ni se intampla"
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/andacos/andacos.jpg)
andacos spune:
Citat: |
citat din mesajul lui Mik Dana, si la Iasi era o casa de comenzi (telemarc ii spunea mama si prietenele ei), insa produsele erau mai "de lux" :o bautura alcoolica mai de doamne-ajuta, ulei de masline (excesiv de scump), cascaval la pret dublu. Erau produse uscate de bacanie. Cartelele s-au introdus in '82 la zahar, faina si ulei, citva timp mai tirziu aceeasi hirtie era si pentru macelarie, macelarul facea gauri direct in carton. Mik. |
La Galatzi itzi spun cu sigurantza ca nu era pentru lumea de rind
![](icon_smile_big.gif)
Uite si Mihaela spune ca nici ea nu cunoaste termenul!
![](icon_smile_big.gif)
Erau magazine doar pentru secretarii de partid!
Dana
www.dropshots.com/andacos#" target="_blank">handarbeit
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/monica70/monica70.jpg)
monica70 spune:
Eu cred ca magazinul celor de la partid si casa aia de comenzi erau diferite.Ce pot confirma e ca si la noi se prindeau la telefon destul de greu,dar cand iti trebuie carne ... insisti
Cat despre paine,la noi era o paine fff buna N-am mai mancat de vreo 20 de ani asa paine buna! Nu-mi dau seama ce porcarii se baga acum in paine,indiferent de unde o cumperi
Fabrica de paine era cm la 15 minute de mers pe jos de noi,dar aveau un magazin la 5 minute,mancam mereu paine proaspata,mai precis franzele ca alea predominau.
Si mai exista si painea de Pecica,probabil ati auzit de ea.Ne mai facea rost de ea un vecin,tatal prietenei unguroaice ca era nascut in Pecica.
MONI cu DIANA (01.01.2006) si TUDOR (14.08.2009) www.dropshots.com/DIANATUDOR" target="_blank"> POZE
"10% din viata este rezultatul a ceea ce ni se intampla, 90% este decisa de modul in care reactionam la ceea ce ni se intampla"
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/maraki/maraki.jpg)
maraki spune:
citat din mesajul lui monicabo In Bucuresti era pe cartela painea? Eu nu-mi aduc aminte... Tin minte pretul, care era de 4 lei... Ce tin minte ca era pe ratie, era zaharul si uleiul, de altceva nu mai tin minte. Si tin minte ca a mai durat si un pic dupa '89 chestia cu ratia la zahar si ulei, cam 1-2 ani, asa... Asa o fi, sau tin eu mnte prost? Mai erau si alte alimente pe ratie? (de Bucuresti, vorbesc, ca poate diferea de la un oras la altul, nu stiu) Bine, si mai era benzina, dar ala nu e aliment ![]() Deci inteleg ca in unele cazuri limita te scoteai cu acea casa de comenzi? Si acolo chiar puteai comanda carne, de ex? Chestii pentru care in mod normal stateai la coada? Dar inteleg ca era oarecum "plafonat" accesul la produse prin casa de comenzi? si mai scump? Nu? Ca altfel, une doua, sunai la casa de comenzi ![]() Deh, mi-au ramas unele amintiri, dar trunchiate, si incerc sa le mai reconstitui, cu ocazia acestui subiect ![]() Monica, mami de 2 ![]() Povestea sarcinii si a nasterii Andreei Povestea nasterii super rapide a Anei Maria |
Nu era paine pe cartela in Bucuresti. Probabil se dadea la centrul de unde cumparam eu cu buletinul pt ca era chiar langa piata si veneau multi tarani sa cumpere cate un sac de paine.
