Prejudecati despre feminitate si masculinitate(3)

Raspunsuri - Pagina 5

Inceputul discutiei

Link direct catre acest raspuns ela_04 spune:

La mine la servici - bugetar- femeile au liber pe 8 martie iar de Craciun si Paste vinerea pleaca mai devreme sau nu vin deloc ca au de facut pregatiri
e super tare chestia asta si ma bucur de aceasta discriminare pozitiva sper sa nu se schimbe prea curand
stiu ca numai exista nicaieri in lume sau nu am mai auzit eu dar tot ma bucur ca aici in Ro exista.
De asemeni nu am auzit niciodata pe vreun coleg barbat sa spuna ca si-a luat medical ca e copilul bolnav dar am auzit multe din colegele mele spunand asta.
Raportul dintre nr de barbati si femei din institutie cam 80% vs 20%.
De multe ori am fost sfatuita si de parinti si de sot la inceputul casatoriei noastre ca nu e #8221; o munca de femeie #8221;...
e si ce! mie imi place!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ruxij spune:

Imi adusei aminte sa mentionez ca sunt cam de acord cu cine a spus mai devreme ca cc comunismul intr-un fel a schimbat niste perceptii traditionale in legatura cu "tovarasele femei", in mod paradoxal. De exemplu, eu in America am auzit pt prima data ca fetele nu ar fi bune la matematica. Nici nu mi-a trecut prin cap asta in copilarie si adolescenta. Deasemenea pana nu plecai din tara nu prea auzisem in veci de femei casnice. Eu nu am cunoscut niciuna in copilarie si adolescenta, credeam ca doar nevestele de ofiteri nu au servici. Din cauza asta cred ca nici nu mi-am pus vreodata problema unei astfel de alegeri:)) cand "am aflat" de ea eram deja angajata pe alt drum. Nu ca as fi ales altfel, dar ref la comunism, ceva ceva a fost cu egalitarismul, desi abuzuri si hartuiri sexuale erau garla.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns ela_04 spune:

Eu am auzit asta cu femeile nu sunt bune la matematica in Ro... daca mai stateai putin pe aici ...nu pierdeai nimic
si au o proasta orientare geografica,
iar la volan... mai deschide unu geamul si striga #8221; treci draq la cratita ce cauti la volan#8221;... ce-mi place tara asta!
De nevestele de ofiteri am citit si eu ... in Caragiale sau altele de la 1900...toamna...
si ce m-am mai minunat... mama mea fosta sotie de ofiter a muncit toata viata ei... si toate prietenele ei tot sotii de ofiteri munceau...
iar abuzuri si hartuiri sunt si acum...garla!
numai ca mai voalate sau #8221; in spirit de gluma#8221;
de asta e bine daca nu ai chef de dureri de cap sa-ti vezi de munca ta si sa lasi hahaiala cu eventualii colegi.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns salcia spune:

Hai ca am avut de recuperat, nu gluma !

Ce vreau sa spun, repede, e ca se intampla sa fie discriminati si barbatii, in anumite cazuri, si asta nu inseamna ca eu (sau alte feministe) suntem de acord cu asa ceva. Eu nu sunt de acord cu rolurile astea traditionale, deci nu mi se pare in regula ca baietilor sa li se spuna, de mici, ca ei trebuie sa fie puternici, sa nu planga, sa "aduca bani in casa", mai tarziu sa intretina familia etc. Eu cred ca toti copiii, indiferent de sex, trebuie educati pentru a deveni niste adulti liberi, responsabili, independenti (inclusiv din punct de vedere material) si capabili sa ia deciziile cele mai bune pentru ei. Nu sunt de acord cu "tu esti fetita, trebuie sa fii cuminte, sa nu contrazici pe nimeni, sa nu fii obraznica, sa porti roz" etc., si nici cu "tu esti baiat, trebuie sa fii puternic, sa nu te plangi, sa fii ambitios si bataios" etc.

In alta ordine de idei, ca se tot discuta despre cifre, vineri la intrunire am abordat si subiectul asta. Ne e foarte greu sa obtinem niste cifre oficiale despre violenta in familie, de ex., pentru ca datele difera de la o institutie la alta (difera, bineinteles, si metodologia, modul de colectare etc.). Institutiile din Romania merg pe principiul "sa nu stie stanga ce face dreapta", si fiecare face in legea ei. Inainte exista o institutie care centraliza aceste date (Agentia Nationala pentru Protectia Familiei), dar au desfiintat-o, asa cum au desfiintat si Centrul de Informare pentru Familie si Centrul de Asistenta si Protectie a Victimelor Violentei in Familie. Probabil au considerat ca acest gen de institutii nu sunt necesare, avem alte prioritati, sau au considerat ca am depasit problema, nu mai exista violenta in familie, deci de ce sa avem astfel de institutii?!

