Daca nu erau acele zile ce eram noi azi? ...
Raspunsuri - Pagina 25
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Alizee/Alizee.jpg)
Alizee spune:
Pai deja am scris ca repercursiunile refuzurilor mele de implicare in munca patriotica au fost salariul mic si lipsa posibilitatii de avansare in functii.
allinta
A fi fericit nu inseamna ca totul este perfect.
Inseamna ca te-ai hotarat sa privesti dincolo de imperfectiuni.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/CorinaDani/CorinaDani.jpg)
CorinaDani spune:
in 89 aveam 19 ani. doar ce intrasem la facultate, in bucuresti. ca sa fiu in pas cu moda vremurilor, alesesem o facultate din care ar fi trebuit sa ies cu diploma de inginer (mecanica fina, politehnica). am avut noroc, poate ca daca aveam 30 de ani la revolutie, mi-ar fi fost greu sa ma adaptez din mers vremurilor pe care le traim.
si eu am stat la cozi, impreuna cu fratele meu. evident ca ne duceam cu toata gasca si ne jucam pe-acolo pana bagau marfa. eram la curent si cu toate barfele din cartier, ca le toca gura la babele ce stiau tot ce misca. eram foarte mandri de noi cand reuseam sa "tinem rand" la carne, pentru ca veneau si parintii la coada si reuseam sa cumparam victoriosi 4 portii de carne, ce ne asigurau hrana pentru o buna perioada. nu aveam nici-o problema cu statul la cozi, o faceam pentru ca stiam ca in final aveam parte de ceva bun. acum n-as mai gandi asa, desigur.
imi amintesc perfect problemele de aprovizionare cu vata, era penibil sa-ti economisesti si calculezi consumul lunar de vata, sa ai mereu grija de a face stoc, pentru ca nu stii cand mai gasesti. hartie igienica ? aveam stiva in camara, insa tot cumparam cand era de vanzare, pe principul "nu se stie niciodata cand mai aduce".
da, cartile bune se vindeau la pachet cu maculatura. ba chiar si culegerile de mate si fizica se vindeau impreuna cu alte carti care altfel nu s-ar fi vandut.
aveam pile la cofetarie, de unde tata cumpara "pe sub mana" bomboane cubaneze, portocale, mandarine si banane verzi. din pacate, nu aveam deloc pile la alimentara sau aprozar, deci stateam la greu la cozi sau parintii faceau rost de alimente prin alte metode. si da, vanzatoarele erau foarte apreciate, toata lumea ar fi vrut sa aiba o pila la o vanzatoare, nu conta magazinul, trocul era la moda. stiu ca vanzatoarele si coafezele erau pline de aur, isi etalau numeroase inele/bratari/lantisoare.
cand tata nu mai avea de unde sa faca rost de alimente, fie facea comanda la casa de comenzi, unde pe langa cele necesare era nevoit sa cumpere si alte produse inutile, fie cumpara carne, salam, cascaval, de la un restaurant, cu pret pe masura.
alteori, profita de o delegatie sau isi facea drum special (cu trenul), la sibiu pentru branza, la urziceni pentru carne de porc, in bucuresti pentru unt, iaurt, salam de vara si minunatele pateuri cu branza ce se vindeau in piata amzei.
pentru ca benzina era pe cartela, iar circulatia masinilor era restrictionata - o duminica masinile "cu sot", urmatoarea cele "fara sot" - ajungeam destul de rar la bunici, la tara, erau 300 de km pana acolo. insa ne aprovizionam cu produse/alimente, sa ne ajunga o buna perioada. congelatorul era la putere, cred ca era cel mai important obiect electrocasnic al vremurilor de atunci.
practica agricola am facut si eu, in liceu, la cules de struguri, de mere, la recoltat cartofi, la depanusat porumb, la cules spice de pe miriste, la silozul din oras (sortat ceapa, desfacut usturoi); ba intr-o toamna am fost dusi pe un camp de langa oras, sa culegem pietre - da, erau prea multe pietre amestecate in pamant si nu putea fi cultivat cu semanatorile, se stricau nu's ce roti/discuri. insa pentru noi practica agricola era in mare parte distractie, faceam treaba in dorul lelii, profesoarele se faceau ca nu vad, noi ne faceam ca muncim...intr-un singur an am fost invidioasa pe fratele meu, facea practica agricola la o plantatie de capsuni, a mancat atunci capsuni pe saturate, sa-i ajunga o viata. din pacate nu a putut lua capsuni si pentru acasa...insa pleca dimineata cu punguta cu zahar la el si cu o lingura, sa aiba cu ce sa pape "delicatesele".