In ultimul an, pe cartela era 1 pachet de unt, zahar, ulei, 1 kg de carne grasa, 1 kg de carne tocata, un salam si parca atat. Cred ca a durat vreo 2 luni sistemul asta pt ca a venit revolutia. Pe mine m-a prins revolutia intr-un magazin unde stiam eu ca se gasesc carnati trandafir. Am plecat cu troleibuzul vreo 30 de minute de mers, era planificat ca sa ajung acolo pt carnati. Aveau un tv in magazin si am vazut cand a inceput rumoarea si s-a intrerupt programul brusc. la ora 17.00 cand s-au deschis portile fabricii ( lucram dupa masa iar portile au fost sudate sa nu iasa lumea in strada ) am fugit cu un coleg la Universitate.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/mianna/mianna.jpg)
mianna spune:
citat din mesajul lui CorinaDani cu siguranta problemele au fost diferite de la un oras la altul, de la o zona a tarii la alta. uite, ca sa vedeti ce zvonuri umblau pe atunci : se spunea in soapta ca la sibiu ar curge numai lapte si miere, pentru ca la "carma" judetului era nicu ceausescu si ca acesta era mai ingaduitor cu populatia, nu aveau atatea lipsuri ca in alte orase. o fi fost adevarat zvonul sau nu, chiar nu stiu... |
sincer, nu.
circula o singura legenda - ca intr-un an, inainte de Paste, un TIR incarcat cu oua pleca spre Bucuresti, si Nicusor l-ar fi oprit si ar fi dat ordin sa fie distribuite in magazinele din judet, sa aiba sibienii lui ce sa ciocneasca. ii spun legenda in primul rand fiindca circula din gura-n gura, si in al doilea rand fiindca oricum in fiecare an am ciocnit oua, cu sau fara Nicusor la judet. ce-i drept, nu mai stiu cate cartele de pe cate saptamani (sau luni? ca nu mai stiu cum era repartizata ratia) trebuiau adunate ouale pentru vopsit si pentru prajiturile aferente (care intotdeauna erau 5-6 feluri plus cozonacii de rigoare, fiindca era pasiunea bunicii sa le faca).
in rest am dus-o la fel de rau ca cei din alte judete.
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/mianna/mianna.jpg)
mianna spune:
citat din mesajul lui ch_dana Bird, eu as fi vrut sa fac facultatea in TM, dar era "oras inchis" (ca toate orasele mari dealtfel) |
notiunea de "oras inchis" nu se referea la studentie (daca ar fi cum zici tu, ar fi trebuit ca numai cei cu domiciliul in orasele respective sa fi putut face o facultate) ci la faptul ca nu puteai obtine domiciliul in orasul respectiv decat in anumite cazuri (remember "Buletin de Bucuresti"?
![](icon_smile.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/buli/buli.jpg)
buli spune:
cam asta era scopul tovarasilor: sa lase cate o supapa pe ici pe colo a.i. sa nu se poata spune ca e foarte rau.
dar nu poti sa te pacalesti, pur si simplu nu poti spune ca era bine/acceptabil cand era oribil din toate punctele de vedere.
![](images/user_woman.png)
salcia spune:
Mama a lucrat intr-o fabrica in Bucuresti, si "a avut parte" de faimoasele controale ginecologice...
Cat despre alimente, tata mi-a povestit ca nu aveai voie sa cumperi anumite alimente decat cu buletinul, daca erai rezident in zona unde voiai sa cumperi.
A propos, tata a lucrat intr-o industrie de mare importanta (energie), si a avut de tanar multe responsabilitati, astfel incat era mereu extrem de stresat, facea ore suplimentare nenumarate, mergea duminica la serviciu etc. Chiar mi-a povestit cum i se facea scandal daca pleca la 6-7 de la lucru, in conditiile in care programul se termina, teoretic, la 2... Si a fost si vizat de Securitate, inca din ultima clasa de liceu, voiau sa-l faca informator. Tata a ramas marcat de experienta asta, mai ales ca a pierdut un an de facultate din cauza lor.
Ce am retinut eu din povestile lor e experienta unor oameni care traiau doar pentru supravietuire, aproape ca nu aveau bucurii, viata lor era o lupta continua, si asta doar pentru "basic-ul" existentei. Bunicii traiau relativ ok pentru ca se aflau la tara, dar erau si ei traumatizati de colectivizarea fortata (si ce drame au fost si dupa '90, cand s-au impartit pamanturile, si s-au impartit altfel decat fusesera initial proprietatile, inainte de colectivizare)...