Oricum, un lucru e clar, femeile si copiii sunt victimele majoritare ale violentei in familie. Si, Ingrid, inteleg argumentul tau legat de barbatii care nu raporteaza, dar sa stii ca si dintre femeile victime doar un procent redus recurge la reclamatii oficiale. Eu sunt de acord ca exista si barbati victime ale violentei domestice, dar in numar mult mai mic decat femeile.

A, ca mi-am adus aminte, eu nu am spus ca inainte nu vedeam discriminarea, dar era o viziune mult mai "soft", pentru ca nu am avut ocazia sa vad cine stie ce manifestari in mediul in care am trait. Dar, cum ziceam, odata ce iesi din bula personala, lucrurile se vad altfel... Bineinteles, nu vorbim aici de DISCRIMINARE EXTREMA, ca nu suntem in Arabia Saudita, aici discriminarea e incriminata legal. Dar exista forme mai subtile de discriminare, si cumva e chiar mai greu sa lupti cu ele, pentru ca, iata, multi nici nu le vad, nu cred ca exista, le contesta, sunt greu de dovedit si de cuantificat etc.

Si mi-am mai adus aminte ceva, noi nu vrem sa fortam femeile sa faca lucrurile pe care nu vor sa le faca, noi vrem doar ca femeile sa aiba acces la tot ce isi doresc si sa poata lua decizii libere si asumate, fara constrangeri de gen. Si nici impotriva casatoriei nu suntem, asta nu are legatura cu feminismul, poti fi feminista si casatorita in acelasi timp.

Cat despre discriminari pozitive pentru femei, eu una nu am intalnit asa ceva pana acum. E drept ca nu am lucrat la stat, deci nu am avut liber de 8 martie sau de alte sarbatori pe motiv ca sunt femeie. Dar nu mi se pare corect sa se acorde liber pentru serbare doar mamelor, poate sunt si tati care vor sa mearga...

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns XIO spune:

La noi si barbatii stau acasa cu copiii daca acestia sunt bolnavi.

**Fur is for petting***
http://accesoriisihaine.blogspot.com
http://www.facebook.com/adoptiicaini?ref=ts
http://www.facebook.com/adoptiicaini?ref=ts#!/profile.php?id=100001793812916

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Bettercy spune:

Si la mine la lucru stau acasa barbatii cu copiii daca sunt bolnavi. Isi iau zile de boala. N-am auzit pe nimeni sa spuna ca-i ciudat.A nascut sotia altuia gemeni acum cateva zile si si-a luat maternity leave pt 2 luni. Nu e nimic spectaculos.

Mai am altul care abia asteapta sa-i devina sotia medic( e inca rezidenta) si apoi sa se apuce de copii si el sa stea acasa sa-i creasca. Si e avocat...se gandeste ca sotia va castiga suficient ca el sa stea acasa o perioada si sa creasca copiii.

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns J.D. spune:

In UK sunt foarte multi barbati in concediu de ingrijire copil. Este considerat ceva normal. Ca si implicarea in viata de familie si crescut copii, etc. Daca cititi Miriam Stoppard o sa vedeti ca se adreseaza barbatilor exact ca si femeilor. Toti au acealeasi drepturi si aceleasi indatoriri.

Cand am fost cu Finn in spital in octombrie erau tati care stateau cu copiii internati.

Finn Constantine 15.10.2009 si 22+ Euan Tudor

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns libelula spune:

imi place subiectul.

in ceea ce priveste femeile, cred ca cel mai important lucru este sa stabileasca/sa isi dea seama ce isi doresc de la viata, ce le face fericite. apoi, trebuie sa invete de la barbati sa se menajeze, sa se respecte. o femeie care se cunoaste va incerca sa faca ce isi doreste si va putea fi fericita. una care nu se cunoaste are mari sanse sa se umple de frustrari.

acum, personal vorbind, pot spune ca in clipa in care m-am casatorit, sau cand m-am imprietenit cu sotul, i-am spus ca la primul semn de agresiune ii pun bagajele la usa. dupa care i-am enumerat ca inseamna pentru mine agresiune:
- sa fiu intrebata "ce avem de mancare, noi ce mancam" etc.
- sa fiu intrebata "am camasa curata, unde sunt pantalonii" etc.
- sa imi intrerup doar eu activitatea cand este copilul bolnav
- si altele.