era atat de frig iarna in apartamente, incat in camera mea scoteam abur pe gura in timp ce stateam la birou si imi faceam lectiile. stateam incotosmanati in casa, cu halat matlasat peste doua randuri de bluze groase chinezesti, pantaloni de trening peste "strampi", iar in picioare aveam botosei grosi de lana, tricotati de o vecina. iarna dormeam cu pijamale groase de finet, sosete groase in picioare, plapuma groasa de lana si deasupra un macat greu de lana, tesut de bunica. apa calda aveam in fiecare zi, insa cu program, nu toata ziua. cu toate astea, nu-mi amintesc sa fi fost atat de bolnaviciosi, precum sunt multi copii din ziua de astazi. probabil eram mai caliti ? sau mancam mai sanatos, faceam mai multa miscare/sport ?
si la noi se lua curentul seara, insa nu in tot orasul deodata, ci pe cartiere. ba chiar aparuse o gluma, cum ca cei de la IREP, care erau de serviciu pe tura respectiva, jucau carti si cel care pierdea oprea curentul la el in cartier. curios, niciodata nu se oprea curentul in centrul orasului, doar aici era sediul primariei/partidului, tot aici locuiau si nomenclaturistii. noroc ca liceul era in imediata vecinatate, asa ca nici la ore nu se intrerupea curentul, cand invatam dupa-amiaza.
citeam "in draci". tot ce aveau parintii in biblioteca, ba luam si carti de la biblioteca liceului. mergeam la film, la teatru, la opereta. parintii terminau devreme serviciul, erau acasa pe la 16:30 si aveau timp suficient sa stea cu noi, sa ne ajute la lectii, sa faca diverse treburi prin casa, sa mergem in vizite. nu uit serile de iarna in care jucam cu totii remi, scrabble, carti, etc. si mama ne pregatea un castron de floricele de porumb, clatite sau o farfurie plina cu felii de mar curatate de coaja. ah, da, tata se ocupa toamna si de aprovizionarea cu mere, de la o livada din apropiere (tot prin sistemul de pile, cunostinte si relatii - prescurtat PCR), ionatane asa bune ca atunci nu am mai mancat de foarte mult timp. mie si acum imi plac crevetii.
stateam cu gasca de la bloc ore intregi pe afara, vara. parintii nu-si faceau griji in privinta sigurantei noastre. ne duceam singuri (adica fara sa fim insotiti de un adult) la scoala/liceu, pe jos sau cu tramvaiul/autobuzul.
de cantarea romaniei am scapat mereu pentru ca declaram la terminarea scolii ca mergem in vacanta la bunici, la tara, sau ca aveau parintii bilet la mare.
am cantat in corul scolii, nu ca m-ar fi chinuit talentul, ci pentru ca asa era trendul, cine avea un pic de voce, intra musai in cor. desigur, cantam patriotice la greu. mi s-au sters de tot din memorie.
educatie politica faceam si noi, pe o ureche intra, pe cealalta iesea. recitam ca roboteii lectiile, ne luam notele, toata lumea era multumita, desi cu totii stiam ca nu e in regula cu propaganda sforaitoare si realitatea de zi cu zi. in utc am fost si eu, nu-mi amintesc sa fi participat la vreo sedinta, stiu ca plateam nu's ce cotizatie.
spuneam si ascultam bancuri la greu. ascultam europa libera, insa nu intelegeam chiar tot. tanjeam in fata vitrinelor magazinelor tip shop din holurile hotelurilor de pe litoral. erau acolo niste minunatii de vanzare, cel putin asa simteam noi, copii fiind. imi amintesc si acum gustul primei ciocolate toblerone, am primit-o cadou de la o familie de nemti cu care ne-am imprietenit la hotel. desigur, tata a trebuit sa dea nota explicativa la serviciu, dupa intoarcerea din sejur; de ce ? pai intrase "in contact" cu cetateni straini. pe litoral bisnita era in floare : biseptol, cafea alvorada, cosmetice de la polonezi, bijuterii de argint, dulciuri, etc. bisnita mai cu perdea se facea si la serviciu, in mai toate fabricile si institutiile. va mai amintiti mirosul cafelei alvorada sau al tigarilor kent ? astea erau valuta forte, deschideau multe usi, in special pentru vizitele la medic.
