Prejudecati despre feminitate si masculinitate(3)

Raspunsuri - Pagina 7

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns Deceneus spune:

Pe un forum cineva a deschis un subiect despre drama unei femei dragute si inteligente, tratata ca o "bijuterie", si desconsiderata ca om.
Mesajul incepea asa:

Citat:
M-am saturat!

Toata viata mea am fost privita ca un obiect, ca un "accesoriu" trendy, un gadget la moda pe care vrei sa il cumperi. Blestemul de a fi femeie frumoasa. Nimeni nu a vrut sa vada ce se ascunde in spatele chipului, toti au cautat doar partea simpla si superficiala a problemei: sex. Pe nimeni nu a interesat ca as putea fi inteligenta, ca as putea gandi, avea o personalitate si pareri. Nu! Doar invelisul exterior conteaza, as fi putut sa fiu proasta sa bubui, nu era nici o chestie...

La ce naiba ma mai agit sa fac o diferenta, sa fiu remarcata prin calitatile mele sufletesti daca tot nu conteaza? Frumusetea e un blestem, nu o binecuvantare, pentru ca nu e ceva ce putem alege. Ne nastem cu asta sau nu, nu depinde de noi si totusi ne influenteaza atat de mult vietile... Unii m-au considerat automat c**va, de la distanta, pentru ca nimeni nu s-ar gandi ca nu-mi "valorific" calitatile fizice din plin...altii m-au crezut infumurata, tot de la distanta...altii au considerat "din oficiu" ca am un prieten tot timpul langa mine...sau ca "nu sunt suficient de buni"... sau ca sunt greu de cucerit si pastrat...sau ca sunt excesiv de pretentioasa...

Comentariul meu a fost urmatorul
Citat:
Lumea nu-i omogena, se stratifica si personajele circula pe rute paralele.
Nu toti oamenii au aceleasi preocupari si valori,
- unii sunt ahtiati dupa bani, vor sa devina bogati sa fie priviti cu admiratie si sa-i priveasca pe altii de sus, si incearca sa devina oameni de afaceri prosperi
- altii vor sa se afirme profesional, sau devin pasionati de munca lor, si isi dedica tot timpul profesiei,
- a treia categorie sunt atrasi de valori culturale, nu au ambitii profesionale sau materiale, se destind consumand arta si cultura.

Primii sunt barbati sau femei puternice, luptatori, ambitiosi, orgoliosi, ei vor sa fie stapani sa aiba controlul.
Cei din a doua categorie sunt greu de gasit in societate, in general sunt retrasi, se aplica butada cu savantul, "la sotie ii spune ca-i la amanta, la amanta ii spune ca-i cu sotia, si sta in biblioteca sau la servici".
A treia categorie sunt mai visatori, au lumea lor, nu se simt bine nici in prezenta primilor, nici in prezenta celor din a doua categorie, nu au subiecte comune de discutie.
Nici profesionistii nu se impaca cu afaceristii, ii considera pe afaceristi inculti, iar ei la randul lor sunt considerati "obtuzi/limitati" de catre ambele categorii.

Un tanar(a) isi cauta directia in viata, si e atras de una din categoriile pentru care are inclinatii.
Femeile dragute sunt curtate de oamenii cu bani, care vor sa aiba confirmarea ca sunt puternici si pot obtine orice. Cine refuza o viata in care capricile pot fi satisfacute? O "fraiera".
Asa se atrag si se separa in lumi diferite barbatii cu bani si femile frumoase, sau barbatii macho si femeile cu bani.

