Daca nu erau acele zile ce eram noi azi? ...
Raspunsuri - Pagina 12
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Tanti_sp_Zavaidoc/Tanti_sp_Zavaidoc.jpg)
Tanti Zavaidoc spune:
Citat: |
citat din mesajul lui iulia_b Edit ca sa adaug ca nu sunt comunista si nu regret zilele alea, da cand vad ca se aduce ca argument suprem acadeaua ... ![]() |
Ti se intampla sa si citesti ce se scrie pe aici?
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
msl1 spune:
imi amintesc si eu de shop-ul din centru...era o bluza de treining in vitrina cu ceva imprimeu pe ea care mi-as fi dorit-o tare si cascam ochii la ea de fiecare data cind treceam pe acolo...acum ca o "reminiscenta" a acestei dorinte neimplinite din copilarie am tendinta de a cumpara haine mai multe decit am nevoie...de dulciuri nu imi amintesc sa fi tinjit dupa ele...imi placeau prajiturile de la cofetarie eram multumita cu ele
carti se citeau pt ca nu exista altceva de facut, era cam singura metoda de petrecere a timpului liber...
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Tanti_sp_Zavaidoc/Tanti_sp_Zavaidoc.jpg)
Tanti Zavaidoc spune:
Ati dat-o pe shopping
Ideea e ca pentru parintii nostri era frustrant sa vada ca sunt cetateni de categorie inferioara in propria lor tara, in timp ce strainii care se intampla sa vina la mare sau aiurea erau pupati in dos si ca lor li se ofereau conditii speciale.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
msl1 spune:
cine regreta acele tmpuri probabil a trait bine in acele tmpuri...si exista persoana care au dus-o foarte bine...membri de partid, persoane importante prin cc prin functii inalte directori etc etc...
imi amintesc o data ca mama fiind asistenta i-a facut un serviciu(injectii) unui director de restaurant/magazin si ca recompensa i-a spus sa ma trimita la el la magazin cai umple plasa cu chestii pe bani bineinteles...si mi-a umplut 2 plase cu salamuri victoria tin minte si ceva carne....moama ce "sarbatoare" a fost pe noi...am avut mncare din belsug vreo 2 saptamini....
deci erau oameni care traiau f f bine....normal ca regreta...
si ca "reminiscenta" a lipsei mincarii de pe acea vreme cumpar prea multa acum..imi e f greu sa ma limitez la strictul necesar si normal ca s bani aruncati....
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/maraki/maraki.jpg)
maraki spune:
Si eu tot asa, cumpar prea multa mancare si in final destula ajunge la gunoi. Pentru ca am facut prea mult frig si am stat prea mult pe intuneric la sfarsitul anilor 80, ma cert cu husband-ul cand comenteaza ca tin toate luminile aprinse, nu inchid caloriferele
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_man.png)
Deceneus spune:
Esenta celor scrise se poate rezuma in urmatoarea idee.
Oamenii trebuiau sa fie la cheremul partidului si a activistilor de partid, si recompensati in functie de obedienta.
Colectivizarea a avut ca scop ca, cetatenii sa nu aiba proprietati si posibilitatea sa traiasca independenti.
Puteai sa supravietuiesti de la un salariu la altul. Daca aveai nevoie de benzina peste cota alocata, pentru un eveniment oarecare, trebuia sa mergi la un activist sa-ti aprobe. Daca aveau o inmormantare sau o nunta trebuia sa mergi la activistul de partid sa primesti o cota de paine, carne, ulei, zahar, mezeluri, pentru pomana, pentru masa nuntasilor, sau a celor invitati la un botez.
Alimentele au devenit cartelate, desi productia agricola la vremea respectiva era cel putin dubla fata de cea de acum si Romania era exportator de produse alimentare (cereale, carne, ulei, zahar).
Romania producea de toate in exces, dar vindea la pret de dumping.
In '90 cineva spunea ca daca industria textila livreaza numai la intern in 3-4 saptamani satureaza piata. Industria usoara livra masiv in URSS si produsele agricole tot acolo erau directionate, dar la preturi derizorii si la schimb se primeau gaze si armament uzat fizic si moral. Se construiau obiective de investitii nerentabile, cum au fost Canalul Dunare - Marea Neagra, Casa Poporului, sau combinate industriale, cum se investeste si acum in sali de sport si stadioane in plina criza.
Mentalitatile si ideile au ramas si se perpetueaza. Catedrala Mantuirii Neamului este un exemplu.
Democratia incomodeaza si este un fenomen in "contractie".