daca ar fi sa ma gandesc, ce-mi lipseste acum din vremurile acelea: as spune ca parca oamenii erau mai cu bun-simt sau rusine/frica, copiii erau mai respectuosi fata de parinti, vecini, profesori, se facea mai multa carte in scoli si licee, parca nu erau atatea crime, violuri, talharii, etc. parintii nu erau atat de stresati in privinta locului de munca, a ratelor, cum suntem noi acum. in general fiecare avea un loc de munca si un acoperis deasupra capului, de bine, de rau. parintii petreceau mai mult timp cu copii, faceau diverse activitati impreuna. oamenii isi umpleau altfel timpul, citeau mai mult, femeile tricotau/crosetau de zor, mamele tot timpul aveau mancare gatita, faceau prajituri de casa, dulceata, conserve pentru toamna, muraturi, etc., nu ca acum cand e foarte usor sa cumperi fast-food, mancare gatita sau dulciuri fel de fel (daca ai bani, desigur).
in rest, nu-mi lipseste nimic din cele traite pe vremea comunismului. bine, multe chestii le-am si uitat... despre munca fortata la canal, desproprieri, informatorii securitatii si alte abuzuri am aflat mult mai tarziu, aproape de revolutie si imediat dupa. chestiile astea nu se discutau de fata cu noi, copiii, pentru ca parintii isi faceau probabil griji ca deschidem gura in fata cui nu trebuie...
sper ca nici o alta natiune sa nu mai fie nevoita sa traiasca intr-un astfel de regim.
si nu cred ca Romania ar fi fost o tara mai fericita daca nu venea revolutia. probabil ca mai devreme sau mai tarziu ceva s-ar fi schimbat, fie murea ceausescu de batranete/boala, fie ii lua locul un altul, cu vederi mai deschise, astfel incat sa indulceasca regimul, fie populatia nu ar mai fi rezistat multi ani in acele conditii si tot ar fi izbucnit la un moment dat...
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/buflea/buflea.jpg)
buflea spune:
Citat: |
citat din mesajul lui anya Nu stiu cum o fi fost in alte zone, dar eu am prins in Bucuresti liceul si primii ani de facultate inainte de 89. Nu m-a trimis nimeni la nici-un control gineco si totusi aveam medic scolar sau controlul general pt armata. |
Eu nu am auzit pana acum de controale ginecologice obligatorii ... cu siguranta in Politehnica bucuresteana nu exista asa ceva ... Am facut si armata si nu ne-a cerut nimeni control ginecologic. De asemenea nu exista obligativitatea de a face 4 copii cum s-a scris aici ... exista permisiunea de a face avort legal dupa 4 copii - este cu totul altceva.
Mik, in continuare imi dai impresia ca ma interpretezi gresit - este alegerea ta , dar tin neaparat sa iti spun in mod direct ca faci asta. Eu nu am spus ca mi-a placut regimul comunist, am spus ca l-am trait mult mai lejer si superficial comparativ cu parintii mei - protejata fiind de parinti si de naivitatea tineretii. Simteam ca sunt lucruri care nu sunt normale dar nu aveam termen de comparatie si mecanismele de functionare a unei societati nu erau pe lista mea de prioritati. Eram la varsta la care imi permiteam sa ignor propaganda, sa iau totul in balon si sa ma bucur de ce imi oferea bun viata aia, pentru ca alta nu cunsocusem. Abea mai tarziu, cand am iesit in lume, cand m-am maturizat, cand am inteles ce inseamna sa traiesti pe picioarele tale, sa ai responsabilitati de familie, am inteles mai bine in ce anomalie traiam.
Vad ca multa lume dupa mine a spus acelasi lucru si ma bucura ca s-a destramat curentul acela de la inceputul topicului in care daca nu spuneai cat ai sangerat in lacrimi in comunism (de la 6 ani ca Sabina) inseamna ca ai fost "catzea'.