Cum gandest un barbat fara potential financiar cand se uita la o femeie top-model.
"Ce pot sa-i ofer eu care am o dacie ruginita, sau nici atat in comparatie cu unul care are BMW , Tuareg sau altceva mai bun?". "Ce sanse am?"
Sau daca fata e obisnuita sa cheltuiasca sume mari pentru ca parintii au o situatie materiala prospera, se gandeste daca-si permite sa ii finanteze capricile, daca isi permite sa ia cadouri la nivelul la care se practica in familia ei.
Nu te duci cu un cadou de cateva zeci de lei la o persoana care a fost obisnuita sa primesca, doar cadouri substantiale de sute de euro. Cum se spune, "daca nu-si permite sa stea acasa", si asta si face. Nici nu incearca. Considera ca trebuie sa-si "vada lungul nasului", sa "nu se intinda mai mult decat ii ajunge plapuma".

Exista si unii fara potential financiar, care nu-si pun problema sanselor, si reusesc sa treaca in "stratul superior" al afaceristilor, printr-o casatorie. Sunt cei ambitiosi, catalogati ca parveniti. Sunt facuti pentru a fi luptatori, au ambitie, nu au scrupule si nici sensibilitate.

Alta prejudecata vizavi de fetele/femeile dragute, este ca sunt mai putin inteligente.
Exista o butada care suna cam asa "are mama doua fete, una frumoasa acasa, si alta studenta la politehnica". Daca sunt inginere sa nu-mi sariti in cap, nu am inventat nimic.
Prejudecatile de acest fel nu sunt chiar gratuite. O fata draguta e invitata la discoteca, la aniversari, in excursii la spectacoe, etc.. pe cand una mai uratica e ocolita. Daca tot sta acasa ce sa faca? Deschide o carte, si incearca sa se afirme si ea macar la scoala daca prin frumusete nu poate.
Zilele trec, diferenta de timp alocata pregatirii isi spune cuvantul, le da satisfactie intr-un final si situatia se compenseaza.

Uite asa se stratifica oamenii, dupa valori, dupa preocupari, dupa status social, si nu in ultimul rand dupa modul cum gandesc.

Concluzia, femeile dragute si inteligenta de regula se misca pe un strat social cu o situatie financiara buna, dar unde-i penurie de sensibiliate si cultura, si e normal sa fie tratata de anturaj ca si cum ar fi un "trofeu".
Scris 27 June 2008 - 09:55 PM

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Maria_1 spune:

OH! Foarte interesant. . .

Din spusele lui Xio, feministele astea nu vor doar egalitate. Vor si mult mai multe privilegii decat barbatii (ca deh, ele sunt reprezentantele sexului frumos, sensibil si fragil)si CULMEA, vor sa fie impinse de la spate, incurajate, sa se faca plecaciuni in fata lor si sa li se elibereze 'calea'.

Domnisoara X, va rog, ar fi bine sa va faceti chirurg. Haideti totusi....nu vreti sa va faceti chirurg? Eu cred ca ar fi mai bine. Poftiti, ma dau eu la o parte....ca sa deveniti dumneavoastra, femeia....ceea ce doriti.

Nu-mi vine sa cred!

In ziua de astazi. . . in orice domeniufemeia poate sa ajunga sus, foarte sus sau cel mai sus. Nu te impiedica nimeni si nimic. Citesc de femei pilot pe avioane de vanatoare. Femei general in armata. Femei chirurg. Femei CEO la multinationale. Femei capitan de nava.
Femeile pot deveni orice doresc. Cu cateva conditii (care sunt valabile si pt barbati).
1. Sa aleaga ce vor de la viata.
2. Sa fie perfomanti/performante

Ce discriminare? Daca baietii nu sunt indemnati zilnic sa se faca balerini inseamna ca sunt discriminati??? Se pot duce sa faca o scoala, sa aiba calitati extraordinare si sa ajunga balerini apreciati in toata lumea.