Mintile ilustre discuta idei; Inteligentele medii discuta evenimente; Mintile reduse discuta persoane. (Eleanor Roosevelt )
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
AB_AC spune:
Tanti Z am inteles al doilea mesaj asa: era degradant nu lipsa accesului la produse ci insasi faptul ca exista magazine interzise rezervate unor necetateni sau unor cetateni de "prima categorie". corect?
Pai asta exista si in democratie. Exista cluburi unde esti invitat, nu te inviti singur indiferent cat de bine ai invata (in universitati), oricat de bun ai fi profesional, cati bani ai avea si cat de munciti sunt. Exista si vanzari ale mini-creatorilor de moda care se fac in privat si doar "resturile" ajung in boutique deschis publicului... Si tot asa.
Singura diferenta e ca vitrinele acestor organizatii nu-s puse la vedere si ca nu-s organizatii de stat sau care au un contract cu statul sub o forma au alta. Degradant...pentru unii, selectiv pentru altii... depinde de ce parte a baricadei democratice esti. Repet nu idealiza democratia! Democratia nu garanteaza vreo sansa sau vreun acces egal, ci aproximativ egal. Ori aproximatia asta poate fi foarte grosolana in cazul celor saraci.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](https://forum.desprecopii.com/forum/membriphoto/Tanti_sp_Zavaidoc/Tanti_sp_Zavaidoc.jpg)
Tanti Zavaidoc spune:
AB_AC, o sa trec peste tonul usor superior si o sa iti reamintesc ca in Romania e oarecum democratie de vreo 20 de ani. E putin absurd sa imi atragi atentia ca idealizez democratia, ca si cum as fi iesit alaltaieri din lagarul comunist. Nu imi place deloc postura asta in care te asezi, de occidental care le arata esticilor cum e cu democratia si care sunt limitele ei.
Paralela cu acele cluburi exclusiviste mi se pare deplasata. Nu toat lumea vrea sa aiba acces acolo, sunt niste categorii profesionale ori sociale care tind spre acele cluburi. Episodul pe care il naram se petrecea in receptia unui hotel dintr-o tara socialista, unde mergeau sa isi petreaca vacanta deopotriva intelectuali si muncitori. Oricum, tuturor le era interzista marfa expusa sub nasul lor.
Cred ca despre limitele democratiei si daca exista sau nu realmente democratie asa cum e descrisa in manuale am putea deschide un topic separat. Sunt convinsa ca din experienta ta si a altora din alte colturi ale lumii am putea invata multe. Nu e nici urma de ironie in ce am zis. Chiar cred ca Europa si America au moduri diferite de a vedea democratia. Dar nu acesta e subiectul de fata.
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)
![](images/user_woman.png)
AB_AC spune:
Cred ca toti ne idealizam visele si n-am avut nici o intentie de a spune ceva rau despre .ro . Si nici nu ma intereseaza vreo comparatie Europa versus US pentru ca notiunea de club exclusivist exista si-n Europa. Repet diferenta fata de comunism si magazinele de valuta e ca aceste cluburi nu au ca miza trei surcele-acadele si nu se prezinta in holul hotelului, dar ideea exista, chiar de-i voalata. Democratia nu garanteaza nimanui accesul la tot ceea ce-ti doresti, unele lucruri nu le poti avea muritor de rand fiind indiferent cat de cinstit iti castigi banii.
Legat de faptul ca nu toata lumea isi doreste accesul in cluburi exclusiviste... absolut corect. Nici toti parintii nu voiau pentru copii lor bomboane de la shop. Nici acadelele, nici altele nu fac parte din chestiile fundamental gresite ale comunismului. A avut comunismul pacate de neiertat precum ura de clasa promulgata ca lege si executata la Canal sau in Siberia si altele de acest gen...
Treburile exclusiviste suna asa de exemplu : Toute personne physique souhaitant devenir membre du.... a l’obligation d’être présentée par deux parrains, c’est-à-dire deux membres sociétaires du ..... Tout membre de plus d’un an est habilité à présenter une nouvelle candidature à la commission d’admission, motivant l’engagement du candidat.....
Un dossier de candidature, constitué d’une fiche d’admission dûment remplie et signée par le candidat et ses deux parrains, sera complété par une lettre d’introduction du premier parrain.
Dans cette lettre, le premier parrain doit présenter les motivations du candidat. Les candidatures sont examinées par une commission d’admission.....
P.S. Am trecut si eu peste ironia cum ca democratia ameicana ar fi mai nu stiu cum... in fapt accesul exclusivist este mai caracteristic societatilor cu radacini aristocratice:)
![Mergi la inceput Mergi la inceput](icon_go_up.gif)