Mi-a mai placut o idee spusa de AB_AC - ca oricat incercai, nu neaparat sa te impotrivesti, dar sa eviti, sa ignori, sa te feresti de sistem, usor, usor, prin deverse parghii sociale, economice - sistemul te inghitea ... asta e un mare adevar, asa ca eu evit sa dau vina pe cei care s-au supus atunci spunandu-le ca daca ar fi refuzat nu s-ar fi ajuns acolo. Procesul de a te integra in modul ala de viata nu era brusc, se facea treptat prin mai multe metode, incepand de la educatie, media, constrangeri profesionale ...etc.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/mihaela_s/mihaela_s.jpg)
mihaela_s spune:
buflea si restul care spuneti ca voi nu ati trecut prin cozi, practici agricole, controale ginecologice si alte atrocitati comuniste. Vreau sa intelegeti ca daca voi nu v-ati "lovit" de ele, asta NU INSEAMNA ca ele nu existau.
Poate inteleg eu gresit, dar asta razbate din postarile voastre...
Si eu am facut armata un semestru, eram studenta in anul I cand a fost revolutia. Eram in Cluj, la Chimie...am trecut cu toate prin controlul ginecologic, a fost OBLIGATORIU, nu stiu ce se intampla daca spuneai nu, nimeni nu a indraznit...eu am scapat pentru ca eram pe ciclu dar a trebuit sa demonstrez. Groaznice umilinte...
edit: de la fabrici erau duse femeile ca vitele la controale ginecologice, periodic...asta ca sa descopere eventuale sarcini si sa nu poata face femeile avorturi ilegale. De ce zic ca vitele? Cine a fost, stie. Cine nu, oricum nu va intelege...
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/buflea/buflea.jpg)
buflea spune:
Citat: |
citat din mesajul lui mihaela_s Cei care locuiau in zone in care nu se lua curentul si aveau caldura, ori erau ei insisi membrii sus-pusi in Partid, ori au avut privilegiul de a sta in zona unde stateau acestia. Stiu si eu colegi de ai mei care locuiau asa si aveau mereu curent si caldura...in timp ce eu invatam la lumanare si dardaiam cu paltonul pe mine... Cei care nu au facut practica agricola a fost din aceleasi motive: au fost la scoli unde erau multi copii de nomenclaturisti...la noi in scoala ei erau scutiti, nu veneau la muncile agricole. ![]() Insa e foarte urat sa vii aici si sa pui la indoiala ca ceea ce majoritatea a trait, defapt sunt exagerari si inventii...foarte urat. ![]() |
Nu sunt sigura ca e chiar asa - eu din discutiile astea imi dau seama cat de neuiniforme erau toate aceste masuri ... daca insa esti atenta, nimeni nu le avea pe toate, tuturor intr-o mai mica sau mai mare masura le lipsea un elemen de baza al traiului decent. Aia care aveau curent nu aveau mancare, cine avea mancare nu avea caldura, cine avea caldura nu avea apa calda ...etc.
De ex nici eu noua nu ni se taia curentul - si am stat in Obor, vis-a-vis de piata, deci nici vorba de cartier select si parintii mei au fost niste oameni simpli. Totusi era frig, imi aduc aminte ca aveam in casa o improvizatie, un fel de ochi de aragaz mobil care se lega cu un furtun luuung la aragaz - era desigur foarte periculos, ca ardea oxigenul din camera si riscai sa mori asfixiat ... De asemenea am facut liceul de informatica (MF1), care era pozitionat intr-un cartier foaaarte select (1 Mai) si plin de nomenclaturisti ... si totusi am fost la munci agricole tot liceul, ca sa nu mai spun de cules ghinde si castane si maturat Kiseleff-ul.
Alt exemplu este controlul ala ginecologic obligatoriu - vad ca la unii se facea, la unii nu.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/CorinaDani/CorinaDani.jpg)
CorinaDani spune:
buflea, erau obligatorii pentru cele aflate in campul muncii. imi amintesc foarte vag, am fost o data cu mama la policlinica de cartier (probabil ca nu avea cu cine sa ma lase acasa) si tin minte ce scandal a facut o asistenta (sau medic?), tuna si fulgera "v-am zis sa nu mai veniti la control daca sunteti la ciclu ?!?!" , de fata cu toata lumea din sala de asteptare, erau si cativa barbati, eu nu stiam/intelegeam despre ce e vorba, mama nu stia saraca sa-mi explice, stiu ca era foarte jenata de toata tarasenia...
cred ca suntem de-o seama, si eu am fost studenta la politehnica, nu am avut parte de astfel de controale, am prins si 2-3 luni de armata, insa nu s-a pus problema vreunui control medical ginecologic.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/mihaela_s/mihaela_s.jpg)
mihaela_s spune:
buflea, eu sunt sigura ca asa era, am locuit intr-un oras mic de provincie, de 65 000 de locuitori. Crede-ma ca STIU ce vorbesc. Si asa era si in Cluj, aveam rude acolo...asta referitor la luatul curentului si a caldurii. Despre practica agricola, nu generalizez, stiu doar cum era in cateva scoli la noi in oras.