Din pacate, e adevarat ca revolutia a fost "confiscata" de esalonul 2, de care nici acum nu reusim sa scapam, ne tin bine in "tentacule" (mai tineti minte filmul ala cu "caracatita"?). Si cand ma gandesc ca unii il (mai) considera pe Iliescu "singurul politician adevarat al Romaniei"...
msl1 spune:
Citind aici tot ce s-a povestit imi dau seama ca am suferit psihic (si fizic de fapt ca urmare a regimului alimentar necorespunzator) muuult mai mult decit am crezut; eu si familia mea am nimerit (culmea ghinionului) sa traim intr-un apartament intr-un bloc de comunisti, noi fiind cu rude plecate...deci comunisti cu secretari si membrii importanti de partid, armata etc etc....
ma bucur ca nu mai sint in ro cu toate ca eu nu as fi dorit sa plec de fapt; vecinu de la 2 sau fostu ma rog, care era un important secretar de partid acum este intr-o functie f inalta prin"puterile" clujului....deci cine a fost bine atunci, bine este si acuma, sau mai bine decit inainte...
oribile oribile momente am tarit si la scoala fiindca eram obligata sa frecventez o scoala de cartier in care majoritatea copiilor erau a membrilor de partid si oamenilor importanti din cc...cred ca eram vreo 3-4 in clasa ca erau din parinti simpli, dar eu eram cea vizata si umilita in mod special pt ca aveam rude plecate...doamne daca as puteam cumva sa ma razbun , sa ii dau in judecata sau sa le "platesc" inapoi umilintele la care m-au supus profesorii in scoala aia nu as ezita nici un minut...nici macar nu cred ca as cistiga procesul daca i-as da in judecata...
mai trist este ca nefericirea mea de acum, depresiile cu care ma lupt nesiguranta si alte asemenea sint direct legate de perioada copilariei mele care am fost obligata sa o traiesc acolo;
inteleg ca pt alte persoane a fost "bine"...dar este foarte uritsa vii pe forum si sa pui la indoiala toate suferintele si umilintele prin care au trecut alte persoane...
nu cred ca a fost bine pt nimeni dintre oamenii simpli, ci doar pt cei care se lafaiau in posturi de conducere si erau membrii importanti ai partidului...dar dupa cum am zis bine le-a fost alora atunci si mai bine le este acum....
msl1 spune:
Ca se discuta despre mers la diferite practici: cu toate ca scoala unde eram majoritatea aveau parinti "importanti" totusi scoala era dusa 2 saptamini pe an in octombrie la cules de mere la o livada din apropiere, deci eu am "scapat" de alte practici...era bine acele 2 saptamini ca parca nu mai eram asa de terorizata de profesori si primeam 5 mere pe zi drept recompensa...
cred ca casa de comenzi era a celor din partid daca nu ma insel...am auzit termenul de multe ori si stiu sigur ca exista un magazin doar a celor din partid de unde se aprovizionau....stiu ca doar inconjurata de ei am trait vreo 16 ani...la unii le era "mila" de mine si mai imi dadeau cite-o ciocolata sau bomboane de la "magazinul lor"...
o data chiar am "prins" un loc intr-o tabara de copii de "comunisti" printr-o colega de servici de-a parintilor, copilul lor s-a imbolnavit si nu s-a putut duce si atunci s-au oferit sa ma trimita in loc pe mine....si am regretat ca am mers pt ca, nu am fost tratata la fel cu ceilalti copii pt ca se stia ca ai mei nu sint "comunisti"...dar cea mai tare faza a fost cind in pachetu de drum de intoarcere printre alte delicatese (delicatese pt mine oua unt brinza etc ca pt ceilalti copii nu cred...) era si o bucata de cirnat trandafir umplut cu...hirtie igienica amestecata cu grasime si zgiciuri! nu stiu daca doar al meu a fost asa sau si a celorlalti copii...ceilalti nu erau "flaminziti" ca sa manince cirnati...asa ca nu am aflat niciodata...
M-am simtit deprimata si depresiva toata ziua pt ca mi-am amintit acele vremuri...sper sa-mi treaca pina miine sa reusesc sa le pun inapoi intr-un colt de minte si suflet si sa le ingrop acolo sa nu mai imi amintesc...