Xio, daca vrei sa ajungi chirurg nu te opreste nimenea. Nici colegul de pe bancheta, nici alti rezidenti barbati, nici profesori, nici conducerea spitalului. NIMENI
Ah, tu vrei sa fi invitata in fata, sa ti se acorde credit neconditionat, sa ti se acorde prioritate. Dar ai auzit cumva de cuvantul COMPETITIE? Da, draga mea. Competitia este 'discriminatorie'. Nu toti sunt egali cu toti. Cine e mai bun, mai ambitios, mai 'tare'. . . castiga. Nu suntem toti pe locul 1. Poate asta ti se pare tie inegalitate si discriminare.
Pardon te rog. Dorinta de a ajunge CEVA sau CINEVA nu ti-o insufla colegul de banca si profesorul de la cursul X. Se intampla si asa. Si e f frumos. Cand un prof sau un coleg te 'inspira'.
Eu daca vreau sa ma fac pilot de avion comercial MA FAC. Nu tine de mentalitatea colegilor, sau de ranjetele lor. Nu tine de rautatile lor si de ironii sau povesti. Tine de dorinta mea si de capacitatea mea de a atinge o performanta anume.

Dpdv legal (ca tot iti place asta) NU exista nici o piedica. Asa cum era pe vremea bunicii. Nimeni si nimic nu te poate opri sa dobandesti ce vrei. Daca vrei cu adevarat si daca esti in stare.

Spui ca daca exista una discriminata, gata, putem sa spunem ca discriminarea exista. Eu zic invers. Daca exista UNA care a ajuns unde a vrut, inseamna ca se poate.

Discriminarea de care vorbesti tu este pur si simplu neglijabila. Ea tine de un anturaj restrans, de unul sau de altul. Dpdv oficial, legal .... discriminarea NU exista.
Ca eu ma poticnesc in ce a zis colegul X, asta e treaba mea. N-as avea tupeul sa spun ca sunt discriminata. E absurd. Cine se impotmoleste pe drum....o face pt ca nu e in stare sa se ridice si sa mearga mai departe, nu e in stare sa se lupte.

Si femeile si barbatii, in orice domeniu, trebuie sa se lupte. Ca sa obtina un post, ca sa avanseze in functie, ca sa isi pastreze locul de munca. Nu e cu parfum de roze. Nu intri la serviciu in aplauzele colegilor si nu esti sarutat pe frunte de director/sef.
Marlani si oameni rautaciosi sunt peste tot. Nimeni nu se da la o parte ca sa faca loc unui nou venit de pe bancile scolii. Asta e competitia! Cine poate, oase roade.

Asa ca ce spui tu de discriminare. . . e o abureala de la cap la coada. Femei cu adevarat discriminate sunt in Arabia Saudita, prin Africa si prin Cambodgia. Alea intr-adevar NU au de unde alege. Vai de capul lor si de visele lor.
Dar tu? Esti discriminata de un profesor sau un coleg?

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Laura25 spune:

Maria, poti sa imi dai te rog un exemplu de femeie capitan de vas? Chiar sunt curioasa.

Am marfa la bazar umanitar DC

Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi

'Cos what I feel is the only truth for me

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui Laura25

Maria, poti sa imi dai te rog un exemplu de femeie capitan de vas? Chiar sunt curioasa.

Ia uite www.guardian.co.uk/uk/2011/aug/08/royal-navy-first-female-commander" target="_blank"> aici

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Laura25 spune:

Citat:
citat din mesajul lui Maria_1

Citat:

Ia uite www.guardian.co.uk/uk/2011/aug/08/royal-navy-first-female-commander" target="_blank"> aici

Mutumesc

Am marfa la bazar umanitar DC

Laura, mami de shtrumphi gemeni: Bianca Andreea si Rares Mihai (13.06.2005)
Cugetari gemene, Poveste cu shtrumphi

'Cos what I feel is the only truth for me

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns viviana spune:

Nu era vorba ca o femeie nu poate ajunge ce-si doreste ci ca ea intampina obstacole mai ales in meseriile considerate strict barbatesti.

Ups, Maria, daca vrei sa continui disputa cu xio ramai la ZZ.

Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui viviana

Nu era vorba ca o femeie nu poate ajunge ce-si doreste ci ca ea intampina obstacole mai ales in meseriile considerate strict barbatesti.

Ups, Maria, daca vrei sa continui disputa cu xio ramai la ZZ.