Si nu are nicio legatura ca daca aveai curent, nu aveai mancare...la noi cei care aveau, AVEAU. TOT. Si curent si mancare si haine si Neckermane si haine de acolo.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/CorinaDani/CorinaDani.jpg)
CorinaDani spune:
cu siguranta problemele au fost diferite de la un oras la altul, de la o zona a tarii la alta. uite, ca sa vedeti ce zvonuri umblau pe atunci : se spunea in soapta ca la sibiu ar curge numai lapte si miere, pentru ca la "carma" judetului era nicu ceausescu si ca acesta era mai ingaduitor cu populatia, nu aveau atatea lipsuri ca in alte orase. o fi fost adevarat zvonul sau nu, chiar nu stiu...
sau, va mai amintiti cum la TV erau difuzate filme mai noi sau mai multe desene animate/muzica in timpul programului de duminica, atunci cand "tovarasii" erau plecati in vizite peste hotare ?
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/buli/buli.jpg)
buli spune:
conteaza daca 10% au scapat/evitat o parte din umilinte?
ce cred eu ca are importanta e ca asta era atitudinea generala de totala lipsa de respect fata de omul-persoana. arbitrariul. superputerea unora. adulatia impusa fata de tovarasul. lipsurile. lipsa libertatii de miscare. inregimentarea.
a absolut irelevant ca x, y, z nu au trecut prin unele experiente. conteaza ca unii au trecut.
nu are importanta ca unii "s-au distrat" in timpul practicilor tembele si umilitoare. facea parte din tactica fiecaruia de supravietuire.
dar nu era normal sa se intample asta, nu de aia invatasem pe branci, ca sa ne spalam la jgheab 3 saptamani.
eu am stat intr-un oras foarte mic. si am avut de toate. asta nu m-a impiedicat sa imi dau seama ca ceea ce se intampla in jur nu e normal.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
saskia spune:
Citat: |
citat din mesajul lui mihaela_s buflea, eu sunt sigura ca asa era, am locuit intr-un oras mic de provincie, de 65 000 de locuitori. Crede-ma ca STIU ce vorbesc. Si asa era si in Cluj, aveam rude acolo...asta referitor la luatul curentului si a caldurii. Despre practica agricola, nu generalizez, stiu doar cum era in cateva scoli la noi in oras. Si nu are nicio legatura ca daca aveai curent, nu aveai mancare...la noi cei care aveau, AVEAU. TOT. Si curent si mancare si haine si Neckermane si haine de acolo. pur si simplu... Hobby calator de profesie |
Asa si...asta este elocvent pentru? Eu nu am fost la nici un control ginecologic si asta in Bucuresti, eram la Politehnica, ne o fi sarit pe noi? Asa cum voi ati trecut prin niste experiente si altii au trecut prin altele.
Parca a devenit concurs de cine a suferit cel mai tare. Uite d-aia adevaratii revolutionari nu si-au luat cretinitatile alea de certificate, ca daca ai facut ceva ai facut ca virgula credeai in chestia aia, nu pentru o hartie sau bani sau sa te stie lumea.
Si am fost la un liceu bun in Bucuresti (si am intrat si fara pile, meditatii si alete prostii si nu erau doar copii de nomenclaturisti, ba chiar erau si copii de tarani care stateau in gazda) si am facut si practica agricola la sortat ceapa puturoasa de-ti muta nasul din loc. Acum ce facem ce inpaunam care a dus-o mai rau si care a dus-o mai bine.
Si ai mei nu au fost niciunul membri de partid si totusi am avut carti bune in casa. Si mai ales nu e vorba aici de ideologie, ca eu una mi-am dorit din suflet sa dispara comunismul si sleahta lui Ceausescu si totusi propaganda capitalista a existat si exista binemerci si acum. Caci nici acum nu e totul roz cum nu era nici atunci totul cumplit de negru.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)