pe de alta parte, nu ma dau in laturi sa imi duc masina la curatat, la reparat, la revizie. sa chem instalatorul, sa negociez cu faiantarul etc. sa muncesc mult si sa castig aproape cat el. nu vreau tratament special pentru ca sunt femeie, ci doar egalitate. nu vreau sa imi petrec timpul gatind si calcand, ci jucandu-ma cu copilul, plimbandu-ma cu sotul sau citind.

sotul meu nu numai ca a acceptat, ci chiar i se pare normal. dar cred ca depinde de fiecare femeie, de cat de mult isi cunoaste nevoile si de cat de mult se respecta.

eu am dat exemplul meu pentru ca asta imi place mie sa fac. sunt femei care adora sa stea acasa si sa creasca copiii. este perfect ok si asa. asa cum sunt altele care aleg sa nu se casatoreasca sau sa nu faca copii. daca asta le face fericite,este perfect in regula!

edit sa spun ca cele mai bune 2 prietene ale mele sunt country manageri la firme de investitii. pariu ca nu sunt discriminate!

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Deceneus spune:

@libelula imi place cum gandesti.
Si eu i-am spus sotiei ca poate fuma numai in locurle care incep cu "B", bucatarie, baie si balcon.

Mi se pare normal daca faci ceva util sa imparti sarcinile, dar sa-i spui sotului "stai cu copii ca eu ma duc la fitnes si de acolo la coafor", si sa repeti chestia asta de cateva ori pe saptamana, nu cred ca ai gasi intelegere.
Daca barbatul "nu traieste ca sa manace, si mananca sa traiasca", atunci lucrurile merg bine. Daca traieste ca sa manance mai are varianta sa se ocupe de bucatarie.
E important ca sa existe aceeasi filozofie de viata la ambii parteneri.
Conflictele apar dela divergente in ce priveste prioritatile si prioritatile in viata se impart in cateva categorii incompatibile.
O persoana care are ca filozofie "scopul scuza mijloacele" si una care are un inalt spirit moral, se vor dispretui reciproc, si de la dispret la divort nu mai este decat un pas.


Mintile ilustre discuta idei; Inteligentele medii discuta evenimente; Mintile reduse discuta persoane. (Eleanor Roosevelt )

Mergi la inceput

Link direct catre acest raspuns Deceneus spune:

Am observat ca multe casatorii intre ardeleni si oltence sau muntence, sunt mai predispuse la esec decat casatorile intre ardeleni si femeile din alte zone.

Intr-o discutie cu cineva din Banat mi s-a confirmat ca si intre banateni si sexul feminin din sud sunt in aceeasi situatie. Invers casatoriile sunt la fel de reusite ca oricare alta. Oltenii fac casa buna si cu ardelencele si cu banatencele.

Explicatia mea din ce am observat este urmatoarea:
- in Ardeal si Banat, sau in zonele locuite de sasi oamenii au adoptat cultura discreta a sasilor, si "nu isi spala rufele in public". Daca au dispute ele nu depasca casa sau curtea. Curtile sunt construite de asa natura incat sa nu se vada din strada in orada. La sosea este casa, pe lateral anexe gospodaresti sau casa vecina, si de multe ori si curtea de livada este despartita de o sura. Cand doi soti se despart este o surpriza.

- In zona de sud curtile sunt imprejmuite cu un gard simbolic, sa nu treaca vaca. Gastele si gainile ies in voie. Oamenii nu au secrete. Cu asa imprejmuire nici nu pot avea. Femeile obtin ceea ce-si doresc cu gura. Cand se cearta nu se ascund, e ceva firesc sa existe certuri. Cu cat femeie "il spurca" mai tare pe barbat cu atat se simte mai "racorita" ca i-a zis-o, sau "de gura ei" barbatul cedeaza. A doua zi situatia este ca si cum nu s-a intamplat nimic.

In Ardeal este o vorba "e rusine sa te certi, numai tiganii se cearta".
Osenii nu se cearta ei scot cutitul ca sa-si spele onoarea.
Un ardelean este orgolios si nu suporta sa fie umilit in public pentru ca asa stie de mic.
Suporta el cat suporta sa-l faca femeia de rusine, dar pune la index si cand se "umple paharul", daca-i mai "necioplit" o carpeste, daca-i educat o paraseste.
La tara se aplica mai frecvent prima varianta, in urban se aplica varianta a doua.

PS Nu vreau sa se interpreteze ca as sugera o inferioritate in educatia oltencelor sau muntencelor. Este doar o diferenta culturala, o incompatibilitate care faca relatia vulnerabila.
O sa spuneti ca stiti cazuri care nu confirma teoria mea. Si eu stiu, dar cunosc mai multe care au esuat.


Mintile ilustre discuta idei; Inteligentele medii discuta evenimente; Mintile reduse discuta persoane. (Eleanor Roosevelt )

Mergi la inceput