Pai uite din exemplul de mai sus, ca cine vrea si e capabil, reuseste. Si societatea, incet incet se descotoroseste de toate superstitiile si mentalitatile 'traditionale'.
Si un barbat intampina obstacole in meseriile considerate strict femeiesti. Si cu asta ce? Care e problema? S-a spus mai devreme. Sunt barbati 'surori medicale'. Care e problema?

Asta cu discriminarea (in meseriile barbatesti) este un rasfat si o prejudecata. Atata vreme cat exista femei chirurg (chiar de-ar fi doar una). . . inseamna ca 'obstacolele' de care vorbesti nu sunt bariere de netrecut.
Ce zic eu e ca obstacole intalnim cu totii, barbati sau femei, in orice domeniu de activitate, in orice meserie. Nimeni nu se duce sa se culce pe un pat din petale de trandafir. Toti luptam si intalnim obstacole. Ce? Toti suntem discriminati? E o aiureala.

Femeile alea care au ajuns chirurgi au avut drumul deschis? Au fost sustinute de bratele vanjoase ale colegilor? Au fost incurajate de toti colegii si profesorii? Uite ca nu prea cred.
Dar spre deosebire de cele care striga 'Dicriminareeee!', ele au trecut peste obstacole, au inghitit, au invatat, au luptat, s-au zbatut si si-au atins scopul.

E cel mai usor sa stai pe margine si sa spui:" Ia uite ce rea e lumea! Toti ma dau la parte, nimeni nu ma vrea! Si asta pt ca sunt femeie".

Demonstreaza intai cat esti de capabila (ca fiinta umana), cat de multe ai invatat, cat de multe poti sa realizezi, cu cata indarjire poti sa te bati pentru ce-ti doresti, cu cata gratie poti sa treci peste rautati si de-abia in ceasul din urma spune: "Sunt discriminata".
Daca nici o femeie n-ar fi ajuns chirurg, atunci ar fi fost chiar grav si as fi inteles 'acuzatiile'. Ar fi fost ciudat si am fi putut sa vorbim despre discriminare.

Citeste articolul pe care l-am postat la cerinta Laurei. Ai sa vezi acolo cum performanta inlatura si cele mai adanci si grele superstitii.

Vorbim despre performanta, performanta, performanta. Munca, invatatura, lupta, stradanie, ambitie, realizari concrete. Nu despre disputa mea cu Xio.
Nu sunt de acord cu parerile ei si pt asta nu cred ca ar trebui sa ma mut la ZZ sau sa tac.

Mergi la inceput

Citat:

Citat:
citat din mesajul lui Maria_1

Citat:

Mutumesc

Cu placere

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns viviana spune:

Discriminarea, prejudecatile exista. Asa cum exista si femei care lupta cu ele, care reusesc sa treaca peste.
Nu sunt mofturi si nici rasfat.

Maria, degeaba te ascunzi sub umbrela "asta-i parerea mea" prima ta postare la subiectul asta miroase de la o posta a atac la persoana.

Daca privesti in sus si nu simti invidie, daca privesti in jos si nu simti dispret, atunci esti un om deosebit
vivi

Mergi la inceput

Citat:
citat din mesajul lui viviana

Discriminarea, prejudecatile exista. Asa cum exista si femei care lupta cu ele, care reusesc sa treaca peste.
Nu sunt mofturi si nici rasfat.

Maria, degeaba te ascunzi sub umbrela "asta-i parerea mea" prima ta postare la subiectul asta miroase de la o posta a atac la persoana.

Offtopic!!!

Postarile mele pot mirosi dupa cum ii place fiecaruia sa miroasa. Nu ma intereseaza absolut deloc.

Si pana una alta, poate ne spui unde si cum te-ai simtit discriminata. Ca sa vorbim din exemple, nu din pareri. Eu una, nu m-am simtit nicaieri data la o parte pt ca sunt femeie. Chiar deloc.

Mergi la inceput